Φεστιβάλ / Βραβεία

Ιράν εναντίον Φεστιβάλ Βερολίνου!

στα 10

Αμεση ήταν η αντίδραση του Ιραν στη βράβευση του «Closed Curtain» στην 63η Berlinale, της δεύτερης «απαγορευμένης» ταινίας του Τζαφάρ Παναχί που έφτασε στο Βερολίνο χωρίς κρατική έγκριση και ενώ ο σκηνοθέτης της τελεί υπό 20ετή απαγόρευση εξάσκησης του επαγγέλματός του.

Ιράν εναντίον Φεστιβάλ Βερολίνου!

UPDATE / 21 Φεβρουαρίου 2013

Το Φεστιβάλ Βερολίνου με ανακοίνωση του απάντησε στις διαμαρτυρίες αξιωματούχων της ιρανικής κυβέρνησης για την προβολή και τη βράβευση του Τζαφάρ Παναχί στην 63η Berlinale λέγοντας τα εξής: «Θα λυπόμασταν πάρα πολύ αν η προβολή θα έχει νομικές συνέπειες για τους κινηματογραφιστές.»

Διαβάστε πώς ξεκίνησαν όλα παρακάτω.


«Διαμαρτυρηθήκαμε στους διοργανωτές του Φεστιβάλ Βερολίνου», δήλωσε αμέσως μετά την βράβευση του «Closed Curtain» με τη Χρυσή Αρκτο σεναρίου στην 63η Berlinale, ο υπεύθυνος του οργανισμού ιρανικού σινεμά Τζαβάντ Σαμαγκντάρι.

«Πιστεύουμε ότι οι διοργανωτές πρέπει να διορθώσουν τη συμπεριφορά τους. Ολοι ξέρουμε πως το να κάνεις μια ταινία στο Ιράν και να τη βγάζεις έξω από τη χώρα χρειάζεται άδεια. Το να κάνεις τέτοιες ταινίες είναι παράνομο, αλλά μέχρι και σήμερα η ισλαμική κυβέρνηση έχει δείξει τεράστια ανοχή.»

Καταδικασμένος σε 20ετή αποχή από το επάγγελμα του σκηνοθέτη, ο Τζαφάρ Παναχί γύρισε το «Closed Curtain» υπό συνθήκες απόλυτης μυστικότητας και έστειλε την ταινία στο Βερολίνο, συνοδευόμενη από τον συνσκηνοθέτη του, Καμπόζια Παρτόβι, στη δεύτερη του απόπειρα του Παναχί, μετά το «This is not a Film», να αγνοήσει την καταδίκη που του έχει επιβληθεί και να συνεχίσει να δημιουργεί κόντρα σε όλους και σε όλα.

Το Φεστιβάλ Βερολίνου, όπως είχε κάνει και το Φεστιβάλ Καννών με το «This is not a Film» δέχθηκε την ταινία στο διαγωνιστικό του πρόγραμμα και στη τελετή λήξης του βράβευσε το «Closed Curtain» με τη Χρυσή Αρκτο σεναρίου. Στη σκηνή του Berlinale Palast σηκώθηκε, εν μέσω δυνατών χειροκροτημάτων, ο Καμπόζια Παρτόβι για να το παραλάβει δηλώνοντας πως «Είναι αδύνατον να σταματήσεις ένα φιλόσοφο και έναν ποιητή. Οι ιδέες τους βγάζουν καρπούς όπου κι αν βρεθούν».

Ο Παναχί, φυσικά, δεν ταξίδεψε στο Βερολίνο, αλλά με κάποιον τρόπο ήταν παρών σε όλη τη Berlinale. Στην τελετή έναρξης οι διοργανωτές κράτησαν μια θέση κενή για τον Ιρανό σκηνοθέτη, την ημέρα της πρεμιέρας του «Closed Curtain» διαδηλωτές κυκλοφορούσαν στους χώρους του Φεστιβάλ με μεγάλα ομοιώματα του Παναχί που έγραφαν το σύνθημα «Επρεπε να είναι εδώ», ενώ στην τελετή λήξης, ο Παρτόβι δέχθηκε εκ μέρους του Παναχί το μεγαλύτερο χειροκρότημα των ανθρώπων του κινηματογράφου.

2

Διαβάστε ακόμη: