Φεστιβάλ / Βραβεία

Ο Νίνος Φένεκ Μικελίδης προτείνει τις 5 + 1 ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε στο φετινό Πανόραμα

of 10

Σήμερα, Πέμπτη 27 Ιανουαρίου, ξεκινά το 34ο (online) Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου κι ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του μας δίνει τα SOS.

Ο Νίνος Φένεκ Μικελίδης προτείνει τις 5 + 1 ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε στο φετινό Πανόραμα

Από την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου μέχρι την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022, το 34ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου δίνει το καθιερωμένο, ετήσιο ραντεβού του με το σινεφίλ κοινό, διαδικτυακά στην πλατφόρμα CINESQUARE, με δωρεάν πρόσβαση σε συνολικά 34 ταινίες και αφιερώματα στον ελληνικό και ευρωπαϊκό κινηματογράφο, αλλά και τα καθιερωμένα Βραβεία του φεστιβάλ.

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και στις σελίδες του στο Facebook, και το Instagram.

Διαβάστε ακόμη:

Ολο το πρόγραμμα του 34ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

«Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον» το διαγωνιστικό πρόγραμμα του 34ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου


Οι 5 + 1 ταινίες που δεν πρέπει να χάσετε στο φετινό Πανόραμα, κατά τον Νίνο Φένεκ Μικελίδη

troubled minds

1.Troubled Minds των αδερφών Αμπέλε: οι σχέσεις ανάμεσα σε δύο αδέρφια καλλιτέχνες που προετοιμάζουν μια μεγάλη τους έκθεση, θα προκαλέσουν συγκρούσεις. Ο ένας πιο προσεκτικός και ξεκάθαρος σχετικά με τις προθέσεις του, σε αντίθεση με τον άλλο, που είναι επιθετικός, έτοιμος να φτάσει στα άκρα. Μια ταινία ανάμεσα στο δράμα και την κωμωδία, που ξεχωρίζει για το φρενήρη ρυθμό της και μια κάμερα σε συνεχή κίνηση, με εικόνες που καταγράφουν την ψυχεδελική ατμόσφαιρα στην οποία κινούνται τα πρόσωπα.
(Διαγωνιστικό τμήμα | Δείτε το τρέιλερ εδώ)

ma nuit

2.Ma nuit της Αντουανέτ Μπουλά: η μοναξιά, η απώλεια και η αίσθηση κενού που δημιουργεί ο θάνατος είναι η κινητήρια δύναμη πίσω από τη νυχτερινή περιπλάνηση στο Παρίσι ενός νεαρού κοριτσιού που μόλις έχει χάσει την αδερφή του και που βρίσκει, ίσως, τρόπο σωτηρίας στην τυχαία συνάντησή της μ’ ένα νέο άντρα, σε μια ταινία που μας δίνει μια άλλη εικόνα της ζωής και των προβλημάτων της σύγχρονης νεολαίας.
(Διαγωνιστικό τμήμα | Δείτε το τρέιλερ εδώ)

i m not in love

3.I’m Not in Love του Κολ Σπέκτορ: ένας κοινωνικά ανασφαλής νέος προσπαθεί να ανακαλύψει τι θέλει από τη ζωή μέσα από τη σχέση του με μια γυναίκα, σε ένα καλογραμμένο, με ωραίες καταστάσεις σενάριο, σε μια σκηνοθετημένη με λεπτότητα και ωραίο χιούμορ «δραμωδία».
(Διαγωνιστικό τμήμα | Δείτε το τρέιλερ εδώ)

californie

4.Californie των Αλεσάντρο Κασίγκολι και Κέισι Κάουφμαν: στην εξαιρετική τους μελέτη χαρακτήρων, επηρεασμένη από το σινεμά-βεριτέ, οι σκηνοθέτες καταγράφουν τις σωματικές αλλαγές, στη διάρκεια πέντε χρόνων (που γύρισαν την ταινία τους) σε ένα κοριτσάκι (με εξαιρετική ερμηνεία από την Χαντίγια Τζαφάρι), παιδί Αλγερινών μεταναστών, από τα 9 ως τα 14 του χρόνια, καταγράφοντας ταυτόχρονα με κριτική, πάντα, ματιά και τον κοινωνικό περίγυρο στον οποίο κινείται η νεαρή πρωταγωνίστριά τους.
(Διαγωνιστικό τμήμα | Δείτε το τρέιλερ εδώ)

decoy

5.Decoy του Τζακ Μπέρνχαρτ: ατμοσφαιρικό, άδικα ξεχασμένο για δεκαετίες, «καλτ» φιλμ νουάρ, με την Βρετανή Τζιν Γκίλι, εξαιρετική στο ρόλο μιας άκαρδης, σατανικής γυναίκας (από τις πιο σκληρές που έχει να παρουσιάσει το είδος) που ξελογιάζει διάφορους άντρες για να αποκτήσει τα λεφτά που έχει κρύψει ο εγκληματίας άντρας της. Εξαιρετικό, με γρήγορο ρυθμό (διαρκεί μόλις 76 λεπτά) και διανθισμένο με μαύρο χιούμορ, μπι-μούβι (γυρισμένο από τη Monogram Pictures, την πιο γνωστή εταιρία του «poverty row»).
(Αφιέρωμα «Τα Κακά Κορίτσια του Φιλμ Νουάρ» | Δείτε το τρέιλερ εδώ)

+1.Θα αδικούσα αν πρότεινα μόνο μία από τις ελληνικές ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος, μια και επέλεξα και τις τέσσερις. Γι’ αυτό θα αναφέρω και τις τέσσερις (τρεις ελληνικές και μια ελληνοκυπριακή) και το αφήνω σε σας, τους θεατές, να αποφασίσετε:
«Musa» του Νίκου Νικολόπουλου
«Patchwork» του Πέτρου Χαραλάμπους
«Η βοή του κόσμου» του Πέτρου Σεβαστίκογλου
και «REM: ταχείες κινήσεις οφθαλμού» του Κάρολου Ζωναρά


Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και στις σελίδες του στο Facebook, και το Instagram.


Το 34ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου πραγματοποιείται υπό την Αιγίδα και με την Οικονομική Υποστήριξη του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και με την Υποστήριξη του ΟΠΑΝΔΑ (Δήμος Αθηναίων)

Panorama 2022 poster