Άποψη

Flix Top-10 2014: Το νούμερο 5

στα 10

Τις δέκα τελευταίες μέρες του χρόνου, το Flix ψηφίζει τη δεκάδα με τις καλύτερες ταινίες του 2014. Σήμερα, το φιλμ που βρίσκεται στην 5η θέση...

Flix Team
Flix Top-10 2014: Το νούμερο 5

«Κάτω από το Δέρμα» («Under the Skin») του Τζόναθαν Γκλέιζερ

Η παραισθησιογόνα κινηματογραφική εμπειρία της χρονιάς, το «Κάτω από το Δέρμα» έσκασε σχεδόν από το πουθενά για να οδηγήσει τη φιλμογραφία του Τζόναθαν Γκλέιζερ («Birth») στο άπειρο και την καριέρα της Σκάρλετ Τζοχάνσον στην πιο γυμνή αντανάκλαση του όποιου stardom. Με τρία μόλις φιλμ μέσα σε δεκατέσσερα χρόνια (το πρώτο ήταν το «Sexy Beast» το 2000) ο Τζόναθαν Γκλέιζερ έδειξε ξεκάθαρα πως δεν είναι ένας ακόμη σκηνοθέτης διαφημιστικών και μουσικών κλιπ που φιλοδοξεί να περάσει γρήγορα στα μεγάλα blockbuster. Και με το «Κάτω από το Δέρμα» μπαίνει σαρωτικά στο πάνθεον των σκηνοθετών που ορίζουν με τις εικόνες τους την πιο πυκνή καρδιά της κινηματογραφικής μυθολογίας, προσφέροντάς μας μια ταινία προορισμένη να μείνει αθάνατη και πάντα μαγική με τον τρόπο που ελάχιστα φιλμ το έχουν κατορθώσει.

Under the Skin 424

Power Points

Η ατμόσφαιρα που πολύ γρήγορα σε καταβροχθίζει σε ένα ενδιάμεσο χώρο όπου ζουν ταυτόχρονα ο ρεαλισμός, η φαντασία, η εικονική πραγματικότητα και ο εφιάλτης. Η μουσική της Μάικα Λέβι, φτιαγμένη σαν το soundtrack μιας ambient μυθολογίας πάνω στην ανθρώπινη κατάσταση. H Σκάρλετ Τζοχάνσον στον πιο θαρραλέο ρόλο της ζωής της να γδύνεται ακριβώς εκεί όπου κανένα shock value δεν έχει πια σημασία. Τα ειδικά εφέ φτιαγμένα λες από την πλαστική εικονογράφηση μιας διαρκούς συνουσίας ανάμεσα στο «εδώ» και το «αλλού».

Under the Skin 424

Θα μείνει κλασικό

Γιατί δεν μπορεί να καταχωρηθεί ως τίποτ' άλλο, παρά μια ταινία στην οποία θα επιστρέφουμε για χρόνια, προσπαθώντας να την εξηγήσουμε, να λύσουμε τα περισσότερα από τα προφανή μυστήριά της, να νιώσουμε ξανά εκείνη την αίσθηση της πρώτης φοράς που βρεθήκαμε αντιμέτωποι με την θανάσιμη γοητεία της και παραδοθήκαμε ανευ όρων.

Under the Skin 424

Γράψαμε στο Flix

Στον πυρήνα του, όμως, το «Under the Skin» είναι περισσότερο ένα «πειραματικό» ambient βίντεο κλιπ που με ελάχιστο διάλογο, επαναλήψεις που λειτουργούν σε κύκλους και sci-fi ιντερλούδια που θυμίζουν τις καλύτερες δουλειές του Κρις Κάνινγκχαμ, σκιαγραφεί στην πραγματικότητα κάτι πολύ πιο αποκαλυπτικό από μια εξωγήινη που δοκιμάζει το σεξ συλλέγοντας (προσοχή: δεν ακολουθούν spoilers) κάτι περισσότερο από εμπειρίες κάθε φορά που αφήνει κάποιον άντρα πίσω της για να συναντήσει τον επόμενο.

Διαβάστε ολόκληρη την κριτική της ταινίας

H σκηνή που δεν θα ξεχάσουμε

Η πιο ανθρώπινη στιγμή μιας (τελικά) βαθιάς ανθρώπινης ταινίας. Ολοι είναι ίσοι στον έρωτα, όχι όμως και στο θάνατο!


Και κάτι ακόμη

Η ηρωίδα του «Κάτω από το Δέρμα» οδηγεί στις ερημιές και τις πόλεις της Σκωτίας ψάχνοντας για θύματα κι ο Γκλέιζερ αποφάσισε από νωρίς πως ήθελε οι συναντήσεις της Σκάρλετ Τζοχάνσον με αυτούς τους άντρες να έχουν κάτι αληθινό. Ετσι, γρήγορα εγκατέλειψε την ιδέα να γυρίσει τις σκηνές χρησιμοποιώντας επαγγελματίες κομπάρσους. Αντίθετα έκρυψε κάμερες στο φορτηγάκι και τον εαυτό του και το συνεργείο στο πίσω μέρος του και μαζί με την Σκάρλετ βγήκαν στον δρόμο...

Διαβάστε αναλυτικά πως έγινε πραγματικότητα το «Κάτω από το Δέρμα»

Under the Skin 424

Μπορείτε και εσείς να αναδείξετε τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς. Η μεγάλη ψηφοφορία του Flix για το 2014 έχει ήδη ξεκινήσει. Δείτε περισσότερες πληροφορίες εδώ.

Διαβάστε ακόμη: