Buzz

Τρεις σκηνοθέτες, τρεις ταινίες, ένα μυστήριο αναζητά λύση!

στα 10

Η απόδραση ενός εγκληματία σε μια μικρή πόλη της κεντρικής Γερμανίας γίνεται η αφορμή για τρεις μεγάλου μήκους ταινίες από τρεις από τους σημαντικότερους σκηνοθέτες της χώρας, σε μια αποκλειστική προβολή που οργανώνει το Ινστιτούτο Γκέτε της Αθήνας.

Τρεις σκηνοθέτες, τρεις ταινίες, ένα μυστήριο αναζητά λύση!

Οι τρεις ταινίες που αποτελούν το «Dreileben» γυρίστηκαν αρχικά για τη γερμανική τηλεόραση και υπήρξαν μέρος ενός πειράματος: με αφορμή την ίδια ιστορία τρεις διαφορετικοί σκηνοθέτες αφέθηκαν ελεύθεροι να σκηνοθετήσουν τη δική τους εκδοχή «πάνω στο ίδιο θέμα» χωρίς κανέναν περιορισμό, στο θέμα ή το στιλ.

Το αποτέλεσμα ήταν τρεις ταινίες σκηνοθετημένες από τρια ταλέντα του σύγχρονου γερμανικού σινεμά (τον Κριστιάν Πετζόλντ της «Barbara», τον Ντομινίκ Γκραφ του «A Map in the Heart» και τον Κριστόφ Χοχλάουζλερ («The City Below»), που με αφορμή την απόδραση ενός εγκληματία στη μικρή επαρχιακή πόλη Dreileben, παρέδωσαν τρεις ταινίες εντελώς διαφορετικές μεταξύ τους, αφού η μία ήταν ένα νεανικό ρομάντζο, η δεύτερη ένα δράμα σχέσεων και η τρίτη ένα αστυνομικό θρίλερ, σε μια ιδιότυπη τριλογία για τις πολλαπλές δυνατότητες της κινηματογραφικής αφήγησης.

2

To πρώτο μέρος με τίτλο «Κάτι Καλύτερο από τον Θάνατο» (Etwas Besseres als den Tod) ανήκει στον Κριστιάν Πετζόλντ. Αφηγείται την ιστορία ενός κατάδικου που αποφυλακίζεται με αναστολή προκειμένου να αποχαιρετήσει τη νεκρή μητέρα του και το σκάει από το τοπικό νοσοκομείο. Ολα αυτά στο φόντο, αφού στο προσκήνιο παρακολουθούμε τον κεραυνοβόλο έρωτα της Ανα από το Σεράγεβο για τον πλούσιο νοσοκόμο Γιοχάνες που θα τη σώσει από το αγόρι της που την κακοποιεί.

2

Το δεύτερο μέρος με τίτλο «Mην μ' Ακολουθήσεις» (Komm mir nicht nach) ανήκει στον Ντομινίκ Γκραφ και αφηγείται την ιστορία μιας αστυνομικού ψυχολόγου, της Τζο, η οποία φτάνει στη μικρή πόλη για να βοηθήσει την έρευνα εντοπισμού του δραπέτη. Η εχθρότητα των τοπικών Αρχών θα αντισταθμιστεί από την Βέρα, μια παλιά της συμμαθήτρια με την οποία η Τζο θα θυμηθεί τα σχολικά της χρόνια και θα ανακαλύψει πως οι δύο φίλες είχαν ερωτευτεί τον ίδιο άντρα χωρίς να το γνωρίζουν.

3

Το τρίτο και τελικό επεισόδιο με τίτλο «Ενός Λεπτού Σκοτάδι» (Eine Minute Dunkel) ανήκει στον Κριστόφ Χοχάουζλερ, ο οποίος φέρνει στο προσκήνιο τον δραπέτη με τον οποίο ξεκινά η ιστορία, ο οποίος χαμένος στο δάσος της μικρής πόλης θα συναντήσει ένα κορίτσι που το έχει σκάσει από το σπίτι του και μαζί της θα ζήσει μια παραμυθένια ιστορία, την ίδια στιγμή που ένας αστυνομικός επιθεωρητής προσπαθεί να μπει μέσα στο μυαλό του εγκληματία, αμφιβάλλοντας για την ενοχή του.

Και οι τρεις ταινίες μαζί - διάρκειας 270 λεπτών - προβλήθηκαν πρώτη φορά στο 61ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Βερολίνου σε ένα ενιαίο πρόγραμμα που ενθουσίασε κριτικούς και κοινό και από τότε προβάλλονται συνεχώς ανά τον κόσμο.

Σε αυτή τους τη μορφή θα τις δούμε και στην Αθήνα στην προβολή που διοργανώνει το Ινστιτούτο Γκέτε (Ομήρου 14-16) την Παρασκευή 22 Φεβρουαρίου στις 19.00, σε μια κινηματογραφική εμπειρία που παίζει με τα κινηματογραφικά είδη, τις αισθήσεις του θεατή και τελικά τα ίδια τα παιχνίδια της μοίρας.

Και οι τρεις ταινίες θα προβληθούν στα γερμανικά με ελληνικούς υπότιτλους, ενώ περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να αναζητήσετε στο επίσημο site του Ινστιτούτου Γκέτε και στο τηλέφωνο 210 36 61 000.