Φεστιβάλ / Βραβεία

To 15o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ξεκινάει! Το Flix θα είναι εκεί!

στα 10

Από τις 15 μέχρι και τις 24 Μαρτίου, η Θεσσαλονίκη ανοίγει το βλέμμα της στην πραγματικότητα, την καταγραφή της και τους πολλαπλούς τρόπους κατανόησής της μέσα από τις προβολές και τις παράλληλες δράσεις του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Το Flix θα είναι εκεί για να σας πει την... αλήθεια.

Flix Team
To 15o Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης ξεκινάει! Το Flix θα είναι εκεί!

Το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης – Εικόνες του 21ου Αιώνα θα πραγματοποιηθεί από τις 15 έως τις 24 Μαρτίου 2013, στις αίθουσες Ολύμπιον, Παύλος Ζάννας, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, Φρίντα Λιάππα και Τώνια Μαρκετάκη. Σε μια χρονιά που το βρίσκει όχι μόνο να γιορτάζει τα 15 του χρόνια αλλά και να βρίσκεται στο επίκεντρο μιας πραγματικότητας - αυτής της Ελλάδας της κρίσης - που το καθιστά αυτόματα μια σημαντική πτυχή πάνω στην κατανόηση του γύρω μας κόσμου, της παγκόσμιας κοινότητας των ανθρώπνων και των θεμάτων εκείνων που πατούν πάνω στο σήμερα του πλανήτη.

Για τις επόμενες δέκα ημέρες το Flix θα βρίσκεται στη Θεσσαλονίκη για να σας μεταφέρει όλα όσα θα συμβούν μέσα και έξω από τις αίθουσες του Φεστιβάλ, να συνομιλήσει με τους δημιουργούς και να δει ταινίες απ' όλον τον κόσμο που στρέφουν το βλέμμα στην αλήθεια: της ζωής και του σινεμά.

2

Το Φεστιβάλ θα ξεκινήσει την Παρασκευή 15 Μαρτίου με το «First Position» («Πρώτη Θέση») της Μπες Κάργκμαν, που αφηγείται τις ιστορίες έξι νεαρών χορευτών που προετοιμάζονται για το Youth America Grand Prix στη νέα Υόρκη, έναν ετήσιο διαγωνισμό χορού για παιδιά ηλικίας 9 έως και 19 ετών, τα οποία αγωνίζονται για να κερδίσουν μια θέση στην ελίτ του σύγχρονου και κλασικού χορού. Η Μπες Κάργκμαν (χορεύτρια και η ίδια με σπουδές μπαλέτου στο Boston Ballet School), στο σκηνοθετικό της ντεμπούτο, παρακολουθεί παιδιά με διαφορετικές καταβολές, καθώς αυτά κυνηγούν το όνειρο της επιτυχίας σε ένα απολαυστικό, σε στιγμές σκοτεινό και αποκαλυπτικό ντοκιμαντέρ για τα άκρα στα οποία φτάνει κανείς για να πετύχει, πάνω και κάτω από τη σκηνή... Το «First Position» βραβεύθηκε στο Διεθνές Φεστιβάλ του Τορόντο του 2011, όπου έκανε και την παγκόσμια πρεμιέρα του, κέρδισε το βραβείο της Επιτροπής στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Σαν Φρανσίσκο, βραβεία κοινού στα Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Ντάλας και του Πόρτλαντ. (Διαβάστε περισσότερα εδώ)

2 «Vivan Las Antipodas» του Βίκτορ Κοσακόφσκι

Με αφορμή τα 15 του χρόνια το Φεστιβάλ διοργανώνει το αφιέρωμα «15 χρόνια Φεστιβάλ, Μια Συναρπαστική Διαδρομή» με ταινίες που χαρακτήρισαν και αγαπήθηκαν στα προηγούμενα χρόνια του. Ανάμεσα τους μερικά από τα καλύτερα ξένα και ελληνικά ντοκιμαντέρ των τελευταίων χρόνων που απαιτούν επαναληπτικές προβολές... Διαβάστε περισσότερα εδώ.

2

Το μεγάλο αφιέρωμα του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ θα συστήσει το έργο του σπουδαίου χιλιανού ντοκιμαντερίστα Πατρίσιο Γκουσμάν, ο οποίος κατέγραψε τη σύγχρονη ιστορία της χώρας του με έναν σπάνιο τρόπο που ξεπερνά τα όρια του χώρου και του χρόνου. Διαβάστε εδώ αναλυτικά για το αφιέρωμα στον Πατρίσιο Γκουσμάν.

2 «Τo Χρονικό Μιας Καταστροφής» των Χρύσας Τζελέπη και Ακη Κερσανίδη

Τα τμήματα του 15ου Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης χωρίζονται ως εξής:

 • Ελληνικό τμήμα, με 58 ελληνικές ταινίες. Διαβάστε περισσότερα εδώ για όλα τα ελληνικά ντοκιμαντέρ που θα προβληθούν στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης.
 • Ανθρώπινα Δικαιώματα, με μια επιλογή ταινιών γύρω από την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τμήμα που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τη Διεθνή Αμνηστία η οποία θα απονείμει για έβδομη χρονιά φέτος ειδικό βραβείο στην καλύτερη ταινία όπως θα την επιλέξει η επιτροπή που απαρτιζεται από τους Ειρήνη Τσολάκη (Αντιπρόεδρος Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας), Κατερίνα Καλογερά (Ταμίας Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας), Μάρω Σαββοπούλου (υπεύθυνη Τύπου & Προβολής Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Αμνηστίας) και Μαριάννα Λεονταρίδου (κριτικός κινηματογράφου-Μέλος Διεθνούς Αμνηστίας).
 • Κοινωνία και Περιβάλλον, με ντοκιμαντέρ που αποτυπώνουν τις τραγικές επιπτώσεις της ανθρώπινης επέμβασης στο περιβάλλον και το αντίτιμο που «πληρώνει» η ανθρωπότητα. Στο πλαίσιο του τμήματος «Κοινωνία και Περιβάλλον» έχει καθιερωθεί ένα βραβείο το οποίο απονέμει επιτροπή της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς, στην καλύτερη ταινία της ενότητας. Φέτος την επιτροπή WWF Ελλάς απαρτίζουν οι Γιώργος Βελλίδης (υπεύθυνος Επικοινωνίας WWF Ελλάς), Ιάσων Κάντας (υπεύθυνος Τύπου WWF Ελλάς) και Κωνσταντίνος Λιαρίκος (υπεύθυνος Περιβαλλοντικών προγραμμάτων WWF Ελλάς).
 • Οψεις του Κόσμου
 • Καταγραφή της Μνήμης
 • Πορτρέτα-Ανθρώπινες Διαδρομές
 • Μικρές Αφηγήσεις
 • Μουσική και Χορός

2 «Τhe Act of Killing»

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ θα διεξαχθούν οι εξής ανοιχτές συζητήσεις και masterclasses:

 • «Από τη Μάχη της Χιλής στην Ευρώπη της κρίσης: Λάθη, διδάγματα και ελπίδες» (Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013, 10.30-13.00, αίθουσα Τζον Κασσαβέτης) / Στο πάνελ όπου θα διερευνηθεί τι μπορεί να διδαχθεί η Ευρώπη σήμερα αλλά και η Ελλάδα από τη Λατινική Αμερική του χθες και του σήμερα συμμετέχουν ο Πατρίσιο Γκουσμάν (μέσω skype), ο σκηνοθέτης ντοκιμαντέρ Γιώργος Αυγερόπουλος, ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών του ΑΠΘ Γιάννης Σταυρακάκης και ο μεξικανός δημοσιογράφος και ακαδημαϊκός Φερνάντο Μορένο σε συντονισμό του Δημήτρη Κερκινού.
 • «Πρόσβαση στη ζωή» (Σάββατο 23 Μαρτίου 2013, 14:30-16:30, αίθουσα Τζον Κασσαβέτης) / Με αφορμή την ταινία «Φωτιά στο Αίμα», η οποία προβάλλεται στο 15ο ΦΝΘ, θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση με θέμα την πρόσβαση στα γενόσημα φάρμακα και το πώς τόσο οι φαρμακευτικές εταιρείες όσο και οι κυβερνήσεις της Δύσης την εμποδίζουν συνειδητά. Αν και το ντοκιμαντέρ εστιάζει σε αναπτυσσόμενες χώρες, η επικαιρότητα του θέματος για την Ελλάδα είναι σαφής, καθώς στα χρόνια της κρίσης οι περισσότερες φαρμακευτικές εταιρείες αρνούνται να επιδείξουν ένα πιο ανθρώπινο πρόσωπο.Στο πάνελ συμμετέχουν ο σκηνοθέτης της ταινίας Ντίλαν Μόαν Γκρέι, ο γιατρός και υπεύθυνος προγραμμάτων στους Γιατρούς Χωρίς Σύνορα, Απόστολος Βεΐζης και ο καθηγητής υγιεινής, κοινωνικής ιατρικής και πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας Αλέξης Μπένος σε συντονισμό της Ελενας Χρηστοπούλου.
 • «Ανατομία της Πράξης του φόνου» (Πέμπτη 21 Μαρτίου 2013, 17:00-18:30, Αίθουσα Τζον Κασσαβέτης) / Στο πλαίσιο του Docs in Thessaloniki Pitching Forum 2013 του 15ου ΦΝΘ, το Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης και το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ντοκιμαντέρ EDN διοργανώνουν masterclass με θέμα «Ανατομία της Πράξης του φόνου», με την παραγωγό Σίγκνε Μπίργκε Σέρενσεν και την αντιπρόσωπο πωλήσεων Φιλίπα Kοβάρσκι. Με άξονα το ντοκιμαντέρ «Η Πράξη του Φόνου» / «The Act of Killing» των Τζόσουα Οπενχαϊμερ, Κριστίν Σιν και ανώνυμου σκηνοθέτη, το οποίο προβάλλεται στο 15ο ΦΝΘ, οι παρευρισκόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να συναντήσουν την παραγωγό και τη διανομέα της ταινίας και να μάθουν πώς εργάστηκαν στα διάφορα στάδια της δημιουργίας της. Στο εργαστήριο, οι εισηγήτριες θα μοιραστούν με το κοινό την εμπειρία τους από την ταινία Η πράξη του φόνου, συζητώντας μεταξύ άλλων θέματα όπως η λήψη σωστών αποφάσεων στην προετοιμασία μιας διεθνούς συμπαραγωγής, ο σχεδιασμός ενός ρεαλιστικού πλαισίου παραγωγής χωρίς συμβιβασμούς στο καλλιτεχνικό σκέλος και η προώθηση και κυκλοφορία της ταινίας στη διεθνή αγορά.
 • Κουβεντιάζοντας / Το 15ο ΦΝΘ συνεχίζει και φέτος - από τις 17 έως τις 23 Μαρτίου 2013 - το εξαιρετικά επιτυχημένο πρόγραμμα «Κουβεντιάζοντας», ένα φόρουμ επικοινωνίας και συζήτησης, το οποίο προσφέρει την ευκαιρία σε επαγγελματίες του ντοκιμαντέρ από την Ελλάδα και το εξωτερικό να γνωριστούν σε προσωπικό επίπεδο, να ανταλλάξουν απόψεις και να μοιραστούν τις εμπειρίες τους. To «Κουβεντιάζοντας» θα διεξάγεται 16.00 – 17.30, στην αίθουσα Excelsior, στο ισόγειο του ξενοδοχείου Electra Palace και οι συζητήσεις θα γίνονται στα αγγλικά.

2 «Paolo Chimney Sweep»

Στην καθιερωμένη Ημέρα Γαλλοφωνίας, το Φεστιβάλ σε συνεργασία με την Γαλλική Πρεσβεία στην Ελλάδα και το Γαλλικό Ινστιτούτο Θεσσαλονίκης φιλοξενούν την προβολή της ταινίας «Πάολο ο Καπνοδοχοκαθαριστής» / «Paolo Chimney Sweep» του Μπρινό Σουϊνάρ που αφηγείται την συγκινητική και ξέφρενη ιστορία ενός ανθρώπου στο Κεμπέκ του Καναδά ο οποίος έχει μετατρέψει τον καθαρισμό των καπνοδόχων σε μια φιλοσοφίας ζωής.

Στο πλαίσιο των παράλληλων εκδηλώσεων του 15ου ΦΝΘ, πραγματοποιείται η έκθεση φωτογραφίας «Θεσσαλονίκη 101» από τις 16 έως τις 24 Μαρτίου 2013 στο Κέντρο Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης (Αποθήκη Β1, Λιμάνι). Πρόκειται για μια διοργάνωση του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, με την υποστήριξη του Κρατικού Μουσείου Σύγχρονης Τέχνης, του Κέντρου Σύγχρονης Τέχνης Θεσσαλονίκης και της Καναδικής Πρεσβείας στην Ελλάδα. Η έκθεση «Θεσσαλονίκη 101» περιλαμβάνει έργα από 14 συμμετέχοντες, τα οποία προέκυψαν από το ομότιτλο εργαστήρι δημιουργικής φωτογραφίας για νέους, που πραγματοποιήθηκε το Φεβρουάριο του 2013 μέσω διαδικτύου με καθηγητή τον Ιρανοκαναδό φωτογράφο Μπάμπακ Σαλαρί.

3 «Αποστολή στην Ακρη του Κόσμου» του Ντάνιελ Ντένσικ

Οπως τα τελευταία δύο χρόνια στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης θα συνεχίζει να εφαρμόζεται και το «Streaming Project» σε συνεργασία με το Εργαστήριο Ηλεκτροακουστικής και Τηλεοπτικών Συστημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, υπό την επίβλεψη του καθηγητή Γιώργου Παπανικολάου. Με όχημα τις νέες τεχνολογίες, το 15ο ΦΝΘ θα «ταξιδέψει» σε 5 πόλεις της Ελλάδας - Κέρκυρα, Μυτιλήνη, Πάτρα, Ξάνθη και Ρέθυμνο– καθώς και στη Λευκωσία της Κύπρου, σε συνεργασία με τα κατά τόπους Πανεπιστημιακά Ιδρύματα (Ιόνιο Πανεπιστήμιο, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Πανεπιστήμιο Πατρών, Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Ξάνθης, ΤΕΙ Κρήτης και Frederick University). Πιο συγκεκριμένα, θα μεταδοθούν ταυτόχρονα σε live streaming οι προβολές του Φεστιβάλ οι οποίες θα πραγματοποιηθούν στο Ολύμπιον, από τη Δευτέρα 18 Μαρτίου έως και την Παρασκευή 22 Μαρτίου 2013 στη ζώνη των 20.30, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα σε κάθε φίλο του ντοκιμαντέρ να το παρακολουθήσει χωρίς να χρειαστεί να επισκεφθεί τη Θεσσαλονίκη. Δείτε εδώ το αναλυτικό πρόγραμμα προβολών του «Streaming Project».

2

Αγορά Ντοκιμαντέρ / Doc Market

Φέτος, η Αγορά του Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ (από τις 17 έως και τις 23 Μαρτίου, καθημερινά 10:00-20:00, στο ξενoδοχείο Electra Palace στην αίθουσα Bυζάντιον) συγκεντρώνει ρεκόρ συμμετοχών σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές, καθώς σε αυτή λαμβάνουν μέρος πάνω από 520 ντοκιμαντέρ, ενώ οι επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου που θα την επισκεφτούν ξεπερνούν τους 55. Ειδικότερα, την Αγορά Ντοκιμαντέρ θα παρακολουθήσουν αγοραστές από 55 κανάλια και εταιρείες, ανάμεσα στους οποίους εκπρόσωποι των Films Transit (Καναδάς), Al Jazeera (Μεγάλη Βρετανία), DR (Δανία), ZDF (Γερμανία), ARTE (Γαλλία), Canal+ (Γαλλία), ITVS (ΗΠΑ), YLE (Φινλανδία), POV (ΗΠΑ), HBO Europe (Ουγγαρία), TVE (Ισπανία), KCETLink (ΗΠΑ), TG4 (Ιρλανδία), κ.ά.

Φέτος, η Αγορά Ντοκιμαντέρ διοργανώνει μια νέα δράση, παρέχοντας συμβουλές σε έλληνες και ξένους σκηνοθέτες και παραγωγούς όσον αφορά στα χρηματοδοτικά προγράμματα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πιο συγκεκριμένα, από τη Δευτέρα 18 Μαρτίου 2013 μέχρι το Σάββατο 23 Μαρτίου 2013 στις 11.00-13.00 (εκτός από Παρασκευή 22/3/2013 στις 15.00-17.00) η Ελένη Χανδρινού, σύμβουλος Ευρωπαϊκών Χρηματοδοτικών Προγραμμάτων, θα πραγματοποιεί συναντήσεις one to one με σκηνοθέτες και παραγωγούς, προκειμένου να τους ενημερώνει για τις προοπτικές χρηματοδότησης, τα δημόσια προγράμματα, το MEDIA και πώς μπορεί ένας δημιουργός να επωφεληθεί από αυτά.

 • Market Talks (20-22 Μαρτίου 2013, 17:30-18:00, Αίθουσα Excelsior του Electra Palace) / Η Αγορά Ντοκιμαντέρ συνεχίζει για δεύτερη χρονιά, στο πλαίσιο του 15ου ΦΝΘ, την επιτυχημένη σειρά συζητήσεων «Market Talks», όπου διακεκριμένοι επαγγελματίες του κινηματογραφικού χώρου, θα δώσουν χρηστικές πληροφορίες και πρακτικές συμβουλές στους έλληνες και ξένους ντοκιμαντερίστες. Στις ημίωρες αυτές συζητήσεις, αγοραστές, παραγωγοί και διανομείς θα αναπτύξουν συγκεκριμένα θέματα, βασισμένοι στην προσωπική τους εμπειρία.
 • Docs in Progress / Για δεύτερη συνεχή χρονιά, η Αγορά Ντοκιμαντέρ του 15ου ΦΝΘ παρουσιάζει τα Docs in Progress, σε παρόμοια λογική με το τμήμα Works in Progress της Αγοράς του ΦΚΘ. Πρόκειται για 12 ταινίες από τα Βαλκάνια, τη Μεσόγειο και την Κεντρική Ευρώπη, οι οποίες απευθύνονται αποκλειστικά στους ειδικούς καλεσμένους της Αγοράς και παρουσιάζονται στους παραγωγούς, εκπροσώπους πωλήσεων (sales agents), διανομείς και εκπροσώπους φεστιβάλ που θα είναι παρόντες στο 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης. Φέτος, για πρώτη φορά στα Docs in Progress θα απονεμηθεί βραβείο σε υπηρεσίες post-production αξίας 15.000 ευρώ, από την εταιρεία Authorwave.
 • Docs in Thessaloniki - Pitching Forum 2013 (Σάββατο 23 Μαρτίου 2013, ώρες 10:00-14:30 και Κυριακή 24 Μαρτίου 2013, ώρες 10:00-12:30 στην αίθουσα «Παύλος Ζάννας» / ανοικτό στο κοινό) / Ξεχωριστή θέση στη διοργάνωση έχει το Docs in Τhessaloniki / Pitching Forum 2013, το οποίο διοργανώνεται από το Ευρωπαϊκό Δίκτυο Ντοκιμαντέρ EDN, σε συνεργασία με το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης - Εικόνες του 21ου Αιώνα και με την υποστήριξη του Ευρωπαϊκού Προγράμματος ΜEDIA. To ετήσιο αυτό «διεθνές ραντεβού» περιλαμβάνει συζητήσεις για την παραγωγή και pitching επιλεγμένων σχεδίων ντοκιμαντέρ απ’ όλο τον κόσμο, μέσω εντατικών εκπαιδευτικών συναντήσεων και ανοιχτών στο κοινό συναντήσεων pitching. Με αυτό τον τρόπο, δίνει την ευκαιρία στους έλληνες επαγγελματίες του οπτικοακουστικού χώρου, να παρουσιάσουν και να προωθήσουν το έργο τους, σε τηλεοπτικούς σταθμούς της χώρας μας, αλλά και του εξωτερικού.

2

Διαβάστε περισσότερα για το 15ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης: