Ενημέρωση

Φεστιβάλ Δράμας 2015: «Euroman» του Γαβριήλ Τζάφκα

στα 10

Εν αναμονή του 38ου Φεστιβάλ Ελληνικών ταινιών μικρού μήκους Δράμας, γνωρίζουμε καλύτερα τις ταινίες του διαγωνιστικού τμήματος και τους δημιουργούς τους.

Φεστιβάλ Δράμας 2015: «Euroman» του Γαβριήλ Τζάφκα

Η Ταινία

Ο Euroman είναι ευτυχισμένος. Είναι δραστήριος και οι τράπεζες τον αγαπούν. Είναι λάτρης των ακριβών ρούχων, των πολυτελών εστιατορίων αλλά και των διαδικτυακών γνωριμιών. Ο καφές όμως τελείωσε και οι διαδηλώσεις των φοιτητών είναι περίσσια ενοχλητικές. Κι όλα αυτά καθώς ετοιμάζεται να συναντήσει τους φίλους του, τους Euromen.

Ο Σκηνοθέτης

Ο Γαβριήλ Τζάφκας γεννήθηκε στις 19 Απριλίου 1986. Το 2010 αποφοίτησε από το Τμήμα Κινηματογράφου της Σχολής Καλών Τεχνών του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου της Θεσσαλονίκης. Την ίδια χρονιά επιλέχθηκε από το 60ο Φεστιβάλ Βερολίνου για να συμμετάσχει στο Berlinale Talent Campus. To 2012 επιλέχθηκε από το Φεστιβάλ του Σαράγεβο για να παρουσίασει το πρότζεκτ «RE:Union ("Greek Nomads")» το οποίο αργότερα υποστηρίχτηκε από το πρόγραμμα του MEDIA. Tην επόμενη χρονιά κέρδισε την υποστήριξη του BBC και της Δανέζικης Τηλεόρασης (DR) για την ανάπτυξη του ντοκιμαντέρ «Days of Black». Από το 2013 είναι μέλος της «Super16/Nordisk Film» και μέλος της Ενωσης Σκηνοθετών της Δανίας όπου και ετοιμάζει την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία.

euroman 607

Πέντε ερωτήσεις για το «Euroman»

Γιατι κάνατε αυτήν την ταινία τώρα; Τι ήταν αυτό που σας έκανε να θελήσετε να αφηγηθείτε αυτήν την ιστορία;

Είναι πολλά χρόνια τώρα που φίλοι με συμβουλεύουν να δοκιμάσω το είδος της κωμωδίας. Καθώς λοιπόν οι πολιτικές, οικονομικές και κοινωνικές εξελίξεις στην Ευρώπη είναι καταιγιστικές, αποφάσισα να κάνω ένα σχόλιο στην ουσία του ζητήματος που δεν είναι άλλο παρά ο τρόπος που έχουμε αποφασίσει να ζήσουμε.

Πώς θα περιγράφατε την ταινία σας σ’ έναν υποψήφιο θεατή;

Ως μια άκρως στιλιζαρισμένη αποδόμηση του τρόπου ζωής του σύγχρονου άνδρα στην Ευρώπη.

Τι θα θέλατε να σας ρωτήσει ή να συζητήσετε με κάποιον αφού τη δει;

Ιδανικά τίποτα. Πιστεύω στις ταινίες οι οποίες βιώνονται αντί να συζητώνται εκ των υστέρων.

Πώς είναι να κάνεις σινεμά (στην Ελλάδα) σήμερα; Τι σας δίδαξε ή τι κρατάτε από την εμπειρία;

Η ταινία πραγματοποιήθηκε στη Δανία και αποτελεί παραγωγή της Nordisk Film, του Super16, της Killit films, της Cameo Film και της Zentropa. Εχω κάνει παλιότερα ταινίες στην Ελλάδα αλλά όχι υπό τις σημερινές συνθήκες. Πιστεύω πως οι απαντήσεις των άλλων κινηματογραφιστών θα είναι πιο εμπεριστατωμένες

Τι σημαίνει το Φεστιβάλ Δράμας για σας, αλλά και για το σημερινό ελληνικό κινηματογραφικό τοπίο;

Ηταν το 2011 όταν ο Τέρι Γκίλιαμ παρευρέθηκε στη Δράμα για τη βράβευση μιας μικρoύ μήκους ταινίας που είχε κάνει τότε. Ηταν για όλους μας τότε πολύ ευχάριστη και σημαντική εμπειρία να συνομιλίσουμε με έναν τόσο σημαντικό δημιουργό ο οποίος αποτελεί μέρος της παιδείας μας. Εκ των υστέρων έμαθα πως το βραβείο εκείνο τον κατέστησε υποψήφιο για τα βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας και εντέλει νικητή. Το Φεστιβάλ Δράμας είναι ένας σταθερός θεσμός με πολυετή εμπειρία, αναγνώριση στο εξωτερικό και πρώτο σημαντικό βήμα για την πλειονότητα των κινηματογραφιστών.

euroman 607

info

Σκηνοθεσία: Γαβριήλ Τζάφκας | Σενάριο: Γαβριήλ Τζάφκας, Λόρα Μάντσεν | Φωτογραφία: Τζόνας Μπερλίν | Μοντάζ: Μικ Στάμπε Φογκ | Σκηνικά: Αν Οντερσεντε | Κοστούμια: Εμιλι Μπόγκε Ντρέσλερ | Ηχος, Σχεδιασμός Ηχου: Ασμπιορν Ντέρνταου | Βοηθός σκηνοθέτη: Ολιβερ Τόνινγκ | Εκτέλεση Παραγωγής: Σάιμον Μπίγκας | Γκριπ: Ρούνε Βέντελ-Χάινεν | Μακιγιάζ: Κριστίνα Αϊμπεργκ | Color grading, VFX: Χάνιμπαλ Λανγκ | Παραγωγός: Κριστίνε Μπάρφοντ | Παραγωγή: KILLIT Films, Super16, Nordisk Film | Ηθοποιοί: Γενς Σέτερ Λάσεν, Ανα Στόκχολμ, Σίλκε Μπιράνελ, Μίε Γιάκομπσεν

euroman 607

Δείτε παρακάτω την αφίσα του «Euroman». Δείτε ακόμα την προηγούμενη ταινία του Γαβριήλ Τζάφκα, «SØMAND», του 2014.

euroman poster 607

SØMAND UK SUBS from Gabriel Tzafka on Vimeo.

The sailor Jørgen returns home to Denmark for a single night and tries to track down his lost love whom he left many years ago. As the hours passes by, Jørgen realizes that much has changed, and he makes startling discoveries about himself and the woman he used to love.

Διαβάστε εδώ περισσότερα για τον Γαβριήλ Τζάφκα και δείτε τις προηγούμενες ταινίες μικρού του μήκους.

Μάθετε πληροφορίες και δείτε υλικό των ταινιών όλων των φετινών υποψηφίων του Φεστιβάλ Δράμας εδώ. Κάθε μέρα το Flix θα παρουσιάζει κι από μία ταινία.