Φεστιβάλ / Βραβεία

To Φεστιβάλ Καννών παίρνει (τη σωστή) θέση στο μποϋκοτάζ του ρωσικού σινεμά

στα 10

Το μεγαλύτερο κινηματογραφικό φεστιβάλ στον κόσμο αρνείται να μποϋκοτάρει τις ρώσικες ταινίες και στέκεται στο πλευρό όλων των καλλιτεχνών που αντιστέκονται.

Flix Team
To Φεστιβάλ Καννών παίρνει (τη σωστή) θέση στο μποϋκοτάζ του ρωσικού σινεμά

Σε μια ανακοίνωση που διατρέχει σχεδόν ολόκληρη την ιστορία του, το Φεστιβάλ Καννών διαχωρίζει τους ηγέτες και τους κρατικούς οργανισμούς της Ρωσίας από τους καλλιτέχνες που χρόνια τώρα αντιτίθεται σε φασιστικές, αντίθετες στα ανθρώπινα δικαίωματα και τους διεθνείς νόμους πρακτικές.

Παίρνοντας θέση στη συζήτηση γύρω από το μποϋκοτάρισμα των ρώσικων ταινιών, το Φεστιβάλ Καννών δηλώνει πως όσο διαρκεί η απαράδεκτη εισβολή της Ρωσία στην Ουκρανία δεν θα δεχτεί κανέναν επίσημο Ρώσο ή επίσημη αντιπροσωπεία, αλλά παραμένει πάντα ανοιχτό για τις φωνές των καλλιτεχνών από όπου κι αν προέρχονται.

Φανταστείτε να βρισκόμασταν πίσω στο 2014 και οι Κάννες να μην είχαν κάνει δεκτή την ταινία του Αντρέι Ζβιάγκιντσεφ «Leviathan», ένα από τα πιο ανατριχιαστικά πορτρέτα για την παθογένεια της σύγχρονης Ρωσίας, απλά και μόνο επειδή η ταινία ήταν χρηματοδοτημένη (όπως το μεγαλύτερο ποσοστό των ταινιών στη χώρα, όπως και σε κάθε χώρα) από τον κρατικό μηχανισμό.

Διαβάστε ακόμη: Κι αν μποϋκοτάρουμε τις ρώσικες ταινίες, ποιος κερδίζει;

«Καθώς ο κόσμος έχει πληγεί από μια βαριά κρίση στην οποία ένα μέρος της Ευρώπης βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση, το Φεστιβάλ των Καννών επιθυμεί να παράσχει όλη την υποστήριξή του στον λαό της Ουκρανίας και σε όλους όσους βρίσκονται στην επικράτειά της.

Οσο κοινότοπο κι αν είναι, ενώνουμε τις φωνές μας με όσους αντιτίθενται σε αυτήν την απαράδεκτη κατάσταση και καταγγέλλουμε τη στάση της Ρωσίας και των ηγετών της.

Οι σκέψεις μας απευθύνονται ιδιαίτερα στους Ουκρανούς καλλιτέχνες και επαγγελματίες του κινηματογράφου, καθώς και στις οικογένειές τους των οποίων η ζωή βρίσκεται τώρα σε κίνδυνο. Υπάρχουν εκείνοι που δεν έχουμε γνωρίσει ποτέ, και εκείνοι που γνωρίσαμε και καλωσορίσαμε στις Κάννες, που ήρθαν με έργα που λένε πολλά για την ιστορία και το παρόν της Ουκρανίας.

Κατά τη διάρκεια αυτού του χειμώνα του 2022, το Φεστιβάλ των Καννών έχει εισέλθει στην προετοιμασία του. Αν δεν τελειώσει ο πόλεμος επίθεσης σε συνθήκες που θα ικανοποιήσουν τον ουκρανικό λαό, αποφασίστηκε ότι δεν θα καλωσορίσουμε επίσημες ρωσικές αντιπροσωπείες ούτε θα δεχθούμε την παρουσία οποιουδήποτε συνδέεται με τη ρωσική κυβέρνηση.

Ωστόσο, θα θέλαμε να χαιρετίσουμε το θάρρος όλων εκείνων στη Ρωσία που έχουν αναλάβει κινδύνους για να διαμαρτυρηθούν για την επίθεση και την εισβολή στην Ουκρανία. Ανάμεσά τους καλλιτέχνες και επαγγελματίες του κινηματογράφου που δεν σταμάτησαν ποτέ να αγωνίζονται ενάντια στο σύγχρονο καθεστώς, που δεν μπορούν να συνδεθούν με αυτές τις αφόρητες ενέργειες και εκείνους που βομβαρδίζουν την Ουκρανία.

Πιστό στην ιστορία του που ξεκίνησε το 1939, αντιστεκόμενο στη φασιστική και ναζιστική δικτατορία, το Φεστιβάλ των Καννών βρίσκεται εδώ πάντα για τους καλλιτέχνες και τους επαγγελματίες του κλάδου που υψώνουν τη φωνή τους για να καταγγείλουν τη βία, την καταστολή και τις αδικίες, με κύριο σκοπό την υπεράσπιση της ειρήνης και της ελευθερίας.

Διαβάστε ακόμη: Επιστολή Αλληλεγγύης στην Ουκρανία εκ μέρους της Ενωσης Ελληνικού Ντοκιμαντέρ