Φεστιβάλ / Βραβεία

To Φεστιβάλ Δράμας 2015 ξεκινάει!

στα 10

Εν μέσω της κορύφωσης της προεκλογικής περιόδου, το Φεστιβάλ της Δράμας κάνει pause στην ατέρμονη ελληνική κρίση και ξεκινάει τη Δευτέρα 14 Σεπτεμβρίου δίνοντας την εναλλακτική και τοποθετώντας στο προσκήνιο την πιο δημιουργική πλευρά των νέων ανθρώπων αυτής της χώρας.

Flix Team
To Φεστιβάλ Δράμας 2015 ξεκινάει!
Σκηνή από την ταινία «Παλίρροιες - Το Παραμύθι της Θάλασσας» της Σταυριάννας Λίτσα

Παραμένοντας το σημαντικότερο ελληνικό φεστιβάλ ταινιών μικρού μήκους και με δυναμικό χαρακτήρα, κυρίως λόγω της ορμής των νέων κινηματογραφιστών που τα τελευταία χρόνια ξεπετάγονται από το πουθενά για να καταθέσουν τη δική τους όψη πάνω σε μια χώρα και ένα κόσμο που αλλάζει, το Φεστιβάλ της Δράμας ξεκινάει φέτος με «προεκλογικούς» οιωνούς, αλλά αποφασισμένο να πατήσει pause στην ακατάσχετη «πολιτικολογία» και να στρέψει το βλέμμα στο πιο καθημερινό, πιο ανθρώπινο, πιο πολιτικό πρόσωπο του εδώ και τώρα.

Από τις 14 έως και τις 19 Σεπτεμβρίου, το Φεστιβάλ της Δράμας έρχεται με τα καθιερωμένα προγράμματά του και σύνολο 210 ταινιών, αφιέρωματα και εργαστήρια σινεμά, συναντήσεις εντός και εκτός της αίθουσας σε μια γιορτή της ταινίας μικρού μήκους που επιβεβαιώνει συνεχώς το κλισέ πως τελικά «το μέγεθος μετράει».

Simon Says 607 Σκηνή από το «Simon Says» του Νίκου Τσεμπερόπουλου

Την τιμητική του, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, έχει το Επίσημο Ελληνικό Διαγωνιστικό Πρόγραμμα που φέτος μετράει 41 ταινίες από πρωτοεμφανιζόμενους και καθιερωμένους δημιουργούς, οι οποίοι θα διεκδικήσουν τα βραβεία του Φεστιβάλ που φέτος απονέμει η κριτική επιτροπή που αποτελείται από τον Πρόεδρο Αχιλλέα Κυριακίδη και τα μέλη Γιάννη Ζουμπουλάκη, Μαρίσσα Τριανταφυλλίδου, Νίκο Σέκερη και Γιώργο Φρέντζο.

Το Flix παρουσίασε την πλειοψηφεία των 41 ελληνικών ταινιών που διαγωνίζονται φέτος, συστήνοντας τους δημιουργούς και δίνοντας πληροφορίες για την κάθε συμμετέχουσα ταινία - μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά εδώ.

The Time of Young Man About to Kill 607 Σκηνή από το «The Time of a Young Man About To Kill»

Το Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα συμπληρώνει φέτος 21 χρόνια και θα προβάλλει 57 ταινίες από 47 χώρες του κόσμου. Αναμεσά τους και το «The Time of a Young Man About to Kill», ιταλοαλβανική παραγωγή του Νεριτάν Ζιντζιρία που είχε βραβευθεί στη Δράμα με το «Χαμομήλι», αλλά και το «Ψωμί», αλβανική παραγωγή του Μπουγιάρ Αλιμάνι της «Αμνηστίας». Οι τρεις ελληνικές ταινίες που επιλέχθηκαν για να συμμετάσχουν στο Διεθνές Διαγωνιστικό Τμήμα είναι το «Σύκο» του Νικόλα Κολοβού, ο «Σπόρος» της Ιφιγένειας Κοτσώνη και το «Euroman» του Γαβριήλ Τζάφκα. Η κριτική επιτροπή του Διεθνούς Διαγωνιστικού Τμήματος αποτελείται φέτος από τους Πρόεδρο Ελενα Χριστοδουλίδου (Κύπρος - Ιστορικός Τέχνης, Κριτικός Κινηματογράφου, Ανώτερη Μορφωτική Λειτουργός στο Υπουργείο Παιδείας & Πολιτισμού Κύπρου) και τα μέλη Δρ. Λαβρέντιου Ντάμιαν (Ρουμανία - Πρόεδρος Ένωσης Ρουμάνων Κινηματογραφιστών, Σκηνοθέτης, Καθηγητής, Συγγραφέας, Πρόεδρος Κοσμητείας UNATC), Ερικ Γουότζικ (Γαλλία - Διευθυντής του Clermont-Ferrand Short Film Festival, υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων, Εκλέκτορας Διεθνούς Προγράμματος), Μπολιντάρ Μάνοφ (Βουλγαρία - Κριτικός Κινηματογράφου, Δημοσιογράφος, Καθηγητής ΝΑΤFA) και Θοδωρής Παπαδουλάκης (Ελλάδα - Σκηνοθέτης). Για πρώτη φορά φέτος η Διεθνής Ενωση Κριτικών Κινηματογράφου (FIPRESCI) θα δώσει το δικό της βραβείο από το Διεθνές Τμήμα.

Στις παράλληλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ Δράμας ξεχωρίζουν το «Short Matters! 2015» με τις υποψήφιες ταινίες για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, το 1ο Βαλκανικό Πανόραμα με τρία προγράμματα αφιερωμενα στη στην Εθνική Ακαδημία Θεάτρου και Κινηματογράφου της Βουλγαρίας, σε μια επιλογή σημαντικότερων βαλκανικών ταινιών που έχουν προβληθεί μέσα στα χρόνια στο φεστιβάλ και βαλκανικές ταινίες από το Altcine, το masterclass του Γιώργου Αρβανίτη στις 16 Σεπτεμβρίου με τίτλο «Η νέα τεχνολογία στον κινηματογράφο και η εφαρμογή της» και φυσικά το νεοσύστατο αλλά επιτυχημένο Drama Pitching Lab, το εργαστήριο για την ανάπτυξη και τη χρηματοδότηση ταινιών μικρού μήκους.

Το Flix θα βρίσκεται στη Δράμα καθόλη τη διάρκεια του Φεστιβάλ και θα σας μεταφέρει όλα όσα θα συμβούν εντός και εκτός των σκοτεινών αιθουσών.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα και τις παράλληλες εκδηλώσεις στο επίσημο site του Φεστιβάλ Δράμας.


Διαβάστε ακόμη: