Industry

Οι Γυναίκες του Ελληνικού Σινεμά: Σεναριογράφοι

στα 10

Το Flix δίνει το λόγο στις γυναίκες του ελληνικού σινεμά.

Flix Team
Οι Γυναίκες του Ελληνικού Σινεμά: Σεναριογράφοι

Στο πλαίσιο του αφιέρωματος του Flix.gr στις Γυναίκες του Ελληνικού Σινεμά ζητήσαμε από επαγγελματίες του χώρου να συζητήσουν μεταξύ τους για τη δική τους τέχνη, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τους τρόπους με τους οποίους επιβλήθηκαν για να βρουν, να διεκδικήσουν και να κερδίσουν τη θέση τους.

Στον τομέα του σεναρίου, η αναζήτηση δεν ήταν εύκολη, καθώς οι καθεαυτώ σεναριογράφοι είναι έτσι κι αλλιώς πολύ λίγοι στην Ελλάδα, αφού οι περισσότεροι σκηνοθέτες γράφουν μόνοι τους τα σενάριά τους. Το ίδιο συμβαίνει και με τις γυναίκες δημιουργούς που υπογράφουν μόνες τους σκηνοθεσία και σενάριο.

Δείτε ακόμη: Οι Γυναίκες του Ελληνικού Σινεμά στην κάμερα του Flix

Γυναίκες στο Ελληνικό Σινεμά

Εκεί, γύρω στο 2000, άρχισα να νιώθω, ότι δεν υπήρχαν γυναικείοι ρόλοι. Δηλαδή, ότι δεν υπήρχε κάτι που να μου το προσφέρει ένας, ας πούμε, που ήμουν ηθοποιός και να με παρασύρει. Και κάποια στιγμή, αυτό πραγματικά με είχε κατακλύσει τόσο, που λέω πως άμα δεν βοηθήσεις τον εαυτό σου δεν θα σε βοηθήσει κανείς. Και κάτσε γράψε εσύ ένα γυναικείο ρόλο. - Δώρα Μασκλαβάνου

Διάσπαρτες μέσα στις δεκαετίες του ελληνικού σινεμά μπορεί κανείς να ανακαλύψει γυναίκες σεναριογράφους που έχουν υπογράψει μόνες τους ή μαζί με άλλους, μεμονωμένα ή σε συνεργασία διαρκείας με σκηνοθέτες σενάρια κινηματογραφικών ταινιών. Από την Μαλβίνα Κάραλη, βραβευμένη για την «Ξένια» του Πατρίς Βιβάνκο και τις «Κρυστάλλινες Νύχτες» της Τώνιας Μαρκετάκη, την Μανίνα Ζουμπουλάκη (συνσεναριογράφος στην «Ελεύθερη Κατάδυση» με τον Γιώργο Πανουσόπουλο, συνσεναριογράφος στο «Ριζότο» με την Ολγα Μαλέα), την Κατερίνα Μπέη (μόνιμη συνεργάτης του Νίκου Περάκη στη «Θηλυκή Εταιρία», «Φούσκα», «Η Λίζα και οι Αλλοι», «Success Story» κ.ά., αλλά και συνσεναριογράφος στην «Καρδιά του Κτήνους» του Ρένου Χαραλαμπίδη, την Γιούλα Μπούνταλη, ηθοποιό και μόνιμη συνσεναριογράφο του Σύλλα Τζουμέρκα στα «Χώρα Προέλευσης», «A Blast» και στο επερχόμενο «Θαύμα της Θάλασσα των Σαργασσών».

Γυναίκες στο Ελληνικό Σινεμά

Ο σεξισμός ενυπάρχει ακόμη και στις γυναίκες, έτσι έχουν με έναν τρόπο μεγαλώσει: να έχουν τη γνώμη που θα είχαν οι άντρες. Γιατί αν δεν την έχουν θα τις θεωρήσουν ότι είναι έξω από αυτό που είναι το φυσιολογικό. - Κάλλια Παπαδάκη

Στο βίντεο που ακολουθεί, η Δώρα Μασκλαβάνου («Πολυξένη»), εδώ με το ρόλο της σεναριογράφου (γράφει τα σενάρια των δικών της ταινιών, αλλά συνεργάζεται και με άλλους σκηνοθέτες, όπως με τον Φίλιππο Τσίτο στον «Αδικό Κόσμο») μιλάει με την Κάλλια Παπαδάκη, βραβευμένη συγγραφέα («Δενδρίτες») που έχει υπογράψει το σενάριο του «September» της Πέννυς Παναγιωτοπούλου και τώρα συνεργάζεται ξανά με τη σκηνοθέτη για τη νέα της ταινία αλλά και με την Κατερίνα Ευαγγελάκου στο «Uninvited».

Δείτε ακόμη: Οι Γυναίκες του Ελληνικού Σινεμά: Διευθύντριες Φωτογραφίας