Buzz

«Women or Nothing»: το θεατρικό του Ιθαν Κοέν κάνει πρεμιέρα

στα 10

Μην τρομάζετε. Ο Ιθαν Κοέν δεν εγκαταλείπει το σινεμά. Απλά, δοκίμασε τις δυνάμεις του και στο σκληρό νεοϋορκέζικο θεατρικό σανίδι. Διαβάστε κριτικές.

«Women or Nothing»: το θεατρικό του Ιθαν Κοέν κάνει πρεμιέρα

Οσο περιμένετε με αγωνία να δείτε το «Inside Llewyn Davis» το οποίο κέρδισε το Μεγάλο Βραβείο της Επιτροπής στο πρόσφατο Φεστιβάλ Καννών, κι όσο τα σχέδια για την ενεργή τους συμμετοχή στην τηλεοπτική μεταφορά του «Fargo» είναι ακόμα θολά, ο Ιθαν Κοέν στρίμωξε άλλο ένα πρότζεκτ στο πρόγραμμά του. Εγραψε το πρώτο του θεατρικό έργο.

Εχοντας βάλει την υπογραφή του στο παρελθόν σε τρία νουάρ μονόπρακτα, ο μικρός αδελφός του Τζόελ δοκίμασε τώρα την τύχη του με μία κωμωδία ηθών. Το «Women or Nothing» είναι η ιστορία της Γκρέτσεν και της Λόρα, δύο μεσήλικων γυναικών, ενός γκέι ζευγαριού που θέλουν να κάνουν παιδί. Και μάλιστα θέλουν να το κάνουν με την πατροπαράδοτη μέθοδο κι όχι με δωρεά σπέρματος από μία τράπεζα ή έναν γκέι φίλο. Το σχέδιό τους είναι να ξελογιάσει η Λόρα τον Τσακ, έναν όμορφο και με δοκιμασμένο DNA πατέρα μία υπέροχης έφηβης, ο οποίος δε χρειάζεται να μάθει τίποτα ποτέ: μετακομίζει μόνιμα από την Νέα Υόρκη στη Φλόριντα.

1

Από όσα διαβάζουμε από τις μοιρασμένες κριτικές, ο Ιθαν Κοέν, αλλά κι ο σκηνοθέτης του έργου Ντέιβιντ Κρόμερ, δεν ενδιαφέρονται για μερικά φθηνά sit-com αστεία ή ένα χιούμορ καταστάσεων: οι παρεξηγήσεις, οι ανατροπές, οι συμπτώσεις δεν έχουν τόση σημασία, όσο η μελέτη της ανθρώπινης φύσης. Πώς οι άνθρωποι λυγίζουν κάτω από το βάρος των θέλω τους, αλλά και της συνείδησής τους.

Ο Ιθαν Κοέν που σήμερα, 21 Σεπτεμβρίου, κλείνει τα 56 του χρόνια υποστηρίζει ότι δεν τον ενδιαφέρει μία καριέρα στο θέατρο. Αλλά το βλέπει ως χόμπι. «Είναι τρόπος αναψυχής για μένα. Κάτι που κάνω στο πλάι, part-time. Είμαι θεατρικός χομπίστας...»

Ο Κρόμερ, δηλωμένος φαν των αδελφών Κοέν με αγαπημένη ταινία «Το Πέρασμα του Μίλερ», μοιάζει να διαφωνεί: «Ο Ιθαν είναι ακριβώς αυτό που επιθυμεί κάθε θεατρικός σκηνοθέτης: ένας συναρπαστικός, αστείος, σαρκαστικός, οργισμένος συγγραφέας!»

2

Οι διαβόητοι αμερικανοί θεατρικοί κριτικοί δεν συμφώνησαν ιδιαίτερα. Η Huffington Post βρήκε το έργο να «γέρνει περισσότερο προς το ...or nothing». Οι New York Times το χαρακτήρισαν «μία υπερβολική, φουσκωμένη κωμωδία». Η Village Voice όμως δικαιολόγησε τη γραφή του Κοέν ως «μία γεμάτη ελαττώματα ανθρώπινη κωμωδία», η USA Today βρήκε το θεατρικό ντεμπούτο του σεναριογράφου «εντυπωσιακά τρυφερό και προβλέψιμα κυνικό» και το Newsday το αποκάλεσε «πλούσιο σε γραφή, ικανοποιητικό ξεκίνημα».

3

Women or Nothing: Linda Gross Theater, Nέα Υόρκη / Σκηνοθεσία: Ντέιβιντ Κρόμερ / Κείμενο: Ιθαν Κοέν / Παραγωγή: Atlantic Theater Company / Καλλιτεχνικός Διευθυντής: Νιλ Πέπε / Σκηνικά: Μισέλ Σπεϊντάρο / Παίζουν: Σούζαν Πουρφάρ, Χέιλι Φάιφερ, Ρόμπερτ Μπίτζελ, Ντέμπορα Ρας, 115'.