Άποψη

H Ανασκόπηση του 2022 από το Flix: Οταν το σινεμά βγήκε... στο έξω διάστημα

στα 10

Το Flix διαλέγει τις 22 στιγμές που δεν θα ξεχάσουμε, για καλό ή για κακό, από το 2022.

H Ανασκόπηση του 2022 από το Flix: Οταν το σινεμά βγήκε... στο έξω διάστημα

Από μια χρονιά που προσπάθησε ν' αποβάλλει από πάνω της την πανδημία κι όπου το σινεμά αναζήτησε τη νέα του θέση και ταυτότητα, το Flix επιλέγει 22 πρόσωπα, πράγματα, ιδέες και στιγμές που θα μας φτάσουν ως το 2023.

Λίστες, καλύτερα, χειρότερα, βραβεία και ανασκόπηση της χρονιάς, στην ειδική ενότητα FLIXMAS 2022 που ανανεώνεται καθημερινά


Η ψηφοφορία των αναγνωστών: Εσύ ψήφισες για την καλύτερη ταινία του 2022;


space

Ξεκίνησε να κατασκευάζεται το πρώτο στούντιο στο διάστημα

Επειδή δεν το χωρά ο τόπος. Επειδή ανέκαθεν ο κινηματογράφος ήταν μια ρηξικέλευθη τέχνη που αναζητούσε νέα μονοπάτια. Επειδή είναι ένα φράγμα που ακόμα δεν έχει σπάσει κι επειδή κάποιος έχει τα (απύθμενα) χρήματα για να το κάνει πραγματικότητα. Το σινεμά πηγαίνει στο διάστημα.

Δεν είναι ακριβώς η πρώτη φορά: το 1984 γυρίστηκε στο διάστημα το ρωσικό «Return from Orbit» και το 2008 ο Ρίτσαρντ Γκάριοτ κινηματογράφησε αστροναύτες να κάνουν... αστροναυτικά πράγματα, στο «Apogee of Fear». Τώρα, όμως, μιλάμε για κάτι πολύ μεγαλύτερο και πολύπλευρο. Από τη μια πλευρά, ο Τομ Κρουζ, με σκηνοθέτη τον Νταγκ Λάιμαν και βασικό χρηματοδότη την SpaceX του Ιλον Μασκ (που ήδη έκανε την περιήγησή του στο διάστημα), ετοιμάζουν μια ταινία μυθοπλασίας που θα γυριστεί εκεί έξω. Ο Κρουζ είχε προγραμματίσει να ξεκινήσει ήδη από τον Οκτώβριο του 2021, με μπάτζετ 200 εκατομμύρια δολάρια, αλλά προέκυψαν κάποιες καθυστερήσεις.

the challenge

Στη διάρκεια αυτών των καθυστερήσεων, σε μια φόρμα που θυμίζει τόσο τον ψυχροπολεμικό ανταγωνισμό για την κατάκτηση του διαστήματος, ένα ρωσικό συνεργείο πήγε ως τον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό και γύρισε, μέσα σε 12 ημέρες, την ταινία «The Challenge», την ιστορία μιας γιατρού που αναγκάζεται να κάνει εγχείρηση ανοιχτής καρδιάς σε μηδενική βαρύτητα σ' έναν αστροναύτη - η ταινία, μάλιστα, πρόκειται να προβληθεί στις αίθουσες τον ερχόμενο Απρίλιο, του 2023.

Εν τω μεταξύ, γιατί μιλάμε για κούρσα ταχύτητας, η Space Entertainment Enterprise, με το βολικό και υπαρξιακό ακρωνύμιο SEE, συμπαραγωγός και στην ταινία Λάιμαν/Κρουζ, ανακοίνωσε ότι ετοιμάζει ένα σωστό στούντιο παραγωγής που θ' αγκιστρωθεί αρχικά στον διαστημικό σταθμό Axiom, τετρακόσιες χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από τη Γη, προτού μπει σε δική του τροχιά. Το στούντιο, που λέγεται SEE-1, θα αναλαμβάνει τηλεοπτικές και κινηματογραφικές παραγωγές, περιεχόμενο σε streaming και ένα γήπεδο για σπορ και υπόσχεται να ξεκινήσει τη λειτουργία του σε δύο χρόνια από τώρα, τον Δεκέμβριο του 2024 και να φιλοξενεί όλους τους καλλιτέχνες που θέλουν κι αντέχουν να δουλεύουν σε περιβάλλον μικροβαρύτητας.

best of 2022 cinema in space Επίσημη μακέτα για το SEE-1

Επειδή όμως η κάθε δράση φέρνει και την αντίστοιχη αντίδραση, η Space 11 Corp (του παραγωγού του «Survivor», Αντρέα Ιερβολίνο και του τέως αθλητή πολεμικών τεχνών και νυν παραγωγού Τζον Λούις), συνεργάζεται τώρα με τη Nanoracks για να κατασκευάσει έναν αυτόνομο διαστημικό σταθμό, που θα λειτουργεί επίσης ως στούντιο σε μηδενική βαρύτητα. Το S11S, θα μπορεί, επίσης, να χρησιμοποιηθεί για ζωντανά events (παιχνίδια, συναυλίες), αλλά και να φιλοξενήσει καλεσμένους: στα πρώτα του πρότζεκτ θα είναι το ριάλιτι «Galactic Combat», μια σειρά αγώνων πάλης χωρίς βαρύτητα (κυριολεκτικά και μεταφορικά).

Ναι, το 2022 ήταν η χρονιά όπου το σινεμά αναζήτησε τη λειτουργία, τη σημασία, τη νέα του ταυτότητα. Αλλά και η χρονιά όπου το σινεμά έκανε... το μεγάλο βήμα για την ανθρωπότητα, ή έστω το τολμηρότερο κοινό.

Λίστες, καλύτερα, χειρότερα, βραβεία και ανασκόπηση της χρονιάς, στην ειδική ενότητα FLIXMAS 2022 που ανανεώνεται καθημερινά

space