Άποψη

H Ανασκόπηση του 2022 από το Flix: Οπου θυμηθήκαμε ότι το δικαίωμα στην έκτρωση δεν είναι αυτονόητο

στα 10

Το Flix διαλέγει τις 22 στιγμές που δεν θα ξεχάσουμε, για καλό ή για κακό, από το 2022. Σήμερα, ένα «Γεγονός» που ξύπνησε εφιάλτες από το παρελθόν.

H Ανασκόπηση του 2022 από το Flix: Οπου θυμηθήκαμε ότι το δικαίωμα στην έκτρωση δεν είναι αυτονόητο

Από μια χρονιά που προσπάθησε ν' αποβάλλει από πάνω της την πανδημία κι όπου το σινεμά αναζήτησε τη νέα του θέση και ταυτότητα, το Flix επιλέγει 22 πρόσωπα, πράγματα, ιδέες και στιγμές που θα μας φτάσουν ως το 2023.

Λίστες, καλύτερα, χειρότερα, βραβεία και ανασκόπηση της χρονιάς, στην ειδική ενότητα FLIXMAS 2022 που ανανεώνεται καθημερινά


Η ψηφοφορία των αναγνωστών: Εσύ ψήφισες για την καλύτερη ταινία του 2022;


το γεγονός

Οταν, το φθινόπωρο του 2021, η ταινία (ντεμπούτο, μάλιστα) της Οντρέ Ντιγουάν, «Το Γεγονός», κέρδιζε το Χρυσό Λιοντάρι στο Φεστιβάλ Βενετίας, λίγοι συνειδητοποιούσαν ότι η ιστορία μιας νέας κοπέλας στη Γαλλία του '60, στην αρχή της ενήλικης ζωής της, η οποία μένει έγκυος αλλά θέλει να κάνει έκτρωση, πράγμα παράνομο και ποινικά επιλήψιμο, θα αποτελούσε ένα τόσο επίκαιρο «κατηγορώ» μέσα στο 2022.

Διαβάστε τη συνέντευξη της Οντρέ Ντιγουάν στο Flix: «Ας μην ανεχτούμε άλλο τη σιωπή»

το γεγονός άμβλωση έκτρωση

Ακριβώς τις ημέρες που «Το Γεγονός» παιζόταν στις ελληνικές αίθουσες, τον Ιούνιο, το Ανώτατο Δικαστήριο των Η.Π.Α. ακύρωνε τη συνταγματική προστασία των εκτρώσεων στην Αμερική, αναιρώντας, στην ουσία, 60 χρόνια αυτοδιάθεσης του γυναικείου σώματος, αποτέλεσμα επώδυνων αγώνων δεκαετιών.

Διαβάστε ακόμη: «Μια μαύρη μέρα για την Αμερικανική Ιστορία.»: Το Ανώτατο Δικαστήριο ακυρώνει τη συνταγματική προστασία των εκτρώσεων

το γεγονός άμβλωση έκτρωση Ο ανατριχιαστικός χάρτης της Αμερικής κατά περιοχές που περιορίζουν ή απαγορεύουν τις αμβλώσεις

Επειδή η συγκυρία έχει μαύρο χιούμορ, μέσα στο 2022, η Ανί Ερνό, η συγγραφέας του αυτοβιογραφικού μυθιστορήματος «Το Γεγονός», στο οποίο και βασίστηκε η ταινία, έλαβε την υπέρτατη τιμή του Νόμπελ Λογοτεχνίας, συμβάλλοντας στο να περάσει, μαχητικά, η συζήτηση για τη νομιμότητα των εκτρώσεων στο προσκήνιο.

Διαβάστε το σχετικό κείμενο της Βένας Γεωργακοπούλου στο Flix: Η Ανί Ερνό και τα social media ή Οταν έκλαψε ο Μελανσόν...

«Οδοιπορικό μιας γυναίκας προς την αυτοδιαθεσή της και ταυτόχρονα ένα μανιφέστο για την ελευθερία στον έρωτα και την επιθυμία μα περισσότερο από όλα στο γυναικείο κορμί, το "Γεγονός" γίνεται ξαφνικά το έμβλημα μιας ολόκληρης εποχής που βλέπει την άλλη πλευρά του Ατλαντικού - και δη την Αμερική - κατεξοχήν πιο φιλελεύθερη και υποτακτική σχεδόν στην προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, να υποχωρεί ακόμη και με δημοκρατική διακυβέρνηση μπροστά στο βάρος της συντήρησης. Της αντίδρασης που γίνεται πιο κατανοητή όταν χωρίσει κανείς τα δύο συνθετικά της: αντί-δράση,» έγραψε σχετικά ο Μανώλης Κρανάκης.

Memoir of a Veering Storm

Και, φυσικά, η αποτύπωση του «γεγονότος» στη ζωή μιας γυναίκας ή μιας κοπέλας δεν σταμάτησε ούτε στην ταινία της Οντρέ Ντιγουάν, ούτε στις διαδηλώσεις στην Αμερική και τον υπόλοιπο κόσμο. Τον Σεπτέμβριο, η Σοφία Γεωργοβασίλη παρουσίασε τη νέα μικρού μήκους ταινία της, «Memoir of a Veering Storm», παρακολουθώντας (κυριολεκτικά από το παράθυρο), την εμπειρία μιας μαθήτριας.

blonde

Ενώ, λίγο αργότερα, το ηχηρό «Blonde» του Αντριου Ντόμινικ έφερε αντιμέτωπη με το σώμα και την επιθυμία της, τη Μέριλιν Μονρό, τη μεγαλύτερη σταρ του σινεμά.

Κι αν το 2022 τελειώνει, σίγουρα δεν τελειώνει η απαίτηση του αυτονόητου.



Διαβάστε ακόμη:

Η ανασκόπηση του 2022 από το Flix: : Οταν το σινεμά βγήκε... στο έξω διάστημα
Η ανασκόπηση του 2022 από το Flix: : Οταν οι γυναίκες του Ιράν εξεγέρθηκαν (για όσα το ιρανικό σινεμά έδειχνε για χρόνια)
Η ανασκόπηση του 2022 από το Flix: Οι δύο ταινίες που έβαλαν φωτιά στα social media
H Ανασκόπηση του 2022 από το Flix: Χαμογελάστε, είναι… φονικό!
H Ανασκόπηση του 2022 από το Flix: Η ανατομία ενός χαστουκιού
H Ανασκόπηση του 2022 από το Flix: Running up that Chart

Λίστες, καλύτερα, χειρότερα, βραβεία και ανασκόπηση της χρονιάς, στην ειδική ενότητα FLIXMAS 2022 που ανανεώνεται καθημερινά