Φεστιβάλ / Βραβεία

Ολο το πρόγραμμα του 34ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

στα 10

Διαβάστε αναλυτικά το πρόγραμμα και τα αφιερώματα του 34ου (online) Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.

Flix Team
Ολο το πρόγραμμα του 34ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου

Από την Πέμπτη 27 Ιανουαρίου μέχρι την Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2022το 34ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφουδίνει το καθιερωμένο, ετήσιο ραντεβού του με το σινεφίλ κοινό, διαδικτυακά στην πλατφόρμα CINESQUARE,με δωρεάν πρόσβαση σε συνολικά 34 ταινίες και αφιερώματα στον ελληνικό και ευρωπαϊκό κινηματογράφο,αλλά και τα καθιερωμένα Βραβεία του φεστιβάλ.

panorma

Ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Πανοράματος, Νίνος Φενέκ Μικελίδης αναφέρει χαρακτηριστικά:

«Η συνέχιση της πανδημίας, με την κορύφωση της μετάλλαξης Όμικρον,δυστυχώς μας αναγκάζει, για δεύτερη φορά, να διοργανώσουμετο φετινό, 34ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου διαδικτυακά,δίνοντας όπως και πέρυσι την ευκαιρία στο κινηματογραφόφιλο κοινόόλης της Ελλάδας, και όχι μόνο της Αθήνας, να παρακολουθήσεικαι να απολαύσει τις διάφορες προβολές του.
Προβολές που, όπως και στο παρελθόν, καλύπτουν ένα μεγάλο φάσματου ευρωπαϊκού – μαζί, πάντα, και του ελληνικού – κινηματογράφου,χωρίς να παραμερίζεται και ο υπόλοιπος. Με τις ελληνικές,νέες και παλιότερες, ταινίες να καλύπτουν ένα μεγάλο τμήμα του:από το Διαγωνιστικό Τμήμα, που είναι το κύριο σκέλος του,μέχρι και τα αφιερώματα.
Με την ελπίδα σε μια σύντομη επιστροφή στην αίθουσα,σας περιμένουμε από τις 27 Ιανουαρίου μέχρι και τις 2 Φεβρουαρίουνα ανακαλύψουμε μαζί όχι μόνο τι καινούργιο έχει να μας προσφέρειο πάντα πρωτοποριακός ευρωπαϊκός κινηματογράφος(από τον οποίο αντλεί και εξακολουθεί να επηρεάζεταιο υπόλοιπος κινηματογράφος) αλλά και πτυχέςαπό την πάντα συναρπαστική ιστορία του.»

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και στις σελίδες του στο Facebook, και το Instagram.

Troubled Minds

Διαγωνιστικό Τμήμα: 13 ταινίες από κάθε άκρη της Ευρώπης, νέες φωνές που γράφουν το νέο σινεμά, τρεις ελληνικές και μια κυπριακή συμμετοχή. Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Διαγωνιστικό Τμήμα του 37ου Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου.


panorama

Αφιέρωμα: Οι Μοιραίες Γυναίκες του Φιλμ Νουάρ

Ο σκηνοθέτης Δημήτρης Παναγιωτάτος που επιμελήθηκε το αφιέρωμα αναφέρει:

“Το Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου, πιστόστην υπεράσπιση των κινηματογραφικών ειδών από τον πρώτο χρόνοτης ύπαρξής του, έχει μια ακόμα έκπληξη στο φετινό πρόγραμμά του: επτά φιλμ νουάρ στα οποία οι γυναίκες κυριολεκτικά ‘πρωταγωνιστούν’. Άλλοτε ως θύτες, άλλοτε ως θύματα, άλλοτε ως θύτες και θύματα συγχρόνως, κι άλλοτε ως ανεξάρτητες και χειραφετημένες,οι μοιραίες γυναίκες των φιλμ νουάρ προσφέρουν ένα καλειδοσκόπιομε πολλαπλά πρόσωπα και προσωπεία, συμπληρωματικά και αντιφατικά, αμφισβητώντας κάποια γνωστά στερεότυπα.Η επιλογή των ταινιών ξεφεύγει από τα γνωστά κλασικά φιλμ νουάρπου έχουμε δει πολλές φορές, και εστιάζει κυρίως σε ταινίες σπάνιες, ακόμα και για τους μυημένους. Επίσης, το αφιέρωμα δεν περιλαμβάνει μόνο ταινίες αμερικανικής παραγωγής (3) αλλά και4 εξαιρετικά ενδιαφέρουσες αγγλικής παραγωγής, ενώ δύο ταινίεςδεν έχουν προβληθεί ποτέ στη χώρα μας.»

Οι ταινίες του αφιερώματος είναι οι εξής: το απρόβλητο στην Ελλάδα «Decoy» του Τζακ Μπέρνχαρντ (1946), οι «Αμαρτωλές Γυναίκες» του Λούις Μάιλστοουν (The Strange Love of Martha Ivers, 1946), ο «Πύρινος Εφιάλτης του Ντέιβιντ Μίλερ (Sudden fear, 1952) και τα βρετανικά «Το Kυνήγι της Mαύρης Sκιάς» του Μάικλ Αντερσον (Chase a Crooked Shadow, 1958), το «Ο Σατανάς Κατοικεί Απέναντι» του Γκόρντον Πάρι (Tread Softly Stranger, 1958), το απρόβλητο στην Ελλάδα «Faces in the Dark» του Ντέιβιντ Ιντι από το 1960 και το «Ο Δολοφόνος Χτυπούσε το Κουδούνι» (Walk a Tightrope, 1963) του Φρανκ Νέσμπιτ.


Τσιώλης

Αφιέρωμα στον Σταύρο Τσιώλη

Για το αφιέρωμα «Σταύρος Τσιώλης: η πορεία ενός μοναχικού δημιουργού», αναφέρει ο Νίνος Φένεκ Μικελίδης:

«Αρχικά βοηθός σκηνοθέτης, και στη συνέχεια σκηνοθέτης ο ίδιος,για 13 χρόνια στη Φίνος Φιλμ, ο αντικομφορμιστής, μοναχικός σκηνοθέτης Σταύρος Τσιώλης (1937-2019) αποσύρθηκε για μια δεκαπενταετίααπό τον κινηματογράφο πριν επιστρέψει ξανά, για να ξεκινήσειτη δική του, καθαρά προσωπική πορεία, σ’ έναν κινηματογράφομακριά από τις αποπνικτικές, συχνά απαράδεκτες απαιτήσειςτων παραγωγών, και να μας προσφέρει μια σειρά ταινίες,από το «Μια τόσο μακρινή απουσία» (1985) μέχρι το«Γυναίκες που περάσατε από δω» (2017), ταινίες, δοσμένεςμε ειλικρίνεια και πάθος, πάνω σ’ έναν κόσμο κι έναν τρόπο ζωήςπου ο ίδιος έβλεπε μέσα από την κάμερα, με μια καθαρά δική του,αθώα ματιά. Ταινίες ενός ιδιαίτερα αγαπητού φίλου, δοσμένεςμε την ευγενικότητα και το λεπτό χιούμορ που τον χαρακτήριζαν,με δικά του σενάρια, με αυτοσχέδιους διαλόγους και ηθοποιούςσυχνά ερασιτέχνες, με μια γραφή λιτή, άμεση, από την οποίαδεν έλειπαν η φαντασία και η ποίηση.»

Οι ταινίες του Σταύρου Τσιώλη που θα προβληθούν στο αφιέρωμα είναι το «Μια Μακρινή Απουσία» (1985), το «Σχετικά με το Βασίλη» (1986), το «Ακατανίκητοι Εραστές» (1988), το «Ερωτας στη Χουρμαδιά» (1990), το «Παρακαλώ, Γυναίκες Μην Κλαίτε (1992) και το «Ας Περιμένουν οι Γυναίκες» (1998).


Signs of Life 607

Ειδικές Προβολές

Πέντε ταινίες που αναζητούν επαναληπτικές προβολές και επαν-εκτίμηση τώρα.

120 Ντεσιμπέλ, του Βασίλη Βαφέα (1987)
Dune, του Ντέιβιντ Λιντς (1984)
Φεντόρα του Μπίλι Γουάιλντερ (1978)
Σημάδια Ζωής (Signs of Life / Lebenszeichen) του Βέρνερ Χέρτσογκ (1968)
Κανείς Δεν Χάνει Σ' 'Ολα, του Διονύση Γρηγοράτου (2000)


panorama

Ταινίες Μικρού Μήκους

Τρεις ταινίες μικρού μήκους σε συνεργασία με τη Σχολή Κινηματογράφου του New York College - NYC:

Le Kontar de Godard, του Βαγγέλη Δεληγιώργη (26’)
Η Τελευταία Παράσταση, του Σέργιου Ρίζου (15’)
Το Χειμωνιάτικο Ταξίδι, του Παντελέοντος Τηλιακού (24’)


Πρόγραμμα Προβολών
Αναλυτικά οι ταινίες, ανά ημέρα

Κάθε μέρα στις 10.00 π.μ. θα διατίθενται προς προβολή 4-5 νέες ταινίες, που θα παραμένουν διαθέσιμεςγια περιορισμένο αριθμό θεάσεων μέχρι την κάλυψή τους,έως και τη λήξη του φεστιβάλ, στις 2/2.

Πέμπτη 27/1/22

TROUBLED MINDS
SISTERHOOD
FEDORA
FACES IN THE DARK
ΜΙΑ ΤΟΣΟ ΜΑΚΡΙΝΗ ΑΠΟΥΣΙΑ

Παρασκευή 28/1/22

CALIFORNIE
Η ΒΟΗ ΤΟΥ ΚΟΣΜΟΥ
PATCHWORK
CHASE A CROOKED SHADOW
ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΟΝ ΒΑΣΙΛΗ

Σάββατο 29/1/22

AS FAR AS I CAN WALK
I’M NOT IN LOVE
SIGNS OF LIFE
WALK A TIGHTROPE
ΑΚΑΤΑΝΙΚΗΤΟΙ ΕΡΑΣΤΕΣ

Κυριακή 30/1/22

MY MOTHER’S SWEDISH HEART
R.E.M. ΤΑΧΕΙΕΣ ΚΙΝΗΣΕΙΣ ΟΦΘΑΛΜΟΥ
ΕΡΩΤΑΣ ΣΤΗ ΧΟΥΡΜΑΔΙΑ
ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΜΙΚΡΟΥ ΜΗΚΟΥΣ ΤΑΙΝΙΕΣ

Δευτέρα 31/1/22

MA NUIT
MUSA
ΚΑΝΕΙΣ ΔΕΝ ΧΑΝΕΙ Σ’ ΟΛΑ
DUNE
ΠΑΡΑΚΑΛΩ, ΓΥΝΑΙΚΕΣ ΜΗΝ ΚΛΑΙΤΕ

Τρίτη 1/2/22

INVENTORY (INVENTORA)
SUDDEN FEAR
TREAD SOFTLY STRANGER
ΑΣ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΝ ΟΙ ΓΥΝΑΙΚΕΣ

Τετάρτη 2/2/22

ARIAFERMA
THE STRANGE LOVE OF MARTHA IVERSDECOY
120 ΝΤΕΣΙΜΠΕΛ


Οι Επιτροπές του 34ου Πανοράματος

Οι ταινίες του Διαγωνιστικού Τμήματος διαγωνίζονταιγια τα ακόλουθα βραβεία:

Βραβείο Ελληνικής Ταινίας
Με την υποστήριξη του Ελληνικού Κέντρου Κινηματογράφου -
Δίνεται χρηματικό βραβείο 1.500 ευρώ

Μέλη Επιτροπής
Τώνης Λυκουρέσης (σκηνοθέτης)
Βασίλης Μαζωμένος (σκηνοθέτης)
Μαρία Ζορμπά (ηθοποιός)

Βραβείο Διεθνούς Ένωσης Κριτικών Κινηματογράφου (Fipresci)

Μέλη Επιτροπής
Τζίνα Τεοντόσιεβσκα (Βόρεια Μακεδονία, περιοδικό Vitraz, περιοδικό FILM)
Νιλ Σμιθ (Ηνωμένο Βασίλειο, περιοδικό Total Film, συντάκτης BBC News.co.uk, Metro.co.uk, Picturehouse RecommendsΙφιγένεια Καλαντζή (Δρόμος της Αριστεράς)

Βραβείο Κοινού

Επιτροπή Αναγνωστών Περιοδικού Αθηνόραμα
(τα μέλη θα ανακοινωθούν προσεχώς,στην ιστοσελίδα της διοργάνωσης)

Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Πανοράματος Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου και στις σελίδες του στο Facebook, και το Instagram.


Το 34ο Πανόραμα Ευρωπαϊκού Κινηματογράφου πραγματοποιείταιυπό την Αιγίδα και με την Οικονομική Υποστήριξητου Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού,και με την Υποστήριξη του ΟΠΑΝΔΑ (Δήμος Αθηναίων)

Panorama 2022 poster