Buzz

Ο Ξαβιέ Ντολάν εγκαταλείπει το σινεμά (και είναι καλά)

στα 10

Ο Καναδός σκηνοθέτης δηλώνει πως δεν βρίσκει νόημα να συνεχίσει την λατρεμένη κριτικά αλλά όχι τόσο εμπορικά καριέρα του.

Ο Ξαβιέ Ντολάν εγκαταλείπει το σινεμά (και είναι καλά)

Ο Ξαβιέ Ντολάν αποσύρεται από τον κινηματογράφο, θέτοντας έτσι τέλος σε μια εξαιρετικά επιτυχημένη καριέρα που μετράει, ανάμεσα σε άλλα, 8 μεγάλου μήκους ταινίες, βραβεία στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου και ένα εξ ημισείς με τον Ζαν-Λικ Γκοντάρ.

Ο Ντολάν, ο οποίος ξεκίνησε ως ηθοποιός στα παιδικά του χρόνια και στη συνέχεια αφοσιώθηκε στη σκηνοθεσία, επιβεβαίωσε την αποχώρησή του από τον κινηματογράφο (που και παλιότερα είχε αφήσει να εννοηθεί) σε συνέντευξή του στην ισπανική εφημερίδα El Pais.

Ο Ντολάν εξέφρασε απογοήτευση για το γεγονός ότι οι ταινίες του δεν απέκτησαν την εμπορική αναγνώριση που επιθυμούσε, παρά τις διθυραμβικές κριτικές που έλαβαν. Συγκεκριμένα είπε: «Δεν έχω την αίσθηση ότι αξίζει να αφιερώνω δύο χρόνια σε ένα έργο που βλέπουν μόνο ελάχιστοι. Βάζω πολύ πάθος σε αυτό και απογοητεύομαι. Αναρωτιέμαι αν η κινηματογραφική μου δουλειά είναι κακή, και ξέρω ότι δεν είναι».

xavier dolan

Πέρα από την απογoήτευσή του για την έλλειψη αναγνώρισης, ο Ντολάν υποστήριξε ότι ο λόγος για τον οποίο εγκαταλείπει τον κινηματογράφο είναι και ο φόβος του για ένα μη ανεκτικό περιβάλλον στον κόσμο συγκρίνοντας το κλίμα αυτή τη στιγμή παγκοσμίως με εμφύλιο πόλεμο. Ο σκηνοθέτης αναφέρει ότι αναρωτιέται γιατί να δημιουργεί κάποιος ιστορίες όταν όλα γύρω μας καταρρέουν, και θεωρεί την τέχνη άχρηστη και την αφιέρωση στον κινηματογράφο χαμένο χρόνο.

Από το 2022, ο Ντολάν είχε εκφράσει την επιθυμία του να αποσυρθεί από τη βιομηχανία. Σε συνέντευξή του στην εφημερίδα «Le Journal de Montréal», είχε αναφέρει ότι δεν επιθυμεί πλέον να ασχολείται το σινεμά, καθώς αισθάνεται κουρασμένος. Σχολίασε επίσης ότι ο κόσμος έχει αλλάξει δραματικά και δεν αισθάνεται την ανάγκη να δημιουργεί ιστορίες.

Ο Ντολάν εξέφρασε την επιθυμία του να αφιερώσει χρόνο στους φίλους και την οικογένειά του, να σκηνοθετήσει διαφημίσεις και να χτίσει ένα σπίτι στην εξοχή όταν συγκεντρώσει αρκετά χρήματα. Θα δούμε αν τελικά θα τηρήσει την υπόσχεση στον εαυτό του ή το σινεμά θα τον κερδίσει ξανά...

Μια δήλωσή του στον επίσημο λογαριασμό του στο Instagram τον βρίσκει για την ώρα σταθερό στην απόφασή του: