TV

Flix Top-10 TV 2014: To νούμερο 7

στα 10

Καθώς η χρονιά φτάνει στο τέλος της, το Flix ξεχωρίζει τις σειρές του 2014 μετρώντας αντίστροφα προς την καλύτερη. Ακολουθούν spoilers!

Flix Top-10 TV 2014: To νούμερο 7

«The Good Wife» (5η-6η σεζόν)

Είναι περίεργη και ανακριβής η επιστήμη του να προσπαθείς να στριμώξεις σε ετήσιες λίστες φτιαγμένες για να υπηρετούν κυρίως το καλωδιακό μοντέλο των σεζόν 12 επεισοδίων, σειρές που απλώνονται σε όλη την ακαδημαϊκή σεζόν όπως συνέβαινε Τότε Παλιά, στις εποχές των προγόνων μας. Αλλά υποθέτω τα πάντα στο «The Good Wife» είναι κάτι το αξιοπερίεργο, το σχεδόν αδύνατο, όπως το να μπορεί μια σειρά να στριμώχνει τόσο πυκνή αφήγηση σε σεζόν 22 επεισοδίων και να μη νιώθεις στιγμή πως σκοτώνει χρόνο ή σου σερβίρει γεμίσματα.

Την κάνω αυτή την εισαγωγή γιατί είναι κάπως άτσαλο το κρίνεις στο πλαίσιο αποτίμησης το δεύτερο μισό μιας σεζόν και το πρώτο μισό της επόμενης, αλλά τελοσπάντων, όλοι καταλαβαίνουμε τι ακριβώς συμβαίνει εδώ. Ας πούμε πως το περσινό #1 ήταν αποτέλεσμα εν μέρει των όσων είχαμε δει στην 5η σεζόν αλλά και εν πολλοίς ένα ποντάρισμα βάσει των προσδοκιών μας για την συνέχεια της. Ήταν ένα στοίχημα, και η φετινή έκρηξη επιβεβαίωσε κάθε (θεόρατη) προσδοκία μας: Η σειρά των Ρόμπερτ και Μισέλ Κινγκ είχε ένα, με όλη τη σημασία της έννοιας αυτής, θρυλικό 2014, ένα 2014 που δεν θα έπρεπε να μπορεί ακόμα να έχει μια σειρά τόσο παραδοσιακής δομής. Το πρώτο μισό της 5ης σεζόν παραμένει η αποθέωση, αλλά πάνω στη δύναμη εκείνης της δεκάδας επεισοδίων γεννήθηκε (και συντηρήθηκε στη συνέχεια από την ίδια τη σειρά και το διαρκώς υψηλό επίπεδο έντασης που διατήρησε) ένα αληθινό ωστικό κύμα, από μια διαρκώς διογκούμενη ομάδα θεατών που φώναζε και φώναζε και φώναζε πως, απίθανα, το πιο καλά κρυμμένο διαμάντι της τηλεόρασης είναι ένα δικαστικό procedural στην 6η χρονιά του.


Το Top-10 TV 2014


wife4

Το 2014 για το «The Good Wife» ξεκίνησε με το αδιανόητο μπαμ της περσινής άνοιξης και το Σπόιλερ Που Συντάραξε Το Zeitgeist και συνεχίστηκε με αντιμαχόμενους ήρωες (πρώην συναγωνιστές, νυν εχθρούς) σε μια παύση πυρός, σε μια αγκαλιά που μας πήρε κι εμάς μαζί για να θρηνήσουμε και να μιλήσουμε για την απώλεια και το πώς επαπροσδιορίζεις όλη σου τη ζωή βάσει αυτής. Για να περάσει φέτος, με τη νέα του (όχι τέλεια σε 2-3 σημεία) σεζόν, σε νέο επίπεδο βασανισμού των θεατών, κάνοντας τον Κάρι να πληρώσει για τις αμαρτίες όλων, την ώρα που η Αλίσια είναι έτοιμη να τα αφήσει όλα αυτά πίσω και ανέβει ένα σκαλί. Οι δυο τους ξεκίνησαν μαζί το ταξίδι και τώρα, μιάμιση σεζόν πριν το τέλος, η μία ανεβαίνει κι ο άλλος βυθίζεται.

Αν πίσω από αυτές τις αντίθετες πορείες κρύβεται κάποιο μεγάλο point, θα περιμένουμε για να το διαπιστώσουμε, αλλά ως τώρα έχει αποδειχθεί πως τίποτα που κάνει αυτή η σειρά δεν είναι στην τύχη. Το φοβερό της όλης υπόθεσης είναι πως τόσο η Αλίσια όσο κι ο Κάρι, μοιάζουν κι οι δύο παγιδευμένοι (εκείνη κι ας μην το καταλαβαίνει ακόμα) με διαφορετικούς τρόπους. Και το σίγουρο είναι πως, μετά τον τυφώνα της 5ης σεζόν, η σειρά παραμένει μια κοινωνική όπερα γεμάτη με τους πιο καλοσχηματισμένους δραματικούς χαρακτήρες της τηλεόρασης, και με το πόδι, πάντα, σταθερά, αδιάκοπα, στο γκάζι. Θα περίμενες πως κάποια στιγμή οι Κινγκ θα αναγκάζονταν να πατήσουν φρένο, όμως το «The Good Wife» συνεχίζει να τρέχει αγνοώντας τους περιορισμούς.

Γράψαμε στο Flix

wife5

Η σειρά, νωρίς στην 5η σεζόν της, ανατίναξε τον εαυτό της με τρόπο έτσι κι αλλιώς σπάνιο για τα τηλεοπτικά δεδομένα, και ακόμα ως σήμερα βιώναμε τις συνέπειες. Ήμαστε μάρτυρες αυτής της μοναδικής, συναρπαστικής δυναμικής που έφερε η αποχώρηση της Αλίσια από τη Lockhart-Gardner και, για να είμαι ειλικρινής, νιώθω πως θα μπορούσα να το βλέπω για καιρό αυτό το πράγμα. Αλλά πριν καθίσει η σκόνη, οι Κινγκς ανατινάζουν ακόμα και τα συντρίμμια, σκοτώνοντας τον κεντρικότερο (πλην Αλίσια) χαρακτήρα όχι μόνο αυτού του νέου status quo, αλλά και της σειράς γενικότερα. Δεν ξέρω τι μπορεί να μείνει όρθιο πια, αλλά θέλω να δω όχι μόνο από την φυσική περιέργεια του θεατή, αλλά κι επειδή σπανίως μια σειρά έχει καταφέρει να αποτυπώσει τόσο έντονα αυτό το συναίσθημα της ειλικρινούς απορίας που συναντάς στη ζωή σου όταν η μία απόγνωση έρχεται και τρακάρει πάνω σε μια άλλη. (Περισσότερα)

Το καλύτερο επεισόδιο

wife1

«Dramatics, Your Honor» (5x15)

Δεν μπορώ να διαχωρίσω το ίδιο το επεισόδιο από το ευρύτερο context της ύπαρξής του. Είναι μια καλή, τυπική ιστορία έντασης σε μια δικαστική αίθουσα, μέχρι που συμβαίνει αυτό που απλά δεν πιστεύεις ούτε περιμένεις ποτέ πως είναι δυνατόν να συμβεί, και αλλάζει όλη τη σειρά. Αν έπρεπε να διαλέξω τη #1 τηλεοπτική στιγμή του 2014, δε θα ήταν κάτι που συνέβη στην οθόνη, μα κάτι που συνέβη εκτός αυτής: Πως το «The Good Wife» σκότωσε τον χαρακτήρα του Τζος Τσαρλς και κανείς δεν είχε την παραμικρή ιδέα πως κάτι έστω σημαντικό επρόκειτο να συμβεί.

Μια σκηνή

wife2

Η 6η σεζόν, και ιδιαίτερα το storyline της υποψηφιότητας της Αλίσια, δεν με έχει κερδίσει ακόμα απόλυτα- είναι από αυτά που αναγκαστικά θα κριθούν εκ του αποτελέσματος. Όμως έχει χαρίσει αρκετές δυνατές στιγμές στην πορεία, όπως αυτή στο επεισόδιο «Oppo Research» (6x04) όπου ο Ιλάι κι ο Τζόνι παρουσιάζουν στην Αλίσια (στη μορφή πιθανής έρευνας των αντιπάλων της) κάθε ένα από τα μυστικά που την περιτριγύριζαν χωρίς να γνωρίζει την αλήθεια τους. Οικογενειακές σχέσεις δοκιμάζονται και τίθενται υπό αμφισβήτηση, και η μία στιγμή που δε μπορώ να βγάλω από το μυαλό μου: Ο νους της Αλίσια να επιστρέφει ξανά και ξανά στον Ζακ και στο ψέμα που της είπα. Η αμφιβολία της για το αν όφειλε, ως μητέρα, να το έχει καταλάβει. Η αμφισβήτηση του εαυτού της που δεν λέει να εξαφανιστεί.

Και κάτι ακόμα

wife3

Πέρσι τέτοιο καιρό ανακηρύσσαμε το «The Good Wife» ως την καλύτερη σειρά στην τηλεόραση. Κι όμως, η πιο σοκαριστική του στιγμή δεν είχε φτάσει ακόμα. Ο Μάικλ Μουρ πάντως, που συγκαταλέγεται κι αυτός στους φανς της σειράς, ήταν έξαλλος που δεν κατάφερε να τη δει.

Παλιότερα

  • Το περσινό 7: «Veep»
  • Το προηγούμενα «The Good Wife»: 5η σεζόν: Θέση 1.

Το Top-10 TV 2014