Άποψη

Flix Top-10 2014: Το νούμερο 3

στα 10

Τις δέκα τελευταίες μέρες του χρόνου, το Flix ψηφίζει τη δεκάδα με τις καλύτερες ταινίες του 2014. Σήμερα, το φιλμ που βρίσκεται στην 3η θέση...

Flix Team
Flix Top-10 2014: Το νούμερο 3

«Μόνο οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί» («Only Lovers Left Alive») του Τζιμ Τζάρμους

O Τζιμ Τζάρμους φέρνει την κινηματογραφική μόδα με τα βαμπίρ στη σωστή της διάσταση: αυτής ενός vintage και ταυτόχρονα αιώνιου love story δύο καταραμένων εραστών καταδικασμένων να ερωτεύονται στο διηνεκές καθώς γύρω τους ο κόσμος καταρρέει. Οπου αίμα βάλτε τη μουσική, όπου ξημέρωμα βάλτε το αιώνιο σκοτάδι της ερημικής Αμερικής και της εξωτικής Ταγγέρης, όπου δαγκωματιά βάλτε το πάθος ενός σκηνοθέτη που, βαμπίρ ο ίδιος παραμένει ζωντανός επαναφέροντας όλα όσα μπορεί κανείς να ξεχάσει στη ζωή και το σινεμά του σήμερα,

Διαβάστε και δείτε ακόμη: Flix Top-10 2014: Οι καλύτερες ταινίες του 2014 στο βίντεο της χρονιάς!

Only Lovers Left Alive 424

Power Points

O Τομ Χίντλστον και η Τίλντα Σουίντον. Τα εγκαταλειμένα εργοστάσια-κουφάρια του Ντιτρόιτ. Οι κιθάρες - φετίχ. Ενα βινύλιο να γυρίζει τον κόσμο. Τα σοκάκια της Ταγγέρης. Ενα σενάριο γραμμένο σαν ποίηση και μια ταινία ειπωμένη σαν παραμύθι. Ενα σπίτι-σκηνικό τάφος και ανάσταση μαζί για να στεγάζει για πάντα όσους εραστές θα μένουν ζωντανοί.

Only Lovers Left Alive 424

Θα μείνει κλασικό

Γιατί ο Τζάρμους δεν έχει φυσικά σκοπό να μας τρομάξει με ένα τυπικό horror movie. Η ιδέα του είναι ευφυής και αλληγορική. Οι δύο μποέμ εραστές επιβιώνουν μέσα από τον έρωτά τους και την δική τους επικοινωνία σ' έναν αλλοτριωμένο κόσμο που απαξιώνει τους καλλιτέχνες, έχει σταματήσει να ακούει, να κοιτάζει, να εκτιμά. Να αγαπά.

Only Lovers Left Alive 424

Γράψαμε στο Flix

Το ότι ο Τζάρμους αφιερώνει την ταινία στους τίτλους τέλους στη Σάρα Ντράιβερ, την επί χρόνια καλλιτέχνη σύντροφό του, είναι απλά η επιβεβαίωση όσων βλέπουμε επί ένα δίωρο στην οθόνη. Τι κι αν ο τόνος είναι ξεκάθαρα κωμικός (εξαιρετικά μακάβρια one liners και παιχνίδια με τη λέξη αίμα συνθέτουν τη σήμα κατατεθέν off beat κωμική νότα του Τζάρμους) τι κι αν το κινηματογραφικό πείραμα έχει την μασκαράτα των ταινιών τρόμου – αυτό είναι ένα ερωτικό γράμμα ενός άντρα που συνειδητοποιεί ότι ο ίδιος και η τέχνη του επέζησαν μόνο μέσα από το μοίρασμα, την συντροφικότητα.

Διαβάστε εδώ ολόκληρη την κριτική του Flix για το «Μόνο οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί».

H σκηνή που δεν θα ξεχάσουμε

Ενας δίσκος μπαίνει στο πικ-απ. Δύο εραστές ξέρουν να πουν σε αγαπώ. Χορεύοντας ένα από τα αγαπημένα τους τραγούδια. Τζάρμους στα καλύτερά του!


Και κάτι ακόμη

Σε ένα παροξυσμό του Flix για το «Μόνο οι Εραστές Μένουν Ζωντανοί», δεν μπορέσαμε να αντισταθούμε στο να μιλήσουμε με τον Τζιμ Τζάρμους, στο να επιστρέψουμε στο έργο του με ένα video essay από τα χέρια του Νίκου Πάστρα, στο να αφήσουμε τον Νίκο Πετρουλάκη να μας θυμίσει πως ο πραγματικός Τζάρμους ζει πρώτα στο βινύλιο και μετά στο σελιλόιντ και να βγάλουμε σχεδόν όλο το 2014 ακούγοντας το «απέθαντο» sountrack της ταινίας.

Only Lovers Left Alive 424

Μπορείτε και εσείς να αναδείξετε τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς. Η μεγάλη ψηφοφορία του Flix για το 2014 έχει ήδη ξεκινήσει. Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Διαβάστε ακόμη: