Φεστιβάλ / Βραβεία

To «Luton» του Μιχάλη Κωνσταντάτου στο Διεθνές Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν

στα 10

Το μεγάλο μήκους ντεμπούτο του Μιχάλη Κωνσταντάτου φτιάχνει βαλίτσες για το Σαν Σεμπαστιάν όπου θα γίνει η παγκόσμια πρεμιέρα του.

To «Luton» του Μιχάλη Κωνσταντάτου στο Διεθνές Φεστιβάλ του Σαν Σεμπαστιάν

To «Luton», η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία του Μιχάλη Κωνσταντάτου ξεκίνησε την πορεία της από τη συμμετοχή της ως πρότζεκτ ακόμη, το 2011. από το «L'Atelier» του προγράμματος «Cinefondation» του 64ου Φεστιβάλ των Καννών, ξεχωρίζοντας για την πρωτότυπη γραφή του αλλά και την ιδιαίτερη σκηνοθετική ματιά του δημιουργού του με προϋπηρεσία στις ταινίες μικρού μήκους.

Δύο χρόνια μετά, το «Luton» ετοιμάζεται για την παγκόσμια πρεμιέρα του στο 61o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Σαν Σεμπαστιάν που φέτος θα διεξαχθεί από τις 20 έως και τις 28 Σεπτεμβρίου και που στο τμήμα του «New Directors», με ταινίες νέων δημιουργών από όλον τον κόσμο φιλοξενεί και αυτήν την ιστορία τριών διαφορετικών ανθρώπων...

«O Τζίμης είναι ένας ευκατάστατος μαθητής λυκείου, γύρω στα 17. Η Μαίρη, είναι μια ασκούμενη δικηγόρος γύρω στα 30. Ο Μάκης, ένας 50αρης οικογενειάρχης, ιδιοκτήτης ενός ψιλικατζίδικου.Τρεις πολύ διαφορετικοί άνθρωποι μεταξύ τους και η καθημερινότητά τους. Μέσα στο πλαίσιο μιας συμβατικής ζωής που τους πιέζει όταν όλα γι’ αυτούς μοιάζουν ακίνητα και αναμενόμενα, τα τρία αυτά πρόσωπα βρίσκουν το δικό τους τρόπο διαφυγής.»

Αυτή είναι η επίσημη σύνοψη του «Luton» που δύο χρόνια πριν ο Μιχάλης Κωνσταντάτος περιέγραφε στο Flix ως «Μια ταινία που μιλάει για τον δυτικό άνθρωπο, για όλους εμάς, για τα πράγματα που μας ενοχλούν, την ψευδαίσθηση της κανονικότητας, την ύποπτα "αθώα" καθημερινότητα, για τις παράξενες συμπεριφορές που δεν εξηγούνται, για τη βία της ακινησίας και τη βία που ακινητοποιεί. Ενα σχόλιο πάνω στις δομές στις οποίες βολεύεται ο δυτικός άνθρωπος. Μπορεί να σ’ αρέσει, να σε ξενίσει, να σε τσαντίσει ή να την αγαπήσεις.»

Ανυπομονούμε...

2

Luton // Σκηνοθεσία: Μιχάλης Κωνσταντάτος / Σενάριο: Μιχάλης Κωνσταντάτος – Στέλιος Λυκουρέσης / Παίζουν: Νικόλας Βλαχάκης, Ελευθερία Κόμη, Χρήστος Σαπουντζής, Γιώτα Αργυροπούλου, Θαλασσινή Βοσταντζόγλου, Κόνυ Ζήκου, Aννα Κουρουπού, Στηβ Κρικρής, Μάγδα Λέκκα, Αγλαϊα Παππά, Γιώργος Τσεμπερόπουλος, Μαρία Τσιμά, Munse Kamal Hossain. / Εκτακτη φιλική συμμετοχή: Νέλλη Αγγελίδου / Διεύθυνση Φωτογραφίας: Γιάννης Φώτου / Μοντάζ: Γιώργος Μαυροψαρίδης / Ηχος: Λέανδρος Ντούνης / Σκηνικά: Κική Πίττα / Κοστούμια: Λίτα Κοκκονάρη / Παραγωγός: Γιώργος Τσούργιαννης / Executive Producer: Χρήστος Β. Κωνσταντακόπουλος / Συμπαραγωγός: Fabian Massah / Παραγωγή: Horsefly productions / Συμπαραγωγή: Faliro House productions, Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, ΕΡΤ, Arctos Broadcast Facilities, 2/35 Two Thirty Five, Endorphine Production, Κώστας Βαρυμποπιώτης, Γιάννης Φώτου.Με την ευγενική χορηγία του ΟΠΑΠ.

Διαβάστε ακόμη: