Industry

Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης

στα 10

Ο μέχρι και σήμερα Διευθυντής Marketing & Επικοινωνίας του Κέντρου Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος θα είναι ο υπεύθυνος για τον σύγχρονο πολιτισμό στη νέα κυβέρνηση. Υπεύθυνος λοιπόν και για το (πολύπαθο) χώρο του κινηματογράφου.

Γενικός Γραμματέας Σύγχρονου Πολιτισμού ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης

Μόλις 44 ετών, ιδρυτικός μέλος και βουλευτής του Ποταμιού, ανοιχτά γκέι και με πλούσιο βιογραφικό στην επιχειρηματικότητα και την κοινωνική προσφορά, ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης αφήνει πίσω του τη βραβευμένη θητεία του στο Κέντρο Πολιτισμού Ιδρυμα Σταύρος Νιάρχος για να αναλάβει γενικός γραμματέας στο Υπουργείο Πολιτισμού της νέας κυβέρνησης υπό την γενική εποπτεία της Υπουργού Λίνας Μενδώνη.

Η επιλογή του εν λόγω γενικού γραμματέα αναμενόταν με ιδιαίτερο ενδιαφέρον, καθώς αυτός θα είναι υπεύθυνος για τη σύγχρονη πολιτιστική παραγωγή, μέσα στην οποία ζει (αλλά δεν βασιλεύει) ο κινηματογράφος. Αναμένουμε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το νέο αέρα που θα φέρει ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης κόντρα στο χάος που συνήθως επικρατεί στο χώρο του ελληνικού σινεμά, αλλά και την αντίδρασή του στη διαρκή απαίτηση για μια εθνική κυβερνητική πολιτική που θα στηρίζει το ελληνικό σινεμά εντός και εκτός συνόρων.

Αναμένουμε φυσικά και τις πρώτες του αποφάσεις σε σχέση με το σε διάλυση Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, την ΕΡΤ που έχει διακόψει για ακόμη μια φορά τις νόμιμες (1.5%) χρηματοδοτήσεις για το ελληνικό σινεμά, το όλο και πιο χαμηλό ποσό που αποδίδεται από τον προϋπολογισμό στο σινεμά, την υπόθεση με την επιστροφή του φόρου επί των εισιτηρίων για την ελληνική παραγωγη που παρά τις υποσχέσεις χάθηκε μάλλον για πάντα και την αγαστή συνεργασία του Υπουργείου με τον ΕΚΟΜΕ που επίσης αγνοείται η τύχη του με τη νέα κυβέρνηση.

Διαβάστε ακόμη: Μία μόνο αναφορά στον κινηματογράφο στις προγραμματικές δηλώσεις της Υπουργού Πολιτισμού, Λίνας Μενδώνη


Το επίσημο βιογραφικό του Νικόλα Γιατρομανωλάκη αναφέρει τα εξής:

Ο Νικόλας Γιατρομανωλάκης γεννήθηκε στην Αθήνα το 1975. Είναι κάτοχος πτυχίου Πολιτικών Επιστημών & Διεθνών Σχέσεων από το Πάντειο Πανεπιστήμιο και μεταπτυχιακού τίτλου στη Δημόσια Πολιτική (MPP) από το John F. Kennedy School of Government του Πανεπιστημίου Harvard στις ΗΠΑ. Από το 2017 κατέχει τη θέση του Διευθυντή Marketing & Επικοινωνίας του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος.

Στο παρελθόν έχει εργαστεί ως διευθυντικό στέλεχος σε ελληνικές και πολυεθνικές επιχειρήσεις όπως η Microsoft, η V+O Communication, η S&B Βιομηχανικά Ορυκτά και ο τηλεοπτικός σταθμός Alpha, καθώς και στο Ελληνικό Ίδρυμα Ευρωπαϊκής & Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και το Πανεπιστήμιο Harvard, αλλά και ως ανεξάρτητος σύμβουλος στρατηγικής, εταιρικών υποθέσεων και επικοινωνίας. Η δουλειά του έχει βραβευθεί στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Υπήρξε ιδρυτικό μέλος και μέλος του Πολιτικού Σχεδιασμού στο Ποτάμι, ήταν επικεφαλής της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος στις Ευρωεκλογές του 2014, ενώ στις βουλευτικές εκλογές τον Ιανουάριο του 2015 κατετάγη δεύτερος σε σταυρούς στην Α' Αθηνών. Αποχώρησε από το κόμμα το 2016.

Εχει δραστηριοποιηθεί στον τομέα των ανθρώπινων δικαιωμάτων και ειδικότερα των δικαιωμάτων των ΛΟΑΤ+ ατόμων, και έχει συμμετάσχει εθελοντικά σε μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς με αντικείμενο την κοινωνική ένταξη ευάλωτων πληθυσμών, και τη σωματική και ψυχική υγεία των παιδιών.


Διαβάστε περισσότερα για τον Νικόλα Γιατρομανωλάκη στο προσωπικό του blog