Συνέντευξη

Ο Κωνσταντίνος Βενετόπουλος μιλάει στο Flix για το «Draw with Me» στο δρόμο προς τα Οσκαρ

of 10

Το ντοκιμαντέρ του για ένα νεαρό τρανς έφηβο διαδίδεται ως πολύτιμο εκπαιδευτικό εργαλείο ζωής σε όλον τον κόσμο και φιλοδοξεί να φτάσει μέχρι τα Οσκαρ. Στο Flix ο Κωνσταντίνος Βενετόπουλος μιλάει για τη μοναδική διαδρομή προς ένα καλύτερο κόσμο.

Ο Κωνσταντίνος Βενετόπουλος μιλάει στο Flix για το «Draw with Me» στο δρόμο προς τα Οσκαρ

Ο Κωνσταντίνος Βενετόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1980. Ξεκίνησε να γράφει ποίηση, εξέδωσε δύο μυθιστορήματα, αλλά κράτησε το μεγαλύτερο πάθος του για το σινεμά και μετά από ταινίες μικρού και μια μεγάλου μήκους μυθοπλασίας, γύρισε το πρώτο του ντοκιμαντέρ, το «Draw with Me», που αφηγείται την ιστορία ενός τρανς εφήβου, του Μπρέντον στην πορεία αυτογνωσίας του ίδιου και της οικογένειάς του.

Καχύποπτος με την κατάχρηση της λέξης «αλλαγή», αλλά υπέρμαχος της εξέλιξης, φιλοδοξεί το «Draw with Me», που έγραψε ιστορία με την προβολή του στον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών σε μια τιμητική εκδήλωση για τα 50 χρόνια από την επέτειο των ταραχών Στόουνγουολ, να αποδείξει στους νέους όλου του κόσμου πως δεν είναι μόνοι στο δικό τους ταξίδι και μιλάει στο Flix για τη δημιουργία της ταινίας, τις δυσκολίες που αντιμετώπισε, την ακτιβιστική δύναμη του σινεμά, το The Trevor Project - την κορυφαία γραμμή αποτροπής αυτοκτονιών για νεαρά άτομα της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, την Αμερική πριν και μετά τον Ντόναλντ Τραμπ, τη στήριξη της Τζένιφερ Λόπεζ που είδε στο ντοκιμαντέρ να ξετυλίγεται μια οικογενειακή της υπόθεση και τη διαδρομή προς τα Οσκαρ που δεν αποκλείεται να βρουν την ταινία υποψήφια στην Κατηγορία Καλύτερου Μικρού Μήκους Ντοκιμαντέρ.

Draw with Me 607

Τι ενέπνευσε το «Draw with Me»;

Το «Draw With Me» είναι ένα ντοκιμαντέρ εμπνευσμένο από την τέχνη του Μπρέντον Σολ. Ο Μπρέντον ήταν ένας νεαρός που γνώρισα όταν επισκέφτηκα το σπίτι της Λέσλι Αν Λοπέζ, μιας τραγουδίστριας της όπερας που έπαιζε στην μεγάλου μήκους ταινία μου «The Man in the Attic». Ηταν αρκετά ευγενική για να μου ανοίξει το σπίτι της για δείπνο και να με συστήσει στην οικογένειά της. Κατά τη συνάντησή μου με τον Μπρέντον παρατήρησα το δωμάτιό του που ήταν γεμάτο με έργα τέχνης από το δάπεδο μέχρι την οροφή. Αρχισα να κουβεντιάζω με τον Μπρέντον και εκείνη τη στιγμή μοιράστηκε μαζί μου την πιο προσωπική τέχνη του (ο Μπρέντον είναι non-binary τρανς με προτιμώμενες αντωνυμίες τις they/them/theirs or he/him/his). Θυμάμαι ότι είδα ένα σχέδιο μιας φιγούρας να περπατά μέσα από το σκοτεινό δάσος και ένιωσα πόσο πολύ ήταν ο Μπρέντον μέσα σε αυτόν τον πίνακα. Συνεχίσαμε να κουβεντιάζουμε και εκεί ήταν που ο Μπρέντον μου αποκάλυψε ότι ήταν περίπου εκείνη την εποχή ήταν που προσπάθησε να αυτοκτονήσει και ότι η τέχνη τον είχε σώσει. Αυτό με ενέπνευσε.

Πόσο εύκολο ήταν να πείσεις τον Μπρέντον να μοιραστεί την ιστορίας του στην κάμερα σου;

Είμαι εθελοντής του The Trevor Project - της κορυφαίας γραμμής πρόληψης αυτοκτονιών για τους νέους LGBTQ+ - για πάνω από μια δεκαετία. Οπότε θα μπορούσε κανείς να υποστηρίξει ότι έχω μια κάποια εμπειρία στις ιστορίες των νέων που αγωνίζονται να κάνουν το δικό τους coming out. Το δικό μου coming out δεν ήταν το ευκολότερο, γι 'αυτό νιώθω κοντά με αυτούς τους νέους με βαθύ τρόπο. Κατά τη διάρκεια των πιο σκοτεινών στιγμών τους, ο Μπρέντον είχε φτάσει στο The Trevor Project, έτσι έγινε ένα σημείο σύνδεσης για εμάς, και πραγματικά δημιούργησε μια βαθιά και ουσιαστική σχέση, που συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Θα μπορούσα να πω ότι ο Μπρέντον ήταν έτοιμος να πει την ιστορία του, αλλά καθώς ήταν ανήλικος έπρεπε πρώτα να πάρω άδεια από τους γονείς και την οικογένειά του. Το The Trevor Project ήθελε επίσης να είμαστε σίγουροι ότι ο Μπρέντον ήταν έτοιμος να αναλάβει μια τέτοια δέσμευση: να μιλήσει ανοιχτά για την ταυτότητά του σε μια τόσο δημόσια πλατφόρμα όπως είναι μια ταινία ταινία, ειδικά όταν η θεία του είναι η Τζένιφερ Λόπεζ και ένα μόνο ποστ υποστήριξης στο instagram θα μπορούσε (και έδωσε) το μήνυμα σε εκατομμύρια ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. Ολοι όμως ήταν θετικοί και ο Μπρέντον ήταν πρόθυμος να χρησιμοποιήσουν την εμπειρία του ως παράδειγμα για νέους σε όλο τον κόσμο που μπορεί να πιστεύουν ότι είναι μόνοι σε αυτό που περνούν, κάτι που δεν είναι αλήθεια.. Ετσι άρχισε λοιπόν το ταξίδι μας.

Ποιες ήταν οι δυσκολίες που έπρεπε να ξεπεράσετε;

Με κάθε ειλικρίνεια δεν υπήρχαν πολλές δυσκολίες στη δημιουργία αυτής της ταινίας. Εχω δουλέψει και σε άλλες ταινίες μυθοπλασίας για τις οποίες αγωνίστηκα πολύ. Και οικονομικά και γενικά. Αλλά αυτή η ταινία έφτασε σε μένα οργανικά και κάθε βήμα ήταν αρκετά φυσικό. Ηταν σχεδόν σαν να παίρνεις μια κάμερα στο σπίτι σου και να ξεκινάς να τραβάς και σιγά σιγά αυτό μετατρέπεται σε κάτι. Δεν πήρα συνέντευξη από κανέναν προτού τους γνωρίσω αρκετά καλά όλους σε προσωπικό επίπεδο. Ετσι, όταν η κάμερα άρχισε να τραβάει, βρισκόμαστα ήδη σε ένα ασφαλές, οικείο και άνετο περιβάλλον για όλους τους εμπλεκόμενους. Αν έπρεπε να μιλήσω για δυσκολίες, πιθανότατα θα μιλούσα για τους εσωτερικούς μου αγώνες. Ηξερα ότι αυτή η ταινία κουβαλά μεγάλη ευθύνη. Ηξερα ότι δούλευα πάνω σε μια ιστορία που υποψιάστηκα ότι θα κερδίσει την προσοχή του κοινού. Μια ιστορία για τρανς νέους που ξεπερνούν τις ψυχικές τους συγκρούσεις, μια ιστορία για την τέχνη τους και μια ταινία για το The Trevor Project που είναι ένας οργανισμός που αγαπώ τόσο βαθιά. Θυμάμαι ότι είχα τρομάξει όταν ξεκινήσαμε τις συνομιλίες για την ταινία, ακριβώς όταν συνειδητοποίησα ότι ήταν πραγματικότητα και θα συνέβαινε. Ετσι δεν ήθελα με τίποτα να αποτύχω. Δεν ήθελα να απογοητεύσω την οικογένεια, δεν ήθελα να απογοητεύσω τον Μπρέντον, δεν ήθελα να απογοητεύσω το τρανς κίνημα και το The Trevor Project. Μπορώ να πω περήφανα ότι νομίζω ότι δεν τους απογοήτευσα.
Θυμάμαι τη μητέρα του Μπρέντον, τη Λεσλι Αν, να με πλησιάζει μια μέρα και να με ρωτάει πότε θα ξεκινούσαμε το γύρισμα. Αυτό ήθελα ακριβώς εκείνη τη στιμή. Αυτό το σπρώξιμο. Γιατί σήμαινε ότι με εμπιστεύεται. Και αυτή η εμπιστοσύνη έφερε μέσα της μια μητρική αποφασιστικότητα που μου έδωσε το κουράγιο να πω: «Πάμε να το κάνουμε».

Αρχισα να κουβεντιάζω με τον Μπρέντον και εκείνη τη στιγμή μοιράστηκε μαζί μου την πιο προσωπική τέχνη του (ο Μπρέντον είναι non-binary τρανς με προτιμώμενες αντωνυμίες τις they/them/theirs ή το he/him/his). Θυμάμαι ότι είδα ένα σχέδιο μιας φιγούρας να περπατά μέσα από το σκοτεινό δάσος και ένιωσα πόσο πολύ ήταν ο Μπρέντον μέσα σε αυτόν τον πίνακα. Συνεχίσαμε να κουβεντιάζουμε και εκεί ήταν που ο Μπρέντον μου αποκάλυψε ότι ήταν περίπου εκείνη την εποχή της ζωγραφιάς που προσπάθησε να αυτοκτονήσει και ότι η τέχνη τον είχε σώσει. Αυτό με ενέπνευσε.»

Draw with Me 607

Τι έμαθες για τη ζωή μετά τη συνάντησή σου με τον Μπρέντον, την οικογένειά του και την αφήγηση της ιστορίας τους;

Η δημιουργία αυτής της ταινίας ήταν ένας από τους μεγαλύτερους δασκάλους που είχα ποτέ στη ζωή μου. Πρώτα απ 'όλα μου δίδαξε τη βαθιά ικανοποίηση που προέρχεται από τη δημιουργία ταινιών που δημιουργούν θετικό κοινωνικό αντίκτυπο. Θυμάμαι να περπατάω με τον Μπρέντον καθώς κατευθυνόμασταν στα Ηνωμένα Εθνη για να τιμήσουμε την 50ή επέτειο των ταραχών στο Στόουνγουολ, σε ένα ιστορικό πρώτο πάνελ για τους τρανσέξουαλ με θέμα το «Draw with Me» ως την επίσημη αφετηρία της συζήτησης Αυτή η εμπειρία με άλλαξε βαθιά: η ιδέα ότι με μια ταινία μικρού μήκους μπορείς να επηρεάσεις την ιστορία, μπορείς να είστε μέρος μιας συζήτησης σε ένα κόσμο που εξελίσσεται, μιας κοινωνίας που προχωράει σε σχέση με τα ανθρώπινα δικαιώματα και την αποδοχή όλων. Αυτό ήταν μαγικό. Αλλά το πιο σημαντικό είναι ό,τι έμαθα στο σπίτι του Μπρέντον και της οικογένειάς του. Η εμπειρία μου υπενθύμισε ότι όλα τα υπέροχα πράγματα (και όλα τα φοβερά πράγματα) ξεκινούν από το σπίτι. Εκεί τα παιδιά συλλέγουν τα πρώτα τους εργαλεία με τα οποία θα περιηγηθούν στη ζωή. Επομένως, η υποστήριξη κατά τη διάρκεια αυτών των πρώτων ετών είναι καίρια. Ο Μπρέντον είχε αυτή την υποστήριξη ως επί το πλείστον. Και όταν δεν την είχε, υπήρξε κατανόηση. Η οικογένειά του εξελίχθηκε μαζί του, το ίδιο και εγώ, και ελπίζω ότι το ίδιο θα συμβεί και στο κοινό της ταινίας.

Πόσο σημαντικό είναι να ειπωθούν ιστορίες όπως αυτή του «Draw With Me»;

Είναι απαραίτητο. Αυτός ήταν ο κύριος λόγος που ο Μπρέντον αποφάσισε να πει την ιστορία του. Ο Μπρέντον είπε ότι ήθελε οι νέοι εκεί έξω να γνωρίζουν ότι δεν τελειώνουν όλες οι ιστορίες με θλίψη. Οτι υπάρχουν ιστορίες τρανς νέων που κάνουν coming out και που έχουν καλό τέλος. Οτι μπορούν να βρουν υποστήριξη, να βρουν τρόπους (την τέχνη στην περίπτωση του Μπρέντον), ότι μπορούν να εργαστούν μέσα από τον αγώνα τους μέρα με τη μέρα και τελικά να φτάσουν σε ένα καλύτερο μέρος.
Η τεχνολογία μπορεί να είναι εφιάλτης κατά καιρούς, καθώς όλοι μας είμαστε απορροφημένοι στις οθόνες μας, αλλά ταυτόχρονα συνοδεύεται από ορισμένα οφέλη. Ενα από αυτά τα οφέλη είναι το πώς μπορούν να εξαπλωθούν γρήγορα οι ιστορίες. Ετσι μια ιστορία όπως αυτή μπορεί να βρει το δρόμο της προς τις πιο απομακρυσμένες γωνιές του κόσμου, και νέοι που μπορεί να σκέφτονται να αυτοκτονήσουν επειδή δεν καταλαβαίνουν τι αισθάνονται και μπορεί να πιστεύουν ότι είναι το μόνο άτομο στη γη που νιώθει έτσι, μπορεί να πέσουν πάνω στην ταινία και να συνειδητοποιήσουν ότι δεν είναι μόνοι. Οτι υπάρχουν και άλλοι νέοι εκεί έξω που μπορεί να περνούν κάτι παρόμοιο. Και αυτό είναι καλό. Οσο μοναδικός είναι ο καθένας από εμάς, υπάρχουν και άλλοι άνθρωποι εκεί έξω που μπορούν να καταλάβουν τι περνάμε και το αντίστροφο.

Πόσο ενέπνευσε η ενασχόλησή σου με το The Trevor Project το «Draw with Me»; Γιατί ήθελες να γίνεις μέρος αυτής της γραμμής πρόληψης αυτοκτονιών για νέους LGBT+;

Οταν άκουσα πρώτη φορά για το The Trevor Project, σκέφτηκα «Μακάρι να υπήρχε ένα Trevor Project για μένα όταν ήμουν νέος και πάλευα με την σκέψη του να κάνω coming out». Eτσι, με την πρώτη ευκαιρία αναζήτησα τον τρόπο να λάβω τη σχετική εκπαίδευση για να υποστηρίξω τους νέους που αγωνίζονται να είναι ο εαυτός τους και πολλοί από αυτούς σκέφτονται την αυτοκτονία. Το «Draw with Me» επηρεάστηκε σίγουρα από την εμπειρία μου στον τομέα και το έργο του The Trevor Project - έγινε κάπως το φως που με καθοδήγησε. Η εργασία με ζητήματα όπως η ψυχική υγεία, η μετάβαση, η ψυχολογική υποστήριξη απαιτούν επιπλέον φροντίδα, οπότε η συνεργασία μου με το The Trevor Project εξασφάλισε ότι τα βήματα για τη δημιουργία της ταινίας θα ακολουθούσαν ορισμένα πρωτόκολλα. Επίσης, η γλώσσα και ο τρόπος με τον οποίο χρησιμοποιείται είναι πολύ σημαντική σε ένα τέτοιο ζήτημα και ταινία, οπότε το The Trevor Project παρείχε το απαραίτητο πλαίσιο.

Η εξέλιξη του φύλου, ή η επανάσταση του φύλου, όπως το αναφέρουν ορισμένοι, είναι αυτό το βήμα που πρέπει να κάνουμε ως κοινωνία. Δεν είναι κάτι αυθύπαρκτο, σχετίζεται στενά με το κίνημα #MeToo, σχετίζεται στενά με το κίνημα του #BlackLivesMatter. Είναι όλα κινήματα που επιδιώκουν να εξελίξουν την κοινωνία που ζητά να εξελιχθεί, και κάνουν την αποδοχή να πάει ένα βήμα παραπέρα με τελικό προορισμό την πλήρη αποδοχή. Νομίζω ότι ο κινηματογράφος παίζει θεμελιώδη ρόλο σε αυτό, για πολλούς προφανείς λόγους.»

Κωνσταντίνος Βενετόπουλος

Η ταινία σας υποστηρίζει ότι η τέχνη είναι ένας τρόπος να εκφραστούν πράγματα που διαφορετικά θα έμεναν κρυμμένα. Είναι το σινεμά ένας τρόπος έκφρασης για σένα; Πώς ξεκίνησαν όλα, πότε συνειδητοποιήσατε ότι θέλετε να γίνετε σκηνοθέτης;

Ολη η τέχνη είναι ένας τρόπος έκφρασης. Στην πραγματικότητα, ακόμη και άτομα που δεν είναι «δημιουργικά» καθαυτά ή «καλλιτέχνες» εξακολουθούν να δημιουργούν ή να ερμηνεύουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στη ζωή τους. Νομίζω ότι όλοι εκφράζουμε τον εαυτό μας μέσα από κάτι. Ισως το ποδόσφαιρο. Ισως το διάβασμα. Για μένα ήταν πάντα το να αφηγούμαι ιστορίες. Ο πατέρας μου θυμάται πάντα να του λέω ότι είδα εξωγήινους ή να τον ρωτάω τι είναι μεγαλύτερο: οι πυραμίδες ή τα γήπεδα ποδοσφαίρου. Πάντα μου άρεσε η φαντασία και το να αφηγούμαι ιστορίες ήταν η τέλεια διέξοδος. Ξεκίνησα γράφοντας ποίηση, μετά το άλλαξα σε μυθιστορήματα, και τελικά αποφάσισα να κάνω το άλμα της πίστης στο αληθινό μου πάθος που είναι το σινεμά. Βρήκα πραγματικά ένα ευτυχισμένο σπίτι στη δημιουργία ταινιών. Ασχολήθηκα κυρίως με ψυχολογικά δράματα μέχρι το «Draw with Me», το οποίο ήταν το πρώτο μου ντοκιμαντέρ. Αλλά φαίνεται ότι η καριέρα μου παίρνει μια στροφή προς την πιο αυθεντική αφήγηση. Ισως να αλλάξει κι αυτό, δεν ξέρω.

Θα μπορούσε κανείς να περιγράψει το «Draw with Me» ως μια ακτιβιστική ταινία, μια ταινία που θέλει τους ανθρώπους να μάθουν - από άγνωστες λέξεις έως άγνωστους τρόπους ζωής. Πιστεύετε ότι ο κινηματογράφος - και η τέχνη γενικά - μπορούν να αλλάξουν τη γνώμη των ανθρώπων, να αλλάξουν ζωές;

Ναί. Σίγουρα. Θα ήμουν προσεκτικός με την λέξη «αλλαγή». Εχει χρησιμοποιηθεί πολύ. Στον κόσμο της ατάκας του instagram στον οποίο ζούμε, όλοι αναφέρουν την αλλαγή. ΑΥΤΟ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ Ή ΕΚΕΙΝΟ ΘΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ. Νομίζω ότι υπάρχει ένα εγγενές λάθος σε όλο αυτό. Δεν πρέπει να προσπαθούμε συνεχώς να αλλάζουμε τα πράγματα. Η αλλαγή θα έρθει ακόμα κι αν δεν κάνουμε τίποτα. Είναι ο πυρήνας αυτού που είμαστε. Ζούμε σε έναν μικρό πλανήτη που περιστρέφεται γύρω από τον εαυτό του στη μέση του απείρου. Οπότε, θα έλεγα ότι θα ήταν πιο ισορροπημένο να μιλάμε για εξέλιξη. Πώς μπορούμε να εξελιχθούμε. Πώς μπορούμε να διατηρήσουμε τα πράγματα που μας κάνουν δυνατούς ως είδος και να τα μεγενθύνουμε. Η εξέλιξη του φύλου, ή η επανάσταση του φύλου, όπως το αναφέρουν ορισμένοι, είναι αυτό το βήμα που πρέπει να κάνουμε ως κοινωνία. Δεν είναι κάτι αυθύπαρκτο, σχετίζεται στενά με το κίνημα #MeToo, σχετίζεται στενά με το κίνημα του #BlackLivesMatter. Είναι όλα κινήματα που επιδιώκουν να εξελίξουν την κοινωνία που ζητά να εξελιχθεί, και κάνουν την αποδοχή να πάει ένα βήμα παραπέρα με τελικό προορισμό την πλήρη αποδοχή. Νομίζω ότι ο κινηματογράφος παίζει θεμελιώδη ρόλο σε αυτό, για πολλούς προφανείς λόγους.

Ολη η τέχνη είναι ένας τρόπος έκφρασης. Στην πραγματικότητα, ακόμη και άτομα που δεν είναι «δημιουργικά» καθαυτά ή «καλλιτέχνες» εξακολουθούν να δημιουργούν ή να ερμηνεύουν με τον ένα ή τον άλλο τρόπο στη ζωή τους. Νομίζω ότι όλοι εκφράζουμε τον εαυτό μας μέσα από κάτι. Ισως το ποδόσφαιρο. Ισως το διάβασμα. Για μένα ήταν πάντα το να αφηγούμαι ιστορίες.»

βενετόπουλος

Η υποστήριξη της Τζένιφερ Λόπεζ βοήθησε πραγματικά για να έρθει το ντοκιμαντέρ σε επαφή με ένα ευρύτερο κοινό;

Η Τζένιφερ Λόπεζ στηρίζει την LGBTQ+ κοινότητα και ήταν μια από τις πρώτες - αν όχι η πρώτη που μίλησε για τον Μπρέντον ως «nibling», έναν ουδέτερο τρόπο δηλαδή να αναφερθείς στο παιδί των αδερφιών σου (silbling) που μέχρι εκείνη τη στιγμή ονόμαζαν όλοι ανηψιό ή ανιψιά. Αυτό είναι μια εξέλιξη της γλώσσας. Ο κόσμος σχολιάζει αν τους αρέσει η όχι ο τρόπος που αυτό ακούγεται, αλλά δεν κατακρίνουν όλες τις άλλες λέξεις σε ένα λεξιλόγιο. Δεν μου αρέσει ο τρόπος που ακούγεται η λέξη «σπαράγγι», αλλά δεν λέω ότι πρέπει να αλλάξουμε τη λέξη. Νομίζω ότι η υποστήριξή της υπήρξε θεμελιώδης καθώς έχει τεράστια επιρροή. Αλλά στο τέλος της μέρας, υποστηρίζει επίσης το «nibling» της. Είναι μια οικογενειακή υπόθεση και είναι ένα υπέροχο συναίσθημα. Κάθε άτομο που αγωνίζεται θα εκτιμούσε την υποστήριξη της οικογένειάς του και ο Μπρέντον δεν αποτελεί εξαίρεση σε αυτό. Τα μέλη της οικογένειάς του είναι πολύ ευγνώμονες, και έτσι είμαι κι εγώ ως περήφανο μέλος της κοινότητας LGBTQ+.

Πόσο σημαντική θα είναι η υποψηφιότητα για Οσκαρ Καλύτερου Ντοκιμαντέρ Μικρού Μήκους για το «Draw with Me», τόσο για το σκοπό της ταινίας όσο και για την καριέρα σου ως σκηνοθέτης;

Το The Trevor Project γεννήθηκε από μια ταινία μικρού μήκους με τίτλο «Trevor» που κέρδισε το Οσκαρ πριν από 22 χρόνια. Αυτό δείχνει τη δύναμη της Ακαδημίας στη διάδοση σημαντικών μηνυμάτων. Η υποψηφιότητα για το «Draw with Me» θα αποτελούσε ένα πολύτιμο θεμέλιο για να συνεχίσει η ταινία να διαδίδεται και να φτάσει, ελπίζω, σε πολλούς νέους εκεί έξω που πρέπει να ακούσουν αυτήν την ιστορία και να θυμούνται ότι δεν είναι μόνοι. Θα έδινε συνέχεια, επίσης, στο ρόλο της ως εκπαιδευτικό μέσο, ακόμη και πέρα ​​από το Τμήμα Εκπαίδευσης της Νέας Υόρκης και τα Ηνωμένα Εθνη φτάνοντας σε πολλά περισσότερα σπίτια που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη μάθηση σχετικά με αυτά τα θέματα.Για έναν δημιουργό ταινιών δεν υπάρχει πραγματικά κάτι καλύτερο. Ετσι κρατάω τα δάχτυλά μου σταυρωμένα, καθώς αυτό θα ανοίξει πολλές πόρτες για να μπορέσω να αφηγηθώ τις ιστορίες μου, δημιουργώντας θετικό κοινωνικό αντίκτυπο με στόχο ένα αυξανόμενο κοινό.

Draw with Me 607 Η ομάδα του «Draw with Me». Ο Κωνσταντίνος Βενετόπουλος πάνω δεξιά.

Πιστεύεις ότι θα αλλάξει κάτι στην Αμερική μετά την εκλογή του Τζο Μπάιντεν, στο επίπεδο των ανθρώπινων δικαιωμάτων; Τέλειωσαν οι μέρες του Τραμπ;

Είναι μια δύσκολη ερώτηση. Θέλω να ελπίζω ότι η ταινία και το μήνυμά της θα ξεπεράσουν τις έννοιες αριστερό ή δεξιό κομμά και θα φτάσουν σε ένα ενοποιημένο όλο. Ωστόσο, αυτό για το οποίο μπορώ να σας διαβεβαιώσω είναι ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια ήταν σίγουρα μια οπισθοδρόμηση όσον αφορά την κοινότητα LGBTQ+ και μόλις ο Τζο Μπάιντεν (ο οποίος υποστήριξε επίσης το μήνυμα του «Draw with Me» κατά τη διάρκεια μιας εκπομπής βραβείων όπου η Τζένιφερ Λόπεζ τίμησε τον Μπρέντον με το Visibility Award) ορκίστηκε, τα πράγματα άλλαξαν αμέσως προς το καλύτερο. Στις 21 Ιανουαρίου ο ιστότοπος του Λευκού Οίκου ανακοίνωσε ότι όλες οι φόρμες επικοινωνίας θα περιλαμβάνουν επιλογές ουδέτερου φύλου. Αυτή ήταν μια μέρα αφότου η Τζένιφερ Λόπεζ τραγούδησε το «The Land is Your Land». Ολα αυτά τα βήματα προς τα εμπρός είναι συνδεδεμένα το ένα με το άλλο. Το πιστεύω και αισθάνομαι χαρούμενος και αισιόδοξος. Είμαι επίσης περήφανος που έγινα επίσημα Αμερικανός πολίτης μια μέρα μετά την ορκομωσία. Αξίζει να σημειωθεί ότι οι ΗΠΑ έχουν επίσης την πρώτη γυναίκα αντιπρόεδρό. Η ασφάλεια είναι κάτι που εκτιμώ πάρα πολύ και πρέπει να πω ότι νιώθω ξανά ασφαλής στις ΗΠΑ.

Τι σε ενώνει με την Ελλάδα;

Η Ελλάδα είναι το σπίτι που κληρονόμησα. Πάντα ήταν και πάντα θα είναι. Είναι το μέρος όπου οι ανιψιές μου μεγαλώνουν καθημερινά και το μέρος όπου ο παππούς μου, ο πατέρας μου και τώρα τα αδέρφια μου και εγώ συνεχίζουμε μια κληρονομιά τριών γενεών στον τομέα του τουρισμού, της πολιτιστικής εκπαίδευσης και του κοινωνικού αντίκτυπου στη θάλασσα με τη μικρή μας εταιρία με κρουαζιερόπλοια. Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι το σπίτι μου που επέλεξα. Η πανδημία με έφερε πίσω στην Ελλάδα για να περάσω ποιοτικό χρόνο με την οικογένειά μου κατά τη διάρκεια αυτής της δύσκολης περιόδου και ήταν καθαρή μαγεία. Νομίζω ότι τώρα μεταφέρω τις αξίες και των δύο εθνών μέσα μου: το μότο «όλα είναι δυνατά» των ΗΠΑ και την αίσθηση της «μιας μεγάλης ισχυρής οικογένειας» της Ελλάδας. Είμαι ένα υβριδικό είδος που πηγάζει και από τα δύο και ελπίζω να βρω ένα υγιή τρόπο για το πώς να χωρίσω το χρόνο μου μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ.
Αξίζει να σημειωθεί ότι παρόλο που το «Draw With Me» έγινε στις ΗΠΑ, έλαβε την ανεκτίμητη υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση στην Ελλάδα, καθώς συμμετέχει μαζί μου στην οσκαρική καμπάνια της ταινίας. Είναι μια προοδευτική και επιβλητική ένωση, και ήταν πολύ γενναίο για τον οργανισμό να αγκαλιάσει ένα τέτοιο θέμα και να το χειριστεί με τόση αποφασιστικότητα. Υποθέτω λοιπόν ότι οι δύο κόσμοι μου συγχωνεύτηκαν με τον πιο όμορφο τρόπο. Νιώθω τιμή, αλλά ακόμη πιο σημαντικό, νιώθω ότι όλα έγιναν σωστό, σαν το παζλ να ολοκληρώθηκε.

Δείτε εδώ on demand το «Draw With Me» του Κωνσταντίνου Βενετόπουλου και διαβάστε εδώ περισσότερα για το ντοκιμαντέρ και τον δημιουργό του και αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες για το The Trevor Project εδώ

Draw with Me | Σενάριο & Σκηνοθεσία: Κωνσταντίνος Βενετόπουλος | Παραγωγή: Κωνσταντίνος Βενετόπουλος, Marco Maranghello | Πρωταγωνιστεί: Brendon Scholl | Συμμετέχουν: Jennifer Lopez, Leslie Ann Lopez, Lynda Lopez, Rob Scholl, Stephen Scholl | Executive Producers: Bill Kapfer, Oscar Caballero, Eric Scott Baker, Έμμα Δοξιάδη, Αριστοτέλης Τζιαμπίρης | Διεύθυνση Φωτογραφίας: Sherif Mokbel | Μοντάζ: Jon Nazareth | Key Art/ Cinemagraph: Ylva Erevall | Ηχοληψία: Robert Albrecht | Βοηθός Διευθυντή Φωτογραφίας: Nick Snow | Σχεδιασμός Κοστουμιών: O’Neal Wyche | Καλλιτεχνική Διεύθυνση: Nicole Winkler | Βοηθός Παραγωγής: Adit Singh | Κομμώσεις & Μακιγιάζ: Oscar Caballero, Marco Maranghello, Giannina Gutierrez, Deepti Sadhwani | Σχεδιασμός Γραμματοσειρών: Thoma Kikis, Magda Hindia | Σχεδιασμός Αφίσας: Krista Vossen | Μουσική: Crosby Morgan, Kaleena Zanders, Dafni Schina | Ευχαριστίες: Amit Paley, Andrew Geller, Mark Mendelson, Kenneth Koen, Susan Stryker, Jennifer Carrell, Andrew Tobias, Bronson Van Wyck, Jennifer Lopez | Με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ωνάση

Draw with me 607