Industry

Συνεχίζεται το χακάρισμα στη Sony Pictures, ένα από τα μεγαλύτερα στην ιστορία

of 10

Πρώτα διέρρευσαν οι πολυαναμενόμενες, εισπρακτικά, ταινίες της εορταστικής σεζόν. Επειτα προσωπικά δεδομένα των υπαλλήλων. Η Sony βρίσκεται στο μάτι του κυκλώνα, σ’ ένα από τα θεαματικότερα ηλεκτρονικά εγκλήματα που έγιναν ποτέ.

Συνεχίζεται το χακάρισμα στη Sony Pictures, ένα από τα μεγαλύτερα στην ιστορία

Δεν έχουν τελειωμό τα χτυπήματα στη Sony, καθώς οι διαρροές τόσο ταινιών, όσο και απόρρητων εγγράφων όχι απλώς συνεχίζουν, αλλά διευρύνονται σ’ ένα πρωτοφανές, ιστορικό γαϊτανάκι hacking με πολλών ειδών επιπτώσεις. Οι αποκαλύψεις ξεκίνησαν στις αρχές της περασμένης εβδομάδας, όταν μια ομάδα hackers που αυτοαποκαλείται «Guardians of Peace» (με τη διασκεδαστική συντομογραφία GoP), απέκτησε και κυκλοφόρησε online, για παράνομο downloading, τις μεγαλύτερες τρέχουσες κι επικείμενες ταινίες του στούντιο, από το εορταστικό «Annie», μέχρι το οσκαρικό «Still Alice» και τη νέα κωμωδία των Ιβαν Γκόλντμπεργκ και Σεθ Ρόγκεν, το «The Interview». Στην ταινία, ο Ρόγκεν και ο Τζέιμς Φράνκο υποδύονται δυο τηλεοπτικούς παρουσιαστές που αναλαμβάνουν, με εντολή της CIA, να δολοφονήσουν τον δικτάτορα της Βόρειας Κορέας, Κιμ Γιονγκ-ουν.

Το γεγονός αυτό, από μόνο του, χωρίς περαιτέρω αποδείξεις, έστρεψε τις αμερικανικές αρχές στο να διερευνήσουν αν η διαρροή των ταινιών προήλθε από τη Βόρεια Κορέα. Η επίσημη απάντηση του κράτους ήταν «Περιμένετε και θα δείτε!» Τι θα δούμε; Το δεύτερο και τρίτο κύμα χακαρίσματος της Sony, όπου αποκαλύφθηκαν, en masse, απόρρητα εταιρικά έγγραφα με τους μισθούς όλων των εργαζομένων στο στούντιο, συμπεριλαμβανόμενων των υψηλότερων στελεχών, ποσό που φτάνει συνολικά τα 454 εκατομμύρια δολάρια ετησίως, αλλά και οι φάκελοι όλων των υπαλλήλων που απολύθηκαν στην αναδιοργάνωση της εταιρείας τον τελευταίο χρόνο, μαζί με τις αξιολογήσεις των επιδόσεών τους και τους λόγους της απόλυσής τους. Σχεδόν 4.000 άτομα είδαν τα προσωπικά τους στοιχεία και τους αριθμούς κοινωνικής ασφάλισης να εμφανίζονται ανοιχτά στο web.

Από την εμπορική πλευρά του προϊόντος της Sony, παρότι η διαρροή των ταινιών θεωρητικά θα ρίξει κατακόρυφα τις εισπράξεις τους από τις αίθουσες, οι ερευνητές διαπιστώνουν ότι η δημοσιότητα των συγκεκριμένων τίτλων έχει ανέβει τόσο εξαιτίας αυτής της αθέμιτης καμπάνιας, που μπορεί και να μην επηρεαστούν καθόλου!

Παραμένοντας ως τώρα σιωπηλοί, προσπαθώντας να κάνουν ένα αποτελεσματικό damage control, οι επικεφαλής του στούντιο, Εϊμι Πασκάλ και Μάικλ Λίντον, έστειλαν τελικά ένα εσωτερικό σημείωμα στους εργαζόμενους της εταιρείας, το οποίο κυκλοφόρησε και στα media, παραδεχόμενοι το πλήγμα και προσπαθώντας να καθησυχάσουν το προσωπικό. Διαβάστε παρακάτω αυτούσιο το σημείωμα:

Είναι πια προφανές ότι μεγάλος αριθμός εμπιστευτικών πληροφοριών της Sony Pictures Entertainment κλάπηκε από εισβολείς του κυβερνοχώρου (cyber attackers είναι η έκφραση που χρησιμοποιείται), συμπεριλαμβανόμενων πληροφοριών του προσωπικού και επαγγελματικών εγγράφων. Αυτό είναι αποτέλεσμα μιας δειλής επίθεσης στην εταιρεία μας, τους υπαλλήλους και τους συνεργάτες μας. Η κλοπή των υλικών της Sony και η δημοσιοποίηση των πληροφοριών είναι εγκληματικές ενέργειες και συνεργαζόμαστε στενά με τις αρχές.

Τα ιδιωτικά στοιχεία και η ασφάλεια των υπαλλήλων μας είναι η πρώτη μας μέριμνα και λυπόμαστε πολύ γι’ αυτή τη συγκεντρωμένη προσπάθεια να πληγεί η εταιρεία μας, να υπονομευτεί το ηθικό μας και να αποθαρρυνθούμε. Είμαστε εξαιρετικά περήφανοι για την ανθεκτικότητα που επιδείξατε απέναντι σ’ αυτήν την επίθεση. Η εταιρεία είναι τόσο δραστήρια όσο ανέκαθεν και η δουλειά μας συνεχίζει να προχωρά, χάρη στις δικές σας σπουδαίες προσπάθειες.

Παρότι δεν είμαστε ακόμα σίγουροι για το πλήρες εύρος των πληροφοριών που οι εισβολείς διαθέτουν ή μπορεί να κυκλοφορήσουν, πρέπει δυστυχώς να σας ζητήσουμε να θεωρήσετε ότι τα προσωπικά σας στοιχεία που έχει στη διάθεσή της η εταιρεία μπορεί να βρίσκονται στα χέρια τους. Παρότι ελπίζουμε ότι η στοιχειώδης ηθική θα τους εμποδίσει να τα αποκαλύψουν, φυσικά δεν μπορούμε να το θεωρήσουμε δεδομένο.

Περιμένοντας να δούμε, όχι τις ταινίες που έχουν διαρρεύσει, αλλά πώς θα συνεχιστεί το θρίλερ και πού θ’ αποδοθούν οι ευθύνες, δεν μπορούμε να μη σκεφτούμε πόσο πετυχημένη θα γίνει, σε λίγα χρόνια, μια ταινία βασισμένη σ’ αυτό το μνημειώδες χακάρισμα, με υψηλά στελέχη να καταβαραθρώνονται ή να επιβάλλονται στη στιγμή της κρίσης, απλούς βιοπαλαιστές να διεκδικούν την προστασία των προσωπικών τους δεδομένων, μεγάλες δικηγορικές εταιρείες ν’ αναλαμβάνουν την υπεράσπισή τους και άλλα τέτοια γνώριμα που, αυτή τη φορά, θα βασίζονται σε μια τραγική, πραγματική ιστορία. Και, φυσικά, μια τέτοια ταινία θα πρέπει, δικαιωματικά, να ανήκει στη Sony.

Διαβάστε ακόμη: