Ηταν τη στιγμή που η Μισέλ Ομπάμα παρουσίασε το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας στην 85η Απονομή των Βραβείων Οσκαρ που στα αμερικανικά social media εκφράστηκε ευθαρσώς η ανησυχία πως η Αμερική κηρύττει (με συνθήκες glamour) πόλεμο στο Ιράν, πράγμα που ήρθε να επιβεβαιωθεί και λίγο αργότερα, όταν ο Μπεν Αφλεκ, παραλαμβάνοντας το Οσκαρ, αναφέρθηκε στις άσχημες συνθήκες κάτω από τις οποίες ζει ο λαός του Ιράν, συνεχίζοντας μια διαμάχη με το καθεστώς της χώρας που έχει ξεκίνήσει εδώ και καιρό και κινδυνεύει να πάρει ανεξέλεγχτες διαστάσεις.
Το Ιράν είναι εδώ και καιρό δυσαρεστημένο με τον τρόπο με τον οποίο ο Αφλεκ αφηγήθηκε την ιστορία της απελευθέρωσης των υπαλλήλων της Αμερικανικής Πρεσβείας στα τέλη της δεκαετίας του '70, σε μια από τις πιο συναρπαστικές και τραγικές ιστορίες ομηρίας που έγιναν ποτέ στη χώρα.
Εκτός, από το γεγονός, πως το Ιραν ετοιμάζει τη δική του ταινία πάνω στο ίδιο θέμα (προκειμένου να αποκαταστήσει την αλήθεια), δεν χάνει και αφορμή να επιτεθεί στον Μπεν Αφλεκ και την ταινία του, με αποκορύφωμα την «προκλητική» βράβευση του με το Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας δια χειρός του... Λευκού Οίκου.
Το σκληροπυρηνικό και προσκείμενο στο καθεστώς Fars News δημοσίευσε την φωτογραφία της Μισέλ Ομπάμα από την τελετή των Οσκαρ (με τα χέρια της καλυμμένα με photoshop, αφού το τιραντέ φόρεμα της δεν είναι κάτι που δεν θα μπορούσε να φορέσει ποτέ καμία Ιρανή σε δημόσια εμφάνισή της!) γράφοντας πως «Σε μια σπάνια περίσταση στην ιστορία των Οσκαρ, η πρώτη κυρία της Αμερικής ανακοίνωσε το νικητή της Καλύτερης Ταινίας δίνοντας το Οσκαρ στο αντι-ιρανικό "Argo", το οποίο είναι παραγωγή της σιωνιστικής Warner Bros.»
Η Mehr News, με τη σειρά της κατηγόρησε τον Μπεν Αφλεκ πως με τη δήλωση του πως «ο λαός του Ιράν ζει κάτω από τραγικές συνθήκες» δημιουργεί μια κακή εικόνα του Ιράν, ενώ ο Υπουργός Πολιτισμού του Ιράν, Μοχάμαντ Χοσεϊνί δήλωσε στο γερμανικό πρακτορείο ειδήσεων πως «Η ταινία δεν αξίζει ούτε τεχνικά ούτε καλλιτεχνικά τα βραβεία που έχει κερδίσει και ο πραγματικός λόγος της φήμης της είναι ότι στρέφεται φανερά κατά του Ιραν. Το "Argo" είναι μια προσπάθεια διαστρέβλωσης της ιστορίας και επιβολής της οπτικής γωνίας της Αμερικής στα γεγονότα.»
Στο Ιραν, ωστόσο, όπου το «Argo» δεν προβλήθηκε στις αίθουσες, αλλά είναι η πιο επιτυχημένη «πειρατική» ταινία της χρονιάς, υπάρχουν και φωνές που υποστηρίζουν πως το φιλμ είναι μια ευκαιρία να δει ο λαός της χώρας από που ξεκίνησε η διαμάχη ανάμεσα στις δύο χώρες. Η εφημερίδα Ηamshahri έγραψε πως το φιλμ «επιτίθεται στην κουλτούρα και την κοινωνία του Ιραν, αλλά είναι ενδιαφέρον για τους Ιρανούς να δουν μια οπτική γωνία των γεγονότων. Αυτό αποδεικνύει την αδυναμία της τηλεοπτικής και κινηματογραφικής μας βιομηχανίας, η οποία δεν κατάφερε εδώ και τρεις δεκαετίες να κάνει μια ταινία για τα γεγονότα.»
Ενας ανώνυμος Ιρανός αξιωματούχος που μίλησε στους Los Angeles Times δήλωσε: «Ντρέπομαι για ό,τι συνέβη. Το Ιράν έχει γίνει μια χώρα χωρίς νόμους. Είμαστε απόκληροι από τη διεθνή κοινότητα και είμασταν μόνοι όταν εισβάλαμε στο Ιράκ. Τώρα ένας Αμερικάνος σκηνοθέτης θέλει να κάνει την τραυματισμένη μας συνείδηση να ματώσει ξανά. Δεν περίμενα καν να τελειώσει η ταινία. Ξέρω ακριβώς τι συνέβη στη χώρα μου. Δεν υπάρχει λόγος να δω μια διαστρεβλωμένη εκδοχή από κάποιον στο Χόλιγουντ.»
Μια δασκάλα στο Ιράν που συμμετείχε στις διαδηλώσεις την εποχή του περιστατικού της ομηρίας, δήλωσε πως «Είναι γνωστό πως το Χόλιγουντ αλλάζει την πραγματικότητα για να την κάνει γοητευτική, αλλά πάνω κάτω τα όσα δείχνει είναι κοντά σε όσα συνέβησαν στ' αλήθεια».
Μην το ψάχνετε, τα Οσκαρ όπως και το ίδιο το σινεμά it's just politics!
Δείτε εδώ την απονομή του Οσκαρ Καλύτερης Ταινίας στο «Argo» και τον ευχαριστήριο λόγο του Μπεν Αφλεκ:
Διαβάστε περισσότερα:
Tags: argo, Μπεν Αφλεκ, ιραν, Oscars 2013