Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2016: Στο «The Neon Demon» του Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν, η ομορφιά είναι τα πάντα

στα 10

Η καινούρια ταινία του Δανού σκηνοθέτη είναι μια απόλαυση που καταναλώνεται με τα μάτια. Ακόμη κι αν πολλοί, αναμενόμενα, θα βρουν πως δεν «τρώγεται» με τίποτα.

Κάννες 2016: Στο «The Neon Demon» του Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν, η ομορφιά είναι τα πάντα

Από τα Ιταλικά giallo και το Λος Αντζελες του Ντέιβιντ Λίντς, από τις πιο κρυπτικές και υπνωτικές στιγμές του Στάνλεϊ Κιούμπρικ μέχρι το «Ο Θάνατος σου Πάει Πολύ» του Ρόμπερτ Ζεμέκις και τον Αλεχάντρο Γιοντορόφσκι, το «Neon Demon» του Νίκολας Βίντινγκ Ρεφν είναι μια ταινία που δεν φοβάται να συγκριθεί με τις αναφορές της ξέροντας πως τουλάχιστον στο επίπεδο των εικόνων, δεν έχει τίποτα να ζηλέψει.

Και σε αυτή την ιστορία τρόμου και σχεδόν σουρεαλισμού, οι εικόνες είναι προφανώς το παν, αφού η ιστορία είναι μόνο το όχημα για μια πυρετική κατάδυση σε έναν κόσμο αιματοβαμμένης ομορφιάς όπου η επιφάνεια είναι η ουσία. Η ηρωίδα του, ένα δεκαεξάχρονο κορίτσι που φταίει στο Λος Αντζελες με όνειρα να γίνει μοντέλο δεν έχει κανένα πρόβλημα με την κενότητα της και το ίδιο ισχύει και για την την ταινία του Ρεφν. «Δεν μπορώ να παίξω, δεν μπορώ να χορέψω, ούτε να γράψω. Αλλά είμαι όμορφη και ξέρω ότι μπορώ να βγάλω λεφτά από την ομορφιά» λέει η Τζέσι της Ελ Φάνινγκ και όσο κι αν κάτι τέτοιο ακούγεται σχεδόν προσβλητικό ειδικά σε μια αίθουσα προβολής του φεστιβάλ των Καννών, το «Neon Demon» φυσικά επικροτεί.

Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 69ο Φεστιβάλ Καννών σαν να είστε εκεί, στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς

The Neon Demon 6

Ευτυχώς σε αυτή την ταινία, αντίθετα από το «Μόνο ο Θεός Συγχωρεί», ο Νίκολας Βίντιγκ Ρεφν καταλαβαίνει πως δεν χρειάζεται να επενδύσει τις εικόνες του με μια επίφαση τραγικού βάθους για να λειτουργήσουν. Το «Neon Demon» είναι απενοχοποιημένα ανούσιο, διότι ποιος χρειάζεται κάτι παραπάνω όταν η ταινία ξεχειλίζει ομορφιά; Από το πρώτο μέχρι το τελευταίο πλάνο του, το φιλμ είναι ένας πανέμορφος εφιάλτης που σε υπνωτίζει με τις εικόνες και την μουσική του, που σε μεταφέρει σε έναν αυθύπαρκτο κόσμο με τους δικούς του κανόνες που απλά τέμνεται με την αληθινή ζωή. Και η ιστορία του αυτή ενός νεαρού αθώου κοριτσιού που ανακαλύπτει ότι χρειάζεται κάτι παραπάνω από την εμφάνισή της και την αθωότητα για να επιβιώσει σε έναν κόσμο όπου όλοι θέλουν να σε κατασπαράξουν είναι απλώς η αφορμή για να σε παρασύρει σε αυτό το trip.

Δείτε ακόμη: Σαν editorial μόδας βγαλμένο από την κόλαση: πρώτες σκηνές από το «The Neon Demon»

The Neon Demon 5

Σουρεαλιστικό και ανίερο, το φιλμ είναι γεμάτο από σκηνές βγαλμένες από την πιο γνώριμη και συχνά βρώμικη horror εικονογραφία, που όμως εδώ κινηματογραφούνται με γυαλιστερή ομορφιά, κι άλλες, που θα μπορούσαν να ανήκουν σε μια πολύ πιο εκλεπτυσμένη και «καλλιτεχνική» ταινία. Ταλαντευόμενο από το ένα στο άλλο άκρο, το «Neon Demon» ξέρει πολύ καλά τι θέλει να είναι και δεν έχει κανέναν δισταγμό να το κάνει. Από σεκάνς λεσβιακής νεκροφιλίας μέχρι άλλες ακατανόητης, neon παράνοιας κι από όμορφα κορίτσια που κυνηγιούνται με μαχαίρια μέχρι λουτρά αίματος, το φιλμ είναι εδώ για να σου προσφέρει μόνο εικόνες και μια μεθυστική αίσθηση ενός σινεμά που μπορεί να σε καταπιεί αν μόνο του αφεθείς.

Δείτε ακόμη: «Η ομορφιά δεν είναι τα πάντα. Είναι το μόνο πράγμα»: Nέο εκθαμβωτικό τρέιλερ για το «The Neon Demon»

neon demon 607

Και ναι ξεκινώντας από τον τίτλο του ήδη, το «Neon Demon» δεν βγάζει κάποιο «νόημα» αν αυτό είναι που αναζητάτε απαραίτητα στο σινεμά. Αν εν τούτοις είστε έτοιμοι να αποδεχτείτε τον κινηματογράφο και σαν κάτι άλλο, σαν την πιο σύντομη παράκαμψη από την πραγματικότητα στον κόσμο των ονείρων και στο βασίλειο του υποσυνειδήτου, τότε το φιλμ του Ρεφν θα σας πάει κατ ευθείαν εκεί. Δέστε τις ζώνες σας κι ανοίξτε τα μάτια.

Διαβάστε αναλυτικά όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το 69ο Φεστιβάλ Καννών σαν να είστε εκεί, στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς

Περισσότερες κριτικές από το 69ο Διεθνές Φεστιβάλ Καννών: