Ενας από τους σπουδαιότερους ρώσους σκηνοθέτες αυτής της γενιάς, ο Αλεξάντερ Σοκούροφ («Φάουστ», «Ρώσικη Κιβωτός», «Η Κιβωτός των Ανθρώπων»), ο Αλεξάντερ Σοκούροφ είχε την τελευταία δεκαετία και μία ακόμα δραστηριότητα.
Αναγνωρίζοντας ότι η ρωσική κυβέρνηση ασκεί άμεση, αλλά και έμμεση λογοκρισία απέναντι στον εγχώριο κινηματογράφο, ίδρυσε το Primer Inotnatsii, το Ιδρυμα Κινηματογράφου που υποσχέθηκε να στηρίζει το έργο των νέων Ρώσων κινηματογραφιστών.
Θυμηθείτε και τη συνέντευξή του στο Flix: Αλεξάντερ Σοκούροφ: «Κανείς δεν πρέπει να πεθάνει για το σινεμά»
Από το 2013, το Primer Inotnatsii είχε βρει χρηματοδότηση για πρότζεκτς όπως το «Tesnota» («Οι Δικοί μου Ανθρωποι») του Καντεμίρ Μπαλάκοφ, του νεαρού σκηνοθέτη που κέρδισε το βραβείο του Un Certain Regard στις Κάννες το 2017, κι επέστρεψε στο φεστιβάλ ξανά φέτος με το αριστουργηματικό «Beanpole».
Σήμερα, ο Σοκούροφ ανακοινώνει ότι κλείνει το Ιδρυμα για οικονομικούς λόγους, αλλά και γιατί η «εχθρική πολιτική του Υπουργείου Πολιτισμού» του ασκεί μεγάλες πιέσεις.
Διαβάστε κι αυτό: H πρόεδρος του γαλλικού κέντρου κινηματογράφου παραιτήθηκε σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κυβερνητική πολιτική
Πράγματι, μόλις ένα χρόνο πριν το Primer Inotnatsii κι ο Σοκούροφ προσωπικά, έγιναν στόχοι ενός μεγάλου ελέγχου της ρωσικής Κυβέρνησης και του Υπουργείου Πολιτισμού, που κατήγγειλαν το Ιδρυμα για κατάχρηση οικονομικών πόρων. Ο έλεγχος απέτυχε, καθώς δεν υπήρχε κανένα τέτοιο στοιχείο, αλλά η σαφής τοποθέτηση της Κυβέρνησης Πούτιν ως μία συνεχής απειλή στο έργο του Σοκούροφ, ξεπέρασε τις δυνάμεις του σκηνοθέτη να συνεχίσει αυτή την ιδιωτική πρωτοβουλία.
Ο Σοκούροφ υπήρξε πάντα επικριτής του Πούτιν κι ένας από τους πιο διάσημους ακτιβιστές για την απελευθέρωση του Ουκρανού σκηνοθέτη Ολεγκ Σέντσοφ, ο οποίος καταδικάστηκε ως τρομοκράτης από τη ρωσική κυβέρνηση σε 20ετή κάθειρξη.
Ο Σοκούροφ, σε ερώτηση του ειδησεογραφικού πρακτορείου Interfax για την απόφασή του να κλείσει το Ιδρυμα, μίλησε ξεκάθαρα για «εχθρική κι επιθετική στάση της ρωσικής κυβέρνησης» εναντίον του ιδρύματος που έκαναν την συνέχιση του έργου του «ανυπόφορη».
Διαβάστε περισσότερα: