Φεστιβάλ / Βραβεία

Η Μπιενάλε της Βενετίας εναντίον της Ρωσίας όχι όμως και των Ρώσων δημιουργών

στα 10

Στο ίδιο μήκος κύματος με το Φεστιβάλ των Καννών, η Μόστρα μέσω της Μπιενάλε της Βενετίας στέλνει τη στηριξή της στον ουκρανικό λαό, αλλά αρνείται να μποϋκοτάρει τους Ρώσους δημιουργούς και τις ταινίες τους.

Flix Team
Η Μπιενάλε της Βενετίας εναντίον της Ρωσίας όχι όμως και των Ρώσων δημιουργών

Η Μπιενάλε της Βενετίας, ο οργανισμός στον οποίο ανήκει και το Φεστιβάλ Βενετίας, παίρνει θέση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Θα αρνηθεί τη φιλοξενία επίσημων αντιπροσωπειών από τη Ρωσία αλλά θα δεχθεί ανεξάρτητους δημιουργούς και τα έργα τους.

Διαβάστε ακόμη: Κι αν μποϋκοτάρουμε τις ρώσικες ταινίες, ποιος κερδίζει;

«Η Μπιενάλε εκφράζει την πλήρη υποστήριξή της σε όλο τον ουκρανικό λαό και τους καλλιτέχνες του», αναφέρει σε δήλωσή της την Τετάρτη, ανακοινώνοντας ότι η οργάνωση. καταβάλλει κάθε δυνατή προσπάθεια για να εξασφαλίσει ότι, παρά τον πόλεμο, η Ουκρανία θα μπορέσει να συμμετάσχει στην επερχόμενη έκθεση Τέχνης της Μπιενάλε που ξεκινά τον Απρίλιο με ένα εθνικό περίπτερο.

Αλλά όταν πρόκειται για την απαγόρευση Ρώσων καλλιτεχνών σε όλους τους τομείς, συμπεριλαμβανομένου του κινηματογράφου, η Μπιενάλε είπε ότι δεν θα εφαρμόσει ένα ολικό μποϋκοτάζ.

Διαβάστε ακόμη: To Φεστιβάλ Καννών παίρνει (τη σωστή) θέση στο μποϋκοτάζ του ρωσικού σινεμά

«Η Μπιενάλε είναι επίσης κοντά σε όλους εκείνους στη Ρωσία που αντιτίθενται με θάρρος στον πόλεμο. Ανάμεσά τους, καλλιτέχνες και συγγραφείς όλων των ειδικοτήτων, πολλοί από τους οποίους ήταν καλεσμένοι της Μπιενάλε στο παρελθόν», αναφέρεται στην ανακοίνωση.

Ως εκ τούτου, «δεν θα κλείσει την πόρτα σε όσους υπερασπίζονται την ελευθερία της έκφρασης και διαδηλώνουν ενάντια στην απαράδεκτη απόφαση να επιτεθούν σε ένα κυρίαρχο κράτος και τον ανυπεράσπιστο πληθυσμό του», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Για όσους αντιτίθενται στο σημερινό ρωσικό καθεστώς, θα υπάρχει πάντα μια θέση στις εκθέσεις της Μπιενάλε, από την τέχνη στην αρχιτεκτονική και στα φεστιβάλ της, από τον κινηματογράφο στον χορό, από τη μουσική στο θέατρο», διευκρίνισε.

Οπως είχε ανακοινωθεί προηγουμένως, η Ρωσία αποχώρησε από την Μπιενάλε τέχνης, μετά από αυθόρμητη αντιπολεμική πρωτοβουλία των Ρώσων καλλιτεχνών.

Το 79ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας θα διεξαχθεί φέτος από τις 31 Αυγούστου μέχρι και τις 10 Σεπτεμβρίου.