Φεστιβάλ / Βραβεία

Κάννες 2015: Με Αντέλ Εξαρχόπουλος ανοίγει η Εβδομάδα Κριτικής

στα 10

Λίγο μετά την ανακοίνωση του Επίσημου Προγράμματος του Φεστιβάλ Καννών, σειρά έχει το τμήμα της Εβδομάδας Κριτικής που ξεκινά... αναρχικά!

Κάννες 2015: Με Αντέλ Εξαρχόπουλος ανοίγει η Εβδομάδα Κριτικής

H 54η Εβδομάδα Κριτικής του Φεστιβάλ Καννών εκπληρώνει, όπως κάθε χρόνο, το σκοπό της: να εντοπίσει, σ' ολόκληρο τον κόσμο, νέα ταλέντα, στις πρώτες ή δεύτερες ταινίες τους και να τα φέρει στο προσκήνιο, να τα συστήσει στη διεθνή κινηματογραφική κοινότητα. Από το πρόγραμμα της Εβδομάδας Κριτικής έχουν ξεφυτρώσει, μέσα στα χρόνια, σκηνοθέτες σαν τον νεαρό Μπερνάρντο Μπερτολούτσι και τον Κεν Λόουτς, τον Γουονγκ Καρ Γουάι, τον Ζακ Οντιάρ, τον Αλεχάντρο Γκονζάλες Ινιάριτου, ή τη Μιράντα Τζουλάι και τον Γκασπάρ Νοέ. Φέτος, μάλιστα, το τμήμα έχει ως σκοπό να αναδείξει ιδιαίτερα τα νέα ταλέντα του γαλλικού σινεμά. Πρόεδρος της φετινής Κριτικής Επιτροπής της Εβδομάδας Κριτικής είναι η Ισραηλινή ηθοποιός και σκηνοθέτης Ρόνιτ Ελκαμπετς. Παρακάτω γνωρίστε αναλυτικά τις ταινίες που επιλέχθηκαν για το φετινό πρόγραμμα της Εβδομάδας Κριτικής και δείτε στο τέλος του κειμένου το βίντεο όπου ο Σαρλ Τεσόν, ο Γενικός Διευθυντής του τμήματος, παρουσιάζει και εξηγεί τις φετινές επιλογές.

Το 68ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται φέτος από τις 13 έως και τις 24 Μαΐου. To Flix θα βρίσκεται εκεί και θα σας ενημερώνει συνεχώς για ό,τι συμβαίνει μέσα και έξω από τις αίθουσες της Κρουαζέτ στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.

ΤΑΙΝΙΑ ΕΝΑΡΞΗΣ

anarchistes 607

  • «Les Anarchistes» του Ελί Γουαζμάν, Γαλλία. Δεύτερη μεγάλου μήκους ταινία του Γάλλου σκηνοθέτη και σεναριογράφου, μετά το «Aliyah» με υπέροχους πρωταγωνιστές τον Ταχάρ Ραχίμ και την Αντέλ Εξαρχόπουλος. Στο Παρίσι του 1899, ο Ραχίμ υποδύεται τον Δεκανέα Ζαν Αλμπερτινί που αναλαμβάνει να εισχωρήσει σε μια οργάνωση αναρχικών για να την παγιδεύσει. Μόνο που, στην πορεία, ο Ζαν διχάζεται ανάμεσα στην πίστη του στο Σώμα και στον έρωτά του για την κοπέλα του αρχηγού της οργάνωσης.

ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΒΟΛΗ

les deux amis 607

  • «Les Deux Amis» του Λουί Γκαρέλ, Γαλλία. Πρώτη μεγάλου μήκους ταινία που σκηνοθετεί ο ηθοποιός Λουί Γκαρέλ, ο οποίος και πρωταγωνιστεί, μαζί με τον Βενσάν Μακέν και την Γκολσιφτέ Φαραχανί. Το σενάριο, γραμμένο από τον Γκαρέλ και τον Κριστόφ Ονορέ, τον σκηνοθέτη που του έδωσε, άλλωστε, τους ωραιότερους ρόλους του στο σινεμά, είναι διασκευή του «Les caprices de Marianne» του Αλφρέντ ντε Μισέ και παρακολουθεί τις περιπέτειες ενός ερωτικού τρίο.

ΤΑΙΝΙΑ ΛΗΞΗΣ

la vie en grand 607

  • «La Vie en Grand» του Ματιέ Βαντεπιέ, Γαλλία. Πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του (διευθυντή φωτογραφίας σε 15 ταινίες) σκηνοθέτη που «ανακάλυψε» η Εβδομάδα Κριτικής με τις μικρού μήκους του. Μια κωμωδία γεμάτη φρεσκάδα, μια ιστορία ενηλικίωσης δυο παιδιών στα προάστια του Παρισιού

ΚΥΡΙΩΣ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ

degrade 607

  • «Dégradé» των Αραμπ και Τάρζαν Αμπουνάσερ, Παλαιστίνη. Πρώτη ταινία των αδελφών σκηνοθετών, είναι μια μαύρη κωμωδία που γυρίστηκε στη Λωρίδα της Γάζας. Ενα πλήθος γυναικών περνά τη μέρα του σ' ένα κομμωτήριο, όταν απ' έξω ακούγονται πυροβολισμοί. Μια συμμορία έχει κλέψει τη λέαινα από το μοναδικό ζωολογικό κήπο της Γάζας και η Χαμάς αποφασίζει να τιμωρήσει τους ενόχους. Οι γυναίκες εγκλωβίζονται στο κομμωτήριο και βλέπουν το τέλος να πλησιάζει.

krisha 607

  • «Krisha» του Τρέι Εντουαρντ Σουλτς, Η.Π.Α. Πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του σκηνοθέτη, κέρδισε ήδη το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο SXSW. Χρησιμοποιώντας κυρίως ερασιτέχνες ηθοποιούς, αφηγείται μια οικογενειακή σύγκρουση: η Κρίσα, μια «γυναίκα υπό την επήρεια» επιστρέφει στο πατρικό της για τις γιορτές και βρίσκει τους συγγενείς, το σκύλο και τη γαλοπούλα να στέκονται εμπόδιο στη ζωή της!

mediterranea 607

  • «Mediterranea» του Γιόνας Καρπινιάνο, Γερμανία-Η.Π.Α.-Μεγ. Βρετανία-Ιταλία-Γαλλία. Πρώτη μεγάλου μήκους του σκηνοθέτη που πέρσι βραβεύτηκε, στην Εβδομάδα Κριτικής, για τη μικρού μήκους «A Ciambra». H ταινία αφηγείται την ιστορία δυο Αφρικανών μεταναστών που φτάνουν στις ιταλικές ακτές αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

ni le ciel 607

  • «Ni le ciel, ni la terre» του Κλεμάν Κοζιτόρ, Γαλλία. Πρώτη ταινία του σκηνοθέτη, παρακολουθεί την καθημερινότητα των Γάλλων στρατιωτών που βρίσκονται σε αποστολή στο Αφγανιστάν και, μέσα στις δύσκολες και παράξενες συνθήκες που τους περικυκλώνουν, έρχονται αντιμέτωποι με τη δύναμη της πίστης. Πρωταγωνιστεί ο Ζερεμί Ρενιέ.

paulina 607

  • «Paulina» του Σαντιάγο Μίτρε, Αργεντινή-Βραζιλία-Γαλλία. H νέα ταινία του σκηνοθέτη του «Φοιτητή» και του «Λευκού Ελέφαντα», είναι ένα συλλογισμός πάνω στην πολιτική και τη δικαιοσύνη, με αφορμή το πορτρέτο μιας γυναίκας που πέφτει θύμα βιασμού από μια ολόκληρη συμμορία.

sleeping giant 607

  • «Sleeping Giant» του Αντριου Τσιβιντίνο, Καναδάς. Πρώτη ταινία του σκηνοθέτη, που παρακολουθεί τις σύνθετες σχέσεις ανάμεσα σε τρεις έφηβους που παραθερίζουν κοντά σε μια λίμνη, έχοντας ν' αντιμετωπίσουν τους «γίγαντες», τους ενήλικες, τους οποίους κοιτάζουν με καχυποψία. Η ταινία είναι ανάπτυξη της ομότιτλης μικρού μήκους του Τσιβιντίνο που τιμήθηκε πέρσι με το Βραβείο της Επιτροπής Νέων στο Φεστιβάλ του Λοκάρνο.

la tierra y la sombra 607

  • «La tierra y la sombra» του Σέσαρ Ασεβέδο, Κολομβία-Ολλανδία-Χιλή-Βραζιλία. Πρώτη ταινία του σκηνοθέτη, εκτυλίσσεται σε μια φυτεία ζαχαροκάλαμου στην Κολομβία. Αποτελεί μια «φέτα ζωής», στο διχασμό της παράδοσης και του νέου τρόπου ζωής.

Το 68ο Φεστιβάλ Καννών διεξάγεται φέτος από τις 13 έως και τις 24 Μαΐου. To Flix θα βρίσκεται εκεί και θα σας ενημερώνει συνεχώς για ό,τι συμβαίνει μέσα και έξω από τις αίθουσες της Κρουαζέτ στο ειδικό τμήμα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.

Περισσότερες Κάννες 2015:


semaine de la critique 2015 poster 607