Αύριο, Πρωταπριλιά, θ’ ανακοινωθούν – στ’ αλήθεια – οι Υποψηφιότητες για τα φετινά Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου, που θ’ απονεμηθούν τη Δευτέρα, 14 Απριλίου στη Στέγη Γραμμάτων και Τεχνών. Η προετοιμασία, ωστόσο, για την τελετή έχει ήδη ξεκινήσει και μας αρέσουν αυτά που μαθαίνουμε. Ο σκηνοθέτης της βραδιάς θα είναι ο Χρίστος Γεωργίου, ο δημιουργός των ταινιών μυθοπλασίας «Κάτω από τ’ Αστρα» και «Μικρό Εγκλημα» και του ντοκιμαντέρ «Τα Παιδιά των Ταραχών», ο οποίος άλλωστε τώρα βρίσκεται στην ανάπτυξη του νέου του πρότζεκτ, με τίτλο «Χρόνια Πολλά». Για να προετοιμαστείτε, σας δίνουμε γεύση απ’ όσα πήρε τ’ αυτί μας.
Κατ’ αρχήν, σε μια έξυπνη κι ευπρόσδεκτη πρωτοβουλία της Ακαδημίας και των διοργανωτών, παρουσιάστρια της βραδιάς θα είναι η ηθοποιός Μίνα Ορφανού, αξέχαστη κινηματογραφική πρωταγωνίστρια της «Στρέλλας» του Πάνου Χ. Κούτρα, η οποία άλλωστε είχε τιμηθεί και με το Βραβείο Α’ Γυναικείου Ρόλου στην πρώτη Απονομή των Βραβείων της ΕΑΚ το 2010. Εχοντας, από τότε, συνεχίσει την καριέρα της στην τηλεόραση και το θέατρο, η Μίνα Ορφανού θα είναι φέτος οικοδέσποινα της 5ης Τελετής Απονομής των Βραβείων, χαρίζοντάς τους την πληθωρικότητα και το στιλ της. Τα φορέματα, μάλιστα, που θα φορέσει στην Τελετή, υπογράφει ο σχεδιαστής Βασίλης Μπαρμπαρίγος, με πολλές κινηματογραφικές συνεργασίες ως ενδυματολόγος, βραβευμένος επίσης το 2010 για τη δουλειά του στη «Στρέλλα» και υπεύθυνος για τα κοστούμια και της νέας ταινίας του Πάνου Χ. Κούτρα, «Xenia».
Για την αισθητική και το σκηνικό της βραδιάς, ο Χρίστος Γεωργίου συνεργάζεται για τον ήχο και τη μουσική επιμέλεια με την Αλίκη Παναγή και τον Δημήτρη Φριτζελά, για τους φωτισμούς με τον Βασίλη Κλωτσοτήρα και για το «διαφορετικό» σκηνικό του, με την Visual Cortex, την ομάδα που σχεδιάζει, δημιουργεί και υλοποιεί interactive videoπροβολές: το κάθε βραβείο, στη ροή της βραδιάς, θα έχει το δικό του «σκηνικό», απόλυτα διαδραστικό, καθώς οι παρουσιαστές, αν το θελήσουν ή το τολμήσουν, θα μπορούν και να παρέμβουν σ’ αυτό.
Οσο για το κεντρικό concept της τελετής, αυτό θα έχει ένα δικό του, πρωτότυπο εύρημα, που θα συνδέσει το ελληνικό σινεμά με το παρελθόν του και, βασικότερο ακόμα, με το παρόν του, τους υποψήφιους των βραβείων με ολόκληρη την κινηματογραφική κοινότητα που, είτε διαγωνίζεται είτε όχι, κατάφερε φέτος να κάνει κινηματογραφικές ταινίες ενάντια στα εμπόδια.
Παρακολουθείτε περισσότερα για την Ελληνική Ακαδημία Κινηματογράφου στο επίσημο website της, στο facebook και στο twitter.
Δείτε εδώ ποιοι διεκδικούν φέτος τα Βραβεία της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου
Διαβάστε ακόμα: