Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2026 | Χαβιέ Μπαρδέμ «Αν σιωπάς για όσα γίνονται στη Γάζα, είσαι υπέρ της γενοκτονίας. Τέλος.»

of 10

«Τραμπ, Πούτιν, Νετανιάχου και ποιος την έχει πιο μεγάλη». O αγαπημένος Ισπανός πρωταγωνιστής, για ακόμα μία φορά, απέδειξε ότι έχει κοχόνες: «Η μητέρα μου με έμαθε να λέω όσα πιστεύω. Πρέπει να μπορείς να κοιτάς τον εαυτό σου στον καθρέφτη»

Κάννες 2026 | Χαβιέ Μπαρδέμ «Αν σιωπάς για όσα γίνονται στη Γάζα, είσαι υπέρ της γενοκτονίας. Τέλος.»

Ο Χαβιέ Μπαρδέμ ποτέ δεν μάσησε τα λόγια του. Φοράει τις κονκάρδες, μιλάει σε κάθε μικρόφωνο που τεντώνεται προς το μέρος του, αναφωνεί «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» λίγο πριν δώσει το Οσκαρ Καλύτερης Διεθνούς ταινίας.

Οπότε, το ξέραμε, στην επίσημη συνέντευξη Τύπου του «The Beloved» του Ροντρίγκο Σορογκόγιεν, της νέας του ταινίας για την οποία βρίσκετε στις Κάννες, θσ σπσντούσε στις ερωτήσεις των δημοσιογράφων απερίφραστα, ξεκάθαρα και καθόλου.... «χολιγουντιανά».

Το 79ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται φέτος από τις 12 μέχρι και τις 23 Μαΐου. Το Flix θα βρίσκεται στις Κάννες για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες. Μαθαίνετε όλα τα νέα στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.

Bardem

Πράγματι, το Παλαιστινιακό κυριάρχησε στη συζήτηση από νωρίς κι ο Μπαρδέμ δήλωσε ότι ακόμα και στο Χόλιγουντ η ατμόσφαιρα άρχισε να αλλάζει. «Ολοι πλέον βλέπουν ότι όσα συμβαίνουν στη Γάζα είναι απαράδεκτα κι εγκληματικά. Δεν μπορούν πλέον να το αγνοήσουν...»

Εκείνος όμως δεν φοβάται που μιλάει ανοιχτά; Δεν σκέφτεται τις συνέπειες στην καριέρα του; Δεν υπάρχει ένας canceling εκφοβισμός για όσους υπερασπίζονται την Παλαιστίνη; «Δεν είναι απαραίτητο να μιλούν όλοι, αν δεν το νιώθουν ή αν φοβούνται. Ο καθένας κάνει τις επιλογές του. Κι με αυτές πρέπει να μπορεί να ζει. Πρέπει να μπορείς να κοιτάς τον εαυτό στον καθρέφτη. Εμένα η μητέρα μου με έμαθε να υπερασπίζομαι όσα πιστεύω. Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Κι αν αυτό έχει συνέπειες, ας είναι. Είμαι έτοιμος να τις δεχθώ.»

Για τη μαύρη λίστα «Δεν ξέρω αν υπάρχει μαύρη λίστα. Εγώ συνεχίζω να έχω προτάσεις για πρότζεκτς σε όλο τον κόσμο. Νομίζω ότι τα πράγματα αλλάζουν - και σε αυτό πρέπει να ευχαριστήσουμε τη νεότερη γενιά που καταγράφει τα πάντα με το κινητό και τα νέα, οι εικόνες ταξιδεύουν σε όλο τον κόσμο. Οπότε όλοι πλέον τα βλέπουν - όσα συμβαίνουν στη Γάζα είναι απαράδεκτα κι εγκληματικά. Δεν μπορεί να υπάρξει καμία δικαιολογία για αυτή τη γενοκτονία. Αν υπάρχει λοιπόν μαύρη λίστα, πιστεύω ότι θα λειτουργήσει αντίθετα: όποιοι διαλέγουν αυτή την πλευρά της Ιστορίας και κάνουν λίστες θα αποκαλυφθούν. Θα εκτεθούν. Θα είναι αυτοί που θα υποστούν τις κοινωνικές και συλλογικές συνέπειες της στάσης τους...»

Bardem

Αν σιωπάς, είσαι υπέρ της γενοκτονίας «Πάντα πίστευα στα γεγονότα. Και το ότι στη Γάζα διαπράττεται γενοκτονία είναι γεγονός. Επιχειρούν να το αιτιολογήσουν, προσπαθούν να το αρνηθούν, όμως είναι γεγονός. Ενα γεγονός, με το οποίο συμφωνείς ή διαφωνείς, παραμένει γεγονός. Κι αν στηρίζεις αυτό το γεγονός, είτε με τις πράξεις σου είτε με τη σιωπή σου τότε είσαι υπέρ μιας γενοκτονίας. Αυτά είναι τα γεγονότα».

Είναι η συγχώνευση Paramount/Warner Bros το τέλος της δημοκρατίας; «Μπορεί να σας φαίνεται τραβηγμένο, αλλά όσο περισσότερο ενισχύουμε το μονοπώλιο στον κόσμο της πληροφορίας και της ενημέρωσης, τόσο ενισχύουμε την κατάλυση της δημοκρατίας. Και η συγχώνευση Paramount/Warner Bros είναι ένα τέτοιο παράδειγμα. Ποιος θα βρίσκεται στην κορυφή της πυραμίδας, ποιος θα ελέγχει τι βλέπουμε και τι ακούμε; Το πώς έρχεται η πληροφορία στις οθόνες μας και τι συνέπειες έχει αυτό, το βλέπουμε κι από τα κοινωνικά δίκτυα και τα social media. Είναι απαραίτητο να βρούμε τον τρόπο που οι νεότερες γενιές θα ενημερώνονται σφαιρικά, οι νέοι άνθρωποι θα συνεχίζουν να έχουν κριτική σκέψη και δική τους άποψη. Να καταλαβαίνουν την προπαγάνδα, να φιλτράρουν την είδηση, να συγκρίνουν, να τσεκάρουν. Αν αυτό δεν γίνεται, είναι πολύ επικίνδυνο...»

Bardem

Τοξική αρρενωπότητα Καθώς η ταινία του Σορογκόγιεν κι ο ρόλος του Μπαρδέμ σε αυτήν εξετάζει έναν κακοποιητικό, εγωιστή, αλαζόνα άντρα σκηνοθέτη, η συζήτηση κινήθηκε και προς το θέμα της τοξικής αρρενωπότητας «Στην Ισπανία έχουμε 2 γυναικοκτονίες τον μήνα. Από πρώην συζύγους, πρώην συντρόφους, νυν εραστές. Είναι φρικιαστικό. Σοκάρομαι και αηδιάζω που το έχουμε κανονικοποιήσει. Εχουμε τρελαθεί εντελώς; Σκοτώνουμε γυναίκες γιατί, τι; Μας ανήκουν;»

Τραμπ, Πούτιν, Νετανιάχου και ποιος την έχει πιο μεγάλη «Και οι ισχυροί αυτού του κόσμου, αυτή το τοξικό machismo επιδεικνύουν. Το ίδιο προβληματικοί οι Τραμπ, Πούτιν, Νετνιάχου που κάνουν κόντρες ποιος την έχει πιο μεγάλη και έτσι βομβαρδίζουν χώρες και ξεκινούν πολέμους. Ολα αυτά είναι γαμημένη τοξική αρρενωπότητα. Και πρέπει να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους. Να τα κοιτάμε κατάματα και να τα συζητάμε.

Το 79ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται φέτος από τις 12 μέχρι και τις 23 Μαΐου. Το Flix θα βρίσκεται στις Κάννες για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις αίθουσες. Μαθαίνετε όλα τα νέα στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.