Φεστιβάλ / Βραβεία

Βενετία 2021 │ Μέρα 1η: 9 λεπτά χειροκρότημα στον Πέδρο Αλμοδόβαρ και την Πενέλοπε Κρουζ

στα 10

Το Flix σας μεταφέρει την ατμόσφαιρα του 78ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας. Σήμερα, απολαύστε όσα συνέβησαν στην μεγάλη πρεμιέρα και το πρώτο επίσημο κόκκινο χαλί.

Flix Team
Βενετία 2021 │ Μέρα 1η: 9 λεπτά χειροκρότημα στον Πέδρο Αλμοδόβαρ και την Πενέλοπε Κρουζ

Το 78ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βενετίας, η Mostra, άνοιξε χθες την αυλαία της με μια λαμπερή πρεμιέρα: το «Παράλληλες Μητέρες» του Πέδρο Αλμοδόβαρ απέδειξε ότι το σινεμά του αγαπημένου μας σκηνοθέτη παραμένει πιο ανθρώπινο, πιο πολιτικό και πιο συγκινητικό από ποτέ, κερδίζοντας 9λεπτο standing ovation χειροκρότημα στην κατάμεστη («κατάμεστη», όπως αυτό ορίζει φυσικά το πρωτόκολλο της πανδημίας) Sala Grande.

Οπως ήταν φυσικό, το πρώτο κόκκινο χαλί του φεστιβάλ μονοπώλησαν ο σκηνοθέτης και η μούσα του, Πενέλοπε Κρουζ (η οποία, μόλις έπεσαν οι τίτλοι τέλους, έπεσε στην αγκαλιά του Πέδρο, βουρκωμένη).

Το Flix βρίσκεται στο 78ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας και σας μεταφέρει κάθε λεπτό όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις σκοτεινές αίθουσες.

Venice Padro 1

Venice Pedro 2

Venice Pedro 3

Venice Pedro 4

Venice Pedro 5

Venice Pedro 6

Venice Pedro 7

Venice Pedro 8

Venice Pedro 9

Venice Pedro 10

Venice Pedro 11

Venice Pedro 12

Venice Pedro 13

Venice 22

«Είμαι η πιο τυχερή ηθοποιός στον κόσμο»: Η Πενέλοπε Κρουζ ευχαριστεί τον Πέδρο Αλμοδόβαρ για την καριέρα της

Το πρωί, στην επίσημη συνέντευξη Τύπου της ταινίας, οι Πέδρο Αλμοδόβαρ και Πενέλοπε Κρουζ μίλησαν στους συγκεντρωμένους δημοσιογράφους για πολλά περισσότερα από τις «Παράλληλες Μητέρες».

Ο Αλμοδόβαρ συνδέει την Ισπανία του Φράνκο με την Ισπανία του σήμερα: «Η χώρα μου έχει μία δύσκολη θέση με το παρελθόν της. Ο φασισμός υπάρχει ακόμα, αλλά δρα υπόγεια και ύπουλα. Ως κοινωνικός ιστός, έχουμε ένα τεράστιο ηθικό χρέος στις οικογένειες των εξαφανισμένων επί Φράνκο.

Διαβάστε την κριτική του Flix για τις «Παράλληλες Μητέρες» του Πέδρο Αλμοδόβαρ

Venice 19

Venice 20

Σήμερα με ιντριγκάρουν οι γεμάτες ελαττώματα μάνες. Μητέρες που εκφράζουν την πολυπλοκότητά τους, την αγωνία τους.

Venice 21

Δεν με ενδιαφέρουν πια οι τέλειες μητέρες «Σήμερα με ιντριγκάρουν οι γεμάτες ελαττώματα μάνες. Μητέρες που εκφράζουν την πολυπλοκότητά τους, την αγωνία τους. Οι παλιότερες μητέρες των ταινιών μου ήταν διαφορετικές. Ενας φόρος τιμής στις δυνατές γυναίκες που με μεγάλωσαν. Ομως τώρα θέλω να πω διαφορετικά πράγματα...»

Για εκείνον είναι η πρώτη επιλογή. Κι εκείνη νιώθει το πιο τυχερό κορίτσι στον κόσμο «Είναι η πρώτη ηθοποιός που σκέφτομαι όταν γράφω έναν γυναικείο ρόλο....» ομολόγησε ο Αλμοδόβαρ για τη μούσα του Πενέλοπε, με την οποία έχουν συνεργαστεί σε 8 ταινιες πλέον. «Μιλάμε την ίδια γλώσσα, ξέρει τι απαιτώ από τους ηθοποιούς μου και μου το δίνει απλόχερα. Είναι όμορφη, όχι μόνο εξωτερικά, αλλά κι εσωτερικά».

«Μου έχει χαρίσει τόσες πολλές και τόσες διαφορετικές μεταξύ τους ηρωίδες μέσα στα χρόνια. Εκείνος με έπεισε να πάω στη δραματική σχολή, εκείνος μου έγραψε τον πρώτο μου ρόλο. Είμαι η πιο τυχερή ηθοποιός στον κόσμο....»

Venice 14

Ο Πρόεδρος Μπονγκ Τζουν-χο ανοίγει την αυλαία του φεστιβάλ

O Πρόεδρος της Κριτικής Επιτροπής Μπονγκ Τζουν-χο (τα υπόλοιπα μέλη περιλαμβάνουν από την οσκαρική σκηνοθέτη Κλόι Ζάο, μέχρι την Βιρζινί Εφιρά -πρωταγωνίστρια του «Benedetta» του Πολ Βερχόφεν- και την Σίνθια Ερίβο -την Αρίθα Φράνκλιν στο «Genius») ανέβηκε στη σκηνή για να χαιρετήσει το παγκόσμιο κοινό και να απευθύνει το προσωπικό, αισιόδοξό του μήνυμα.

Ο εφιάλτης της Covid 19 αργά ή γρήγορα θα τελειώσει. Το σινεμά είναι παντοτινό.»

Venice 20

Venice 21

Στην πρωινή, καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου της επιτροπής ο Μπονγκ Τζουν-χο διαβεβαίωσε ότι τρέφει μόνο σεβασμό για τα υπόλοιπα μέλη. «Δεν αποσκοπούμε σε κάτι περισσότερο από το να αναγνωρίσουμε το μεγάλο σινεμά. Ολες οι γνώμες θα είναι σεβαστές, όπως και οι αντιρρήσεις. Φιλοδοξώ ότι θα διαφωνούμε μέχρι τελικής πτώσεως...»

Venice 15

Tιμητικός Λέοντας στον Ρομπέρτο Μπενίνι

Ο Ιταλός σκηνοθέτης και πρωταγωνιστής ήταν το τιμώμενο πρόσωπο του φεστιβάλ φέτος και παρέλαβε τον τιμητικό Χρυσό Λέοντα από τα χέρια της Τζέιν Κάμπιον, η οποία τον αποκάλεσε «ευφυή κωμικό, που η χαρά που προσφέρει στους θεατές μπορεί μόνο να παρομοιαστεί με το άνοιγμα μίας σαμπάνιας...»

Venice 16

Venice 17

Ο Μπενίνι ανέβηκε στη σκηνή, προσφέροντας το γνωστό του θέαμα. Αποκάλυψε ότι όταν ο Αλμπέρτο Μπαρμπέρα τον πήρε τηλέφωνο για να τον πληροφορήσει για τον τιμητικό Λέοντα, «χόρεψε ένα γυμνό μάμπο» από τη χαρά του. Επίσης, χαιρέτησε τον Πρόεδρο της Ιταλίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, παρακαλώντας τον να μείνει στη θέση του μερικά χρόνια ακόμα, καθώς έφερε γούρι στη χώρα: κέρδισαν το Πανευρωπαϊκό Κύπελλο και τη Eurovision.

Tέλος, αφιέρωσε το βραβείο στη γυναίκα του, παραγωγό και πρωταγωνίστριά του, Νικολέτα Μπράσκι.

Εδώ και 40 χρόνια τα κάνουμε όλα μαζί. Οπότε δε θα σου αφιερώσω απλώς το βραβείο, θα το κόψω στη μέση και θα σου χαρίσω το μισό. Εγώ θα πάρω την ουρά, για να την κουνάω και να εκφράζω τη χαρά μου που σε έχω στη ζωή μου. Το υπόλοιπο είναι δικό σου, ειδικά τα φτερά γιατί με αυτά με βοήθησες να απογειωθώ κι εγώ...»

Venice 18

Το Flix βρίσκεται στο 78ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας και σας μεταφέρει κάθε λεπτό όλα όσα συμβαίνουν μέσα και έξω από τις σκοτεινές αίθουσες.