
Η ομάδα του Flix επιλέγει για εσάς ό,τι πιο ενδιαφέρον μπορεί να βρεθεί σε τηλεόραση, πλατφόρμες και φεστιβάλ.
Minari του Λι Αϊζακ Τσανγκ
Αρκάνσας, δεκαετία του 80. Ο 35χρονος Τζέικομπ Γι μετακομίζει την κορεοαμερικανική οικογένειά του (τη γυναίκα του Μόνικα και τα δυο τους παιδιά, Αν και Ντέιβιντ) από την Καλιφόρνια, όπου δούλευε ως εργάτης, σ' ένα κτήμα 200 στρεμμάτων που αγόρασε με όλες τις οικονομίες τους για να καλλιτεργήσει. Ηταν το όνειρό του: να μη δουλεύει για άλλο αφεντικό, να έχει τη δική του γη και μία ευκαιρία να σταθεί στα δικά του πόδια. Για τη Μόνικα όμως, το άγονο χωράφι, με τη μίζερη λυόμενη κατασκευή που θα αποτελέσει το νέο τους σπίτι, δεν είναι όνειρο, αλλά εφιάλτης: απομόνωση, ανέχεια, αγωνία - δυσκολίες που φέρνουν προβλήματα στο γάμο τους. Ούτε τον 7χρονο Ντέιβιντ δεν σκέφτηκε ο πατέρας του; Που με σοβαρό καρδιακό πρόβλημα τον έφερε στη μέση του πουθενά; Οσο ο Τζέικομπ Γι παλεύει πεισμωμένα με τη γη, αναγκάζεται να υποχωρήσει σ' ένα αίτημα της γυναίκας του: να φέρουν από την Κορέα την μητέρα της Σουν-Για να μείνει μαζί τους και να στηρίξει την κόρη και τα εγγόνια της. Μόνο που η Σουν-Για δεν είναι η συνηθισμένη γιαγιά: αθυρόστομη, χωρίς φίλτρο, δεν μαγειρεύει, δεν ψήνει κουλουράκια. Στις αποσκευές της μετέφερε κορεατικές λιχουδιές (από τουρσιά, καυτερές πιπεριές και παραδοσιακό ζωμό, μέχρι «μινάρι», ένα ασιατικό είδος ποώδους υδρόβιου σέλινου) και μια τράπουλα: μαθαίνει στον Ντέιβιντ χαρτιά ή τον περιηγεί στην εξοχή και του μαθαίνει πώς να κοιτάει τη φύση. Οσο οι γονείς του τσακώνονται κι ο πατέρας του σταδιακά όλο και περισσότερο αφομοιώνεται στην εμμονή και την απόγνωση του αμερικανικού ονείρου, η γιαγιά του (που αρχικά δεν ήθελε γιατί «μύριζε») θα γίνει για τον μικρό Ντέιβιντ και η ρίζα της ταυτότητάς του, αλλά και τα ζαβολιάρικα φτερά προς την περιπέτεια.
Παρόλη την θριαμβευτική του πορεία στα βραβεία, το νοσταλγικό αυτοβιογραφικό δράμα του Λι Αίζακ Τσανγκ δεν πιάνει ρίζα στην καρδιά, απλώς αρωματίζει τον ουρανίσκο - σαν «μινάρι». Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.
H ταινία προβάλλεται στις 23.00 στην ΕΡΤ 3
Θηλυκή Εταιρεία του Νίκου Περάκη
Πέντε συναισθηματικά ακάλυπτες έως σεξουαλικά υποτιμημένες σύζυγοι και μια νεαρή χήρα διαπιστώνουν, ότι τα μόνα που τους συνδέουν είναι το κομμωτήριο, η τράπουλα και τα άνομα συμφέροντα των συζύγων τους, μικρών και μεγάλων παραγόντων της επαρχιακής πόλης. Η ανομοιογενής παρέα μεταφέρει τη ροτόντα της μπιρίμπα από τα άδυτα του κομμωτηρίου μιας φιλενάδας - στο προικώο - δυάρι της ευκατάστατης «κολλητής» και η ερωτική δραστηριότητα των γυναικών είναι πλέον θέμα χρόνου και συντονισμού. Μοιραία και καταστροφικά είναι και τα πάσης φύσεως επακόλουθα, όταν ένας μοχθηρός ιδιωτικός - πρώην δημόσιος - αστυνομικός δεν καταφέρνει να εκβιάσει τον προύχοντα σύζυγο και τον εκδικείται εκθέτοντας τη γυναίκα του, την παρέα της και - λόγω του εύρους των συναναστροφών τους - ολόκληρη τη μικρή κλειστή κοινωνία. Κατά τον εορτασμό της 75ης επετείου της τοπικής καθημερινής εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» ένας αυτοσχέδιος τηλεοπτικός πομπός προβάλλει μία βιντεοταινία στην οποία ο απελπισμένος και αυτοκαταστροφικός ντετέκτιβ έχει καταγράψει ερωτικές και άλλες παρεκτροπές από τις αρχές της αστικής ηθικής...
Η ταινία προβάλλεται στις 23.45 στο Star
Star Trek Beyond του Τζάστιν Λιν
Tο πλήρωμα του Εντερπράιζ, με επικεφαλής τον ατρόμητο κυβερνήτη Τζέιμς Τ. Κερκ, εξερευνά τις πιο απόμακρες περιοχές του αχαρτογράφητου διαστήματος. Απομονωμένοι σε έναν άγνωστο πλανήτη, έρχονται αντιμέτωποι με έναν νέο, μυστηριώδη εχθρό που απειλεί να αφανίσει το πλήρωμα, την ίδια στιγμή που τους κάνει να αμφισβητήσουν όλα όσα γνωρίζουν για την Ομοσπονδία και τα ιδανικά που αυτή πρεσβεύει.
Η δεύτερη συνέχεια στο επιτυχημένο κινηματογραφικό reboot του «Star Trek» συνδυάζει ενισχυμένη δράση, γερές δόσεις χιούμορ και παλιομοδίτικη αίσθηση, με ανάμεικτα αποτελέσματα. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.
H ταινία προβάλλεται στις 00.45 στον Alpha
Η Τελευταία Συνεδρία του Φρόιντ (Freud’s Last Session) του Ματ Μπράουν
Το σενάριο, σε διασκευή από το θεατρικό έργο του Μαρκ Σεντ Ζερμέν (ο οποίος είναι συν-σεναριογράφος μαζί με τον σκηνοθέτη Ματ Μπράουν), παίρνει ελευθερίες με τα ιστορικά γεγονότα για να φανταστεί μια συζήτηση που μπορεί να μην έγινε ποτέ. Η ταινία χρησιμοποιεί αναδρομές για να εξερευνήσει την παιδική ηλικία και τη ζωή τόσο του Φρόιντ όσο και του Λιούις, παρουσιάζοντας πρόσωπα-κλειδιά όπως η Ανα Φρόιντ, η κόρη του ψυχιάτρου. Ψυχαναλύτρια και η ίδια, η Ανα έθεσε τα θεμέλια της παιδικής ψυχανάλυσης και στήριξε τον πατέρα της ακλόνητα, ακόμη και κατά τη βιαστική μετακόμιση της οικογένειας από τη Βιέννη στο Λονδίνο για να γλιτώσει τη σύλληψη από τους Ναζί και την ημερήσια φυλάκισή της από την Γκεστάπο.
Ο Αντονι Χόπκινς, επιστρέφει αυτή την φορά ως Σίγκμουντ Φρόυντ, για να διερευνήσει την ύπαρξη του Θεού σε μία υποθετική (ή και ίσως όχι) συνομιλία με τον συγγραφέα και διανοούμενο Κ.Σ.Λιούις, τη στιγμή που ξεσπάει ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος.
Η ταινία προβάλλεται στις 22.00 στο Nova Cinema 1
Το Κορίτσι με τη Βελόνα (The Girl with the Needle) του Μάγκνους φαν Χορν
Λίγο πριν το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Κάρολιν προσπαθεί να επιβιώσει σε μια Δανία που θυμίζει γοτθικό εφιάλτη και ταυτόχρονα το πιο εχθρικό μέρος στον κόσμο για μια γυναίκα που δεν περιμένει πλέον τον άντρα της να γυρίσει από το μέτωπο, που δεν έχει χρήματα για να πληρώσει το ενοίκιο του δωματίου στο οποίο ζει, που πέφτει με ανακούφιση στην αγκαλιά του αφεντικού της για να εγκαταλειφθεί ξανά άστεγη, άνεργη και έγκυος, στρατιώτης σε έναν δικό της «μεγάλο πόλεμο», το ίδιο αιματηρό με αυτό που διαδραματίζεται ανάμεσα στις μεγάλες δυνάμεις. Η γνωριμία της με μια γυναίκα που θα τη βοηθήσει να βρει μια ανάδοχη οικογένεια για το μωρό της, θα αποβεί καθοριστική, αφού στο πλευρό της αποφασιστικής Ντάγκμαρ η Καρολίν θα βρει μια οικογένεια, μια μητέρα, μια σύντροφο και κυρίως τη γυναικεία αλληλεγγύη που την κάνει να νιώθει πιο δυνατή, έτοιμη να πάρει κι αυτή τη ζωή στα χέρια της και να αναδυθεί μέσα από τις στάχτες του παλιού κόσμου ως μια νέα ανεξάρτητη γυναίκα.
Πρεμιέρα στο Φεστιβάλ Καννών και υποψηφιότητα για Οσκαρ Διεθνούς Ταινίας για τον Δανό σκηνοθέτη που υποβάλλει αλλά και επιβάλλει με ένα γκροτέσκο κατηγορώ για τη διαχρονική θέση της γυναίκας. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.
Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Videorama
Xenia του Πάνου Χ. Κούτρα
Ξένοι στην ίδια τους τη γενέτειρα, μετά τον θάνατο της Αλβανίδας μητέρας τους, ο δεκαεξάχρονος Ντάνι και ο δεκαοκτάχρονος Οδυσσέας, διασχίζουν τη χώρα αναζητώντας τον Eλληνα πατέρα τους.
Με την καλύτερη και πιο ώριμη σκηνοθετικά ταινία της καριέρας του, ο Πάνος Χ. Κούτρας δεν περιορίζεται σε ένα καταγγελτικό, πολιτικό σινεμά, αλλά καταθέτει ένα τρυφερό, ουμανιστικό μανιφέστο. Προσφέροντας φιλοxenia, την ιστορική στιγμή που τη χρειαζόμαστε όσο ποτέ. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.
Η ταινία είναι διαθέσιμη στο ΕΡΤFlix
Με τα Μάτια της Νταλβά (Dalva) της Εμανουέλ Νικό
«Ζακ» φωνάζει με αγωνία μία νεαρή γυναίκα, ενώ αστυνομικοί τη συγκρατούν, όσο συλλαμβάνουν κι απομακρύνουν έναν άντρα από το σπίτι. «Νταλβά» σπαράζει κι εκείνος, όσο τον βγάζουν σηκωτό. Εκείνη κλαίει και ουρλιάζει κι αντιστέκεται. Οσο την παρατηρείς, κάτι δεν πάει καλά. Μαλλιά κότσος, κόκκινο κραγιόν, δαντελένιο μακρύ φόρεμα, μαργαριταρένια σκουλαρίκια. Οι αστυνομικοί την μεταφέρουν πρώτα στο νοσοκομείο για να εξεταστεί. «Γιατί;» τους ρωτάει με άγριο βλέμμα. «Γιατί φοβόμαστε ότι ο πατέρας σου σού έκανε κακό...» Εκείνη τους κοιτάει σαν να είναι «οι άλλοι». «Οι εχθροί». Αυτοί που την άρπαξαν από τον μπαμπά της, τη μόνη ζωή που ήξερε, την αγάπη. Αυτό το βλέμμα θα είναι συνοδός μας, όσο γνωρίζουμε την 12χρονη Νταλβά. Ενα βλέμμα δυσπιστίας για τον έξω κόσμο και τις προθέσεις του. Στη δομή με άλλους κακοποιημένους ή ορφανούς εφήβους που την μεταφέρουν, αυτό το βλέμμα θα πάρει μαζί για άμυνα και προίκα. Δεν έχει ξανακούσει τις λέξεις «παιδόφιλος», «αιμομιξία». Εχει μεγαλώσει με τον άνθρωπο που την απήγαγε από την μητέρα της («η μαμά την παράτησε γιατί δεν την αγαπά» της έλεγε), την μεταμόρφωσε από 9 χρονών σε γυναίκα (δαντέλες, τακούνια, βαμμένα κόκκινα μαλλιά) την κρατούσε μακριά από το σχολείο κι άλλαζε συνεχώς σπίτια και διευθύνσεις για να μην τους βρουν. Τον άνθρωπο που τη βίαζε γιατί «την αγαπά». Τον «Ζακ», γιατί προφανώς δεν τον έλεγε «μπαμπά».
Το πολυβραβευμένο σκηνοθετικό ντεμπούτο της Εμανουέλ Νικό για την παιδική σεξουαλική κακοποίηση δεν δείχνει την βία. Αλλά το αποτέλεσμά της. Κι ίσως αυτό να είναι ακόμα πιο δυσβάσταχτο... Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.
Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Cinobo
Severance Season 2
Ο Μαρκ ηγείται μιας ομάδας υπαλλήλων γραφείου των οποίων οι αναμνήσεις έχουν χωριστεί χειρουργικά μεταξύ της δουλειάς και της προσωπικής τους ζωής. Όταν ένας μυστηριώδης συνάδελφος εμφανίζεται εκτός δουλειάς, ξεκινά ένα ταξίδι για να ανακαλύψει την αλήθεια για τη δουλειά του.
Η δεύτερη σεζόν είναι διαθέσιμη στο Apple TV+
Adolescence
Όταν ένας 13χρονος κατηγορείται για τη δολοφονία ενός συμμαθητή του, η οικογένειά του, ο θεραπευτής του και ένας ντετέκτιβ προσπαθούν να μάθουν τι πραγματικά συνέβη.
Η νέα σειρά του Netflix δεν είναι απλώς ένα σεναριακό, σκηνοθετικό, ερμηνευτικό αριστούργημα. Έγινε και το word-of-mouth φαινόμενο που κατατρόμαξε, αφύπνισε, άνοιξε τον κοινωνικό διάλογο, έθεσε τις δύσκολες ερωτήσεις. Κι άφησε στους θεατές τις οδυνηρές απαντήσεις. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.
H μίνι σειρά 4 επεισοδίων είναι διαθέσιμη στο Netflix