Φεστιβάλ / Βραβεία

Syros International Film Festival 2015: Ενα φεστιβάλ κινηματογράφου σαν να είναι νησί!

of 10

Στην τρίτη χρονιά του, το Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου έρχεται με πιο πλούσιο πρόγραμμα, εξαπλώνεται σε κάθε πιθανό και απίθανο χώρο του νησιού και συστήνει έναν ολόκληρο κόσμο σινεμά που - όπως οφείλει - δεν σταματάει στις ταινίες.

Syros International Film Festival 2015: Ενα φεστιβάλ κινηματογράφου σαν να είναι νησί!

Αυτό το φεστιβάλ, όπως και όλα τα προηγούμενα, ξεκίνησε ασφαλώς από το νησί. Γεννήθηκε στο τέλος του καλοκαιριού του 2014, ανάμεσα σε διάφορα μονοπάτια και χωριά, μέσα από τη βαθιά εκτίμηση της ομορφιάς του νησιού και την ανακάλυψη περιοχών που, αν και βρίσκονταν μπροστά στα μάτια μας, είχαν διαφύγει της προσοχής μας. Τότε κοιτάζαμε ακόμη μέσα από το φακό του φεστιβάλ και φανταζόμασταν διάφορα ενδεχόμενα: στη θέα ενός άδειου πάρκινγκ οραματιστήκαμε ένα ντράιβ ιν· βρήκαμε ένα όμορφο χωράφι και διείδαμε την προοπτική μιας κινηματογραφικής περφόρμανς· συναντήσαμε μια πληθώρα απίθανων τοποθεσιών σε όλο το νησί, από την Απάνω Μεριά έως την Ποσειδωνία, από την Ερμούπολη έως την Άνω Σύρο – κι έτσι ξεκινήσαμε να σκεφτόμαστε ένα διευρυμένο χώρο για να «κατοικήσει» το σινεμά.

Η ομάδα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου απέδειξε ότι είναι ανήσυχη ήδη από την πρώτη διοργάνωση του 2013. Δύο χρόνια μετά - παραμένοντας εξίσου ανήσυχη και προσανατολισμένη σε νέες ιδέες και νέους τρόπους να βλέπει κανείς σινεμά, δεν μπορεί να κρύψει τον ενθουσιασμό της για την τρίτη διοργάνωση που λαμβάνει χώρα από τις 3 μέχρι και τις 12 Ιουλίου 2015 στο - όπως αναφέρονται συχνά - «νησί» που δεν είναι άλλο από μια Σύρο που για δέκα μέρες αλλάζει πρόσωπο για να γίνει ένα με το φεστιβάλ και μεταμορφώνεται σε μια απροσδόκητη τεράστια αίθουσα προβολής και διάδρασης με την κινηματογραφική κουλτούρα.

Πλήθος αφιερωμάτων, διαγωνιστικά τμήματα με νέες φωνές από το παγκόσμιο σινεμά, ρετροσπεκτίβα σε έναν σπουδαίο κινηματογραφιστή, cult μεταμεσονύκτιες προβολές, μικρού και μεγάλου μήκους ιστορίες και εργαστήρια ταινιών και νέων τεχνολογιών απλώνονται σε κάθε πιθανό και απίθανο μέρος της Σύρου, σε ένα φεστιβάλ που είναι τόσο όμορφο, τόσο κλασικά μοντέρνο και τόσο ανήσυχο όσο το «νησί» που το φιλοξενεί.

SIFF Maki 607

Εναρξη με τους Maki

Την αυλαία του φετινού Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου ανοίγουν οι Maki, μια κολεκτίβα από περφόρμερ με έδρα την Γκρενόμπλ της Γαλλίας. Στο Φεστιβάλ θα παρουσιάσουν μια περφόρμανς, ειδικά σχεδιασμένη για ένα απομακρυσμένο χωράφι στο νησί που συνδυάζει την προβολή φιλμ 16 χιλιοστών, το θέατρο σκιών, τη μουσική και το χορό. Η περφόρμανς βασίζεται στις πρωταρχικές αισθήσεις και τα συναισθήματα που ξυπνά μια ταινία στο μυαλό του θεατή. Επιπλέον, επιχειρεί να αποτελέσει ένα παράδειγμα κινηματογράφου τόσο «διευρυμένου» που περιλαμβάνει ολοκληρωτικά το πεδίο αναφοράς του – αυτόν τον ανεμοδαρμένο βράχο στο Αιγαίο. Η κεντρική οθόνη θα στηθεί σε ένα ξέφωτο απέναντι από την Ερμούπολη, έτσι ώστε η πρωτεύουσα της Σύρου και η βραχονησίδα Φανάρι να γίνουν το φόντο. Οι θεατές θα οδηγηθούν στο χώρο προβολής από ένα μονοπάτι, που κατεβαίνει το λόφο. Με τη χρήση του φωτός, της σκιάς, της μουσικής, της κίνησης και της προβολής από φιλμ, η ομάδα αντλεί από τις βασικές πρακτικές του κινηματογράφου.

Rear Window 607 Σιωπηλός Μάρτυρας

Αφιέρωμα: «Πού: Κινηματογράφοι του Τόπου»

Ενα μεγάλο αφιέρωμα που φιλοδοξεί να απαντήσει σε μια και μόνη ερώτηση: Ποιος είναι ο «τόπος» μιας ταινίας; Οπως αναφέρει και το επίσημο πρόγραμμα του Φεστιβάλ: «Στο πρόγραμμα «Πού: Κινηματογράφοι του τόπου», η κατηγοριοποίηση σε κάποια βασικά είδη λειτουργεί ως εργαλείο ανάλυσης αυτών των διατυπώσεων περί τόπου στο σινεμά. Οι «Ταινίες Δωματίου» ξεκινούν από το σύνορο, τη δοκιμασία, τον περιορισμό. Το πρόγραμμα «Γη και Γηγενείς» ανιχνεύει τις παραλλαγές του στοιχείου της εντοπιότητας. Οι «Ταινίες Δρόμου» περιηγούνται σ’ έναν ρευστό, υπερβατικό τόπο χωρίς πραγματικές διαστάσεις. Τέλος το «Χώρος του Φιλμ / Τόπος του Φιλμ» αποσύρεται από τον έξω κόσμο και διεκδικεί μια θέση – έναν «τόπο» – στο εσωτερικό του φιλμ».

Στο τμήμα «Ταινίες Δωματίου» δεσπόζει ο «Σιωπηλός Μάρτυρας» του Αλφρεντ Χίτσκοκ, αλλά και μια επιλογή ταινιών μικρού μήκους που πραγματεύονται το θέμα της απεικόνισης του εσωτερικού στο σινεμά και της «απόδρασης» από το χώρο, όπως τα «Hall of Mirrors» του Γουόρεν Σόνμπερτ του 1966, «Pull my Daisy» των Ρόμπερτ Φρανκ και Αλφρεντ Λέσλι του 1959, το «Interior N.Y. Subway, 14th St. to 42nd St.», παραγωγή των American Mutoscope & Biograph Company του 1905.

Στο τμήμα «Γη και Γηγενείς» ξεχωρίζουν, ανάμεσα σε υπέροχα πορτρέτα «τόπων», η «Ακρόπολη» της Εύας Στεφανή, τα «Τελευταία Λόγια» του Βέρνερ Χέρτσογκ που γυρίστηκε στην Ελλάδα με ήρωα τον τελευταίο άνθρωπο που εγκατέλειψε την Σπιναλόγκα, το «Πορτρέτο της Ελλάδας» του Αντρέ Σοβάζ από το 1927, το «Επιστροφή στην οδό Αιόλου» της Μαρίας Κουρκούτα του 2013, το «Θηραϊκός Ορθρος» των Σταύρου Τορνέ και Κώστα Σφήκα του 1967 και το αποκατεστημένο «Moana with Sound» των Ρόμπερτ Φλάχερτι, Φράνσις Χάμπαρντ Φλάχερτ και Μόνικα Φλάχερτι του 1980.

Στο τμήμα «Χώρος του Φιλμ / Τόπος του Φιλμ», σπάνια πειραματικά φιλμ αναδιαμορφώνουν το «σκηνικό» μιας ταινίας, αφήνοντας τον χώρο και τον τόπο να γίνουν πρωταγωνιστές, όπως στο «Διάστημα» του Αυστριακού Πίτερ Τσερκάσκι του 1999, το ανάμεσα σε φιξιόν και ντοκιμαντέρ «Decasia» του Μπιλ Μόρισον του 2002, ο «Διάδρομος» του Αμερικάνου Στάντις Λόντερ του 1970, την «Αφαίρεση» της Ναόμι Ούμαν του 1999.

Στο τμήμα «Ταινίες Δρόμου» συναντάμε το εμβληματικό φιλμ νουάρ της Αϊντα Λουπίνο «The Hitch-Hiker», το αριστουργηματικό «Stagecoach» του Τζον Φορντ, το κλασικό «Αγκίρε: Η Οργή του Θεού» του Βέρνερ Χέρτσογκ και το «Ghost Trip» του Μπιλ Μόρισον από το 2000 με το δικό του καλτ following μέσα στα χρόνια.

Λευκό Σεντόνι 607 Λευκό Σεντόνι

Μικρά και Παραθαλάσσια (Διαγωνιστικό Τμήμα Ταινιών Μικρού Μήκους)

Στο διαγωνιστικό τμήμα των ταινιών μικρού μήκους από τη Μεσόγειο διαγωνίζονται το «Λευκό Σεντόνι» της Σόνιας Λίζας Κέντερμαν (Ελλάδα), το «The Figures Carved into the Knife by the Sap of the Banana Trees» της Ζουάνα Πιμέντα (Πορτογαλία), το «War Prayer» του Ρίτσαρντ Γουίμπι (Κύπρος/Η.Π.Α.), το «η αρχή της συνέργειας» των Κωνσταντίνου Στάθη, Βασιλείας Κουτσιανά, Ελένης Γκολφινοπούλου (Ελλάδα) και το «Masks» των Μάσκες των Αμιτάι Αρνον και Εστερ Μπάιτς (Ισραήλ), Η τριμελής επιτροπή που φέτος αποτελείται από τους σκηνοθέτες Κωνσταντίνο Γιάνναρη, Λιν Ράμσεϊ και Λουίς Μινάρο θα αποφασίσει ποια απ' όλες θα κερδίσει τη φετινή «Λευκή Μαρμάρινη Σαΐτα».

Crumbs 607 Crumbs

Ντεμπούτα (Διαγωνιστικό Τμήμα Μεγάλου Μήκους Ταινιών)

Στο διαγωνιστικό τμήμα των μεγάλου μήκους ταινιών διαγωνίζονται τέσσερις πρώτες ταινίες απ' όλον τον κόσμο: το «Crumbs» του Μιγκέλ Γιανσό (Ισπανία / Αιθιοπία) με συμμετοχή στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ, το «Tired Moonlight» της Μπρίτνι Γουέστ (Η.Π.Α.) με βραβείο κοινού στο Φεστιβάλ του Slamdance, το εντυπωσιακό δοκίμιο τεκμηρίωσης «Translatlantique» του Φελίξ Ντυφούρ-Λαπεριέρ (Καναδάς) και το «Chigasaki Story» του Μισάουα Τακούγια (Ιαπωνία/Ταϊλάνδη). Η τριμελής επιτροπή που φέτος αποτελείται από τους σκηνοθέτες Κωνσταντίνο Γιάνναρη, Λιν Ράμσεϊ και Λουίς Μινάρο θα αποφασίσει ποια απ' όλες θα κερδίσει τη φετινή «Λευκή Μαρμάρινη Σαΐτα».

Erotica Exotica 607 Exotica Erotica Etc.

Εδώ και Τώρα

Στο τμήμα «Εδώ και Τώρα», τρία πρόσφατα ελληνικά ντοκιμαντέρ ρίχνουν φως σε απόμακρους τόπους και κοντινές περιοχές, χτίζοντας γέφυρες ανάμεσά τους. Αυτά είναι η «Οικογενειακή Υπόθεση» της Αγγελική Αριστομενοπούλου για το φαινόμενο των «Ξυλούρηδων», το «Exotica Erotica Etc.» της Ευαγγελίας Κρανιώτη που συμμετείχε στο Forum του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου και το «Ο Μιχαήλ Μαρμαρινός στο Εργαστήρι του Φάουστ» του Ηλία Γιαννακάκη που ακολουθεί τον γνωστό σκηνοθέτη στο ανέβασμα του «Φάουστ».

Eisenstein in Guanajuato 607 Eisenstein in Guajanato

Εισερχόμενα!

Το τμήμα «Εισερχόμενα!» αποτελείται από τρεις ταινίες - έκπληξη που «επιβάλλεται να παιχτούν μετά τα μεσάνυχτα». Εδώ συναντάμε τη μεγάλη πρεμιέρα του απολαυστικού «Ο Αϊζενστάιν στο Γκουαχανάτο» του Πίτερ Γκρίναγουεϊ που έκανε την πρεμιέρα του στο διαγωνιστικό τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου, την πολυταξιδεμένη «Νορβηγία» του Γιάννη Βεσλεμέ και το «Remake, Remix, Rip-off» του Τζεμ Καγιά για την ιστορία ανανέωσης του τουρκικού σινεμά από την αναπαλαίωση στο καλτ και τις πρόσφατες επιτυχίες του!

Night of the Hunter 607

Μια κι έξω: Αουτσάιντερ στο αμερικανικό σινεμά

Τέσσερις εξέχουσες περιπτώσεις σκηνοθετών που δεν σκηνοθέτησαν παρά μόνο ταινία στην καριέρα τους. Αναμεσά τους, φυσικά, η αριστουργηματική «Νύχτα του Κυνηγού» του Τσαρλς Λότον, το «Electra Gilde in Blue» του Τζέιμς Ουΐλιαμ Γκερσίο του 1973, το «Ουάντα» της Μπάρμπαρα Λόντεν του 1970 και το «Chameleon Street» του Ουέντελ Μπ. Χάρις Τζούνιορ του 1989.

Corneliu Porumboiu

Στρογγυλεύοντας τις Γωνίες: Μια Ρετροσπεκτίβα στο έργο του Κορνέλιου Πορουμπόιου

Το σινεμά του Κορνέλιου Πορουμπόιου περιμένει πάντα στη γωνία ενός δρόμου. Παλινδρομώντας ανάμεσα σε δύο κατευθύνσεις, σε δύο διαφορετικές στιγμές, οι ταινίες του εντρυφούν στην αίσθηση του μετέωρου – μεταξύ του καθεστώτος Τσαουσέσκου και της φιλελεύθερης δημοκρατίας, μεταξύ του ψηφιακού βίντεο και του φιλμ, μεταξύ της ανωνυμίας του εθνικού κινηματογράφου της χώρας του και της διεθνούς φήμης του ρουμανικού «Νέου Κύματος». Οι ταινίες του Πορουμπόιου αποκαλύπτουν ό,τι κρύβεται μέσα στις κοινές καθημερινές εκφράσεις και συνήθειες των χαρακτήρων του: τη σιωπηρή επιθυμία για ένα πραγματικά νέο κόσμο, που μεγαλώνει σιωπηλά – σαν να ήταν όγκος. Μάλλον, για να είναι κανείς πιο ακριβής, πρόκειται για ένα σινεμά που ξέρει τι σημαίνει να σου λένε πως μόλις έστριψες στη γωνία, όταν ακόμη δεν έχεις δει ένα νέο δρόμο να ανοίγεται μπροστά σου.

To μεγάλο αφιέρωμα στον Κορνέλιου Πορουμπόιου αποτελείται από τις έξι ταινίες μικρού μήκους που σκηνοθέτησε από το 2002 έως και το 2004 και από όλες τις μεγάλου μήκους ταινίες του: το βραβευμένο με τη Χρυσή Κάμερα καλύτερης πρώτης ταινίας «12:08 East of Bucharest» του 2006, το «Ήταν ή δεν Ηταν» του 2006, το βραβευμένο με το μεγάλο βραβείο του «Ενα Κάποιο Βλέμμα» και του βραβείου της Διεθνούς Ενωσης Κριτικών στις Κάννες «Police, Adjective» του 2009, το «When Evening Falls on Bucharest or Metabolism» του 2013, το «The Second Game» του 2014 και σε πρεμίερα δύο μόλις μήνες μετά τη βράβευσή του ξανά στο «Ενα Κάποιο Βλέμμα» των Καννών η τελευταία του ταινία «Ο Θησαυρός».

Διαβάστε εδώ τη συνέντευξη του Κορνέλιου Πορουμποίου στο Flix.

September 607

Το SIFF + το MIK παρουσιάζουν το «Σεπτέμβρη»

Στο πλαίσιο της έναρξης της συνεργασίας του με το Φεστιβάλ, το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (MΙΚ) θα χαρίσει στα πρότζεκτ που επιλέχτηκαν για το πρόγραμμα ανάπτυξης σεναρίων και κινηματογραφικών σχεδίων “MFI Script 2 Film Workshops” την ευκαιρία να παρευρεθούν στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου, μετά το τέλος του εργαστηρίου στη Νίσυρο (23 Ιουνίου – 5 Ιουλίου). Επίσης, στη διάρκεια του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί μια εισαγωγική παρουσίαση για το συγκεκριμένο πρόγραμμα του MΙΚ, ενώ θα ακολουθήσει ειδική προβολή της ταινίας «September», που σκηνοθέτησε η Πέννυ Παναγιωτοπούλου, συμμετέχουσα στο πρώτο στάδιο ανάπτυξης του “MFI Script 2 Film Workshops”.

I'm Going to Change my Name 607

Το φεστιβάλ L’Europe autour de l’Europe παρουσιάζει

Το φεστιβάλ κινηματογράφου L’Europe autour de l’Europe γιόρτασε φέτος τα δέκα του χρόνια στη Γαλλία. Κάθε άνοιξη το φεστιβάλ παρουσιάζει κατά τη διάρκεια ενός μήνα περισσότερες από 150 ταινίες από όλη την Ευρώπη σε διαφορετικές αίθουσες του Παρισιού. Εστιασμένο ιδιαίτερα στην προώθηση του κινηματογράφου των χωρών της περιφέρειας της Ευρώπης, το φεστιβάλ L’Europe autour de l’Europe συνεργάζεται, ανάμεσα σε άλλα, με το φεστιβάλ κινηματογράφου Nordkapp της Νορβηγίας και το φεστιβάλ κινηματογράφου Golden Apricot της Αρμενίας. Αυτή τη χρονιά έχει την χαρά να συνεργαστεί με το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Σύρου (SIFF), στην άλλη άκρη της Ευρώπης. Στο πλαίσιο αυτής της συνεργασίας θα προβληθεί η ταινία «Θ’ Αλλάξω το Ονομά μου» της Μαρία Σαχακιάν.

SIFF Kavafy SGT

Μικρού μήκους για τον Κ.Π. Καβάφη

To 2013 η Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών και το Αρχείο Καβάφη του Ιδρύματος Ωνάση κάλεσαν καλλιτέχνες από το χώρο των οπτικοακουστικών τεχνών να δημιουργήσουν νέα, πρωτότυπα έργα, αντλώντας έμπνευση από τη ζωή και το έργο του ποιητή. Αυτά τα ψηφιακά έργα ανοίγουν νέους διαύλους επικοινωνίας, τόσο ανάμεσα στις οπτικοακουστικές τέχνες και στο έργο του Κ.Π. Καβάφη, όσο και σε καλλιτέχνες από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

SIFF General

Παράλληλες Εκδηλώσεις

  • Από το Φιλμ στο Ψηφιακό: Σειρά Συζητήσεων / Σε αυτή τη σειρά ομιλιών, πολλές διαφορετικές φωνές από διάφορους χώρους της κινηματογραφικής βιομηχανίας θα περιγράψουν τη σχέση τους με τα δύο διαφορετικά μέσα, τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβάνονται και χρησιμοποιούν το καθένα από αυτά και το τι σημαίνουν για όλους εμάς που βρισκόμαστε στο κοινό μιας ταινίας. Συμμετέχουν ο Πίτερ Γκρίναγουεϊ, ο κινηματογραφιστής Λούις Μπενάσι, ο Καταλανός σκηνοθέτης Αλμπέρ Σέρα και η ιδρύτρια του altcine Ηλέκτρα Βενάκη.
  • Χρήστος και Δήμητρα: Προβολή με συνοδεία ζωντανής μουσικής / Η ταινία «Χρήστος και Δήμητρα», σε σκηνοθεσία της Αμέρισσας Μπάστα και σενάριο που συνυπογράφει η Μπάστα με τον Δημήτρη Νάκο, αφηγείται την ιστορία ενός αγοριού κι ενός κοριτσιού που ζουν στην Κύμη, όπου και κάνει στάση ένας περιοδεύων θίασος για να ανεβάσει μια παράσταση του έργου Ρωμαίος και Ιουλιέτα. Ενα λυρικό παραμύθι, όπου οι αναμνήσεις της παιδικής ηλικίας εναλλάσσονται με τις πρώτες πράξεις του δράματος που ονομάζεται ενήλικη ζωή. Η μουσική παίζει κεντρικό ρόλο στην αφήγηση και δίνει το ρυθμό της ταινίας. Μέρος του πρωτότυπου σάουντρακ, που έχει συνθέσει ο Νίκος Κυπουργός και μέλη της Ορχήστρας των Κυκλάδων, θα παιχτεί ζωντανά από την ορχήστρα παράλληλα με την προβολή σκηνών από την ταινία στη μεγάλη οθόνη.
  • Χώρα: Πρόγραμμα Φιλοξενίας Καλλιτεχνών / Το πρόγραμμα φιλοξενίας καλλιτεχνών θα λάβει χώρα στο Ινστιτούτο της Σύρου, που στεγάζεται στην ανακαινισμένη Ιερά Μονή Ιησουιτών στην Άνω Σύρο –χτισμένη κατά τον 16ο αιώνα–, μια τοποθεσία που μπορεί να αποτελέσει πρόσφορο πεδίο αναφοράς για τα έργα του προγράμματος. Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να συνεργαστούν με τους δύο προσκεκλημένους, διεθνώς καταξιωμένους καλλιτέχνες, τον συνθέτη Michael Pisaro (California Institute of Arts) και την καλλιτέχνη και σκηνοθέτη Deborah Stratman (University of Illinois, Chicago), οι οποίοι θα συνεισφέρουν και με δικά τους έργα στο όλο εγχείρημα. Το υλικό που θα προκύψει θα παρουσιαστεί κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ σε μια ειδική προβολή, είτε ως ολοκληρωμένα έργα είτε ως έργα στη φάση της ολοκλήρωσης.
  • Σινεμασκόπ: Κινηματογραφικό Εργαστήριο / Το «Σινεμασκόπ», το πρώτοκινηματογραφικό εργαστήριο για εφήβουςτου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφουτης Σύρου, πραγματοποιείται από τις 2 έωςτις 12 Ιουλίου. Οι δώδεκα συμμετέχοντεςκαλούνται να εξερευνήσουν τη γλώσσατης οπτικής επικοινωνίας, μέσα από τηνεπεξεργασία των αρχικών ιδεών τουςγια ιστορίες, τη σταδιακή μεταμόρφωσήτους σε γραπτό σενάριο και την τελικήκινηματογράφησή τους με τον εξοπλισμόπου τους χορηγείται. Το υλικό πουθα προκύψει κατά τη διάρκεια τουεργαστηρίου θα προβληθεί στο τέλος τηςδιοργάνωσης.Η συμμετοχή στο εργαστήριο πουσυνδιοργανώνει το Φεστιβάλ με τη ΣτέγηΓραμμάτων και Τεχνών του ΙδρύματοςΩνάση είναι δωρεάν.Εκπαιδευτές του εργαστηρίου είναι ηOliwia Twardowska και ο ΚωνσταντίνοςΑντωνόπουλος, ενώ τον συντονισμό έχειαναλάβει η Μυρτώ Λάβδα, υπεύθυνηεκπαιδευτικών προγραμμάτων της Στέγης.
  • Σχεδιάζοντας τη Σύρο / Το Διεθνές ΦεστιβάλΚινηματογράφου της Σύρου συνεργάζεταιμε φοιτητές από το Τμήμα ΜηχανικώνΣχεδίασης Προϊόντων και Συστημάτωντου Πανεπιστημίου του Αιγαίου, για ναπροσφέρει στο κοινό του πιο ορατούςκαι διαδραστικούς τρόπους ενημέρωσηςγια τα μέρη που χρησιμοποιούνται γιατις φεστιβαλικές προβολές, τόσο μέσααπό ψηφιακά προγράμματα όσο και μέσααπό προγράμματα φυσικού σχεδιασμού.Ένα ανοιχτό κάλεσμα για προτάσεις έγινετο φθινόπωρο του 2014 στο πλαίσιο τουμαθήματος «Υλικά, Τεχνικές και ΜέσαΠαρουσίασης» της διδάσκουσας ΑγγελικήςΜπρισνόβαλη, όπου και επιλέχθηκαντέσσερα ομαδικά έργα. Αυτά τα έργαβρίσκουν σήμερα την εφαρμογή τους στοπλαίσιο του φεστιβάλ και είναι διαθέσιμαπρος το κοινό για να τα δει και να ταχρησιμοποιήσει.


Διαβάστε περισσότερα για το πρόγραμμα και τις εκδηλώσεις του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Σύρου στο επίσημο site της διοργάνωσης.

Tags: SIFF 2015