Άποψη

Επτά ερμηνείες - έργα τέχνης με την υπογραφή του Τίμοθι Σπολ

στα 10

Στο απόγειο μιας σπουδαίας καριέρας, ο Τίμοθι Σπολ φτάνει στα Οσκαρ για το «Ο Κος Τέρνερ» του Μάικ Λι, έχοντας διασχίσει μια διαδρομή που αποτελείται μόνο από αριστουργηματικές ερμηνείες.

Επτά ερμηνείες - έργα τέχνης με την υπογραφή του Τίμοθι Σπολ
(φωτό: Τιμ Γουόκερ για το W)

«Δεν με ενδιαφέρει ούτε στο ελάχιστο που στο μεγαλύτερο μέρος της καριέρας μου υποδύομαι ανθρώπους που δεν είναι ακριβώς αυτό, ας πούμε πως ο κόσμος δεν θα ήθελε να τους μοιάσει.»

Ο παραπάνω αφορισμός συνοψίζει καλύτερα από οτιδήποτε το μεγαλείο ενός ηθοποιού που συνέδεσε το ονομά του με τη φιλμογραφία του Μάικ Λι, χαρίζοντας στο παγκόσμιο σινεμά μερικές από τις σπουδαιότερες ερμηνείες των τελευταίων δεκαετιών - εξαίρεση ακόμη και στην μεγάλη παράδοση του βρετανικού ρεαλισμού, αφού ακόμη και αν προσπαθήσεις πολύ για να βρεις ομοιότητες με άλλους σύγχρονους του ηθοποιούς, ο Τίμοθι Σπολ παραμένει μια μοναδική (σαρωτική) περίπτωση από μόνος του.

Timothy Spall 607

Επιλεκτικός, τόσο ώστε να επιστρέφει στη μεγάλη οθόνη μόνο όταν υπάρχει σοβαρός λόγος, με το πέρασμά του στο mainstream να διασφαλίζεται από την επιτυχία του Χάρι Πότερ, ανασφαλής ακόμη και σήμερα με το παρουσιαστικό του και έχοντας κερδίσει εκτός από διεθνή αναγνώριση και μια μάχη με τον καρκίνο, ο Τίμοθι Σπολ φτάνει σήμερα, τριανταπέντε χρόνια μετά την πρώτη του εμφάνιση στο σινεμά στο θρυλικό «Quadrophenia» να «υπογράφει» μια από τις καλύτερες ερμηνείες της χρονιάς και για πολλούς την καλύτερη της μέχρι τώρα ζωής του, στο ρόλο του Τζ.Μ.Γ. Τέρνερ στο «Mr. Turner» του Μάικ Λι. Διανύοντας τρεις δεκαετίες ρόλων με μια πολύ απλή φιλοσοφία ζωής: «Αυτούς που μερικοί άνθρωποι τους θεωρούν losers, εγώ τους θεωρώ παραδείγματα της κανονικής ζωής.»

Και αν έπρεπε κάποιος να διαλέξει τις πέντε σημαντικότερες στιγμές του μέσα και έξω από το σινεμά του Μάικ Λι, αυτές σίγουρα θα ήταν οι παρακάτω:


Ο ταχυδρόμος Γκόρντον Λιτς στο γυρισμένο για την τηλεόραση «Home Sweet Home» του Μάικ Λι (1982) / Στην πρώτη του συνεργασία με τον Μάικ Λι, ο Τίμοθι Σπολ δείχνει το εύρος της κινηματογραφικής του παρουσίας, κουβαλώντας πάνω στις πλάτες ενός ήρωα που είναι ταυτόχρονα κωμικός και τραγικός, όλη τη θατσερική μελαγχολία μιας χώρας που αντικατοπτρίζεται ήδη από τον ειρωνικό τίτλο μέχρι την παραμικρή του εμφάνιση του Σπολ στην οθόνη.


Ο εστιάτορας Ομπρεϊ στο «Life is Sweet» του Μάικ Λι (1990) / Η πρώτη μεγάλη επιτυχία του Μάικ Λι στον κινηματογράφο βρήκε τον Τίμοθι Σπολ στο ρόλο ενός ονειροπαρμένου εστιάτορα που διαθέτει παράξενο γούστο τόσο στη μαγειρική όσο και στη διακόσμηση. Το παραπάνω απόσπασμα είναι ενδεικτικό, αφού σε ολόκληρο το φιλμ ο Σπολ κλέβει συνεχώς την παράσταση από το υπόλοιπο σπουδαίο καστ, φτιάχνοντας εδώ τον πρώτο του αλησμόνητο πραγματικά χαρακτήρα.


O αδερφός Μόρις Πέρλεϊ στο «Μυστικά και Ψέματα» του Μάικ Λι (1996) / Το αριστούργημα του Μαικ Λι χρωστάει την καρδιά του στην Μπρέντα Μπλέθιν και την Μαριάν Ζαν - Μπαπτίστ, αλλά οφείλει να χρωστάει για πάντα τη ψυχή του στον κεντρικό μονόλογο του Τίμοθι Σπολ που συνοψίζοντας τον τίτλο της ταινίας χωνεύει μέσα στην ερμηνεία μια σαιξπηρική καθημερινότητα από αυτές που μπορούν να σου ραγίσουν για πάντα την καρδιά.


Ο ηθοποιός Ρίτσαρντ Τεμπλ στο «Topsy-Turvy» του Μάικ Λι (1999) / Ο Τίμοθι Σπολ υποδύεται τον διάσημο ηθοποιό Ρίτσαρντ Τεμπλ, πρωταγωνιστή στην όπερα «Mikado» που ανεβάζουν στο Λονδίνο οι Γκίλμπερτ και Σάλιβαν. Και το κάνει με όλη την ελαφρότητα και την μαεστρία που απαιτείται, μεταφέροντας μια ολόκληρη εποχή στο σήμερα. Υποψηφιότητα για Bafta Β' Ανδρικού Ρόλου και Βραβείο της Ενωσης Κριτικών του Λονδίνου για Β' Ανδρικό Ρόλο.


Ο ταξιτζής Φιλ στο «All or Nothing» του Μάικ Λι (2002) / Στον μοναδικό του ουσιαστικά πρωταγωνιστικό ρόλο σε ταινία του Μάικ Λι πρίν από το «Mr. Turner», ο Τίμοθι Σπολ δίνει την καλύτερη ερμηνεία της καριέρας του, ένα σπαρακτικό πορτρέτο ενός άντρα που προσπαθεί να κάνει το σωστό σε έναν κόσμο που επιμένει να τον πείθει πως όλα είναι λάθος. Τα βλέμματά του εντός και εκτός της αυστηρής χωροταξίας του Μαικ Λι σε στοιχειώνουν με έναν σπαρακτικά επώδυνο τρόπο. Υποψηφιότητα για το Βραβείο Ευρωπαϊου Ηθοποιού στα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.


Ο Wormtail στη σειρά ταινιών «Χάρι Πότερ» / Ιδανικό πέρασμα στο mainstream, o ρόλος του Πίτερ Πέτιγκριου έτσι όπως αποκαλυπτεται για πρώτη φορά στον «Αιχμάλωτο του Αζκαμπάν» το 2004 βρίσκει τον Τίμοθι Σπολ σε ένα ερμηνευτικό ντελίριο, ενδεικτικό των δυνατοτήτων του αλλά και της ολοκληρωτικής μεταμόρφωσης του που φυσικά δεν οφείλεται μόνο στα κοστούμια, τα μαλλιά και τις προσθετικές του προσώπου.


O Τζ.Μ.Γ. Τέρνερ στο «Mr. Turner» του Μάικ Λι (2014) / «Είναι η πρώτη φορά στη ζωή μου που ένας χαρακτήρας μάτωσε μέσα μου και νομίζω πως αυτό έγινε γιατί έπρεπε να το κάνω γι' αυτόν το χαρακτήρα», δηλώνει ο Τίμοθι Σπολ που στο ρόλο του «εθνικού ζωγράφου» της Αγγλίας γίνεται ένα με τον καμβά του Μάικ Λι σε μια ερμηνεία που ξεπερνά τα ανθρώπινα δεδομένα: μελαγχολικός, οξύς, αγριάνθρωπος και καλλιτέχνης μαζί, ένα μείγμα μιας χώρας που αλλάζει και ενός τοπίου που μαγεύει. Για πολλούς το επιστέγασμα της καριέρας του Τίμοθι Σπολ. Βραβείο Ανδρικού Ρόλου στο Φεστιβάλ Καννών, Βραβείο Καλύτερου Ηθοποιού στα Βραβεία της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου, μεγάλη πιθανότητα για μια υποψηφιότητα για Οσκαρ Α' Ανδρικού Ρόλου.

To «Ο Κος Τέρνερ» του Μάικ Λι θα παίζεται στις ελληνικές αίθουσες από την Πέμπτη 8 Ιανουαρίου από την Odeon.

Mr Turner Mike Leigh 607 Με τον Μάικ Λι στα γυρίσματα του «Mr. Turner»

Διαβάστε ακόμη: