Buzz

«Μια μαύρη μέρα για την Αμερικανική Ιστορία.»: Το Ανώτατο Δικαστήριο ακυρώνει τη συνταγματική προστασία των εκτρώσεων

στα 10

Το Χόλιγουντ αντιδρά στην οπισθοδρομική απόφαση.

Flix Team
«Μια μαύρη μέρα για την Αμερικανική Ιστορία.»: Το Ανώτατο Δικαστήριο ακυρώνει τη συνταγματική προστασία των εκτρώσεων

Η Πατρίσια Αρκέτ, ο Μπαράκ Ομπάμα, η Σαμάνθα Μπι και άλλοι καταδικάζουν το Ανώτατο Δικαστήριο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, μετά την οπισθοδρομική απόοφασή του να ανατρέψει το δεδικασμένο που είχε προκύψει από τη θρυλική υπόθεση «Roe εναντίον Wade», τερματίζοντας ουσιαστικά την ομοσπονδιακή προστασία των δικαιωμάτων άμβλωσης.

Η απόφαση ουσιαστικά αφήνει το ζήτημα των δικαιωμάτων αμβλώσεων στις πολιτείες πολλές από τα οποίες αναμένεται να απαγορεύσουν τις αμβλώσεις.

Δεκατρείς πολιτείες έχουν ήδη ψηφίσει τους λεγόμενους «εκτελεστικούς νόμους» που θα θέσουν αυτόματα εκτός νόμου την άμβλωση μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου. Ορισμένες άλλες είναι πιθανό να προχωρήσουν ταχέως σε νέους περιορισμούς.

Λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης, το Μιζούρι έγινε η πρώτη πολιτεία της χώρας που τερματίζει εντελώς τις αμβλώσεις, με τη σύμφωνη γνώμη του γενικού εισαγγελέα Έρικ Σμιτ. Συνολικά, η πρόσβαση στις αμβλώσεις αναμένεται να διακοπεί για περίπου 36 εκατομμύρια γυναίκες αναπαραγωγικής ηλικίας, σύμφωνα με έρευνα της Planned Parenthood, ενός οργανισμού υγειονομικής περίθαλψης που παρέχει τη δυνατότητα της άμβλωσης.

Το BBC αναφέρει ότι το Ανώτατο Δικαστήριο εξέταζε την υπόθεση Dobbs v Jackson Women’s Health Organization, που αμφισβητούσε την απαγόρευση της άμβλωσης στο Μισισιπή μετά από 15 εβδομάδες.

Ομως, το Ανώτατο δικαστήριο που πλέον διαθέτει συντηρητική πλειοψηφία αποφάσισε υπέρ της πολιτείας με ψήφους έξι έναντι τριών -βάσει ιδεολογικών γραμμών-, τερματίζοντας ουσιαστικά το συνταγματικό δικαίωμα στην άμβλωση. «Επομένως, θεωρούμε ότι το Σύνταγμα δεν παρέχει δικαίωμα στην άμβλωση… και η εξουσία για τις αποφάσεις των αμβλώσεων πρέπει να επιστραφεί στον λαό και στους εκλεγμένους εκπροσώπους του», ανέφερε μέρος της απόφασης.

abortion

Δημοκρατικοί κυβερνήτες πολλών πολιτειών, όπως η Καλιφόρνια, το Νέο Μεξικό και το Μίσιγκαν, έχουν ήδη ανακοινώσει σχέδια να κατοχυρώσουν τα δικαιώματα των αμβλώσεων.

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ Καμάλα Χάρις συναντήθηκε επίσης με επτά γενικούς εισαγγελείς των Δημοκρατικών πολιτειών την Πέμπτη για να συζητήσουν πώς να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των αμβλώσεων, μετέδωσε το Reuters.

Η υπόθεση-ορόσημο του 1973 Roe v Wade είδε το Ανώτατο Δικαστήριο να αποφαίνεται με ψήφους επτά έναντι δύο, ότι το δικαίωμα μιας γυναίκας να διακόψει την εγκυμοσύνη της προστατεύεται από το σύνταγμα των ΗΠΑ. Η απόφαση έδινε στις Αμερικανίδες απόλυτο δικαίωμα άμβλωσης τους πρώτους τρεις μήνες της εγκυμοσύνης, αλλά επέβαλε περιορισμούς στο δεύτερο τρίμηνο και απαγορεύσεις στο τρίτο.