Φεστιβάλ / Βραβεία

Πάμε Ρότερνταμ;

στα 10

Για δέκα ημέρες η κινηματογραφική καρδιά της Ευρώπης χτυπάει στο Ρότερνταμ, εκεί όπου το διαρκώς ανερχόμενο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου φιλοδοξεί να επιβεβαιώσει τον τίτλο του πιο ανήσυχου και νεανικού Φεστιβάλ της Γηραιάς Ηπείρου. Φυσικά, η ελληνική παρουσία είναι κάτι παραπάνω από έντονη!

Πάμε Ρότερνταμ;
Τέσσερις από τις λέξεις που περιγράφουν το Φεστιβάλ του Ρότερνταμ!

Με λιγότερες ταινίες στο πρόγραμμα του, αλλά χωρίς εκπτώσεις στις επιλογές του ξεκίνησε χθες, 25 Ιανουαρίου, το 41ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ, με την ταινία του Βέλγου Λουκά Μπελβό «38 Témoins» για να ολοκληρωθεί στις 5 Φεβρουαρίου με την προβολή του «The Hunter» του Αυστραλού Ντάνιελ Νετχάιμ.

Οπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, το Φεστιβάλ χωρίζεται σε τρία τμήματα: το Spectrum όπου προβάλλεται μια επιλογή από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς αναγνωρισμένων δημιουργών, το Signals που περιλαμβάνει τα αφιερώματα του Φεστιβάλ και το Bright Future, το κυρίως τμήμα του που χωρίζεται σε μια επιλογή ταινιών μικρού και μεγάλου μήκους ανερχόμενων δημιουργών και στο διαγωνιστικό του τμήμα που αποτελείται από πρώτες ή δεύτερες ταινίες νέων σκηνοθετών.

Φέτος, στο Φεστιβάλ, αναμένονται περίπου 2.500 επαγγελματίες (σκηνοθέτες, ηθοποιοί, συντελεστές ταινιών, διανομείς, παραγωγοί, προγραμματιστές διεθνών φεστιβάλ κ.ά.), ενώ στο Ρότερνταμ θα φτάσουν ονόματα όπως αυτά του Μισέλ Γκοντρί, του Τακάσι Μιίκε, του Ακι Καουρισμάκι, της Αντρεα Αρνολντ, του Στιβ ΜακΚουίν, της Αγγελικής Παπούλια και πολλών άλλων, οι οποίοι θα αναμετρηθούν με το κοινό που πέρσι άγγιξε τον αριθμό των 341.000 και φέτος αναμένεται να ξεπεράσει ακόμη και τον...εαυτό του.

Για το βραβείο Tiger διαγωνίζεται, ανάμεσα σε 15 ταινίες, και το «L» του Μπάμπη Μακρίδη, άρτι αφιχθές από την παγκόσμια πρώτη του στο Φεστιβάλ του Sundance.

H ελληνική παρουσία, όμως, στο Φεστιβάλ δεν σταματάει εκεί. Στο τμήμα Spectrum «τις καλύτερες ταινίες που έχουν ήδη προβληθεί σε φεστιβάλ ανά τον κόσμο, αλλά και παγκόσμιες πρεμιέρες και άλλες εντυπωσιακές και σύγχρονες δουλειές», θα προβληθούν τόσο ο «Αδικος Κόσμος» του Φίλιππου Τσίτου όσο και οι «Αλπεις» του Γιώργου Λάνθιμου, συνεχίζοντας τα ταξίδια τους στα Φεστιβάλ του κόσμου. Στο τμήμα «Works in Progress», θα κάνει τα «αποκαλυπτήρια» της η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του νεαρού Εκτορα Λυγίζου «Το Παιδί Τρώει το Φαγητό του Πουλιού», ενώ τα νέα τους πρότζεκτ θα παρουσιάσουν στην αγορά του Φεστιβάλ (CineMart) η Αθηνά Τσαγγάρη και ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, που συμμετείχε πέρσι στο διαγωνιστικό τμήμα με το «Wasted Youth» το οποίο είχε ανοίξει και επίσημα το 40ο Φεστιβάλ.

Διαβάστε περισσότερα για το 41ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ