Άποψη

H Ανασκόπηση του 2022 από το Flix: Running up that Chart

στα 10

Το Flix διαλέγει τις 22 στιγμές που δεν θα ξεχάσουμε, για καλό ή για κακό, από το 2022. Σήμερα, χαμογελάμε που η Gen Z ανακάλυψε μία ιέρεια της μουσικής κι έδωσε νέα ζωή σε μία κομματάρα των 80ς. Κι όλα αυτά λόγω μίας τηλεοπτικής σειράς - αλλά... stranger things have happened!

H Ανασκόπηση του 2022 από το Flix: Running up that Chart

Από μια χρονιά που προσπάθησε ν' αποβάλλει από πάνω της την πανδημία κι όπου το σινεμά αναζήτησε τη νέα του θέση και ταυτότητα, το Flix επιλέγει 22 πρόσωπα, πράγματα, ιδέες και στιγμές που θα μας φτάσουν ως το 2023.

Λίστες, καλύτερα, χειρότερα, βραβεία και ανασκόπηση της χρονιάς, στην ειδική ενότητα FLIXMAS 2022 που ανανεώνεται καθημερινά


Η ψηφοφορία των αναγνωστών: Εσύ ψήφισες για την καλύτερη ταινία του 2022;


kate bush stranger things

To ακούμε, ξανά, 37 χρόνια μετά στα ραδιόφωνά μας. Τα εφηβάκια ξέρουν τα λόγια και τραγουδούν μαζί μας. Το 2022 θα μείνει αξέχαστο στην Κέιτ Μπους: την έμαθαν και την έκαναν θεά (τόσο μέσα τους όσο και στα διεθνή charts) τα πιτσιρίκια της Gen Z. Κι όλα αυτά λόγω ενός επεισοδίου της 4ης σεζόν «Stranger Things».

Το «Stranger Things» είχε πάντα μία ερωτεύσιμη προσήλωση στα 80ς - εμπνευσμένη άρρηκτα με την παρέα παιδιών στον «Εξωγήινο» του Στίβεν Σπίλμπεργκ. Για αυτό και το soundtrack συχνά φιλοξενεί τραγούδια εκείνης της δεκαετίας, για αυτό τα ρούχα και η σκηνογραφία έχουν μία ακαθόριστα παλιομοδίτικη νότα, για αυτό η χρωματική παλέτα φιλοξενεί έντονα μπλε και κόκκινα.

Αυτή η αγάπη για τα 80ς έχει και τις εκπλήξεις της λοιπόν. Οπως το να ξαναζωντανέψει ένα υπέροχο κομμάτι μέσα στα AirPods των πιτσιρικιών και να γνωρίσει νέα δόξα στα charts.

Σε καθοριστική σκηνή του 4ου επεισοδίου του 4ου κύκλου, το «Running Up That Hil» της Κέιτ Μπους ντύνει απόκοσμα τη μοίρα του χαρακτήρα της Μαξ (η ίδια ακούει το τραγούδι στα walkman της και στο πρώτο επεισόδιο) και τρελαίνει τα millennials.

Τα downloads και τα streams πήραν φωτιά και το «Running Up That Hill» εκτοξεύτηκε στην κορυφή των βρετανικών charts - κάτι που, ειρωνικά, δεν είχε γίνει όταν το τραγούδι είχε πρωτοκυκλοφορήσει τον Αύγουστο του 1985. Το μόνο Νο1 της Κέιτ Μπους είχε έρθει τον Μάρτιο του 1978 (όταν η ίδια ήταν 19 χρονών) με το «Wuthering Heights».

kate bush

Και φέτος, τον Ιούνιο του 2022, το «Running Up That Hil», όχι απλώς φτάνει στην κορυφή, αλλά παραμένει για 3 εβδομάδες. Στα αντίστοιχα αμερικάνικα charts φτάνει στο Νο3 (για να έχουμε μία σύγκριση τα προηγούμενα χιτς της είχαν φτάσει μέχρι το Νο 88) και παραμένει στη δεκάδα για 40 εβδομάδες. Ταυτόχρονα, στο Spotify στριμάρει πάνω από 800 εκατομμύρια φορές.

Η ίδια η Κέιτ Μπους ήταν αυτή που σοκαρίστηκε περισσότερο από όλους - κι έγινε κατά 2.3 εκατομμύρια δολάρια πλουσιότερη.

Εδωσα την άδεια να παιχτεί το κομμάτι στη σειρά, γιατί τη θεωρώ σπουδαία και τη βλέπω κι εγώ» είπε σε μία σπάνια συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του BBC4 και την εκπομπή Woman’s Hour. «Ποτέ όμως δεν φαντάστηκα ότι θα ακολουθήσει κάτι τέτοιο. Είμαι ενθουσιασμένη, αλλά και κάπως σοκαρισμένη. Δηλαδή, ο κόσμος τρελάθηκε!

«Υπάρχει εξήγηση. Αυτός ο κύκλος επικεντρώνεται σε θέματα απομόνωσης, αποξένωσης και τις ψυχικές επεκτάσεις που αυτά έχουν στην εφηβεία.» Νόρα Φέλντερ, η μουσική επιμελήτρια του Stranger Things

stranger things

«Υπάρχει εξήγηση» απαντά η Νόρα Φέλντερ, που κάνει την μουσική επιμέλεια του Stranger Things. «Αυτός ο κύκλος επικεντρώνεται σε θέματα απομόνωσης, αποξένωσης και τις ψυχικές επεκτάσεις που αυτά έχουν στην εφηβεία. Το τραγούδι της Κέιτ Μπους έρχεται σε πλήρη σύμπλευση. Αυτό δεν κάνουμε όλοι; Οταν νομίζουμε ότι κανείς δεν μάς καταλαβαίνει, όταν δεν παίρνουμε από τους άλλους στήριξη και κατανόηση, δεν στρεφόμαστε στη μουσική; Η μουσική μάς προσφέρει έναν σύμμαχο και μάς δίνει δύναμη. Αυτό έκανε το " Running Up That Hill"...»

Οι παλιότεροι φανς της Κέιτ όμως δεν πήραν την είδηση τόσο θετικά. Αστεία, αλλά και καυστικά σχόλια υπήρξαν στα σόσιαλ για τη νέα γενιά που δεν έχει μουσική παιδεία και ανακαλύπτει πράγματα που θα έπρεπε να ξέρει.






Εμείς χαιρόμαστε πολύ που μία κομματάρα αγαπήθηκε (από όποια είσοδο κι αν μπήκε στη ζωή τους) από πιτσιρίκια - και ίσως αυτό τους κάνει να ψάξουν περισσότερο και να αγαπήσουν την ιέρεια Κέιτ. Ολοι μας κάπου, κάποτε ακούσαμε κάτι και το θεωρήσαμε δικό μας. Και ψάξαμε και βρήκαμε ότι είναι πχ remake κι έτσι πήγαμε πίσω κι ακούσαμε το παλιό και μάθαμε κάτι. Που είναι το κακό;

Ας μην είμαστε αλαζόνες.


Εδώ η σκηνή του 4ου επεισοδίου, φυσικά με spoilers:


Kι εδώ το -πολύ μπροστά από την εποχή του- βίντεο της Κέιτ Μπους από το μακρινό 1985 που είχε μαγέψει τα δικά μας μάτια:


Και μπορεί να ξέρετε τη διασκευή των Placebo, αλλά σας βάζουμε και μια υπέροχη εκτέλεση των Σουηδών First Aid Kit:




Διαβάστε ακόμη:

Η ανασκόπηση του 2022 από το Flix: : Οταν το σινεμά βγήκε... στο έξω διάστημα
Η ανασκόπηση του 2022 από το Flix: : Οταν οι γυναίκες του Ιράν εξεγέρθηκαν (για όσα το ιρανικό σινεμά έδειχνε για χρόνια)
Η ανασκόπηση του 2022 από το Flix: Οι δύο ταινίες που έβαλαν φωτιά στα social media
H Ανασκόπηση του 2022 από το Flix: Χαμογελάστε, είναι… φονικό!
H Ανασκόπηση του 2022 από το Flix: Η ανατομία ενός χαστουκιού

Λίστες, καλύτερα, χειρότερα, βραβεία και ανασκόπηση της χρονιάς, στην ειδική ενότητα FLIXMAS 2022 που ανανεώνεται καθημερινά