Δεν εκπροσωπεί την Ισπανία ο Πέδρο Αλμοδόβαρ, ούτε το Βέλγιο οι αδελφοί Νταρντέν, ούτε την Ιταλία ο Νάνι Μορέτι. Πολλές οι ταινίες που έχουν λανσαριστεί στα μεγάλα Φεστιβάλ, αρκετές που έχουν κάνει εμπορική επιτυχία στη χώρα τους και κάποιες που γνωρίζουμε για πρώτη φορά. Λίγο πριν την οριστική λήξη της υποβολής ταινιών, μελετήστε στην παρακάτω λίστα τις συμμετοχές της κάθε χώρας και δείτε με τι θα συναγωνιστεί η ελληνική συμμετοχή, το «Attenberg» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη.
Η λίστα θα ενημερωθεί με την επίσημη ανακοίνωση της Αμερικανικής Ακαδημίας Κινηματογράφου. Επιπλέον, πολλά από τα τρέιλερς που ακολουθούν δεν έχουν ακόμη κυκλοφορήσει με αγγλικούς υπότιτλους: μπείτε στο πολυ-πολιτισμικό πνεύμα, πάρτε μια γεύση και σταδιακά θα τα ανανεώνουμε.
Αλβανία / «Αμνηστία» του Μπουγιάρ Αλιμάνι. Διαβάστε περισσότερα για την ταινία και δείτε το τρέιλερ.
Αυστρία / «Atmen» του Καρλ Μάρκοβικς.Ενας νεαρός άντρας, άρτι αποφυλακισμένος, πιάνει δουλειά στο νεκροτομείο της Βιέννης ενώ ταυτόχρονα αναζητά τη μητέρα του. Η ταινία του πρωτοεμφανιζόμενου Μάρκοβιτς τιμήθηκε με το Βραβείο Καλύτερης Ευρωπαϊκής Ταινίας στο φετινό Δεκαπενθήμερο Σκηνοθετών του Φεστιβάλ Καννών. Δείτε το τρέιλερ.
Βέλγιο / «Rundskop» του Μίκαελ Ρόσκαμ.Δυνατή ταινία πρωτοεμφανιζόμενου σκηνοθέτη, επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Βερολίνου, παρακολουθεί έναν κτηνοτρόφο που μπλέκει στα πλοκάμια ενός ιδιόμορφου υποκόσμου που ασχολείται με τη διακίνηση ορμονών. Το «Rundskop», ή «Μοσχαροκεφαλή» στα ελληνικά, προτιμήθηκε από το Βέλγιο ως συμμετοχή της χώρα στα ξενόγλωσσα Οσκαρ, από το «Παιδί με το Ποδήλατο» των αδελφών Νταρντέν. Δείτε το τρέιλερ.
Βενεζουέλα / «El Rumor de las Piedras» του Αλεχάντρο Μπελαμέ Παλάθιος.Η περιπέτεια μια γυναίκας στο Καράκας που προσπαθεί να ξαναφτιάξει τη ζωής της οικογένειάς της μετά την καταστροφική πλημμύρα που ισοπέδωσε το σπίτι της, είναι η λιγότερο γνωστή στο διεθνές κύκλωμα από τις υποψήφιες ταινίες. Δείτε το τρέιλερ.
Βιετνάμ / «Aspirations of Thang Long» του Λου Τρονγκ Νιν. Ο Αυτοκράτορας Λι Τάι Το που βασίλευσε πριν μια χιλιετία και μετέφερε την πρωτεύουσα της χώρας στο τωρινό Χανόι είναι το αντικείμενο της επικής αυτής ταινίας που γυρίστηκε και μονταρίστηκε μέσα σε τρεις μόνο μήνες, προκειμένου να είναι έτοιμη για τα χιλιοστά γεννέθλια της πόλης. Δείτε το τρέιλερ.
Βοσνία-Ερζεγοβίνη / «Belvedere» του Αχμέντ Ιμάμοβιτς. Δεκαπέντε χρόνια μετά τη σφαγή της Σρεμπρένιτσα, μια γυναίκα εξακολουθεί να αναζητά τα απομηνάρια του άντρα και του γιου της, ενώ τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειάς της ενδιαφέρονται περισσότερο για τα τοπικά ριάλιτι. Δείτε το τρέιλερ.
Βουλγαρία / «Tilt» του Βίκτορ Τσούτσκοφ. Μια παρέα φίλων ονειρεύεται ν’ ανοίξει δικό της μπαρ. Κοινωνικό δράμα με ρομαντικές αποχρώσεις, στη διάρκεια των αλλαγών στην ανατολική Ευρώπη τη δεκαετία του ’80, η ταινία σημείωσε μεγάλει εισπρακτική επιτυχία στη χώρα της. Δείτε το τρέιλερ.
Βραζιλία / «Elite Squad 2» του Χοσέ Παντίλα. Με μια ταινία δράσης και μάλιστα σίκουελ προηγούμενης εμπορικής επιτυχίας συμμετέχει φέτος η Βραζιλία. Η ιστορία εκτυλίσσεται σ’ έναν κόσμο διεφθαρμένων αστυνομικών, βρώμικων πολιτικών και παραστρατιωτικών ομάδων, μπλεγμένων στο εμπόριο ναρκωτικών. Δείτε το τρέιλερ.
Γαλλία / «La Guerre est Declaree» της Βαλερί Ντονζελί.Από τη χώρα με τις περισσότερες υποψηφιότητες στην κατηγορία, 36 για την ακρίβεια, μια σχετικά απρόσμενη επιλογή από μια σκηνοθέτη που είναι πιο έμπειρη ως ηθοποιός. Διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ.
Γερμανία / «Pina» του Βιμ Βέντερς.Διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ.
Δανία / «Superclasico» του Ολε Κρίστιαν Μάντσεν. Διαβάστε περισσότερα για την ταινία και δείτε το τρέιλερ εδώ.
Ελβετία / «Summer Games» του Ρολάντο Κόλα. Μια παρέα νεαρών περνά τις καλοκαιρινές της διακοπές στην Τοσκάνη, βιώνοντας όλη την γκάμα εμπειριών και συναισθημάτων, από τους πρώτους έρωτες μέχρι τη σχέση με τους γονείς. Μη φαντάζεστε ήλιο, μπάλα και φιλιά, περισσότερο θυμό, σαδισμό και δυσλειτουργία, σε μια ταινία που πεισματικά αρνείται να ωραιοποιήσει την εφηβεία. Δείτε το τρέιλερ.
Ελλάδα / «Attenberg» της Αθηνάς Ραχήλ Τσαγγάρη. Διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ.
Ιαπωνία / «Postcard» του Κανέτο Σίντο.Πολύ ιδιαίτερη περίπτωση, από κάθε άποψη. Ως υπόθεση, αποτελεί την καταγραφή του Δεύτερου Παγκόσμιου, αλλά από την ιαπωνική πλευρά. Οχι από τη ματιά κάποιου φαντάρου, αλλά της συζύγου ενός θύματος. Επίσης, ο Κανέτο Σίντο, την εποχή της απονομής θα κλείσει τα 100 του χρόνια!
Ινδία / «Adaminte Makan Abu» του Σαλίμ Αχάμεντ. Πρωτοεμφανιζόμενος ο σκηνοθέτης, επιλέγει ως κεντρικό ήρωα έναν αρωματοπώλη που παίρνει την απόφαση να πραγματοποιήσει ένα μεγάλο τάμα. Οικογενειακό δράμα που απέσπασε τα σημαντικότερα βραβεία της Ινδικής Ακαδημίας Κινηματογράφου για το 2010. Δείτε το τρέιλερ.
Ιράν / «A Separation» του Ασγκάρ Φαραντί.Διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ.
Ιρλανδία / «As if I’m Not There» της Χουανίτα Γουίλσον. Απόλυτα ιρλανδική παραγωγή, που όμως εκτυλίσσεται στη Βοσνία και ακούγονται κυρίως σερβοκροατικά. Η ταινία βασίζεται στο ομότιτλο βιβλίο της Σλαβένκα Ντράκουλιτς που καταγράφει την ιστορία μια γυναίκας απ’ το Σεράγεβο που στη διάρκεια του πολέμου φυλακίζεται και γίνεται επανειλημένα θύμα βιασμού από τους στρατιώτες. Δείτε το τρέιλερ.
Ισλανδία / «Volcano» του Ρούναρ Ρούναρσον. Η ταινία, που έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα της στο Φεστιβάλ του Καρλόβι-Βάρι και προβλήθηκε στις Νύχτες Πρεμιέρας, παρακολουθεί τον αυτοκτονικό, μεσήλικα κεντρικό της ήρωα, καθώς μέσα από τις πιο αντίξοες συνθήκες, ανακαλύπτει νέο νόημα στη ζωή του. Διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ και δείτε το τρέιλερ εδώ.
Ισπανία / «Pa Negre» του Αγούστι Βιλαρόνγκα. Οχι, η Ισπανία δεν υπέβαλλε το «La Piel que Habito» του Πέδρο Αλμοδόβαρ, αλλά την ταινία του Βιλαρόνγκα που έχει διανομή στην Αμερική από τη Sony και που στην Ισπανία αποθεώθηκε από την κριτική. Με φόντο τον ισπανικό εμφύλιο, η ταινία είναι ένα θρίλερ με φαντάσματα και με ύφος σκοτεινού παραμυθιού, η οποία τιμήθηκε και με εννέα Βραβεία Γκόγια. Δείτε το τρέιλερ.
Ισραήλ / «Footnote» του Τζόζεφ Σένταρ. Επίσημη συμμετοχή και Βραβείο Σεναρίου στο Φεστιβάλ Καννών. Διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ. Δείτε το τρέιλερ εδώ.
Ιταλία / «Terraferma» του Εμανουέλε Κριαλέζε. Διαβάστε περισσότερα για την ταινία και δείτε το τρέιλερ εδώ.
Καναδάς / «Monsieur Lazhar» του Φιλίπ Φαλαρντό. Βραβείο Κοινού στο Φεστιβάλ του Τορόντο, ως καλύτερα καναδική ταινία. Το φιλμ καταπιάνεται με την ιστορία ενός Αλγερινού πρόσφυγα που πιάνει δουλειά ως δάσκαλος σ’ ένα δημοτικό σχολείο, όπου ο προκάτοχος της θέσης του αυτοκτόνησε. Δείτε το τρέιλερ.
Κίνα / «The Flowers of War» του Ζανγκ Γιμού. Διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ.
Κολομβία / «The Colors of the Mountain» του Κάρλος Σεζάρ Αρμπελαέζ. Πρώην ντοκιμαντερίστας, ο Αρμπελαέζ κάνει μια ταινία μυθπλασίας με θέμα τους κατοίκους ενός ήρεμου και απομονωμένου χωριού της Κολομβίας, που όμως διαρκώς καλούνται να υποστηρίξουν τη μία ή την άλλη ομάδα ένοπλων επαναστατών που μάχονται στην περιοχή τους. Δείτε το τρέιλερ.
Κούβα / «Habanastation» του Ιαν Παντρόν. Πολιτικός σχολιασμός της κυβέρνησης του Κάστρο – δυο παιδιά, ένα πλούσιο κι ένα φτωχό, γίνονται η αφορμή για την καταγραφή των άδειων υποσχέσεων της κυβέρνησης για την ανισότητα που θεωρητικά είχε εκλείψει 50 χρόνια πριν. Μεγάλη εμπορική επιτυχία στην Κούβα. Δείτε το τρέιλερ.
Λίβανος / «Where Do We Go Now?» της Ναντίν Λαμπακί.Μέσα στο δράμα των περισσότερων από τις υπόλοιπες συμμετοχές, μια μουσική κωμωδία με θέμα το μεσανατολικό. Επίσημη συμμετοχή στο Φεστιβάλ Καννών. Δείτε το τρέιλερ.
Λιθουανία / «Back to Your Arms» του Κριστιόνας Βιλντζιούνας. Πολιτικό δράμα με ήρωες έναν πατέρα και μια κόρη που χωρίζονται στο Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο και προσπαθούν να ξανασυναντηθούν στο Βερολίνο 17 χρόνια αργότερα. Η ταινία απέσπασε τα οκτώ βασικά βραβεία της Ακαδημίας Κινηματογράφου της χώρας της. Δείτε το τρέιλερ.
Μαρόκο / «Omar Killed Me» του Ροσντί Ζεμ.Ο Γάλλος ηθοποιός σκηνοθετεί την πραγματική ιστορία ενός Μαροκινού μετανάστη που κατηγορήθηκε ως δολοφόνος στη νότια Γαλλία, επικρίνοντας τη γαλλική μεταναστευτική νομοθεσία. Δείτε το τρέιλερ.
Μεξικό / «Miss Bala» του Χεράρδο Ναράγχο. Νέα, αλλά χειρότερη ταινία από τον δημιουργό του «Voy a Expolotar» και του «Drama/Mex», που προβλήθηκαν και συζητήθηκαν στο φεστιβαλικό κύκλωμα. Η «Μις Σφαίρα» του τίτλου είναι μια όμορφη νεαρή Μεξικανή που θέλει να κατακτήσει τα καλλιστεία και, αντ’ αυτού, βρίσκεται άθελά της μπλεγμένη στον πιο σκληρό, σαδιστικό και βρώμικο κόσμο των καρτέλ. Η πρωταγωνίστρια, Ιρένε Αθουέλα, είναι όντως μια μελαχρινή καλλονή, η ταινία έχει και πολλή βία και γυμνό και σεξ και ναρκωτικά, αλλά στην ουσία δεν υπερέχει σε τίποτα από μια mainstream ταινία δράσης της σειράς. Δείτε το τρέιλερ.
Νορβηγία / «Happy, Happy» της Αν Σεγουίτσκι.Με βραβείο από το Σάντανς, αυτή η ιδιαίτερη κωμωδία παρακολουθεί την ιστορία μιας δασκάλας που αναγκάζεται να μετριάσει την αισιοδοξία της όταν στο διπλανό της σπίτι μετακομίζει μια φαινομενικά τέλεια οικογένεια. Δείτε το τρέιλερ.
Νότια Αφρική / «Skoonheid» του Ολιβερ Χερμάνους. Δυνατό δράμα για έναν σεξουαλικά καταπιεσμένο macho μεσήλικα Αφρικάνερ, που οδηγείται σταθερά προς μια αδιέξοδη κατάληξη στην ταινία που κέρδισε τον Queer Φοίνικα του Φεστιβάλ Καννών και πρόσφατα προβλήθηκε στις Νύχτες Πρεμιέρας. Με μια εξαιρετική ερμηνεία από τον Ντάνιελ Λοτζ στο ρόλο του παντρεμένου πατέρα και συζύγου που παθιάζεται με τον γοητευτικό νεαρό ανιψιό του, η ταινία δε φοβάται να δείξει τις πιο άσχημες πλευρές ενός χαρακτήρα που μοιάζει οτιδήποτε, εκτός από θετικός. Μια ενδιαφέρουσα σπουδή πάνω στην εμμονή και την επιθυμία, αλλά και την ίδια τη νοοτροπία μίας χώρας που μοιάζει να δίνει ακόμη πολύ μεγάλο βάρος σε αξίες και συμπεριφορές που μοιάζουν παλιές και ξεπερασμένες. Δείτε το τρέιλερ.
Νότια Κορέα / «The Front Line» του Τζανγκ Τζουν.Στη διάρκεια της παύσης πυρών στον Πόλεμο της Κορέας το 1951, ένας Νοτιοκορεάτης υπολοχαγός αναλακύπτει παράξενα συμβάντα, ερευνώντας το θάνατο ενός διοικητή του. Δείτε το τρέιλερ.
Ολλανδία / «Sonny Boy» της Μαρία Πέτερς.Βασισμένη στο ομότιτλο best seller που αποτυπώνει πραγματική ιστορία, η ταινία τοποθετείται στη δεκαετία του 1920, όπου μια μητέρα με τέσσερα παιδιά ερωτεύεται έναν πολύ νεότερό της άντρα από το Σουρινάμ. Δείτε το τρέιλερ.
Ουγγαρία / «Το Αλογο του Τορίνο» του Μπέλα Ταρ.Διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ.
Περού / «Octubre» των Ντανιέλ και Ντιέγκο Βέγκα. Επίσημη συμμετοχή στο φετινό «Ενα Κάποιο Βλέμμα» του Φεστιβάλ Καννών, με ήρωα έναν ενεχυροδανειστή που ξαφνικά αναγκάζεται να αναλάβει την ανατροφή ενός μωρού που πιθανόν να έχει κάνει ο ίδιος με μια πόρνη. Δείτε το τρέιλερ.
Πολωνία / «In Darkness» της Ανιέσκα Χόλαντ.Από τη σκηνοθέτη που έχει ήδη κερδίσει μία φορά το Οσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, η πραγματική ιστορία ενός Πολωνού εγκληματία που βοήθησε Εβραίους πρόσφυγες στον Δεύτερο Παγκόσμιο. Εχει και οσκαρικό θέμα, έχει και διανομή στην Αμερική από τη Sony Classics, άσχημα δε θα πάει.
Πορτογαλία / «Jose and Pilar» του Μιγκέλ Γκονκάλβες Μέντες.Η Πορτογαλία προβάλλει τις αρετές της: ντοκιμαντέρ με θέμα τον νομπελίστα συγγραφέα Χοσέ Σαραμάγκο και τη γυναίκα του και το πώς το ζευγάρι αντιμετωπίζει τη διασημότητα. Εμφανίζονται και ο Φερνάντο Μειρέγες, ο οποίος και διασκεύασε για τον κινηματογράφο το «Περί Τυφλότητας» και ο Γκαέλ Γκαρσία Μπερνάλ. Δείτε το τρέιλερ.
Ρουμανία / «Morgen» του Μαριάν Κρισάν.Με θέμα την απρόσμενη φιλία ενός σεκιουριτά μ’ έναν παράνομο μετανάστη, η ρουμανική συμμετοχή μοιάζει λιγότερο σκληρή από τις ταινίες στις οποίες μας έχει συνηθίσει τα τελευταία χρόνια. Δείτε το τρέιλερ.
Ρωσία / «Burnt by the Sun 2: Citadel» του Νικίτα Μιχάλκοφ. Μεγάλη παραγωγή – με τον χαρακτηριστικό τρόπο του Μιχάλκοφ – με θέμα τη ναζιστική εισβολή στη Σοβιετική Ενωση. Η ταινία προβλήθηκε στη Ρωσία τον Μάιο, όπου σημείωσε και κριτική και εισπρακτική αποτυχία, σε σημείο που η αποστολή της στην Αμερικανική Ακαδημία Κινηματογράφου προκάλεσε έντονες αντιδράσεις στη ρωσική κινηματογραφική κοινότητα. Ωστόσο, το φιλμ είναι σίκουελ του «Ψεύτη Ηλιου» που το 1994 είχε κερδίσει το Οσκαρ Καλύτερης Ξενόγλωσσης Ταινίας.
Σερβία / «Montevideo, God Bless You!» του Ντράγκαν Μπιέλογκρλικ.Η συμμετοχή της εθνικής ποδοσφαίρου του Μοντεβιδέο στο πρωτάθλημα του 1930 δίνει την αφορμή γι’ αυτή την ευχάριστη και συγκινητική ταινία που σημείωσε μεγάλη εισπρακτική επιτυχία στη χώρα της. Δείτε το τρέιλερ.
Σλοβακία / «Gypsy» του Μάρτιν Σάλικ. Ενας μικρός τσιγγάνος αποφασίζει, μετά το θάνατο του πατέρα του, ν’ αλλάξει ρότα στη ζωή του, αλλά βρίσκει εμπόδιο στις παραδόσεις και τις προκαταλήψεις της κοινότητάς του. Η ταινία έχει γυριστεί με ερασιτέχνες, στις πραγματικές κοινότητες τσιγγάνων της Σλοβακίας. Δείτε το τρέιλερ.
Σουηδία / «Beyond» της Περνίλα Ογκουστ.Η Νούμι Ραπάς, η πρωταγωνίστρια των πρωτότυπων ταινιών «Girl With the Dragon Tattoo», κρατά το ρόλο μια νέας γυναίκας που μεγαλώνει τη δεκαετία του ’70 σ’ ένα σπίτι όπου κυριαρχεί ο αλκοολισμός και η οικογενειακή βία. Δείτε το τρέιλερ.
Ταϊβάν / «Seediq Bale» του Γουέι Τσ-Σενγκ.Εμπορικό ιστορικό δράμα με γερές δόσεις περιπέτειας, η ταινία αφηγείται τα πάθη της κοινότητας των Σεεντίκ τα χρόνια που η Ταϊβάν βρισκόταν κάτω από ιαπωνική κατοχή. Συμπαραγωγός ο Τζον Γου, ενώ η ταινία συμμετείχε στο Φεστιβάλ Βενετίας, όπου άφησε χλιαρές εντυπώσεις. Δείτε το τρέιλερ.
Ταϊλάνδη / «Kon Khon» του Σαρούνιου Γουονγκρατσάνγκ. Στον αντίποδα της περσινής υποψηφιότητας της χώρας («Ο Θείος Μπονμί» του Απιτσατπόνγκ Βιρασετάκουν), η ταινία του αναγνωρισμένου ως ηθοποιού Γουονγκρατσάνγκ παρακολουθεί τον κόσμο του παραδοσιακού θεατρικού χορού κον και την ομάδας ορφανών παιδιών που ανατρέφονται στη σχολή αυτής της παραδοσιακής στην Ταϊλάνδη τέχνης. Δείτε το τρέιλερ.
Τουρκία / «Once Upon a Time in Anatolia» του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν. Διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ.
Τσεχία / «Alois Nebel» του Τόμας Νέμπελ. Ασπρόμαυρη ταινία, συνδυασμός live action και κινουμένων σχεδίων, βασισμένη σε μια τριλογία κόμικ με ήρωα έναν εργαζόμενος το σιδηροδρομικό σταθμό μιας μικρής ορεινής πόλης, που πάσχει από παραισθήσεις, όπου το παρόν μπλέκεται με τη σκοτεινή ιστορία της μεταπολεμικής Τσαχοσλοβακίας. Δείτε το τρέιλερ.
Φιλιππίνες / «The Woman in the Septic Tank» του Μάρλον Ριβέρα.Αυτοαναφορική κωμωδία με θέμα τη διαδικασία γυρίσματος μιας ταινίας! Ηρωες, τρεις σκηνοθέτες αποφασισμένοι να κάνουν μια ταινία που θα κερδίσει το Οσκαρ. Ταυτόχρονα, μια σάτιρα για την κινηματογραφική βιομηχανία στις Φιλιππίνες. Δείτε το τρέιλερ.
Φινλανδία / «Le Havre» του Ακι Καουρισμάκι.Διαβάστε περισσότερα για την ταινία εδώ.
Χιλή / «Violeta» του Αντρες Γουντ. Βιογραφία της Χιλιανής φολκ τραγουδίστριας και ακτιβίστριας, Βιολέτα Παρά, την οποίο ο σκηνοθέτης συγκρίνει με την Εντίθ Πιαφ και τον Μπομπ Ντίλαν. Την ηρωίδα ενσαρκώνει η Φρανσίσκα Γκαβιλάν. Δείτε το τρέιλερ.
Χονγκ Κονγκ / «A Simple Life» της Αν Χούι. Κοινωνικό δράμα που καταπιάνεται με τη σχέση μια οικογένειας με την από χρόνια οικιακή βοηθό που στην ουσία μεγάλωσε και το παιδί του σπιτιού. Η πρωταγωνίστρια, Ντίνι Ιπ, τιμήθηκε με το Βραβείο Γυναικείας Ερμηνείας στο φετινό Φεστιβάλ Βενετίας. Δείτε το τρέιλερ.
Tags: Atmen, rundskop, Bullhead, el rumor de las piedras, la guerre est declaree, pina, ATTENBERG, postcard, a separation, separation, Where Do We Go Now?, et maintenant on va ou, omar m' a tue, omar killed me, ροσντί ζεμ, happy happy, front line, sonny boy, turin horse, το άλογο του τορίνο, in darkness, jose e pilar, morgen, montevideo god bless you, beyond, seediq bale, the woman in the septic tank, LE HAVRE, forgiveness of blood, aspirations of thank long, belvedere, tilt, elite squad 2, superclasico, summer games, adaminte makan abu, as if i'm not there, Volcano, pa negre, FOOTNOTE, terraferma, monsieur lazhar, flowers of war, ζανγκ γιμού, Κρίστιαν Μπέιλ, colors of the mountain, habanastation, back to your arms, Miss Bala, Skoonheid, octubre, burnt by the sun, Gypsy, kon khon, alois nebel, violeta, simple life, oscars, οσκαρ ξενόγλωσσης ταινίας, ξενόγλωσσο οσκαρ, Oscars 2012