Οπως πρέπει, δηλαδή σύντομη και με ομιλίες που όντως κάτι είπαν, ήταν η τελετή έναρξης του 63ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης - ακόμα κι από τους εκπροσώπους του κράτους (ωστόσο όχι του Υπουργείου Πολιτισμού), που χαιρέτισαν τη διοργάνωση: τον Περιφερειάρχη Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολο Τζιτζικώστα, που έδωσε σφραγίδα εξασφάλισης πόρων για το Φεστιβάλ, τον Δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνο Ζέρβα, που έμοιαζε να παίρνει μέρος σε παιχνίδι κινηματογραφικών γνώσεων, τον Υφυπουργό Εσωτερικών, αρμόδιο για θέματα Μακεδονίας-Θράκης, Σταύρο Καλαφάτη που, μόνος εκείνος, αναγνώρισε από σκηνής (και) την ακτιβιστική δράση του παρουσιαστή της τελετής, Γιώργου Καπουτζίδη.
Διαβάστε ακόμη: To Flix βλέπει και γράφει για όλες τις ελληνικές ταινίες του 63ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
Ο οποίος Γιώργος Καπουτζίδης ήταν το πιο ευχάριστο και πνευματώδες πρόσωπο που έχουμε δει σε παρόμοια εκδήλωση εδώ και πολύ καιρό. Ως Σερραίος, μίλησε με χιούμορ αλλά και μια τρυφερότητα για τις μέρες της «θητείας» του στο Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης στα πολύ νεανικά του χρόνια, στο πώς αυτό του έμαθε κινηματογράφο, πώς του έδωσε διεξόδους για το μέλλον του, πώς, τελικά, ένας έφηβος από την περιφέρεια μπόρεσε, μέσα στα σινεμά και μπροστά στις οθόνες αυτού εδώ του Φεστιβάλ, να κάνει όνειρα και να βρει τη δύναμη να τα πραγματοποιήσει.
Με το ρόλο του Ambassador της Αγοράς του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης φέτος, ο Καπουτζίδης απέδειξε ξανά ότι έχει όχι απλώς την οξυδέρκεια και την άνεση που του επιτρέπουν να σταθεί οπουδήποτε, αλλά και την καλλιέργεια και το κέφι να κάνει κάθε περιβάλλον καλύτερο.
Διαβάστε ακόμη: 63 ταινίες που περιμένουμε να δούμε στο 63ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης
Από την πλευρά της, η Γενική Διευθύντρια του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, Eλίζ Ζαλαντό, μίλησε με θέρμη και αγωνιστικό πνεύμα για τη σύγχρονη Γυναίκα που βρίσκεται στο πρώτο πλάνο του Φεστιβάλ (επίσης στην αφίσα, το σποτ, την ίδια τη σύνθεση του προσωπικού της διοργάνωσης): «Πριν από ένα χρόνο, σ’ αυτήν εδώ την αίθουσα, εγκαινιάσαμε το 62ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης με μια σπουδαία ταινία. Το «Γεγονός» της Οντρέ Ντιγουάν,» είπε η Ζαλαντό, «μιλά για μια κοπέλα, η οποία τη δεκαετία του ’60, στη Γαλλία, ήθελε να κάνει έκτρωση. Ομως τότε αυτή η επέμβαση μπορούσε να στείλει μια γυναίκα στη φυλακή. Η ταινία ήταν βασισμένη στο βιβλίο της Ανί Ερνό που πριν από έναν μήνα τιμήθηκε με το βραβείο Νόμπελ. Ωστόσο, από πέρυσι μέχρι φέτος, αυτό το δικαίωμα, αλλά και πολλά άλλα δικαιώματα που αφορούν τις γυναίκες, απειλούνται καθημερινά. Είδαμε τι συμβαίνει σε πολλές χώρες του πλανήτη. Και παρακολουθούμε με τρόμο –αλλά και ελπίδα– των αγώνα των γυναικών του Ιράν. Γι’ αυτό και το Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης φέτος θα μιλήσει για τα δικαιώματα των γυναικών και θα αναδείξει σημαντικές δημιουργούς, που πηγαίνουν την τέχνη και το σινεμά ένα βήμα μπροστά. Για όλες αυτές τις γυναίκες, για όλες εμάς, για όλες εσάς, το Φεστιβάλ πάλεψε και θα παλεύει με τον τρόπο που ξέρει: μέσα από τις κινούμενες εικόνες, μέσα από τη λυτρωτική δύναμη του κινηματογράφου.»
Κλείνοντας την τελετή έναρξης, ο Καλλιτεχνικός Διευθυντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης, μίλησε για την ταινία του Στίβεν Σπίλμπεργκ, «The Fabelmans» (στις αίθουσες στα τέλη Νοεμβρίου από την Odeon) που ακολούθησε σε πανελλαδική πρεμιέρα, αλλά και για τη σύζευξη του κινηματογράφου και της ζωής, της τέχνης και της πραγματικότητας: «Το “The Fabelmans”,» είπε ο Ανδρεαδάκης, «είναι μια ταινία που μας θυμίζει, καλύτερα από οποιαδήποτε άλλη εδώ και πάρα πολλά χρόνια, το λόγο που κάνουμε αυτή τη δουλειά - που αγαπάμε τον κινηματογράφο, που βρίσκουμε αποκούμπι στην ποίηση, που συνεχίζουμε να ερωτευόμαστε μπροστά σε ένα έργο τέχνης ή μέσα σε μια σκοτεινή αίθουσα. Κατά πάσα πιθανότητα είναι η προσωπική ιστορία του ίδιου του Σπίλμπεργκ, ο οποίος συνειδητοποίησε από πολύ μικρός ότι… η ζωή βρίσκεται πάντα πίσω απ' τον καθρέφτη της τέχνης, ότι η πραγματικότητα μπορεί και να μην είναι παρά μια μικρή ψηφίδα στο μεγάλο μωσαϊκό των ονείρων.»
Αυτό το «μεγάλο μωσαϊκό των ονείρων» θα εξερευνήσει το 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και το Flix θα βρίσκεται εκεί, για να σας μεταφέρει κάθε στιγμή τα καλά και τα κακά, τις ταινίες και τα πρόσωπα, τις στιγμές και τις εικόνες του.
To 63o Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης διεξάγεται φέτος από τις 3 μέχρι και τις 13 Νοεμβρίου. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Φεστιβάλ, στην επίσημη σελίδα του στο Facebook και το Instagram.