Flix at home

Τι βλέπουμε στο σπίτι τo Σάββατο, 13 Ιουλίου

of 10

Η ομάδα του Flix επιλέγει για εσάς ό,τι πιο ενδιαφέρον μπορεί να βρεθεί σε τηλεόραση, πλατφόρμες και φεστιβάλ.

Τι βλέπουμε στο σπίτι τo Σάββατο, 13 Ιουλίου

Η ομάδα του Flix επιλέγει για εσάς ό,τι πιο ενδιαφέρον μπορεί να βρεθεί σε τηλεόραση, πλατφόρμες και φεστιβάλ.


The square

To Tετράγωνο (The Square) του Ρούμπεν Εστλουντ

Ο ήρωας του φιλμ είναι ο Κρίστιαν o βασικός επιμελητής ενός μουσείου σύγχρονης, ο οποίος ετοιμάζει μια καινούρια έκθεση, το βασικό στοιχείο της οποίας είναι ένα τετράγωνο 4 επί 4 χαραγμένο σε έναν δημόσιο χώρο το οποίο θέλει να είναι ένα «καταφύγιο εμπιστοσύνης και συμπόνιας. Μέσα σε αυτό όλοι έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις».Μόνο που στην ομάδα publicity του μουσείου, αυτό το έργο (το οποίο στο φιλμ αποδίδεται σε μια καλλιτέχνιδα με το το όνομα Λόλα Αρίας μα που στην πραγματικότητα είναι βασισμένο σε ένα αληθινό έργο που δημιούργησαν το 2015 στην πόλη του Βάρναμο ο Οστλουντ κι ο Κάλε Μπόμαν), μοιάζει ελάχιστα ενδιαφέρον κι αναζητούν τρόπους για να το κάνουν να γίνει viral, να επιπλεύσει στον κατακλυσμό των νέων, διότι «οι ανταγωνιστές μας δεν είναι τα άλλα μουσεία, μα οι τρομοκράτες και οι φυσικές καταστροφές». Φυσικά όπως συνήθως συμβαίνει, όλα θα πάνε στραβά και θα ξεκινήσουν όταν το τηλέφωνο και το πορτοφόλι του Κρίστιαν θα κλαπεί σε μια κεντρική πλατεία στη μέση της μέρας κι εκείνος, θα βρει έναν μάλλον παράδοξο τρόπο για να τα πάρει πίσω. Και την ίδια στιγμή η γνωριμία του με μια Αμερικανίδα δημοσιογράφο που θα τους φέρει στο κρεβάτι, θα περιπλέξει ακόμη περισσότερο τα πράγματα κι ένα δείπνο για τους χορηγούς του μουσείου, θα σπρώξει τα ένστικτα στα άκρα όταν μια performance από έναν καλλιτέχνη που ονομάζεται Ολεγκ και μιμείται έναν γορίλλα θα ξεφύγει από τα όρια και θα γίνει ανατριχιαστικά ανησυχητική για μια ομάδα ανθρώπων που δεν έχει συνηθίσει να αντιμετωπίζει κατάματα τον κίνδυνο και την απειλή. Και μαζί για το κοινό της αίθουσας που λίγο πολύ στέκεται στην ίδια πλευρά του κοινωνικού χάσματος.

H ταινία του Ρούμπεν Εστλουντ που κέρδισε το Χρυσό Φοίνικα στο 70ό Φεστιβάλ Καννών, μια αιχμηρά αστεία σάτιρα του κόσμου (της Τέχνης) σήμερα. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

Η ταινία προβάλλεται στις 23.00 στο Κανάλι της Βουλής

moneyball

Moneyball του Μπένετ Μίλερ

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000, ο Μπίλι Μπιν, πολλά υποσχόμενος επαγγελματίας παίχτης του μπέιζμπολ στο παρελθόν και μάνατζερ της ομάδας Oakland Athletics, βρίσκεται αντιμέτωπος με την απόφαση των ιδιοκτητών της να προβούν σε σοβαρές περικοπές στο μπάτζετ. Με την πλάτη στον τοίχο, ο Μπιν αναγκάζεται να προσλάβει τον Πίτερ Μπραντ, έναν ιδιοφυή οικονομικό αναλυτή, με τη βοήθεια του οποίου θα επιχειρήσει να ανατρέψει τα δεδομένα. Οι δυο τους θα θέσουν σε εφαρμογή ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα στατιστικής μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, που θα τους βοηθήσει να στελεχώσουν την ομάδα με τους καταλληλότερους παίχτες, παραμένοντας παράλληλα εντός μπάτζετ.

Μια ταινία για το μπέιζμπολ βασισμένη σε αληθινή ιστορία; Χμ... Για δείτε καλύτερα! Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

Η ταινία προβάλλεται στις 23.30 στην ΕΡΤ 1

18 του Βασίλη Δούβλη

Ο Μιχάλης είναι μαθητής Λυκείου σε μία υποβαθμισμένη λαϊκή συνοικία της Αθήνας. Μιας Αθήνας που πλήττεται από πολλά χειρότερα από την πανδημία. Η οικονομική κρίση έχει ροκανίσει τις αντοχές του πληθυσμού, τις διαπροσωπικές σχέσεις, την ηθική. Ο συλλογικός τρόμος της ανέχειας έχει δώσει λίπασμα στον φασισμό και τα νέα παιδιά που μεγαλώνουν σε σκληρές ή, ακόμα χειρότερα αδιάφορες, οικογένειες βρίσκουν καταφύγιο στους κόλπους του. Ετσι και οι συμμαθητές του Μιχάλη - ο Πάνος, ο Στάθης και ο Στέλιος, καθώς κι ένας εικοσάχρονος φίλος τους, ο Ηλίας, που έχει, μόλις, απολυθεί απ’ τον στρατό. Η βία των σπιτιών τους έχει μεταφραστεί σε νεοναζιστικό bullying - στο σχολείο, στο γήπεδο, στους νυχτερινούς δρόμους της πόλης με τους μετανάστες, τους γκέι, τους άστεγους. Ο Μιχάλης είναι διαφορετικός - προστατεύει από ένστικτο τους αδύναμους. Ερωτεύεται κι ονειρεύεται να γίνει 18. Θα προλάβει; Γιατί όποιος είναι διαφορετικός, γίνεται στόχος.

Ο Βασίλης Δούβλης («Επιστροφή») βουτά με το κεφάλι σε κάτι που φαίνεται πόσο τον απασχολεί, τον πονά, τον οργίζει, τον ορίζει. Τόλμη, στοργικό βλέμμα, φρέσκο νεανικό κάστινγκ, αλλά και κάποιες μικρές αδυναμίες που τις προσπερνάς, καθώς η μεγάλη εικόνα σε ανταμείβει. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

H ταινία προβάλλεται στις 00.15 στην ΕΡΤ 3

The 40-Year-Old Virgin

Παρθένος Ετών 40 (The 40-Year-Old Virgin) του Τζαντ Απατοου

Ο 40χρονος Άντι εργάζεται ως λογιστής σε ένα κατάστημα ηλεκτρικών ειδών. Είναι ένας μοναχικός άνθρωπος και εξακολουθεί να έχει κάπως παιδικά χόμπι καθώς του αρέσει να διαβάζει κόμικς και να παίζει ηλεκτρονικά παιχνίδια. Όταν οι συνάδελφοί του ανακαλύπτουν τυχαία πως δεν έχει κάνει ποτέ σεξ στη ζωή του, αποφασίζουν να τον βοηθήσουν να κάνει αυτό το βήμα. Θα τα καταφέρει ο Άντι να απολέσει ό,τι πολυτιμότερο έχει;

Η ταινία προβάλλεται στις 23.50 στον ΣΚΑΪ

Grindhouse: Planet Terror

Grindhouse: Planet Terror του Ρόμπερτ Ροντρίγκεζ

Σε μια μικρή πόλη του Τέξας, ένα ξεκαθάρισμα λογαριασμών μέσα σε μια βροχή από σφαίρες, έχει ως αποτέλεσμα την απελευθέρωση στην ατμόσφαιρα ενός τοξικού αερίου που μετατρέπει τους ανθρώπους σε ζόμπι. Οι εφημερεύοντες ιατροί βλέπουν να καταφτάνει ένας ολόκληρος στρατός από ζωντανούς νεκρούς, οι οποίοι από ασθενείς γρήγορα θα μετατραπούν σε θηρευτές. Η πιο εφιαλτική νύχτα έχει μόλις αρχίσει.

Η ταινία προβάλλεται στη 02.15 στο ΣΚΑΪ

ocean's twelve

Η Συμμορία Των Δώδεκα (Ocean's Twelve) του Στίβεν Σόντερμπεργκ

Τρία χρόνια μετά τη «Συμμορία των 11», ο Ντάνι Οσιαν, η συμμορία του και η πανέξυπνη Τες, επανέρχονται στο προσκήνιο δριμύτεροι. Ο διψασμένος για εκδίκηση Τέρι Μπένεντικτ θα ανακαλύψει τα ίχνη τους και θα τους αναγκάσει να πραγματοποιήσουν μια σειρά από «βρόμικες δουλειές» που ξεκινούν από το Παρίσι, τη Ρώμη και το Αμστερνταμ και φτάνουν ως το Σικάγο, το Λας Βέγκας και το Λος Αντζελες. Ο στόχος είναι να συγκεντρώσουν και να του παραδώσουν το διπλάσιο ποσό από αυτό που του είχαν κλέψει. Παράλληλα, όμως, μία πράκτορας της «Europol» και ένας μυστηριώδης όσο και εκκεντρικός Γάλλος διαρρήκτης θα κάνουν το παν για να σπάσουν τη συνοχή της συμμορίας και να ματαιώσουν τα σχέδιά τους. Με Τζόρτζ Κλούνεϊ, Μπράντ Πιτ, Ματ Ντέιμον, Κάθριν Ζέτα-Τζόουνς, Αντι Γκαρσία, Ντον Τσίντλ, Τζούλια Ρόμπερτς, Κέισι Άφλεκ.

Η ταινία προβάλλεται 22.15 στο Open

Ballad of a White Cow 607

Η Μπαλάντα της Λευκής Αγελάδας (Ballad of a White Cow) των Μπεχτάς Σαναέχα, Μαριάμ Μογκαντάμ

Μετά την εκτέλεση του θανατοποινίτη συζύγου της, η Μίνα προσπαθεί να επιβιώσει στο σημερινό Ιράν μαζί με την κωφή κόρη της, αντιμέτωπη με την έλλειψη χρημάτων, την απειλή της οικογένειας του συζύγου της ότι θα της πάρουν την επιμέλεια του παιδιού και κυρίως με μια κοινωνία που θεωρεί την θανατική ποινή «ανθρώπινο δικαίωμα» και που στην οποία, όπως εύγλωττα αναφέρει ένας μεσίτης όταν η Μίνα μετά από μια άδικη έξωση ψάχνει απεγνωσμένα ένα καινούριο διαμέρισμα: «χήρες, ιδιοκτήτες σκύλων και γατών και ναρκομανείς δεν είναι δεκτοί». Οταν θα μάθει ότι ο άνδρας της εκτελέστηκε άδικα ενώ ήταν αθώος, η Μίνα θα προσπαθήσει να διεκδικήσει μια επίσημη συγγνώμη από το διάτρητο δικαστικό σύστημα και ακριβώς τη στιγμή που κάθε ελπίδα της για μια αξιοπρεπή ζωή εξαλείφεται, θα εμφανιστεί στο δρόμο της ο Ρέζα, ένας άνδρας που θα τη βοηθήσει να ορθοποδήσει και με τον οποίο την δένει ένα μυστικό που δεν πρέπει να μάθει ποτέ.

Ιρανικό σινεμά με πολιτική άποψη και θέση στη μορφή ενός θρίλερ με ανατροπές και σασπένς. Ατελές αλλά συναρπαστικό. Επίσημη συμμετοχή στο Διαγωνιστικό Τμήμα του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου 2021. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Cinobo

Red Joan

Η Κόκκινη Τζόαν (Red Joan) του Σερ Τρέβορ Ναν

Η Τζόαν της ταινίας, αλλά και του ομότιτλου βιβλίου της Τζένι Ρούνεϊ, το οποίο διασκεύασε για τη μεγάλη οθόνη η σεναριογράφος Λίντσεϊ Σαπέρο, είναι μια ηλικιωμένη και φιλήσυχη συνταξιούχος, υπεράνω πάσης υποψίας, όταν συλλαμβάνεται από τις βρετανικές μυστικές υπηρεσίες με την κατηγορία της εσχάτης προδοσίας για την αποκάλυψη κρατικών μυστικών στην πάλαι ποτέ Σοβιετική Ενωση. Με διαρκή και απανωτά φλας μπακ, αποκαλύπτεται η αλήθεια για το παρελθόν της, όσο η ίδια προσπαθεί, αρχικά αρνούμενη τα πάντα, να υπερασπιστεί σαστισμένη τον εαυτό της και να αντικρούσει τις κατηγορίες εναντίον της με τη βοήθεια του αποσβολωμένου γιου της. Ως αριστούχος φοιτήτρια φυσικής στο Κέιμπριτζ λίγο πριν και κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, η Τζόαν ήρθε για πρώτη φορά σε επαφή με τις κομμουνιστικές ιδέες μέσα από τη μοιραία γνωριμία της με δύο ρωσικής καταγωγής Εβραίους μετανάστες από τη Γερμανία και μέλη του κομμουνιστικού κόμματος, αρχικά με τη μυστηριώδη Σόνια και μετά με τον ξάδερφό της, Λέο, με τον οποίο θα ζήσει έναν θυελλώδη έρωτα, γεμάτο από αποχωρισμούς κι επανασυνδέσεις. Η Τζόαν θα συμμετάσχει ως βοηθός και γραμματέας ενός καθηγητή της στα άκρως απόρρητα σχέδια της βρετανικής κυβέρνησης για την κατασκευή της πρώτης ατομικής βόμβας μέσα σε κλίμα απόλυτης μυστικότητας, αλλά και πυρετώδους ανταγωνισμού με τις άλλες υπερδυνάμεις του πλανήτη. Τα δύο ξαδέρφια θα της ζητήσουν να συνεργαστεί με τους Σοβιετικούς και να αποκαλύψει όσα γνωρίζει, ενώ όμως αρχικά η Τζόαν θα αρνηθεί, η ρίψη από τους Αμερικανούς της ατομικής βόμβας στη Χιροσίμα και στο Ναγκασάκι θα την κάνουν να αλλάξει γνώμη και τότε η νεαρή κοπέλα θα αρχίσει τη ριψοκίνδυνη κατασκοπική της δράση, ενώ την κατάσταση θα περιπλέξουν η επανεμφάνιση του Λέο μετά από μακρόχρονη απουσία στον Καναδά, αλλά και το ρομάντζο ανάμεσα στη νεαρή γυναίκα και τον καθηγητή της.

Η (αναμενόμενα) εξαιρετική ερμηνεία της Τζούντι Ντεντς και η άρτια καλλιτεχνική διεύθυνση δεν αρκούν για να καταστήσουν κινηματογραφικά συναρπαστική την εμπνευσμένη από πραγματικά γεγονότα ιστορία της Τζόαν Στάνλεϊ, της πιο διάσημης Βρετανίδας κατασκόπου της KGB. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

H ταινία είναι διαθέσιμη στο Videorama

Memoirs of a Geisha

Αναμνήσεις μιας Γκέισας (Memoirs of a Geisha) του Ρομπ Μάρσαλ

Στη δεκαετία του 1920, η 9χρονη Τσίγιο Σακαμότο πωλείται σε έναν οίκο γκέισας, όπου αναγκάζεται να υπηρετεί, χωρίς να παίρνει τίποτα ως αντάλλαγμα, μέχρι η ιεραρχία του οίκου να αποφασίσει αν είναι αρκετά ποιοτική για να εξυπηρετήσει την πελατεία - άνδρες που την επισκέπτονται και πληρώνουν για συζήτηση, χορό και τραγούδι. Η δαιδαλώδης πορεία της προς το πεπρωμένο της είναι ωστόσο γεμάτη εμπόδια, καθώς η Σαγιούρι (όπως θα γίνει γνωστή) διαπραγματεύεται τον μυστικοπαθή, περίπλοκο και πολιτικό υπόκοσμο της κοινωνίας των γκεισών της προπολεμικής Ιαπωνίας. Μια μάχη για την εξουσία με τη συγκάτοικο γκέισα Χατσουμόμο παραλίγο να καταδικάσει τη Σαγιούρι στη ζωή της υπηρέτριας. Αλλά αυτό αλλάζει όταν την παίρνει υπό την προστασία της η Μάμεχα, η οποία προετοιμάζει τη Σαγιούρι για την είσοδό της στην κοινωνία των γκεισών. Ο Δεύτερος Παγκόσμιος Πόλεμος επεμβαίνει, αλλάζοντας τα πάντα, αλλά η Σαγιούρι επιμένει, ακολουθώντας το όνειρό της μέχρι τέλους.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο ΕΡΤFlix

under paris

Στα Βάθη του Σηκουάνα (Sous la Seine) του Ξαβιέ Ζανς

Αυτό με το οποίο τελικά ξεκινάς και τελειώνεις αυτήν την ταινία είναι το ένα και το αυτό, δηλαδή η ύπαρξη ενός τεράστιου μεταλλαγμένου καρχαρία που επιβιώνει (και συνεχίζει να μεταλλάσσεται όσο διαρκεί η ταινία) μέσα στις κατακόμβες του Σηκουάνα, κάτω από ένα Παρίσι που προετοιμάζεται για ένα τριάθλο μέσα στο ποτάμι - πρόβα τζενεράλε για τους επερχόμενους Ολυμπιακούς Αγώνες. Στο κατόπι του, μια ωκεανογράφος - βιολόγος που γνωρίζει με τον πιο τραγικό τρόπο το «τέρας» από παλιά, μια οικολογική ακτιβιστική οργάνωση που ελευθερώνει καρχαρίες προστατεύοντας τους από την ανθρώπινη αγριότητα, η αστυνομία του ποταμού που παίρνει πρωτοβουλίες επικίνδυνων αποστολών χωρίς να δίνει λογαριασμό σε κανέναν, η αλαζόνας Δήμαρχος που ενδιαφέρεται μόνο για τους καλεσμένους της γιορτής και ο γαλλικός στρατός που μοιάζει να έχει βγει από παρωδία αμερικάνικης ταινίας από εκείνες που έβγαιναν στα 80s κατευθείαν στο βίντεο.

Ναι για την εξωφρενική ιδέα και κυρίως το δαιμόνιο timing, όχι για την εκτέλεση και την ανώδυνη απιθανότητα. Ισως, για το πιο meh fun φιλμ σε streaming του φετινού καλοκαιριού. Διαβάστε εδώ τη γνώμη του Flix.

Η ταινία είναι διαθέσιμη στο Netflix