Buzz

Τρέιλερ για το «Tove»: Πάμε πάλι βόλτες με την οικογένεια Μούμιν-Τρολλ

στα 10

Η Φινλανδή δημιουργός των αλλόκοτων πλασμάτων που αγαπήσαμε στα παιδικά μας χρόνια - όσοι τα γνωρίσαμε - αποκαλύπτεται σ' όλο το πρωτοποριακό μεγαλείο της.

Τρέιλερ για το «Tove»: Πάμε πάλι βόλτες με την οικογένεια Μούμιν-Τρολλ

Η οικογένεια Μούμιν-Τρολλ είναι διαφορετική από τις δικές μας και τόσο ίδια. Οι Μούμιν είναι στρογγυλούτσικοι, με πλακουτσωτές μύτες, τους αρέσει η απόλαυση, μοιάζουν αφελείς αλλά είναι σοφοί και πολύ-πολύ φιλόξενοι. Ζουν στην Κοιλάδα τους - ή σ' ένα φάρο, ή σ' ένα θέατρο, ή σε μια μικρή νησίδα στη μέση της θάλασσας - και δεν σταματούν να εξερευνούν όσα υπάρχουν και συμβαίνουν γύρω τους. Ο Μούμιν είναι ο μικρός γιος της οικογένειας, ο κεντρικός ήρωας των ιστοριών, θέλει πάντα να κάνει το καλό, αλλά πολλές φορές αυτό τον οδηγεί σε μπελάδες.

Διαβάστε ακόμη: Η ζωή του Αντρέι Ταρκόφσκι γίνεται... τηλεοπτική σειρά από τον Κιρίλ Σερεμπρένικοφ

tove 607

Η Μαμά Μούμιν είναι η ήρεμη δύναμη, δίκαια, αγαπά την ιδιαίτερη φύση των άλλων. Ο Μπαμπάς Μούμιν μεγάλωσε ορφανός κι αυτό του έχει αφήσει μια γενικευμένη ανησυχία, παρότι είναι αποφασισμένος να είναι καλός κι υπεύθυνος πατέρας. Η Μικρή Μυ ζει με τους Μούμιν, λατρεύει την ακαταστασία, την αναταραχή και τις κακιούλες. Η δεσποινίς Σνόρκιν, γεμάτη ενέργεια, φλερτάρει πολύ, αλλά θεωρεί πως είναι το κορίτσι του Μούμιν - ο αδελφός της, ο Σνάφκιν, ο καλύτερος φίλος του Μούμιν, είναι ο ταξιδιάρης φιλόσοφος, η Νίννυ είναι το κοριτσάκι που κάποιοι κακομεταχειρίστηκαν και γι' αυτό έγινε αόρατο: στο σπίτι των Μούμιν, καθώς αρχίζει να νιώθει ασφαλής, σιγά-σιγά εμφανίζεται, από τα πόδια προς τα πάνω. Ολοι αυτοί και μαζί τα Χατιφάτιν και τα Χέμουλιν και πολλά πολλά ακόμα πλάσματα φτιάχνουν την οικογένεια Μούμιν-Τρολλ, ή το σύμπαν της δημιουργικής φαντασίας της Τούβε Γιάνσον.

tove 607

Η ίδια η Τούβε Γιάνσον μεγάλωσε διαφορετικά από τα κορίτσια της εποχής της. Γεννήθηκε το 1914 στο (ρωσοκρατούμενο, τότε), Ελσίνκι, στη μεγαλοαστική σουηδόφωνη μειονότητα, με γονείς καλλιτέχνες: ο πατέρας της ήταν γλύπτης, η μητέρα της γραφίστρια, σχεδίαζε εξώφυλλα περιοδικών και βιβλίων. Η Τούβε έγραψε και εικονογράφησε το πρώτο βιβλίο της στα 14 χρόνια της, εκδόθηκε όταν έκλεισε τα 19. Ηδη είχε αρχίσει να πουλά σχέδιά της σε περιοδικά. Σπούδασε Καλές Τέχνες στο Ελσίνκι, τη Στοκχόλμη και το Παρίσι και ταξίδεψε πολύ στην Ευρώπη. Εκεί ήρθε αντιμέτωπη με την άνοδο του ναζισμού και ξεκίνησε να δίνει σχέδια στο Garm, το Φινλανδικό-Σουηδικό αντιφασιστικό σατιρικό περιοδικό.

tove 607«Ο Χίτλερ εκκενώνει τη Λαπωνία»

Τη δεκαετία του '40, η Τούβε Γιάνσον είχε μια σχέση με τον φιλόσοφο Ατος Βίρτανεν, η οποία, ωστόσο, διαλύθηκε όταν εκείνη αποδέχτηκε ότι ήταν λεσβία.Το 1956, η Γιάνσον γνώρισε την Τουλίκι Πιετίλα, ή Τούκι, η οποία επρόκειτο να είναι η σύντροφός της για την υπόλοιπη ζωή της. Στο Ελσίνκι ζούσαν χωριστά, αλλά σε διπλανά οικοδομικά τετράγωνα, σε δυο σπίτια που επικοινωνούσαν από ένα πέρασμα στις σοφίτες τους. Τη δεκαετία του '60 έχτισαν μαζί ένα σπίτι σ' ένα ακατοίκητο νησάκι στον Φινλανδικό Κόλπο, 100 χιλιόμετρα ανοιχτά από το Ελσίνκι, όπου περνούσαν τα καλοκαίρια τους μαζί.

tove 607

Η Γιάνσον έζησε ως τα 86 χρόνια της, το 2001 κι εξέδωσε εννέα βιβλία με τις περιπέτειες της Οικογένειας Μούμιν-Τρολλ, εικονογραφημένα από την ίδια - αλλά και πολλά ακόμα μυθιστορήματα για ενήλικες. Στη Φινλανδία θεωρείται εθνικό σύμβολο, μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανίες της χώρας, οι προσελάνες Arabica, διατηρούν ολόκληρη σειρά σκευών με σχέδια όλων των ηρώων Μούμιν, οι ίδιες οι παιδικές ιστορίες της, τόσο αλλόκοτες και τόσο τρυφερές, τόσο αθώες και τόσο προχωρημένες, γίνονται πανεύκολα κομμάτι της καρδιάς όποιων τις έχουν διαβάσει, μικροί ή μεγαλύτεροι.

tove 607Με την Τούκι

Τώρα, η Φινλανδή σκηνοθέτης του «Heavy Metal», Ζάιντα Μπέργκροτ, μεταφέρει τη ζωή της Τούβε Γιάνσον στο σινεμά, στην ταινία «Tove». Το trailer κυκλοφόρησε και μπορείτε να το δείτε παρακάτω, τη Γιάνσον υποδύεται η Αλμα Πόιστι που, επειδή έτσι τα φέρνει η μοίρα, έχει δανείσει τη φωνή της σε μια από τις animated κινηματογραφικές μεταφορές της Οικογένειας Μούμιν-Τρολλ.


tove 607