Φεστιβάλ / Βραβεία

Εμείς χτες δεν είδαμε debate, είδαμε... έναρξη Φεστιβάλ Δράμας

of 10

Και, σε όλη της τη διάρκεια και τη φολκλόρ μεγαλοπρέπεια, δε βγάλαμε ούτε μια κόκκινη κάρτα!

Εμείς χτες δεν είδαμε debate, είδαμε... έναρξη Φεστιβάλ Δράμας

Το 38ο Ελληνικό (21ο Διεθνές) Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας ξεκίνησε χτες βράδυ, στο Δημοτικό Ωδείο, με μια τελετή έναρξης που ανέδειξε, μεν, τη σύνδεσή του με τους παράγοντες της πόλης, αλλά κράτησε χαμηλούς τόνους σχετικά με την πολιτική κι οικονομική κατάσταση της χώρας, δίνοντας, ευπρόσδεκτα, μεγαλύτερη έμφαση στον κινηματογραφικό χαρακτήρα της διοργάνωσης.

Το κεντρικό θέμα της τελετής έμοιασε, αρχικά, να είναι το «ποιος πληρώνει τον λογαριασμό», στο Φεστιβάλ κι έξω από αυτό, πώς, δηλαδή, η διεθνής οικονομική κρίση ευνοεί λίγους και καταστρέφει πολλούς, εξ ου και η προβολή της γερμανικής ταινίας «Ποιος θα Πληρώσει;» του Ντάνιελ Νόκε, ένα απλοϊκό αλλά χαριτωμένο animation που εξηγεί τη «διατροφική αλυσίδα» της σύγχρονης κοινωνίας σ' ένα talk show με συμμετέχοντες τα ζώα.

Διαβάστε ακόμη: To Φεστιβάλ Δράμας 2015 ξεκινάει! Ολα όσα πρέπει να ξέρετε

δράμα 2015 607

Το καλωσόρισμα από τον Καλλιτεχνικό Διευθυντή του Φεστιβάλ, Αντώνη Παπαδόπουλο, ήταν συγκροτημένο και φιλόξενο παρότι, όχι, το Φεστιβάλ Δράμας δεν είναι το μοναδικό ανάμεσα στα κινηματογραφικά φεστιβάλ που ασχολείται με ολόκληρη την κοινωνία και τα προβλήματά της. Οι ακόλουθες ομιλίες των τοπικών αρχών (μίλησαν με τη σειρά ο Δήμαρχος Δράμας Χριστόδουλος Μαμσάκος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο Πρόεδρος του Φεστιβάλ Ανέστης Τερζής, Δημοτικός Σύμβουλος και Πρόεδρος του Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Δράμας), ήταν όλες γραμμένες ώστε να προτείνεται το κινηματογραφικό περιεχόμενο και ν' απουσιάζουν οι πολιτικές αναφορές. Οι ομιλίες ολοκληρώθηκαν με αυτήν της Αναπληρώτριας Διευθύντριας του Γαλλικού Ινστιτούτου Θεσσαλονίκης που σταθερά υποστηρίζει τη διοργάνωση.

δράμα 2015 607

Το τιμώμενο πρόσωπο της βραδιάς ήταν ο Νίκος Καβουκίδης, ο Διεθυντής Φωτογραφίας που με τη δουλειά του και την πληθωρική προσωπικότητά του κλείνει φέτος 60 χρόνια καριέρας, χρόνια που συνδέουν, σ' ένα πρόσωπο, ολόκληρο το ελληνικό σινεμά από την εποχή του Φίνου μέχρι σήμερα, πράγμα εντυπωσιακό, συγκινητικό και ξεχωριστό. Ο Καβουκίδης, παραλαμβάνοντας το τιμητικό βραβείο του, έκανε τρεις ευχές. Η πρώτη ήταν ν' ανακληθεί η κατάργηση του φόρου επί των κινηματογραφικών εισιτηρίων που αποδίδεται στην ελληνική παραγωγή. Η δεύτερη ήταν να ολοκληρωθεί η ανακαίνιση του πανέμορφου κτιρίου της Καπναποθήκης στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας, στο κέντρο της Δράμας, που πρόθεση είναι να στεγάσει και όλες τις δράσεις του Φεστιβάλ. Κι η τρίτη ήταν οι νέοι που κάνουν σήμερα σινεμά να έχουν τη δική του τύχη και να σταθούν δυνατοί και ενεργοί.

Γνωρίστε, μία-μία, τις ελληνικές μικρού μήκους που θα διαγωνιστούν στο 38ο Φεστιβάλ Δράμας και τους δημιουργούς τους

δράμα 2015 607

Πριν την ολοκλήρωση της βραδιάς, παρουσιάστηκαν οι Κριτικές Επιτροπές του φετινού Φεστιβάλ: εκείνη του Εθνικού Διαγωνιστικού Προγράμματος, με Πρόεδρο τον πάντα τόσο εύγλωττο σκηνοθέτη, συγγραφέα και μεταφραστή Αχιλλέα Κυριακίδη και μέλη την ηθοποιό Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, τον παραγωγό Νίκο Σέκερη και τον Διευθυντή Φωτογραφίας Γιώργο Φρέντζο. Κι εκείνη του Διεθνούς Προγράμματος, με Πρόεδρο την Κύπρια κριτικό κινηματογράφου και Μορφωτική Λειτουργό στο Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού Κύπρου, Ελενα Χριστοδουλίδου και μέλη τον Πρόεδρο της Ενωσης Ρουμάνων Κινηματογραφιστών, Λαουρέντιου Νταμιάν, τον διευθυντή του Φεστιβάλ του Κλερμόν-Φεράν, Ερίκ Βοζίκ, τον Βούλγαρο κριτικό κινηματογράφου Μπόζνταρ Μάνοφ και τον Ελληνα σκηνοθέτη Θοδωρή Παπαδουλάκη.

Οι προβολές του Φεστιβάλ Δράμας 2015 ξεκινούν σήμερα, μεταφέροντας τον προβολέα από τις ομιλίες στις ταινίες. Αν έπρεπε σε δυο πράγματα να βγάλουμε κόκκινη κάρτα στη χτεσινή βραδιά, αυτά θα ήταν από τη μια η τιμητική βράβευση του Ρουμάνου συνθέτη Ράσβαν Τσέρνατ, ο οποίος είναι μεν γλυκύτατος και αναγνωρισμένος, αλλά η σχέση του με τον κινηματογράφο είναι ελάχιστη, πολύ μικρότερη από το γεγονός ότι είναι ο σύζυγος της Μανουέλα Τσέρνατ που τα τελευταία χρόνια είναι η Κριτικός Σχολιαστής του Διεθνούς Διαγωνιστικού στο Φεστιβάλ Δράμας. Κι από την άλλη, ο χειμαρρώδης Ανέστης Τερζής που πήρε, τελευταία στιγμή, το μικρόφωνο για να ευχαριστήσει όοολα τα γαστριμαργικά καταστήματα της Δράμας, μέχρι και τα κρεοπωλεία ονομαστικά, κάνοντάς μας ν' αναρωτιόμαστε με ποιον τρόπο ακριβώς συνδράμουν στο Φεστιβάλ και, κυρίως, τι μπορεί να πέρασε τούτη την ώρα από το μυαλό των ξένων προσκεκλημένων που άκουγαν από τ' ακουστικά τους τη μετάφραση του «Κρεοπωλείο ο Μάκης», «Ζαχαροπλαστείο Παραδοσιακόν» και τα συναφή. Αλλά, επί της ουσίας, καμιά κόκκινη κάρτα δε βγάζουμε, το Φεστιβάλ Δράμας είναι μια διοργάνωση που κερδίζει υπέροχη ακτινοβολία από την ενέργεια των νέων δημιουργών των οποίων τις ταινίες φιλοξενεί - κι αυτό φτάνει και περισσεύει.

Το Flix έχει μετακομίσει στη Δράμα και θα σας μεταφέρει, καθημερινά, τις εντυπώσεις του από τις προβολές των ταινιών και τις παράλληλες δράσεις του Φεστιβάλ.

Διαβάστε ακόμη: