Industry

Drama Pitching Lab 2015: Το Φεστιβάλ Δράμας δυναμικά στην παραγωγή ταινιών μικρού μήκους

στα 10

Για δεύτερη χρονιά φέτος, στο πλαίσιο του 38ου Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών Μικρού Μήκους Δράμας και του 21ου Διεθνούς, θα πραγματοποιηθεί εργαστήριο παρουσίασης οπτικοακουστικών σχεδίων μικρού μήκους σε παραγωγούς και χρηματοδότες.

Flix Team
Drama Pitching Lab 2015: Το Φεστιβάλ Δράμας δυναμικά στην παραγωγή ταινιών μικρού μήκους

Για δεύτερη χρονιά, το Φεστιβάλ Δράμας οργανώνει Pitching Lab για σχέδια ταινιών μικρού μήκους που αναζητούν χρηματοδότηση, αλλά και μια σειρά εκπαιδευτικών εργαστηρίων που βοηθούν στην καλύτερη ανάπτυξη σεναρίων και στην ομαλή διαδικασία παραγωγής μιας ταινίας.

Πιο αναλυτικά, όπως αναφέρει το επίσημο δελτίο Τύπου του Φεστιβάλ Δράμας:

Το Φεστιβάλ Ταινιών Μικρού Μήκους της Δράμας υποστηρίζει θερμά και έμπρακτα κάθε εκπαιδευτική διαδικασία που βοηθά την ανάπτυξη νέων κινηματογραφικών ιδεών και σχεδίων, προσφέρει εκπαίδευση στους επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου και ενθαρρύνει την επικοινωνία των κινηματογραφιστών απ’ όλα τα μέρη της γης.

Ταυτόχρονα υποστηρίζει οικονομικά την παραγωγή μίας τουλάχιστον ταινίας μέσα από θεσμοθετημένο χρηματικό έπαθλο της Finos Film, ενώ δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να παρουσιάσουν το project τους σε σημαντικούς δυνάμει χρηματοδότες και παραγωγούς από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

To 2009, το Φεστιβάλ Δράμας δημιούργησε την εκπαιδευτική πλατφόρμα Drama Minin Talent Lab, η οποία μέσα στα έξι χρόνια της λειτουργίας της έχει κατορθώσει να ξεχωρίσει διεθνώς, χάρη στη δυνατότητά της να ενσωματώνει συνέχεια νέες τεχνικές στην εκπαιδευτική της διαδικασία και να στηρίζει την εξωστρέφεια των νέων δημιουργών, προάγοντας ταυτόχρονα την ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

Από πέρυσι, στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής μας πλατφόρμας δημιουργήσαμε ένα τετραήμερο εργαστήριο PITCHING στο οποίο εξειδικευμένοι εκπαιδευτές επιμορφώνουν σεναριογράφους, σκηνοθέτες και παραγωγούς απ’ όλον τον κόσμο των οποίων τα treatments ή τα σενάρια έχουν ήδη επιλεγεί, με σκοπό την άρτια παρουσίαση του project τους για ταινία μικρού μήκους έως 15’ και με τελικό στόχο, την τελειοποίηση της πρότασης τους για την ανεύρεση συμπαραγωγής – χρηματοδότησης.

Το πρόγραμμα πραγματοποιείται με τη χορηγία της Finos Film και του OTE TV.

Drama Pitching Lab 2015 Από το περσινό Pitching Lab του 2014

Κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου, οι συμμετέχοντες διδάσκονται:

  • Διαμόρφωση και προβολή της ιδέας του σεναρίου, τεχνικές παρουσίασης και interactive gaming [εκπαιδεύτρια: η σκηνοθέτης και υπεύθυνη του εργαστηρίου Βαρβάρα Δούκα]
  • Δραματουργία και story mapping [εκπαιδεύτρια: η σκηνοθέτης και δραματουργός Τζωρτζίνα Κακουδάκη]
  • Pitching Tips and Career [guest tutor ο σκηνοθέτης Μπόμπι Ροθ]

Το εργαστήριο ολοκληρώνεται μ’ ένα ολοήμερο Pitching Forum - όπου τα 10 επιλεγμένα σχέδια παρουσιάζονται σε έλληνες και ξένους παραγωγούς, εκπροσώπους καναλιών, φεστιβάλ, κ.ά ούτως ώστε να εξασφαλίσουν τις καλύτερες δυνατότητες χρηματοδότησης και να τους δοθεί η δυνατότητα να ξεχωρίσουν στη διεθνή αγορά.

Σημαντική παράμετρο σε αυτό αποτελεί, το εδώ και 21 χρόνια ισχυρό διεθνές προφίλ του Φεστιβάλ που μέσα από τις παράλληλες εκδηλώσεις του προάγει την ενεργή συναναστροφή και συνεργασία κινηματογραφιστών απ’ όλα τα μήκη και πλάτη της γης και επιτρέπει την ανταλλαγή πληροφοριών, τον υψηλό συναγωνισμό στις ιδέες, το στυλ και τις διεθνείς τάσεις στο χώρο της έβδομης τέχνης.

Στο περσινό Pitching Forum έγιναν δεκτά ολοκληρωμένα σχέδια και σενάρια από όλο τον κόσμο. Μαζί με τις ελληνικές συμμετοχές κατατέθηκαν project από Γαλλία, Ιαπωνία, Τσεχία, Ουκρανία κ.ά.

Eκτός από την υψηλή εκπαιδευτική αξία του personal tutoring, το Drama Pitching Lab δίνει τη δυνατότητα στους συμμετέχοντες για παροχές από τους χορηγούς του, ενώ το καλύτερο project θα λάβει χρηματικό έπαθλο από τη Finos Film, ως βοήθεια για την ολοκλήρωση της παραγωγής.

Η περσινή νικήτρια, Ελεονόρα Βελίνοβα (από τη Fyrom), που με το σενάριό της «Fighting for Death» απέσπασε το βραβείο της Finos Films για το καλύτερο project, βρίσκεται ήδη σε διαδικασία γυρισμάτων.

Bobby Roth

Προσκεκλημένος εκπαιδευτής του εργαστηρίου φέτος θα είναι ο σκηνοθέτης, σεναριογράφος και παραγωγός Μπόμπι Ροθ, γνωστός από τις τηλεοπτικές σειρές «Lost», «Prison Break», «The Insiders» και από επεισόδια των σειρών «Grey's Anatomy», «The Mentalist», «Criminal Minds», «Without a Trace», κ.ά, καθώς και από τις ταινίες: «Heartbreakers», «Circle of Power», «The Boss' Son», «Independence Day».

Ο Μπόμπι Ροθ είναι επίσης ένας καταξιωμένος δάσκαλος που παρήγαγε πρωτότυπο εξειδικευμένο εκπαιδευτικό υλικό, με τη μορφή μιας σειράς ντοκιμαντέρ για σκηνοθέτες, σεναριογράφους και γενικότερα επαγγελματίες του κινηματογράφου, της οποίας επιλεγμένα επεισόδια θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε ειδικό αφιέρωμα- ανοιχτό master class, οι συμμετέχοντες και καλεσμένοι του φεστιβάλ.

Η επίσκεψη του Μπόμπι Ροθ για πρώτη φορά στην Ελλάδα, τελεί υπό την αιγίδα της Αμερικανικής Διπλωματικής Αποστολής στην Ελλάδα.


Πρόσκληση ενδιαφέροντος για το Drama Pitching Lab 2015 (14 – 18 Σεπτεμβρίου 2015)

Η διορία για την υποβολή συμμετοχών είναι η 20ή Iουλίου 2015

Το εργαστήριο θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του Drama Mini Talent Lab και θα έχει δύο σκέλη:

ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ PITCHING / Eξειδικευμένοι εκπαιδευτές – κινηματογραφιστές θα επιμορφώσουν νέους σκηνοθέτες και παραγωγούς με σκοπό την άρτια παρουσίαση του project τους για ταινία μικρού μήκους έως 15’ με σκοπό την ανεύρεση συμπαραγωγής – χρηματοδότησης.

  • Α. Η κατάθεση των σχεδίων θα πρέπει να γίνει ηλεκτρονικά έως τις 20 Ιουλίου 2015. Στη συνέχεια.
  • Β. Προκριματική επιτροπή θα επιλέξει έως 10 treatment σεναρίων.
  • Γ. Οι σκηνοθέτες- παραγωγοί των επιλεγμένων projects θα παρευρεθούν στη Δράμα κατά τη διάρκεια του Φεστιβάλ όπου θα παρακολουθήσουν μαθήματα τεχνικής παρουσίασης των σεναρίων σε παραγωγούς στο pitching workshop.
  • Δ. Την τέταρτη μέρα μαθημάτων (Πέμπτη) θα γίνουν οι τελικές διορθώσεις των treatments και το coaching προκειμένου την Παρασκευή τα επιλεγμένα σχέδια να παρουσιαστούν στο Pitching Forum σε παραγωγούς και χρηματοδότες από την Ελλάδα και την Ευρώπη.

PITCHING FORUM / Την Παρασκευή 18 Σεπτεμβρίου θα διεξαχθεί Pitching Forum σε προσκεκλημένους έλληνες και διεθνείς χρηματοδότες- παραγωγούς. Η παρουσίαση των προτάσεων θα γίνει ενώπιον κοινού και οι σκηνοθέτες θα απαντούν σε ερωτήσεις σχετικά με την ιδέα τους.Το καλύτερο project θα λάβει χρηματικό έπαθλο από την FINOS FILM, ως βοήθεια για την ολοκλήρωση του.

Σημείωση: το εργαστήριο θα γίνει στην αγγλική γλώσσα. Η κατάθεση των σχεδίων, μπορεί να γίνει ελληνικά ή αγγλικά.

Οι ενδιαφερόμενοι (σκηνοθέτες και παραγωγοί) καλούνται να αποστείλουν την ιδέα ή το treatment τους (έως δύο σελίδες) μαζί με στοιχεία επικοινωνίας έως τη Δευτέρα 20 Ιουλίου στην ακόλουθη διεύθυνση: barbaradukas@gmail.com και kinfest@dra.forthnet.gr

Τα αποτελέσματα της επιλογής θα ανακοινωθούν το αργότερο έως τη Δευτέρα 10 Αυγούστου.


Διαβάστε ακόμη: Ολα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το Φεστιβάλ Δράμας 2014