Ενημέρωση

Το Flix βουτάει στις πισίνες του σινεμά #5 – Ξέφρενες Nύχτες του Πολ Τόμας Άντερσον (1997)

στα 10

Για κάθε μια μέρα του Ιουλίου, το Flix επισκέπτεται τις πιο αξέχαστες πισίνες του σινεμά.

Το Flix βουτάει στις πισίνες του σινεμά #5 – Ξέφρενες Nύχτες του Πολ Τόμας Άντερσον (1997)

Είτε επειδή προδίδει τις επιρροές της από τις δυναμικές του Ρόμπερτ Άλτμαν και του Μάρτιν Σκορσέζε (οι οποίες αποτελούν θεμελιώδους λίθους της πρώιμης κινηματογραφικής persona του Πολ Τόμας Άντερσον) είτε επειδή αποτελεί μια ευθεία αναφορά στο «Είμαι η Κούβα» του Μιχαήλ Καλατόζοφ, η σκηνή της πισίνας στις «Ξέφρενες Νύχτες» όχι απλά είναι γεμάτη ενέργεια που ξεχειλίζει σε κάθε δευτερόλεπτο της αδιάκοπης λήψης της αλλά καταφέρνει μέσα σε λίγα λεπτά να περιγράψει με ακρίβεια και αφηγηματική σαφήνεια τον κίνδυνο, την ανεμελιά και την νοσταλγία μιας ολόκληρης εποχής, όπου η λάμψη και τα φώτα της δημοσιότητας δεν είχαν ακόμα αποκαλύψει τις ρωγμές της φαινομενικής παντοδυναμίας της.

Το Flix βουτάει στις πισίνες του σινεμά

Boogie NIghts 607

Boogie NIghts 607

Boogie NIghts 607

Η κάμερα του Άντερσον εισάγει με γλαφυρότητα τους χαρακτήρες του σε έναν κόσμο ηδονής χωρίς ορίων, η μουσική και οι στίχοι του «Spill the wine» των Eric Burdon & War συμπληρώνουν όσα η εικόνα με μανία επιχειρεί να καταγράψει («Ονειρεύτηκα ότι ήμουν σε ταινία του Χόλιγουντ», «Χύσε το κρασί, πάρε αυτό το μαργαριτάρι»), τα έντονα χρώματα μαρτυρούν όχι μόνο την εποχή αλλά και τις πραγματικές διαθέσεις των ανθρώπων και οι αποσπασματικοί διάλογοι αποκαλύπτουν κομμάτια των εντάσεων, των ονείρων και των φιλοδοξιών μιας ολόκληρης βιομηχανίας που επένδυσε στην εφήμερη απόλαυση, σε ένα αφηγηματικό κολάζ που στοχεύει καθαρά στον εντυπωσιασμό αλλά και που είναι ακαταμάχητα αποτελεσματικό στις επιλογές του.

Boogie NIghts 607

Boogie NIghts 607

Boogie NIghts 607

Ανάμεσα στις γραμμές της κοκαΐνης, τον groovy ρυθμό και τις φιγουρατζίδικες βουτιές στην πισίνα, ο Άντερσον κοιτάει τους ήρωές του με συμπάθεια, προσφέροντάς τους απλά λίγες ακόμα στιγμές ευτυχίας πριν το αναπόφευκτο γκρέμισμα της αυτοκρατορίας. Ακόμα κι όταν εκείνοι απλά του επιστρέφουν το θολό βλέμμα της λήθης μέσα από την ματιά της Άμπερ Γουέιβς της Τζουλιάν Μουρ. Το ξύπνημα στην πραγματικότητα δεν ήταν ποτέ λιγότερο επίπονο.

Δείτε εδώ ολόκληρη την σκηνή γύρω από την πισίνα και το πρωτότυπο trailer των «Ξέφρενων Νυχτών» από το 1997.Διαβάστε και δείτε ακόμη:

Boogie NIghts 607