Industry

Οι Γυναίκες του Ελληνικού Σινεμά: Διευθύντριες Φωτογραφίας

στα 10

Το Flix δίνει το λόγο στις γυναίκες του ελληνικού σινεμά.

Flix Team
Οι Γυναίκες του Ελληνικού Σινεμά: Διευθύντριες Φωτογραφίας

Στο πλαίσιο του αφιέρωματος του Flix.gr στις Γυναίκες του Ελληνικού Σινεμά ζητήσαμε από επαγγελματίες του χώρου να συζητήσουν μεταξύ τους για τη δική τους τέχνη, τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν, τους τρόπους με τους οποίους επιβλήθηκαν για να βρουν, να διεκδικήσουν και να κερδίσουν τη θέση τους.

Η Ολυμπία Μυτιληναίου, μια από τις πρωτοπόρες, θρυλικές διευθύντριες φωτογραφίες στην Ελλάδα γνωρίζει καλά πως στην ειδικότητα της κάμερας οι γυναίκες μετριούνται στα δάχτυλα του ενός χεριού και η διαπίστωση πως στην Ελλάδα «κάθε γενιά έχει μόνο μία διευθύντρια φωτογραφίας» είναι απλά η... αλήθεια για ένα χώρο σχεδόν ολοκληρωτικά ανδροκρατούμενο.

Δείτε ακόμη: Οι Γυναίκες του Ελληνικού Σινεμά στην κάμερα του Flix

Γυναίκες στο Ελληνικό Σινεμά

Οι άντρες δεν θεωρούν ότι η γυναίκα μπορεί να έχει μια τόσο σημαντική θέση. Παλιότερα θεωρούσαν ότι είναι τόσο βαριές οι κάμερες που μια γυναίκα δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει. Πάντα υπάρχει μια δικαιολογία στο αν η γυναίκα μπορεί να κάνει αυτή τη συγκεκριμένη δουλειά. - Ολυμπία Μυτιληναίου

Σε αντίθεση με άλλους τομείς πίσω από την κάμερα, όπου οι γυναίκες αναλαμβάνουν ολοένα και περισσότερες θέσεις, η διεύθυνση φωτογραφίας παραμένει αποκλειστικά μια ανδρική υπόθεση.

Από την Κατερίνα Μαραγκουδάκη («Μοναξιά μου Ολα», «Αγάπη στα 16», «Guilt») μέχρι την Ολυμπία Μυτιληναίου («Στρέλλα», «Miss Violence», «Γυναίκες που Περάσατε από Δω») και τώρα τη Χριστίνα Μουμούρη («Μπλε Βασίλισσα», «Ζιζοτέκ», «Unpleasant»), αυτές είναι οι τρεις γυναίκες διευθύντριες φωτογραφίες για περίπου κάθε γενιά του ελληνικού σινεμά από το 1990 και μετά. Ευτυχώς, νέες κοπέλες δοκιμάζονται στους τομείς της κάμερας, υπογράφουν ήδη ταινίες μικρού μήκους και ντοκιμαντέρ και ετοιμάζονται δυναμικά για την εξόρμησή τους στη μεγάλου μήκους ταινία. Ανυπομονούμε να τις δούμε.

Γυναίκες στο Ελληνικό Σινεμά

Χωρίς να το έχω συνειδητοποιήσει, παρά μόνο τώρα, κοιτώντας πίσω το συνειδητοποιώ, νιώθω ότι άλλαξα το χαρακτήρα μου δηλαδή, αναγκάστηκα κάποιες στιγμές να γίνω πιο σκληρή, πιο αυταρχική προκειμένου να περάσει, πάνω στη δουλειά, η άποψη μου, η γνώμη μου, το ζητούμενό μου εκείνη τη στιγμή. - Χριστίνα Μουμούρη

Στο βίντεο που ακολουθεί δύο διευθύντριες φωτογραφίες από διαφορετικές γενιές, η Ολυμπία Μυτιληναίου και η Χριστίνα Μουμούρη μιλούν για το ξεκίνημα τους σε δύο διαφορετικές εποχές, τον τρόπο που κατάφεραν να επιβληθούν στο χώρο, το μέλλον των γυναικών που θέλουν να γίνουν διευθύντριες φωτογραφίας.

Δείτε ακόμη: Οι Γυναίκες του Ελληνικού Σινεμά: Σεναριογράφοι