Φεστιβάλ / Βραβεία

Venice 2023: Στο «Origin» της Αβα ΝτιΒερνέ, το μήνυμα είναι πιο ισχυρό από το σινεμά

στα 10

Μεταφέροντας στην οθόνη την διατριβή της Ιζαμπελ Γουίλκερσον «Caste», η ΝτιΒερνέ παραδίδει ένα φιλόδοξο φιλμικό υβρίδιο που αν και δυνατό παραμένει προβληματικά άνισο.

Venice 2023: Στο «Origin» της Αβα ΝτιΒερνέ, το μήνυμα είναι πιο ισχυρό από το σινεμά

Η ιδέα του να μεταμορφώσεις ένα μη μυθιστορηματικό βιβλίο σε φιλμ μυθοπλασίας είναι αν μη τι άλλο απροσδόκητη και αυτό στοίχημα είναι εν πολλοίς κερδισμένο στο «Origin», το οποίο παρά την συνεχώς μεταβαλλόμενη φόρμα του, δεν σε αφήνει να χάσεις το ενδιαφέρον σου.

Η ΝτιΒερνέ, εισάγει στην ταινία την συγγραφέα του βιβλίου ως τον βασικό χαρακτήρα της, και ακολουθεί την διαδρομή της στην καθημερινή της ζωή και τις (πολλές) δοκιμασίες της, παράλληλα με την διαδρομή των ιδεών της από την σύλληψή τους, ώς την έκδοσή τους σε βιβλίο.

Εχοντας ως αφετηρία μια διερώτηση για τον ρατσισμό στην σύγχρονη αμερική, η Γουίλκερσον δοκιμάζει να κοιτάξει πιο βαθιά το φαινόμενο του μίσους προς συγκεκριμένες μειονότητες, αφήνοντας στην άκρη το χρώμα του δέρματος ή την φυλή. Και κάπως έτσι, συγκρίνοντας την δουλεία στην αμερική, τον διωγμό των εβραίων από τους Ναζί και την κάστα των Ντάλιτ (την χαμηλότερη στην ινδική κοινωνική διαστρωμάτωση) καταλήγει στο συμπέρασμα πως η βαθύτερη αιτία του μίσους προς άλλες ομάδες δεν έχει να κάνει με την φυλή, ή το χρώμα αλλά με την ταξική οριοθέτηση.

Οι ιδέες του βιβλίου κεντρίζουν το ενδιαφέρον και το φιλμ σε κάνει να θέλεις να τις διερευνήσεις περεταίρω. Η απεικόνισή τους στην οθόνη εντούτοις παράλληλα με την δραματοποιημένη εξιστόρηση της ζωής της συγγραφέας του, δημιουργούν ένα κάπως αμήχανο αποτέλεσμα που συχνά κατορθώνει να είναι αβίαστα συγκινητικό κι άλλες μοιάζει με πανεπιστημιακό μάθημα, ή powerpoint παρουσίαση. Και οι σκηνές που διαδραματίζονται στο παρελθόν, ακολουθώντας δυο ζευγάρια ανθρωπολόγων στην γερμανία της δεκαετίας του 30 και στη συνέχεια πίσω στην ρατσιστική αμερική, είναι συχνά άβολες, σχεδόν μελό.

Μπορεί κανείς να υποθέσει τους λόγους για τους οποίους η ΝτιΒερνέ δεν θέλησε να μεταφέρει το «Caste» στην οθόνη με την μορφή ενός πιθανότατα πολύ πιο πετυχημένου ντοκιμαντέρ και ίσως στα επόμενα Οσκαρ το τόλμημα της να δικαιωθεί, αλλά ακόμη κι έτσι το «Origin» είναι ένα φιλμ στο οποίο το μήνυμα είναι πολύ πιο δυνατό από το σινεμά.


To 80o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας διεξάγεται φέτος από τις 30 Αυγούστου μέχρι και τις 9 Σεπτεμβρίου. Το Flix βρίσκεται στο Λίντο για να σας μεταφέρει όλα όσα συμβαίνουν μέσα κι έξω από τις αίθουσες. Συντονιστείτε στην ειδική ενότητα του Flix που ανανεώνεται συνεχώς.


Ευχαριστούμε την Aegean Airlines για τη βοήθεια πραγματοποίησης του ταξιδιού στο 80ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας.