Φεστιβάλ / Βραβεία

Περισσότερο ελληνικό σινεμά στο Ρότερνταμ. Ο «Αδικoς Κόσμος» και οι «Αλπεις» στο πρόγραμμα Spectrum

στα 10

Με τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα Spectrum του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ συνεχίζουν τα φεστιβαλικά ταξίδια τους οι «Αλπεις» του Γιώργου Λάνθιμου και ο «Αδικος Κόσμος» του Φίλιππου Τσίτου.

Περισσότερο ελληνικό σινεμά στο Ρότερνταμ. Ο «Αδικoς Κόσμος» και οι «Αλπεις» στο πρόγραμμα Spectrum
Αδικος Κόσμος του Φίλιππου Τσίτου

Λίγο πριν το Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Ρότερνταμ αποκαλύψει και τους υπόλοιπους τίτλους του επίσημου διαγωνιστικού του προγράμματος, ανακοίνωσε τις ταινίες που θα αποτελέσουν για φέτος το σώμα του δεύτερου σημαντικότερου τμήματος του, του Spectrum.

Σύμφωνα με το ίδιο το Φεστιβάλ, το Spectrum αποτελείται από τις καλύτερες ταινίες που έχουν ήδη προβληθεί σε φεστιβάλ ανά τον κόσμο, αλλά και παγκόσμιες πρεμιέρες και άλλες «εντυπωσιακές και σύγχρονες δουλειές».

Το φετινό πρόγραμμα του Spectrum αποτελείται από 72 ταινίες και ντοκιμαντέρ. Ανάμεσα τους μπορεί να βρει κανείς το «The Enigma of Kaspar Hauser» του Νταβίντ Μανούλι με τον Βίνσεντ Γκάλο που ήδη έχει ξεχωρίσει, αλλά και τη νέα - ας την πούμε - ταινία του Τζέιμς Φράνκο «Francophrenia (or Don't Kill Me, I Know Where the Baby Is)» που σκηνοθέτησε μαζί με τον Ιαν Ολντς και που στην πραγματικότητα αποτελείται από μονταρισμένα βίντεο που τράβηξε κατά τη διάρκεια της συμμετοχής του στο τηλεοπτικό «General Hospital». Στο ίδιο πρόγραμμα βρίσκει θέση και η καινούργια ταινία του παραγωγικότατου Τακάσι Μιίκε (η προηγούμενη ταινία του, το ριμέικ του «Hara-Kiri» βρίσκοταν στο διαγωνιστικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ Καννών το Μάιο που μας πέρασε), το «Ace Attorney» που δεν είναι τίποτα άλλο παρά η κινηματογραφική μεταφορά του διάσημου παιχνιδιού της Nintendo DS.

Στην επιλογή των ταινιών του Spectrum που κάνουν την Ολλανδική τους πρεμιέρα στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ συναντάμε - ανάμεσα σε ταινίες όπως το «Μια Επικίνδυνη Μέθοδος» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, τα «Ανεμοδαρμένα Υψη» της Αντρεα Αρνολντ, το «Λιμάνι της Χάβρης» του Ακι Καουρισμάκι κ.ά. - και δύο ελληνικές ταινίες, τις ήδη πολυταξιδεμένες «Αλπεις» του Γιώργου Λάνθιμου και «Αδικος Κόσμος» του Φίλιππου Τσίτου, ο τελευταίος λίγες ημέρες πριν την επίσημη έξοδο του στις ελληνικές αίθουσες στις 2 Φεβρουαρίου.

Στο Φεστιβάλ του Ρότερνταμ που θα διαρκέσει φέτος από τις 25 Ιανουαρίου έως και τις 5 Φεβρουαρίου, συμμετέχουν ήδη ο Εκτορας Λυγίζος με την πρώτη του μεγάλου μήκους ταινία «Το Παιδί Τρώει το Φαγητό του Πουλιού» στο τμήμα «Work in Progress» και η Αθηνά Τσαγγάρη και ο Αργύρης Παπαδημητρόπουλος, οι οποιοί θα παρουσιάσουν τα νέα τους πρότζεκτ στο τμήμα CineΜart του Φεστιβάλ.

Διαβάστε περισσότερα για το 41ο Διεθνές Φεστιβάλ του Ρότερνταμ