Ενημέρωση

Το Flix βουτάει στις πισίνες του σινεμά #25 – Soy Cuba του Μιχαήλ Καλατόζοφ (1964)

στα 10

Για κάθε μια μέρα του Ιουλίου, το Flix επισκέπτεται τις πιο αξέχαστες πισίνες του σινεμά.

Το Flix βουτάει στις πισίνες του σινεμά #25 – Soy Cuba του Μιχαήλ Καλατόζοφ (1964)

Φτιαγμένο για να γιορτάσει την επανάσταση του Φιντέλ Κάστρο, το «Soy Cuba» θα έμενε στην ιστορία όχι τόσο για την προπαγάνδα του αλλά για τις απότολμες λήψεις του Ρώσου Μιχαήλ Καλαζότοφ που είδε το φιλόδοξο ντοκιμαντέρ του να σηματοδοτεί την πρώτη συμπαραγωγή Κούβας - Ρωσίας και να «κόβεται» από τη λογοκρισία πριν ακόμη αποκαλύψει όλες του τις ψυχροπολεμικές χάρες και ανακαλυφθεί εκ νέου στα 90s για να αποθεωθεί από τον Μάρτιν Σκορσέζε και κάθε σκηνοθέτη που σέβεται τα... μονοπλάνα του.

Το Flix βουτάει στις πισίνες του σινεμά

Soy Cuba

Επίμαχη σκηνή - και για τη λοκρισία και για την εκ των υστέρων αποθέωση - αυτή η αρχική με τη ζωή στο πολυτελές ξενοδοχείο Capri (σύμβολο της καπιταλιστικής παρακμής στην προ-Κάστρο εποχή;) όπου ανάμεσα σε ένα διαγωνισμό μπικίνι και ξέφρενο χορό κάτω από τον καυτό ήλιο, μια πισίνα γίνεται ο τελικός στόχος μιας λήψης που σε ασπρόμαυρο νευρικό μονοπλάνο θα βουτήξει για να δει τον κόσμο μέσα από το νερό.

Οχι επειδή έτσι φαίνεται πιο καθαρός, αλλά γιατί μέσα από ένα παραμορφωτικό καθρέφτη, μπορείς να διακρίνεις καλύτερα την πραγματικότητα πίσω από τα φαινόμενα.


Διαβάστε και δείτε ακόμη:

Soy Cuba