Φεστιβάλ / Βραβεία

63 ταινίες που περιμένουμε να δούμε στο 63ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

στα 10

Ξεφυλλίζουμε το ωρολόγιο πρόγραμμα του 63ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης και σημειώνουμε τα SOS στην ατζέντα μας.

Flix Team
63 ταινίες που περιμένουμε να δούμε στο 63ο Διεθνές Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης

Το 63ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθεί φέτος από την Πέμπτη 3 Νοεμβρίου έως την Κυριακή 13 Νοεμβρίου 2022 σε φυσικούς χώρους και online.

Στο 63ο ΦΚΘ θα προβληθούν 199 μεγάλου μήκους και 68 μικρού μήκους ταινίες στις αίθουσες Ολύμπιον και Παύλος Ζάννας, στις αίθουσες του Λιμανιού, Φρίντα Λιάππα, Τώνια Μαρκετάκη, Τζον Κασσαβέτης, Σταύρος Τορνές, καθώς και στον κινηματογράφο Μακεδονικόν.

Θυμηθείτε εδώ τις ελληνικές ταινίες που θα προβληθούν στο 63ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης

Παράλληλα, παρακολουθούμε 93 ταινίες και διαδικτυακά, μέσω της ψηφιακής πλατφόρμας του Φεστιβάλ από τις 4 μέχρι και τις 13 Νοεμβρίου.

Ακολουθούν 63 επιλογές για όλες τις μέρες του Φεστιβάλ. Μια καλή αρχή για να περιηγηθείτε στο πλούσιο, ολοζώντανο, πρωτοποριακό και επίκαιρο πρόγραμμα του Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης. Το Flix θα βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει όλα όσα θα συμβαίνουν μέσα κι έξω από τις σκοτεινές αίθουσες.

To 63o Διεθνές Φεστιβάλ Κινημαογράφου της Θεσσαλονίκης διεξάγεται φέτος από τις 3 μέχρι και τις 13 Νοεμβρίου. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Φεστιβάλ, στην επίσημη σελίδα του στο Facebook και το Instagram.

la vaca

Η Αγελάδα που Τραγούδησε στο Μέλλον (La vaca que cantó una canción sobre el futuro) της Φρανσκίσκα Αλεγρία

03 Νοεμβρίου 2022 | 16:00 | Τζον Κασσαβέτης - 3 έως και 13 Νοεμβρίου Online | Σε αυτή τη μυστηριακή διερεύνηση εύθραυστων οικογενειακών σχέσεων και φυσικών τόπων, o μαγικός ρεαλισμός συναντά το οικολογικό παράλογο. Όταν χιλιάδες ψάρια πεθαίνουν σε έναν μολυσμένο ποταμό στη νότια Χιλή, η Μαγκνταλένα, μία γυναίκα που πέθανε πριν πολλά χρόνια, αναδύεται ανάμεσα από τα νεκρά σώματα τους. Η Μαγκνταλένα συναντά τον χήρο άντρα της, προκαλώντας του τεράστια έκπληξη και προτρέποντας την επιστροφή της κόρης τους, Σεσίλια. Η παρουσία της Μαγκνταλένα και η επιρροή της στο περιβάλλον πυροδοτούν την περιέργεια και τον φόβο της οικογένειας της. Καθώς το παρελθόν έρχεται στο προσκήνιο, μητέρα και κόρη θα αποκτήσουν την ευκαιρία να αλλάξουν το μέλλον. Μια γοητευτικά απόκοσμη και ηχηρή ιστορία για τη μητρότητα και τον φυσικό κόσμο, ένα μαγικό ξόρκι που ενθαρρύνει την ενδοσκόπηση ενώ μας κρατά σε αγωνία μέχρι το τέλος. Ανθρώπινες φωνές ενώνονται με τις φωνές των βοοειδών, σε μια χορωδία που αποκαλύπτει την προοπτική της ανάστασης και της επούλωσης των τραυμάτων.

a matter of trust

Ζήτημα Εμπιστοσύνης (Ingen kender dagen) της Ανέτε Κ. Όλεσεν

03 Νοεμβρίου 2022 | 13:00 | Τώνια Μαρκετάκη - 11 Νοεμβρίου 2022 | 14:00 | Μακεδονικόν | Πέντε άνθρωποι σε πέντε διαφορετικά μέρη της Δανίας ακολουθούν πέντε διαφορετικά και μοναδικά μονοπάτια στη ζωή. Μέσα σε ένα διάστημα 24 ωρών, ο καθένας τους θα έρθει αντιμέτωπος με ένα καθοριστικό και βαρυσήμαντο δίλημμα. Ένας άπιστος σύζυγος, μια γιατρός που μάχεται με την ηθική της, μια νεόνυμφη έγκυος, ένας νεαρός μαθητής που ψάχνει την ταυτότητά του και ένα επτάχρονο κορίτσι – όλοι τους ρισκάρουν το πιο εύθραυστο κομμάτι της ζωής: την εμπιστοσύνη. Όμως η εμπιστοσύνη βρίσκεται στο στόχαστρο και οι επιπτώσεις θα είναι μοιραίες, απαγορευμένες και ντροπιαστικά απολαυστικές.

rodeo

Ροντέο (Rodeo) της Λολά Κιβορόν

03 Νοεμβρίου 2022 | 20.00 | Σταύρος Τορνές | Ήδη από τις εξεγέρσεις του 2005, τα προάστια του Παρισιού επιμένουν να μας θυμίζουν συνεχώς τις σφοδρές ταξικές συγκρούσεις και τις εσωτερικές, εθνοτικές διαμάχες που χαρακτηρίζουν τη –μάλλον ανομοιογενή– γαλλική επικράτεια. Παρατηρώντας από κοντά και επί σειρά ετών μια underground κοινότητα μοτοσικλετιστών στα βόρεια του Παρισιού, μια νεαρή σκηνοθέτρια αντλεί από τη δική της προσωπική εμπειρία για να αφηγηθεί την ιστορία της Ζουλιά, μιας ασυμβίβαστης, ανεξάρτητης αμαζόνας, η οποία βρίσκει διέξοδο στο πάθος της για τις μοτοσικλέτες και στον έρωτα για τις υψηλές ταχύτητες. Ο κόσμος της είναι αυτός των αστικών «ροντέο» – των παράνομων συγκεντρώσεων όπου οι αναβάτες κάνουν επίδειξη των μηχανών τους και παράτολμων ακροβατικών. Σε μια ταινία όπου οι μοτοσυκλέτες γίνονται μηχανικά άλογα ενός σύγχρονου γουέστερν, η γυναικεία κατάσταση σε έναν ανδροκρατούμενο κόσμο εξετάζεται από μια πρωτόγνωρη σκοπιά, ενώ ταυτόχρονα αποκαλύπτονται οι όψεις της σκληρής κοινωνικής πραγματικότητας που τροφοδοτούν τις συγκρούσεις.

somweher over the chemtrails

Μας Ψεκάζουν (Somewhere over the Chemtrails) του Ανταμ Κόλομαν Ριμπάνσκι

03 Νοεμβρίου 2022 | 20:00 | Μακεδονικόν | Ποιό είναι το αληθινό πρόσωπο των ανθρώπων που αποκαλούμε «ψεκασμένους»; Με το βλέμμα στραμμένο στον ουρανό και τα πόδια ριζωμένα βαθιά στη γη, ένας σκηνοθέτης με ιδιαίτερη ευαισθησία για την ανθρώπινη κατάσταση μάς συστήνει τον Στάντα και τον Μπρόνια, δύο εθελοντές πυροσβέστες σε ένα μικρό χωριό της Τσεχίας. Ενώ ο αδέξιος Στάντα μετράει μέρες για τη γέννηση του γιου του, ο μεγαλύτερος σε ηλικία φίλος του δεν απολαμβάνει πια τη ζωή, μιας που πρόσφατα έμεινε χήρος. Τα πράγματα όμως παίρνουν μια απρόσμενη τροπή κατά τη διάρκεια των πασχαλινών εορτασμών, όταν ένα φορτηγάκι πέφτει πάνω στο πλήθος. Προτού το πάρει κανείς είδηση, ο οδηγός φεύγει τρέχοντας από τη σκηνή του τροχαίου. Ο κόσμος πιστεύει ότι πρόκειται για τρομοκρατική επίθεση και το εορταστικό κλίμα διαλύεται, βυθίζοντας τους ντόπιους σε μια ατμόσφαιρα φόβου, μίσους και παραπληροφόρησης. Ο Μπρόνια, που είναι πεπεισμένος πως πρόκειται για τρομοκρατία, προσπαθεί να κάνει κάτι για να βελτιώσει την κατάσταση. Η αίσθηση του κινδύνου τού δίνει νέα πνοή, κι έτσι η πυροσβεστική μετατρέπεται σε πολιτοφυλακή... Μια λακωνική, ατμοσφαιρική κωμωδία για τον φόβο, την προκατάληψη και την επιμονή, η οποία ανατέμνει τις ρίζες του ρατσισμού.

the ballad of the crowfoot

Η Μπαλάντα του Κορακοπόδη (The Ballad of Crowfoot) του Γουίλι Νταν

03 Νοεμβρίου 2022 | 16:00 | Παύλος Ζάννας | Στην περίφημη Μπαλάντα του Κορακοπόδη του πολυτάλαντου τραγουδοποιού και σκηνοθέτη Γουίλι Νταν, ένα δυναμικό μοντάζ συνυφαίνει το φωτογραφικό αρχείο με το τραγούδι του δημιουργού, συνδυάζοντας τη δύναμη της ιστορίας και της παράδοσης με την ελευθερία και τη δυναμικότητα της μουσικής. Αυτός ο σπαρακτικός συνδυασμός ήχου και εικόνας ξετυλίγει την ιστορία των Καναδών ιθαγενών αλλά και του θρυλικού αρχηγού της φυλής των Μαυροπόδαρων, μιας σχεδόν μυθικής προσωπικότητας. Η ταινία είναι μέρος του αφιερώματος «Κινηματογράφος των Αυτόχθονων».

war pony

Αλογο του Πολέμου (War Pony) των Τζίνα Γκάμελ και Ράιλι Κιου

04 Νοεμβρίου 2022 | 19:00 | Τώνια Μαρκετάκη - 13 Νοεμβρίου 2022 | 22:00 | Μακεδονικόν | Το «Αλογο του Πολέμου» ακολουθεί τις αλληλένδετες ιστορίες δύο νεαρών ανδρών της φυλής Oglala Lakota, οι οποίοι μεγαλώνουν στο Πάιν Ριτζ – έναν προστατευόμενο καταυλισμό αυτόχθονων Αμερικανών στον Αμερικανικό Νότο. Ο 23χρονος Μπιλ φιλοδοξεί να κάνει πράγματα για τον εαυτό του. Είτε πρόκειται για παράδοση προϊόντων ή για εκτροφή Πουντλ, είναι αποφασισμένος να κατακτήσει σύντομα το Αμερικάνικο Όνειρο. Στο μεταξύ, ο 12χρονος Μάθο ανυπομονεί να γίνει άντρας. Αποζητώντας απεγνωσμένα την αποδοχή του πατέρα του, παίρνει μια σειρά παρορμητικών αποφάσεων που θα φέρουν τα πάνω κάτω στη ζωή του, ενώ αντιλαμβάνεται πως δεν έχει τα εφόδια για να αντιμετωπίσει τις σκληρές αλήθειες του κόσμου των ενηλίκων. Ενωμένοι με έναν άρρηκτο δεσμό λόγω της κοινής αναζήτησης του ανήκειν, τα δύο αγόρια παλεύουν με την ταυτότητά τους, τις οικογένειές τους και την απώλεια, καθώς εξερευνούν –μέσα από τους δικούς τους μοναδικούς δρόμους– την ανδρική ταυτότητα.

Beautiful Beigns

Ομορφα Πλάσματα (Berdreymi) του Γκούδμουντουρ Άρναρ Γκούδμουντσον

04 Νοεμβρίου 2022 | 15:45 | Τώνια Μαρκετάκη - 05 Νοεμβρίου 2022 | 21:30 | Τώνια Μαρκετάκη | Ο Άντι, ένα αγόρι που μεγάλωσε με τη μάντισσα μητέρα του, αποφασίζει να πάρει υπό την προστασία του έναν παρείσακτο νεαρό, θύμα bullying, και να τον κάνει μέλος της περιθωριακής παρέας του. Χωρίς την επίβλεψη των ενηλίκων, τα αγόρια διερευνούν τα όρια της επιθετικότητας και της βίας, ενώ παράλληλα μαθαίνουν για την αφοσίωση και την αγάπη. Καθώς η συμπεριφορά τους τούς εκτροχιάζει σε συνθήκες απειλητικές για τη ζωή τους, ο Άντι αρχίζει να βλέπει οράματα στον ύπνο του. Θα καταφέρει με τη διαίσθηση που έχει αναπτύξει να οδηγήσει τον ίδιο και τους φίλους του σε ένα ασφαλές μονοπάτι; Ή θα χαθούν επ' αόριστον στον κόσμο της βίας;

les amandiers

Για Πάντα Νέοι (Les Amandiers) της Βαλέρια - Μπρούνι Τεντέσκι

04 Νοεμβρίου 2022 | 23:00 | Φρίντα Λιάππα | Βρισκόμαστε στα τέλη της δεκαετίας του ’80 στο Παρίσι και ένας θίασος νεαρών ηθοποιών έχει μόλις κερδίσει μια θέση στο Les Amandiers, μια επιφανή θεατρική σχολή όπου βρίσκεται επικεφαλής ο Πατρίς Σερό. Ξεκινούν τη νέα τους ζωή και τα πρώτα βήματα της καριέρας τους. Στην πορεία θα αποκτήσουν γνώσεις, θα αναλάβουν δράση, θα αγαπήσουν, θα νιώσουν φόβο, και θα ζήσουν στα άκρα – μόνο που θα βιώσουν επίσης και την πρώτη τους τραγική εμπειρία. Μια ημι-αυτογραφική αποτίμηση της υποκριτικής τέχνης από τη σκηνοθέτρια, και ταυτόχρονα μια ερωτική επιστολή σε έναν φίλο και συνεργάτη της που δεν βρίσκεται πια εν ζωή, αποφεύγει να σταθεί σε μεγάλα ζητήματα και επιλέγει να εστιάσει στα έντονα ανθρώπινα συναισθήματα· ταυτόχρονα, μεταφράζει την σαρωτική ερμηνευτική της προσέγγιση της και τη δυναμική παρουσία της στη μεγάλη οθόνη σε μια κινηματογραφική γλώσσα που διερωτάται αν η νοσταλγία είναι τελικά το μόνο που απομένει όταν όλα έχουν χαθεί.

Boy from Heaven

Η Συνωμοσία του Καΐρου (Boy from Heaven) του Ταρίχ Σαλέκ

04 Νοεμβρίου 2022 | 20.00 | Φρίντα Λιάππα | Ο Ταρίκ Σαλέχ αποτυπώνει στην οθόνη τους στενούς δεσμούς μεταξύ της αιγυπτιακής εκκλησίας και του κοσμικού κράτους, σε μια ταινία που αναβλύζει παράνοια, μυστήριο και συνωμοσίες. Ο Άνταμ, γιος ενός ψαρά, έχει το μοναδικό προνόμιο να σπουδάζει στο πανεπιστήμιο Al-Azhar University του Καΐρου, την κοιτίδα του σουνιτικού Ισλάμ. Λίγο μετά την άφιξη του στη πόλη, ο πιο υψηλόβαθμος θρησκευτικός ηγέτης του πανεπιστημίου – ο Μεγάλος Ιμάμης – πεθαίνει ξαφνικά· έτσι, σύντομα ο Άνταμ θα γίνει ένα πιόνι στο αδίστακτο παιχνίδι εξουσίας που εκτυλίσσεται ανάμεσα στη θρησκευτική και την πολιτική ελίτ της Αιγύπτου. Αντλώντας ανοιχτά τις αναφορές του από το μνημειώδες Όνομα του ρόδου του Ουμπέρτο Έκο, Η συνωμοσία του Καΐρου ξεδιπλώνει ένα συναρπαστικό πολιτικό θρίλερ με φόντο την καρδιά των θρησκευτικών και κρατικών ινστιτούτων της Αιγύπτου. Η ταινία ανήκει στο διαγωνιστικό τμήμα Γνωρίστε τους Γείτονες.

a love song

Ενα Τραγούδι Αγάπης (A Love Song) του Μάξ Γουόκερ-Σίλβερμαν

04 Νοεμβρίου 2022 | 22.30 | Ολύμπιον - 10 Νοεμβρίου 2022 | 14:00 | Ολύμπιον | Η Φέι, μια ρομαντική και ασκητική γυναίκα του σήμερα, διάγει έναν λιτό και απέριττο βίο σ’ ένα τροχόσπιτο παρκαρισμένο δίπλα σε μια λίμνη, νότια από τα Βραχώδη Όρη του Κολοράντο. Μαζεύει όστρακα για βραδινό και ακούει ραδιόφωνο, ενώ ακολουθεί μικρές καθημερινές τελετουργίες περιμένοντας εναγωνίως την άφιξη ενός σημαντικού καλεσμένου: του άντρα που είχε ερωτευτεί στα νιάτα της, με τον οποίο μοιράζεται μια κοινή κληρονομιά πόνου και θλίψης. Ο χρόνος έχει χαραχτεί στο πρόσωπο της, το οποίο αντανακλά πια το σκληρό αλλά επιβλητικό τοπίο της Americana. Μια τρυφερή, λακωνική ταινία στοχαστικής ενδοσκόπησης, για τη δύναμη του συναισθήματος, της απώλειας και της νοσταλγίας, αλλά και τα έγκατα της μελαγχολίας, με μια σαρωτική ερμηνεία από μια σπουδαία καρατερίστα της εποχής μας. Η καρδιά –που κυνηγάει μονάχη– μας προσκαλεί πάντα να μουρμουρίσουμε το τραγούδι της, ακόμα κι αν δεν ξέρουμε τα λόγια.

Love according to Dalva

Με τα Μάτια της Ντάλβα (Love According to Dalva) της Εμανουέλ Νικό

05 Νοεμβρίου 2022 | 19:00 | Τώνια Μαρκετάκη | Σε μια εποχή όπου τα φαινόμενα οικογενειακής βίας κατά των γυναικών μικρής και μεγάλης ηλικίας μοιάζει να εντείνονται (ή, τουλάχιστον, να γίνονται πλέον ορατά πέρα από τους τοίχους της οικίας), μια ταινία διερευνά το σύνθετο δίκτυο δύναμης και εξουσίας που ενθαρρύνει την κακοποίηση. Όταν η αστυνομία εισβάλλει απότομα στο σπίτι της Ντάλβα για να την μεταφέρει σε μια μονάδα ανάδοχης φροντίδας, εκείνη αρχίζει σιγά σιγά να συνειδητοποιεί πως αντιλαμβανόταν διαφορετικά την αγάπη τους με τον πατέρα της. Με τη βοήθεια της νέας της συγκατοίκου και μιας κοινωνική λειτουργού, η Ντάλβα θα μάθει πώς να είναι και πάλι παιδί. Σε αυτό το αιχμηρό ντεμπούτο, η Εμανουέλ Νικό διερευνά τις διάφορες εκδοχές της βίας που εκδηλώνονται κατά τη διάρκεια της ευάλωτης παιδικής ηλικίας, με βαθιά ευαισθησία και απαράμιλλη ευγένεια, σ’ ένα ελπιδοφόρο ταξίδι προς την επούλωση.

astor place

Astor Place της Ιβ Χέλερ

05 Νοεμβρίου 2022 | 13:00 | Παύλος Ζάννας | «Οι περαστικοί στο Astor Place της Νέας Υόρκης λένε πολλά χωρίς να μιλούν, καθώς παρατηρούμε τις κινήσεις τους μέσα από το τζάμι της βιτρίνας ενός ντάινερ. Ήθελα να καταγράψω την αυτοσχέδια χορογραφία του δρόμου, τον χορό των βλεμμάτων και το αίνιγμα των ταυτοτήτων. Η ταινία αυτή είναι επηρεασμένη από τη δουλειά των Αδελφών Λιμιέρ και αποσκοπεί στο να διαρρήξει την αυθεντία της στατικής κάμερας και να θέσει το ερώτημα του ποιος παρακολουθεί ποιόν». Η ταινία ανήκει στο αφιέρωμα στην Ιβ Χέλερ.

the exquisite corpus

To Eξαίσιο Σώμα (The Exquisite Corpus) του Πέτερ Τσερκάσκι

05 Νοεμβρίου 2022 | 16:00 | Παύλος Ζάννας | Με μια αίσθηση παραπλανητικής απλότητας, ο Πέτερ Τσερκάσκι ξεκινά το κινηματογραφικό του ταξίδι σε περιοχές της επιθυμίας που εντοπίζονται στο «ερωτικοποιημένο» σινεμά: ένα ζευγάρι χωρίς ρούχα, που ξεπήδησε από μια ταινία της δεκαετίας του ’60 για τον γυμνισμό, επιβιβάζεται σε ένα μικρό ιστιοπλοϊκό που αρμενίζει σε σκοτεινά νερά, παράλληλα σε μια βραχώδη ακτή, ώσπου φτάνει σε μια απομονωμένη παραλία όπου ξαπλώνει μια αιθέρια ύπαρξη. Περίπου τέσσερα λεπτά περνούν ώσπου να φτάσει ο Τσερκάσκι σε αυτό το σημείο, κι έπειτα από αυτό εξαπολύει το χαρακτηριστικό του στυλ. Εικόνες αρχίζουν να τρεμοπαίζουν, να αλληλο-παρεμβάλλονται και να εμφανίζονται σε διπλοτυπία, να εναλλάσσουν νευρικά το νεγκατίφ με το ποζιτίφ, και να διαχέονται μέσω της υπερέκθεσης, της υποέκθεσης και άλλων πολλαπλών εκθέσεων, του split screen και άλλων παραμορφωτικών εφέ. Ο τίτλος δεν αποτελεί απλώς αναφορά στο «εξαίσιο πτώμα» (τη γνωστή καλλιτεχνική μέθοδο των υπερρεαλιστών, γνωστή ως cadavre exquis), αλλά και φόρο τιμής στον γνωστό στην καθομιλουμένη γερμανικό όρο schöne Leiche, που σημαίνει «όμορφη κηδεία». Άλλωστε, τη σήμερον ημέρα, το φωτοχημικό σινεμά είναι για πολλούς αναχρονιστικό. Η ταινία ανήκει στο αφιέρωμα στον Πέτερ Τσερσκάσκι.

burning days

Μέρες Ξηρασίας (Kurak Günler) του Εμίν Αλπέρ

05 Νοεμβρίου 2022 στις 19,45 και 8 Νοεμβρίου στις 14.00 στον Σταύρο Τορνέ | Σε αυτή την τολμηρά στιλιζαρισμένη ταινία που αναμειγνύει την εικονογραφία του γουέστερν και του νεο-νουάρ με την αιχμηρή κοινωνική κριτική, ο Εμρέ, ένας νέος και αφοσιωμένος εισαγγελέας, διορίζεται σε μια μικρή πόλη που μαστίζεται από τη λειψυδρία και τα πολιτικά σκάνδαλα. Αν και στην αρχή νιώθει ευπρόσδεκτος, στην πορεία οι συναντήσεις του κινούνται σε υψηλούς τόνους και άθελά του εμπλέκεται στην τοπική πολιτική σκηνή. Όταν ο Εμρέ έρχεται πιο κοντά με τον ιδιοκτήτη της τοπικής εφημερίδας, οι φήμες οργιάζουν και η ένταση κορυφώνεται. Εκρηκτική από την πρώτη κιόλας σκηνή (όταν μια τρύπα στη γη μάς βυθίζει σ’ ένα σύμπαν γεμάτο βία και αίμα) και καθηλωτική ως τους τίτλους τέλους, αυτή η οξυδερκής αλληγορία για την ομοκοινωνικότητα και την εξουσία επινοεί μια νέα γλώσσα για να καταδικάσει μια κοινωνία που έχει φτιαχτεί από άντρες. Κυρίως, όμως, πραγματεύεται με λεπτούς χειρισμούς τις εσωτερικές τους συγκρούσεις.

Rheingold

Το Χρυσάφι του Ρήνου (Rheingold) του Φατίχ Ακίν

05 Νοεμβρίου 2022 | 20.00 | Ολύμπιον | Η διαδρομή του Xatar, ενός ράπερ που έγινε διάσημος στη Γερμανία σκαρφαλώνοντας από το γκέτο στην κορυφή των μουσικών charts, είναι μια δραματική περιπέτεια. Από την κόλαση μιας φυλακής στο Ιράκ, ο Γκιγουάρ (όπως είναι το κατά κόσμον όνομά του) έφτασε στη Γερμανία με την οικογένειά του σε παιδική ηλικία, στα μέσα της δεκαετίας του ογδόντα, και προσγειώθηκε στα χαμηλά της κοινωνικής κλίμακας, περιτριγυρισμένος από ευκαιρίες αλλά και πολλά περισσότερα εμπόδια. Μέσα σε ελάχιστο χρόνο τον βλέπουμε να μεταμορφώνεται από μικροεγκληματίας σε μεγαλέμπορο ναρκωτικών – μέχρι που εξαιτίας του χάνεται ένα σημαντικό φορτίο του εμπορεύματος. Έτσι, προκειμένου να τακτοποιήσει τα χρέη του με το καρτέλ, ο Γκιγουάρ σχεδιάζει μια ληστεία χρυσού. Στην πρώτη του απόπειρα στο είδος της κινηματογραφικής βιογραφίας, ο πολύπειρος Φατίχ Ακίν επιλέγει να αφηγηθεί την –απίστευτη κι όμως αληθινή– ιστορία ενός σταρ της χιπ χοπ σκηνής που από πρόσφυγας έγινε γκάνγκστερ και στη συνέχεια μουσικός. Βασισμένο στην αυτοβιογραφία του Hajabi, το Χρυσάφι του Ρήνου είναι γεμάτο με σκηνές που σε αφήνουν άναυδο: στιγμές μιας ζωής τόσο συναρπαστικά μυθιστορηματικής που καθώς την παρακολουθείς αναγκάζεσαι να παραδεχτείς πως έπρεπε να γίνει ταινία! Και, ευτυχώς για τους απανταχού κινηματογραφόφιλους, είναι ο Φατίχ Ακίν που επέλεξε να την κάνει.

The Kings of the World

Βασιλιάδες του Κόσμου (Los Reyes del Mundo) της Λάουρα Μόρα

05 Νοεμβρίου 2022 | 17:00 | Ολύμπιον - 09 Νοεμβρίου 2022 | 14:00 | Φρίντα Λιάππα | «Μια μέρα όλοι οι άνθρωποι αποκοιμήθηκαν… Και οι δαχτύλιοι του κόσμου κάηκαν». Ο Ρα, ένας έφηβος που ξέρει τους δρόμους του Μεντεγίν σαν την παλάμη του, παίρνει επιτέλους στα χέρια του ένα πολυαναμενόμενο γράμμα. Η κυβέρνηση της Κολομβίας του έχει στείλει ένα πιστοποιητικό που κατοχυρώνει το ιδιοκτησιακό του δικαίωμα του στη γη των προγόνων του, την οποία είχαν υφαρπάξει παραστρατιωτικές ομάδες από την οικογένειά του δεκαετίες νωρίτερα. Μεθυσμένος από την προοπτική τού να συναντήσει έναν τόπο που επιτέλους θα αποκαλέσει σπίτι, μαζεύει την οικογένεια που έχει ο ίδιος επιλέξει: πέντε αγόρια που μαζεύουν παλιοσίδερα στους δρόμους του Μεντεγίν. Μαζί ξεκινούν το ταξίδι σε ένα τοπίο όπου καταπράσινα δάση και η πυκνή ομίχλη κρύβουν μια πανδημία διάχυτης βίας. Στην πορεία θα συναντήσουν άλλους ανθρώπους που κατοικούν στο περιθώριο μιας ταραγμένης κοινωνίας, οι οποίοι θα τους προσφέρουν εναλλακτικά μαθήματα θάρρους και καλοσύνης, ωμότητας και απληστίας. Ανάμεσα στο ντελίριο και στην πικρή πραγματικότητα, αυτή η καλειδοσκοπική ταινία δρόμου ακολουθεί μια σουρεαλιστική και επικίνδυνη οδύσσεια στη βίαιη κληρονομιά της σύγχρονης Κολομβίας. Μια ταινία για την ανυπακοή, τη φιλία και την αξιοπρέπεια που ενυπάρχουν στην αντίσταση. Ένα ταξίδι στο πουθενά, όπου όλα μπορούν να συμβούν – και θα συμβούν.

butterfly vision

Το Ονειρο της Πεταλούδας (Bachennya metelyka) του Μαξίμ Νακονέτσνι

06 Νοεμβρίου 2022 17:00 | Φρίντα Λιάππα - 07 Νοεμβρίου 2022 19:30 | Μακεδονικόν | Ένα Ξύπνημα στον εφιάλτη για τον 21ο αιώνα: Αποκλίνοντας από το μοντέλο της τυπικής ένδοξης και πατριωτικής (αντρικής) πολεμικής ιστορίας, Το όραμα της πεταλούδας δίνει βάρος στον ψυχισμό των γυναικών στρατιωτών που καλούνται ν’ αντιμετωπίσουν ρίσκα μεγαλύτερα και από τον θάνατο. Έπειτα από μήνες στις φυλακές του Ντονμπάς, η Ουκρανή Λίλια, ειδική στην εναέρια αναγνώριση, επιστρέφει σπίτι της, στην οικογένεια της. Όμως μνήμες και συναισθήματα από τον καιρό της αιχμαλωσίας, εξακολουθούν να τη βασανίζουν και να επανέρχονται στο παρόν, με τη μορφή ονείρων. Ενώ αδυνατεί να ξεχάσει, η Λίλια αρνείται να αυτοπροσδιοριστεί ως θύμα και ξεκινά μια νέα μάχη, με σκοπό την προσωπική της απελευθέρωση. Με την ευαισθησία και τη σχολαστικότητα ενός εντομολόγου, ο σκηνοθέτης διερευνά τις μύχιες, υπερβατικές διαστάσεις του ατομικού τραύματος, οι οποίες στη συγκεκριμένη περίπτωση αντικατοπτρίζουν την ανοιχτή πληγή μιας ολόκληρης χώρας συντετριμμένης από τον πόλεμο, τη βία και το μίσος. Η ταινία ανήκει στο διαγωνιστικό τμήμα Γνωρίστε τους Γείτονες.

other people

Αλλοι Ανθρωποι (Inni Ludzie) της Αλεξάντρα Τερπίνσκα

06 Νοεμβρίου 2022 | 14:00 | Φρίντα Λιάππα - 07 Νοεμβρίου 2022 22:00 | Παύλος Ζάννας | Ενα αστικό δράμα με πρωταγωνιστή τον Καμίλ, έναν επίδοξο ράπερ ο οποίος αντί να εξελίσσει τη ζωή και την καριέρα του, κάνει καταχρήσεις, περιπλανιέται στην πόλη και συνάπτει ερωτικό δεσμό με μια βαριεστημένη πλούσια νοικοκυρά, την Ιβόνα. Μια πολυφωνική ιστορία για τους μοναχικούς ανθρώπων που ονειρεύονται την αγάπη στη μεγαλούπολη, ένα συναρπαστικό και σκοτεινό πορτρέτο της σύγχρονης κοινωνίας που χτίζεται στη σκιά του καπιταλισμού, όπου άλλοι άνθρωποι –γείτονες και περαστικοί– μοιάζουν με χορό ενός αρχαίου δράματος, εκφράζοντας τον καταπιεσμένο θυμό και την εσωτερική ματαίωση των πρωταγωνιστών.

ευα

Εύα της Μαρίας Πλυτά

06 Νοεμβρίου 2022 | 19:00 | Τζον Κασσαβέτης | Κατά τη διάρκεια των θερινών της διακοπών, μια παντρεμένη γυναίκα, η Εύα, γνωρίζει έναν νεαρό με τον οποίο ζει μια εφήμερη ερωτική σχέση προκαλώντας την οργή του συζύγου της και τα επικριτικά σχόλια της μικρής κοινωνίας του νησιού. Η ταινία είναι μέρος του αφιερώματος στην Μαρία Πλυτά.

αναπαράσταση

Αναπαράσταση του Θόδωρου Αγγελόπουλου

06 Νοεμβρίου 2022 | 20:00 | Ολύμπιον | Μετά από χρόνια δουλειά στη Γερμανία, ένας άντρας επιστρέφει στο χωριό του, την Τυμφαία Ηπείρου: μια χούφτα πέτρινα σπίτια σε μια έρημη, τραχιά και αποδεκατισμένη από τόσα χρόνια μετανάστευσης περιοχή, όπου μετράνε τις μέρες τους οι λιγοστοί εναπομείναντες κάτοικοι. Λίγες μέρες αργότερα, η σύζυγος με τη βοήθεια του εραστή της, τον σκοτώνει και τον θάβει στον κήπο και διαδίδει στο χωριό ότι ο άντρας της ξανάφυγε για τη Γερμανία. Στο χωριό, η ξαφνική αναχώρηση του μετανάστη δημιουργεί υποψίες και γρήγορα θα φτάσει η αστυνομία. Αυτός είναι ο πυρήνας του θέματος που θα αναπτυχθεί μέσα από διαφορετικές έρευνες: τη γραφειοκρατική (της ανάκρισης) που αναζητά έναν ένοχο για να κλείσει την υπόθεση, κι εκείνη μιας ομάδας δημοσιογράφων, η οποία, καταγράφοντας τις μαρτυρίες των κατοίκων, αναδεικνύει το κοινωνιολογικό πλαίσιο που υπέθαλψε αυτή η ιστορία αλλά και τη δραματική κοινωνική πραγματικότητα του χωριού που παραμένει ανοιχτή πληγή. Η ταινία είναι μέρος του αφιερώματος στον Θόδωρο Αγγελόπουλο.

lord of the flies

Ο Αρχοντας των Μυγών (Lord of the Flies) του Πίτερ Μπρουκ

06 Νοεμβρίου 2022 | 14:00 | Μακεδονικόν | Μετά από ένα αεροπορικό δυστύχημα, μια ομάδα νεαρών αγοριών θα εγκλωβιστούν σ’ ένα ερημονήσι. Τα παιδιά θα ορίσουν αρχηγό ένα μέλος της ομάδας και μαζί θα επιχειρήσουν να δημιουργήσουν μια οργανωμένη κοινωνία με απώτερο σκοπό την επιβίωση. Η δημοκρατία και η τάξη θα αρχίσουν σύντομα να καταρρέουν όταν κάποιοι αποστάτες θα προβούν σε βιαιοπραγίες, επιφέροντας τρομακτικές συνέπειες. Μια μεταφορά του δυστοπικού μυθιστορήματος του νομπελίστα Γουίλιαμ Γκόλντινγκ, το οποίο εκδόθηκε το 1954 και διερευνά την εγγενή βαρβαρότητα του ανθρώπινου είδους –και ελεύθερη «μετάφραση» της περίφημης θεατρικής παράστασης του Μπρουκ–, η ταινία οδηγεί τον θεατή από την ελπίδα στην καταστροφή με το ίδιο δέος και δισταγμό που τα έντομα προσεγγίζουν το φως. Η ταινία είναι μέρος του αφιερώματος στον Πίτερ Μπρουκ.

lola

Λόλα (Lola) του Αντριου Λέγκι

06 Νοεμβρίου 2022 | 17.00 | Ολύμπιον - 07 Νοεμβρίου 2022 | 22:00 | Τώνια Μαρκετάκη | Τι θα γινόταν αν το Space Oddity του Ντέιβιντ Μπόουι μπορούσε να ακουστεί το 1941; Αυτό είναι ένα από τα πολλά ερωτήματα που θέτει η Λόλα – μια ταινία αντιπροσωπευτική της προσήλωσης του είδους της επιστημονικής φαντασίας στην τεχνολογία, στις «υποσχέσεις» της για αιώνια ευδαιμονία, αλλά και στις καταστροφικές της συνέπειες. Με καθηλωτικές ασπρόμαυρες εικόνες και πλάνα γυρισμένα σε φιλμ 16mm που αναδύουν μια αύρα «αυθεντικότητας», η ταινία ξεδιπλώνεται σ’ έναν παράλληλο χωροχρόνο. Εκεί δύο αδερφές εφευρίσκουν ένα μηχάνημα που φέρνει στις συχνότητες του οικιακού ραδιοφώνου εκπομπές από το μέλλον – του δίνουν μάλιστα το γυναικείο όνομα Λόλα, σαν να επρόκειτο για την καλύτερή τους φίλη. Όταν όμως ξεσπά ο Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος, η ηθική συγκρούεται με την ευθύνη, καθώς οι δύο αδερφές καλούνται να αποφασίσουν πώς θα αξιοποιήσουν αυτή τη γνώση – που, όπως ξέρουμε, είναι η απόλυτη μορφή εξουσίας.

drii winter

Ενα Κομμάτι Ουρανού (Drii Winter) του Μίκαελ Κοχ

07 Νοεμβρίου 2022 | 13:30 | Ολυμπίον - 08 Νοεμβρίου 2022 | 17:00 | Φρίντα Λιάππα | Σ’ ένα απομονωμένο χωριό ένας άγουρος έρωτας μπαίνει σε μια απρόσμενη δοκιμασία. Η Άννα είναι μια νεαρή, μόνη γυναίκα από το χωριό και έχει μια κόρη από προηγούμενη σχέση, ενώ ο Μάρκο είναι ένας παρείσακτος από τον κάμπο, στον οποίο οι αγρότες του βουνού έχουν αναθέσει την καλλιέργεια της τραχιάς γης. Οι δυο τους θα χαρούν τον ενθουσιασμό του καινούργιου έρωτα και την οικογενειακή θαλπωρή. Όταν όμως ο Μάρκο χάνει ξαφνικά τον αυτοέλεγχό του και συμπεριφέρεται με απρόβλεπτο τρόπο, νέες εντάσεις ξεσπούν εντός της κοινότητας. Κόντρα στην αλλαγή των εποχών και στις δυσκολίες της καθημερινότητας, η Άννα παλεύει για να κρατήσει ζωντανό έναν έρωτα που θεωρεί ικανό να νικήσει ακόμα και τον θάνατο.

Octopus Skin

Δέρμα Χταποδιού (La Piel Pulpo) της Ανα Κριστίνα Μπαραγκάν

07 Νοεμβρίου 2022 19:00 | Φρίντα Λιάππα - 8 έως 13 Νοεμβρίου Online | Τα δεκαεφτάχρονα δίδυμα Ίρις και Άριελ ζουν με τη μητέρα τους και τη μεγαλύτερη τους αδερφή σε ένα βραχώδες νησί γεμάτο μαλάκια και ερπετά. Τα δίδυμα εφηβάκια έχουν μεγαλώσει αποκομμένα από τη ηπειρωτική χώρα, βρίσκοντας καταφύγιο σε μια αδερφική σχέση που ξεπερνά τα όρια της κοινής οικειότητας των οικογενειακών σχέσεων και χτίζοντας μια υπερβατική σύνδεση με τη φύση. Έπειτα από μήνες εμπλοκής σε μια σχέση αγάπης και μίσους με τα παιδιά της, η μητέρα τους αυτοκτονεί. Ο ξαφνικός της θάνατος επηρεάζει βαθιά τα παιδιά, και η Ίρις, παρακινημένη από την έντονη ανάγκη να ξεφύγει από τον αδερφό της, αποφασίζει να πάει μόνη της στην πόλη για πρώτη φορά... Μια ταινία που μοιάζει καμωμένη από τα τέσσερα στοιχεία της φύσης, μας μεταφέρει σε ένα περίκλειστο ψυχικό και περιβαλλοντικό σύμπαν, διεγείροντας όλες μας τις αισθήσεις και θυμίζοντάς μας τα λόγια του ποιητή Τζον Νταν: «κανένας άνθρωπος δεν είναι νησί».

palm trees

Φοινικόδεντρα και Ρεύμα Υψηλής Τάσης (Palm Trees and Power Lines) της Τζέιμι Ντακ

07 Νοεμβρίου 2022 | 23:00 | Φρίντα Λιάππα - 8 έως 13 Νοεμβρίου Online | Μια θαρραλέα διερεύνηση του ορισμού της συναίνεσης ακολουθεί τη δεκαεπτάχρονη Λέα, η οποία περνάει αμέριμνα πλην άσκοπα τις καλοκαιρινές διακοπές της, κάνοντας ηλιοθεραπεία στην αυλή μαζί με την καλύτερη της φίλη, προσπαθώντας να αποφύγει την απαιτητική μητέρα της και καπνίζοντας χόρτο με συμμαθητές της. Αυτή η μονοτονία διακόπτεται από την τυχαία της συνάντηση με τον Τομ, έναν μεγαλύτερο άντρα που υπόσχεται στη Λέα μια έξοδο από τη μάλλον απογοητευτική εφηβεία της. Όμως καθώς εξελίσσεται η σχέση τους, έρχονται στην επιφάνεια ανησυχητικές ενδείξεις για τη ζωή του Τομ, τις οποίες η Λέα επιλέγει να αγνοήσει. Υπό την επιρροή αυτού του άντρα, η Λέα αρχίζει να θεωρεί την μητέρα της ακατάλληλη και τους φίλους της χάσιμο χρόνου. Απομονωμένη από το περιβάλλον της, ανακαλύπτει τις πραγματικές προθέσεις του Τομ και βρίσκει τον εαυτό της σε μια συνθήκη που ποτέ δεν φανταζόταν... Η γυναικεία ματιά μιας πρωτοεμφανιζόμενης δημιουργού (και μιας από τις πιο ελπιδοφόρες παρουσίες του νέου αμερικανικού ανεξάρτητου σινεμά) μοιάζει να μετεωρίζεται ανάμεσα στην ηδονοβλεψία και την τρυφερότητα αλλά φιλοτεχνεί με φροντίδα το πορτρέτο ενός κοριτσιού που μεγαλώνει μαθαίνοντας να αποκρούει τα βλέμματα των άλλων, ενώ καταβυθίζεται (και ξεριζώνει) τις πιο έντονες επιθυμίες της.

plan 75

Σχέδιο 75 (Plan 75) της Τσι Χαγιακάουα

07 Νοεμβρίου 2022 | 17:00 | Ολύμπιον - 12 Νοεμβρίου 2022 | 14:00 | Μακεδονικόν | Στην Ιαπωνία το κυβερνητικό πρόγραμμα «Σχέδιο 75» παροτρύνει τους ηλικιωμένους πολίτες να επιλέξουν οικειοθελώς την ευθανασία, ως λύση στο πρόβλημα μιας ολοένα και πιο γερασμένης κοινωνίας. Μια ηλικιωμένη γυναίκα με περιορισμένα μέσα επιβίωσης, ένας πραγματιστής «πωλητής» του Πλάνου 75 και ένας νεαρός εργάτης από τις Φιλιππίνες αντιμετωπίζουν διλήμματα ζωής και θανάτου. Μια υπόκωφα ανατρεπτική και ταυτόχρονα παγερή ματιά σε μια στυγνή μελλοντική κοινωνία, που ξεσκεπάζει την ομορφιά και την αξιοπρέπεια της ανθρώπινης ζωής, πίσω από τη βιτρίνα της φιλαγαθίας. Η ταινία ανήκει στο πρόγραμμα Διεθνές Διαγωνιστικό.

leonor

Η Λίονορ ποτέ δεν πεθαίνει (Lionor will Never Die) της Μαρτίκα Ραμίρες Εσκομπάρ

07 Νοεμβρίου 2022 στις 22.30 στο Μακεδονικόν 13 Νοεμβρίου 2022 στις 19.00 στο Τζον Κασσαβέτης | Η Λίονορ Ρέγιες υπήρξε ένα από τα μεγαλύτερα ονόματα της φιλιππινέζικης βιομηχανίας κινηματογράφου, έχοντας υπογράψει δημιουργός πολλών επιτυχημένων ταινιών δράσης. Τώρα όμως δυσκολεύεται να πληρώσει τους λογαριασμούς του σπιτιού της. Όταν διαβάζει μια διαφήμιση που αναζητά σενάρια, η Λίονορ επιστρέφει σε ένα ημιτελές έργο της με πρωταγωνιστή τον νεαρό ευγενή Ρονουάλντο, ο οποίος αναγκάζεται να αναζητήσει τη συμμορία που δολοφόνησε τον αδερφό του και να πάρει εκδίκηση. Ενώ η φαντασία της τής προσφέρει θεωρητικά μια διέξοδο απ’ την πραγματικότητα, όταν μια τηλεόραση θα πέσει πάνω της και θα την οδηγήσει σε κώμα, η Λίονορ θα μεταφερθεί κυριολεκτικά εκτός πραγματικότητας και εντός του κόσμου της μισοτελειωμένης ταινίας της. Έτσι θα μπορέσει να ζήσει τα πιο τρελά της όνειρα και να ανακαλύψει το ιδανικό τέλος της ιστορίας της. Με αυτό το ντεμπούτο, μια ανερχόμενη σκηνοθέτρια εκφράζει την πηγαία αγάπη της για το σινεμά, με μια ταινία αντισυμβατικού στιλ και μια ανεπανάληπτη ερμηνεία από την άκρως ερωτεύσιμη πρωταγωνίστριά της. Η Ραμίρες Εσκομπάρ παραδίδει ένα επιτυχημένο κράμα κωμικών περιπετειών, συναρπαστικών αναπαραστάσεων εποχής, και αναστοχαστικής αφήγησης· παράλληλα, «γειώνει» την ιστορία μέσω της αυθεντικής συγκίνησης που προκαλεί η απότομη διάλυση μιας οικογένειας.

ολα είναι δρόμος

Ολα Είναι Δρόμος του Παντελή Βούλγαρη

08 Νοεμβρίου 2022 | 20:00 | Ολύμπιον - 3 έως και 13 Νοεμβρίου Online | Σπονδυλωτή ταινία για τρεις ανθρώπους που πορεύονται προς μια οριακή στιγμή της ζωής τους. Ασημένιο νόμισμα στα χείλη: Σε μια ανασκαφή, ένας αρχαιολόγος του οποίου ο γιος αυτοπυροβολήθηκε ενώ υπηρετούσε στο στρατό, ανακαλύπτει έναν ασύλητο τάφο με το λείψανο ενός αξιωματικού των ελληνιστικών χρόνων. Η τελευταία νανόχηνα: μια ομάδα ορνιθολόγων πηγαίνει στο Δέλτα του Έβρου για να βρει, καθοδηγούμενη από έναν ηλικιωμένο θηροφύλακα, την τελευταία νανόχηνα που έχει καταφύγει εκεί. Όταν ένας λαθροκυνηγός σκοτώνει τη νανόχηνα, ο θηροφύλακας θα τον πληρώσει με το ίδιο νόμισμα. Βιετνάμ: ένας μεσήλικας εργοστασιάρχης, απηυδισμένος γιατί η γυναίκα του πήρε τα παιδιά τους και τον άφησε, ισοπεδώνει κυριολεκτικά ένα αγροτικό σκυλάδικο.

flux gourmet

Flux Gourmet του Πίτερ Στρίκλαντ

08 Νοεμβρίου 2022 | 22:00 | Τώνια Μαρκετάκη | Η πέμπτη ταινία του Πίτερ Στρίκλαντ διαδραματίζεται σε έναν χώρο φιλοξενίας για καλλιτέχνες, με υπεύθυνο έναν πρωτοκλασάτο ωραιολάτρη, ο οποίος έχει καλέσει για έναν μήνα μια γαστρονομική κολεκτίβα για την παρουσίαση της πρακτικής «ηχητικού κέιτερινγκ». Τη δημοσιογραφική κάλυψη της δημιουργικής τους διεργασίας έχει αναλάβει ένας Έλληνας συγγραφέας, ο οποίος αρχίζει να αντιμετωπίζει προβλήματα δυσπεψίας, ενώ ο κυνικός γιατρός του ινστιτούτου τον συμβουλεύει να «αφήσει το φαγητό να δράσει ως φάρμακο». Καθώς οι στομαχικές του διαταραχές τον φέρνουν αντιμέτωπο με την κατάσταση δυσφορίας στην οποία βρίσκεται, η κολεκτίβα χάνει το μομέντουμ της, ως αποτέλεσμα μιας εσωτερικής διαμάχης αλλά και κάποιων εξωτερικών επιθέσεων από μια ομάδα σαρδόνιων, απορριφθέντων υποψηφίων. Η σκοτεινή κωμωδία του Στρίκλαντ επανασυνδέει την εικόνα με τις οργανικές διαδικασίες που η τέχνη συχνά καταδικάζει ως αισχρές και ανεπίτρεπτες. Στόχος της δεν είναι να μας προκαλέσει, αλλά να μας υπενθυμίσει πως η σφαίρα της φαντασίας και το ανθρώπινο σώμα είναι στην ουσία αδιαχώριστα τινά. Η ταινία είναι μέρος του αφιερώματος στο έργο του Πίτερ Στρίκλαντ.

Blue Jean

Blue Jean της Τζόρτζια Οουκλι

08 Νοεμβρίου 2022 | 14:00 | Ολύμπιον - 09 Νοεμβρίου 2022 | 17:00 | Φρίντα Λιάππα | Αγγλία, 1988: Η συντηρητική κυβέρνηση της Μάργκαρετ Θάτσερ πρόκειται να ψηφίσει έναν νόμο που στιγματίζει τους γκέι και τις λεσβίες. Η Τζιν, μια γυμνάστρια που προπονεί μια τάξη από οργισμένα λυκειοκόριτσα, αισθάνεται ολοένα και πιο παγιδευμένη στη διπλή της ζωή. Καθώς η πίεση αυξάνεται από όλες τις πλευρές, η άφιξη ενός νέου κοριτσιού στο σχολείο δημιουργεί μια κρίση που θα φέρει τη Ζαν αντιμέτωπη με καινούργιες ηθικές, αξιακές, υπαρξιακές προκλήσεις. Μια Βρετανίδα σκηνοθέτρια που έχει μεταβολίσει την τρυφερή εικονογραφία της δεκαετίας του ’80, τη σύνθετη ιστορία της χώρας της, αλλά και τη σύγχρονη κινηματογραφική παράδοση του βρετανικού ρεαλισμού, παραδίδει με το κινηματογραφικό της ντεμπούτο μια συναρπαστική ιστορία υψηλής αισθητικής για την πολιτική και τη σεξουαλικότητα. Με αφετηρία την ομοφοβική περίοδο του θατσερισμού, διατυπώνει ένα –διαχρονικής αξίας– σχόλιο πάνω στη βιοπολιτική και την προσπάθεια της εξουσίας να ελέγξει τα ανθρώπινα σώματα. Ανοίγοντας έναν γόνιμο διάλογο με το σήμερα και τις σύγχρονες διεκδικήσεις της ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητας, η ταινία μάς καλεί σε επαγρύπνηση ενώ προσφέρει μια καλή αφορμή για συζήτηση πάνω σε θέματα που παραμένουν ανεξάντλητα. Η ταινία ανήκει στο τμήμα Διεθνές Διαγωνιστικό.

ησυχία

Ησυχία 6-9 του Χρήστου Πασσαλή

08 Νοεμβρίου 2022 | 17:00 | Ολύμπιον - 09 Νοεμβρίου 2022 | 22:00 | Τζον Κασσαβέτης - 9 έως 13 Νοεμβρίου Online | O Άρης και η Άννα συναντιούνται τυχαία σε μια ερειπωμένη, παραθαλάσσια πόλη γεμάτη με κεραίες που εκμπέμπουν παράξενους ήχους και τις φωνές των Εξαφανισμένων, κατοίκων που έχουν χαθεί ξαφνικά και ανεξήγητα. Mέσα σε αυτόν τον παράξενο κόσμο, η Άννα και ο Άρης ερωτεύονται. Λίγες μέρες μετά, η Άννα εξαφανίζεται. Η ταινία ανήκει στο πρόγραμμα Διεθνές Διαγωνιστικό.

fogo fatuo

Χίμαιρα (Fogo-Fátuo) του Ζοάο Πέδρου Ροντρίγκεζ**

08 Νοεμβρίου 2022 | 23:00 | Ολύμπιον | Ενας ετοιμοθάνατος ευγενής, ένας βασιλιάς δίχως στέμμα, η αυτού μεγαλειότης Αλφρέντου, αναπολεί τα νιάτα του και τον καιρό που ονειρευόταν να γίνει ένας «συνηθισμένος» πυροσβέστης. Η συνάντηση του με τον εκπαιδευτή Αλφόνσου, έναν νεαρό μαύρο χορευτή της Πυροσβεστικής, ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή των δύο ανδρών, οι οποίοι ερωτεύονται με πάθος και επιθυμούν να ανατρέψουν το κατεστημένο. Ένας από τους πιο ιδιοσυγκρασιακούς δημιουργούς της εποχής μας επανεξετάζει το είδος της μουσικής κωμωδίας για να πειραματιστεί με τα όρια του. Ο Ζουάου Πέδρου Ροντρίγκες εναγκαλίζεται τα κοινωνικά και κινηματογραφικά στερεότυπα και τα ανατρέπει κινούμενος προς νέες κατευθύνσεις. Το αποτέλεσμα είναι μια φρέσκια και ευφάνταστη ταινία που ακτινοβολεί αγάπη (τόσο ρομαντική όσο και σαρκική), μουσική και θέατρο.

otto montagne

Τα Οχτώ Βουνά (Le Otto Montagne) των Φέλιξ φαν Γκρούνινγκεν και Σάρλοτ Βαντερμέερς

09 Νοεμβρίου 2022 | 20:00 | Φρίντα Λιάππα | Μια ιστορία φιλίας, μια ιστορία ενηλικίωσης κάποιων παιδιών που γίνονται άντρες όταν προσπαθούν να σβήσουν τα ίχνη των πατεράδων τους, αλλά πάντα καταλήγουν σπίτι τους, ό,τι κι αν έχει συμβεί. Ο Πιέτρο είναι ένα αγόρι από την πόλη, ενώ ο Μπρούνο είναι το μοναδικό παιδί σ’ ένα ξεχασμένο ορεινό χωριό. Στην πορεία των ετών, ο Μπρούνο μένει πιστός στο βουνό του, ενώ ο Πιέτρο είναι αυτός που άλλοτε αναχωρεί και άλλοτε επιστρέφει. Οι συναντήσεις τους τούς φέρνουν αντιμέτωπους με την αγάπη και την απώλεια, υπενθυμίζοντας τους τις ρίζες τους και ξεδιπλώνοντας τη μοίρα τους, καθώς ανακαλύπτουν τι σημαίνει πραγματική φιλία ζωής.

a little love package

Αγάπη σε Μικρό Πακέτο (A Little Love Package) του Γκαστόν Σολνίτσκι

09 Νοεμβρίου 2022 16:00 | Τώνια Μαρκετάκη - 10 έως 13 Νοεμβρίου Online | Βιέννη, 2019 – το τέλος μιας εποχής. Η απαγόρευση του καπνίσματος σε δημόσιους χώρους σηματοδοτεί και την εξάλειψη ενός σημαντικού μέρους της κουλτούρας των παραδοσιακών βιεννέζικων καφέ – των Kaffeehaus. Την ίδια περίοδο, η Αγγελική (την οποία υποδύεται με μοναδική κομψότητα η Αγγελική Παπούλια) αποφασίζει να αγοράσει ένα διαμέρισμα με τη βοήθεια της διακοσμήτριας φίλης της, της Κάρμεν. Η Αγγελική φαίνεται να βρίσκει κάτι να την ενοχλεί σε κάθε σπίτι που βλέπει: είτε το παρκέ πάτωμα έχει ρωγμές, είτε τα πλακάκια έχουν λάθος χρώμα ή την ενοχλεί η απόσταση από ένα συγκεκριμένο ρεστοράν. Πώς θα καταφέρει να βρει σπίτι υπό αυτές τις συνθήκες; Η Κάρμεν νιώθει πως μιλάει σε τοίχο. Επιπλέον, δυσκολεύεται να καταλάβει γιατί η Αγγελική αρνείται να δεχτεί χρήματα. Ταξιδεύοντας από τη Βιέννη ως την Ανδαλουσία, μέσα από αλατωρυχεία που σκεπάζονται από μυστηριώδεις σκιές, η πέμπτη ταινία του Γκαστόν Σολνίτσκι είναι ένα υπέροχο μάθημα για τη γενναιοδωρία. Μία κλασική κωμωδία με τις γυναίκες να παίρνουν τα ηνία, η οποία φέρνει κοντά επαγγελματίες και ερασιτέχνες ηθοποιούς, σε μια ζωντανή ιστορία που αναπτύσσεται σε πολλές κατευθύνσεις· ένας διακριτικός και πνευματώδης φόρος τιμής σε μία από τις πιο φωτογενείς ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, ο οποίος αναδεικνύει την αίγλη της νοσταλγίας που κρύβεται στο απλό και καθημερινό. H ταινία ανήκει στο διαγωνιστικό τμήμα Film Foward.

It rains in my village

Βρέχει στο Χωριό μου (Biće skoro propast sveta) του Αλεξάνταρ Πέτροβιτς

09 Νοεμβρίου 2022 | 16:00 | Παύλος Ζάννας | Σε ένα χωριό της Βοϊβοντίνας, ο ιδιοκτήτης ενός καφέ έρχεται σε σύγκρουση μ’ έναν χοιροβοσκό. Για να πάρει εκδίκηση, ο ιδιοκτήτης πείθει με τη βοήθεια των φίλων του τον μεθυσμένο χοιροβοσκό να παντρευτεί μια γυναίκα που είναι ο περίγελος του χωριού. Στο μεταξύ, μια νεαρή δασκάλα έρχεται στο χωριό και ο χοιροβοσκός την ερωτεύεται. Έτσι, βλέπει πλέον τη γυναίκα του ως εμπόδιο και αποφασίζει να τη σκοτώσει... Ποιητική αλληγορία για την έννοια του κακού, αλλά και λανθάνουσα κριτική στον ολοκληρωτισμό της εξουσίας, το «Βρέχει στο χωριό μου» είναι για πολλούς το αριστούργημα του Αλεξάνταρ Πέτροβιτς – μια ταινία γεμάτη παραδοσιακή μουσική ως ένας φόρος τιμής στη λαϊκή σερβική ψυχή. Η ταινία είναι μέρος του αφιερώματος του Φεστιβάλ στον Αλεξάνταρ Πέτροβιτς.

the happiest man in the world

Ο Πιο Ευτυχισμένος Ανθρωπος στον Κόσμο (Najsreќniot Čovek na Svetot) της Τεόνα Στρούγκαρ Μιτέφσκα

09 Νοεμβρίου 2022 | 20:00 | Σταύρος Τορνές | Η Άσια, μια 40χρονη αδέσμευτη γυναίκα που ζει στο Σαράγεβο, αναζητά τον έρωτα. Προσπαθώντας εντατικά να γνωρίσει νέο κόσμο και με την παρότρυνση της μητέρας της, συμμετέχει σε μια δράση speed-dating, όπου της «τυχαίνει» ο Ζόραν, ένας 43χρονος τραπεζικός υπάλληλος. Όμως παρά το φαινομενικά πετυχημένο ζευγάρωμά τους, το παρελθόν τους ξυπνά για να αποδείξει πως αυτοί οι δύο άνθρωποι κάποτε βρίσκονταν σε αντίπαλα στρατόπεδα· ο Ζόραν αναζητά μάλλον την εξιλέωση παρά μια ερωτική σχέση... Έχοντας στη φαρέτρα της ένα εξαιρετικό καστ και διεισδυτικό σενάριο, αυτή η εντυπωσιακή διερεύνηση της ζωής μετά τον πόλεμο καταφέρνει να αποτυπώσει την ολέθρια ιστορία των Βαλκανίων με τρόπο συγκροτημένο και πολυσύνθετο. Και το κυριότερο: η ταινία στέλνει ένα ξεκάθαρο, αιώνιο μήνυμα για την ψυχική δύναμη που μοιάζει ν’ απελευθερώνεται όταν μοιραζόμαστε συναισθήματα που έχουν μείνει θαμμένα για χρόνια.

the dam

Το Φράγμα (Le Barrage) του Αλί Σερί

09 Νοεμβρίου 2022 | 17:15 | Ολύμπιον - 10 Νοεμβρίου 2022 | 14:00 | Φρίντα Λιάππα | Ένα θηρίο από χώμα ξυπνά στην καρδιά του Σουδάν, κοντά στο φαράγγι της Μερόης – του αρχαιότερου οικισμού της περιοχής. Ο Μαχέρ δουλεύει σε ένα παραδοσιακό πλινθοποιείο που βρέχεται από τα νερά του Νείλου. Κάθε απόγευμα, φεύγει κρυφά και κατευθύνεται προς την έρημο, όπου χτίζει μια μυστηριώδη κατασκευή από λάσπη. Καθώς ο Σουδανικός λαός επαναστατεί και διεκδικεί την ελευθερία του, το δημιούργημα του αρχίζει και αποκτά δική του ζωή… Μέρος ενός μεγαλύτερου έργου αφιερωμένου στα τοπία και στις εκτενείς γεωγραφίες της βίας, αυτή η ανατριχιαστική, υποβλητική ταινία εντοπίζει πώς οι βίαιες κρίσεις γίνονται αόρατες σε συγκεκριμένα περιβάλλοντα, ενώ παράλληλα παρουσιάζει ως απτή πραγματικότητα τα πολιτικά, κοινωνικά και γεωπολιτικά γεγονότα που εγγράφονται στα πιο απίθανα μέρη. Η ταινία ανήκει στο τμήμα Διεθνές Διαγωνιστικό.

pornomelancholia

Πορνομελαγχολία (Pornomelancolía) του Μανουέλ Αμπράμοβιτς

09 Νοεμβρίου 2022 | 23:30 | Φρίντα Λιάππα - 9 έως και 13 Νοεμβρίου Online | Ο Λάλο είναι ένας σεξ-influencer: ανεβάζει στο διαδίκτυο φωτογραφίες με το γυμνό του σώμα και «χειροποίητα» βιντεάκια πορνό για τους χιλιάδες followers που τον ακολουθούν στα κοινωνικά δίκτυα. Ο Λάλο σκηνοθετεί την ίδια του τη ζωή, αλλά στον ιδιωτικό του χώρο, εκτός ρόλου, φαίνεται να ζει σε μια μόνιμη μελαγχολία. Πού πάει η επιθυμία όταν η ζωή μετατρέπεται σε sex show; Μια ταινία που παίρνει την πορνογραφία ως αφετηρία ενός προβληματισμού σχετικά με τη σχέση σεξουαλικότητας και εργασίας, της δημόσιας παρουσίας με το αίσθημα της μοναξιάς, με τους χαρακτήρες που χτίζουμε για να εμφανιστούμε στον κόσμο – ή να κρυφτούμε από αυτόν.

suro

Φελλός (Suro) του Μικέλ Γκουρέα

09 Νοεμβρίου 2022 | 19:00 | Τώνια Μαρκετάκη - 10 Νοεμβρίου | 20.00 | Μακεδονικόν - 10 έως 13 Νοεμβρίου Online | Η Ελένα και ο Ιβάν ετοιμάζονται να ξεκινήσουν ένα νέο κεφάλαιο στη ζωή τους: Φεύγουν από τη μεγαλούπολη της Βαρκελώνης και μετακομίζουν στην ύπαιθρο της Καταλονίας για να καταλάβουν μια φυτεία βελανιδιών που παράγουν φελλό. Η επιχείρησή τους θα τους ανοίξει νέες προοπτικές, μόνο που θα πρέπει επίσης να λειτουργεί δίκαια και βιώσιμα. Το ζευγάρι με τα τόσα ιδανικά καλείται να αντιμετωπίσει τη σκληρή πραγματικότητα: η πόλη, η χώρα, η επιθυμία, η πραγματικότητα και οι έμφυλοι ρόλοι έρχονται σε σύγκρουση. Οι δυο τους οδεύουν προς μια κρίση που δεν θα δοκιμάσει μόνο την κοινή τους αποστολή, αλλά και τον πυρήνα της σχέσης τους. Με ανάλαφρες πινελιές, λεπτούς υπαινιγμούς και τις όλο νόημα ματιές που ανταλλάσσουν οι κεντρικοί χαρακτήρες, η ταινία μιλά για το δύσκολο στοίχημα της ισορροπίας δυνάμεων σε μια σύγχρονη σχέση.

φαντάσματα της επανάστασης θάνος αναστόπουλος

Φαντάσματα της Επανάστασης του Θάνου Αναστόπουλου

09 Νοεμβρίου 2022 στις 19:00 και 10 Νοεμβρίου 2022 στις 13.00 στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης - 10 έως 13 Νοεμβρίου Online | Ένας Έλληνας σκηνοθέτης βρίσκεται στην Τεργέστη, κινηματογραφώντας ένα ντοκιμαντέρ που ακολουθεί τα βήματα του Ρήγα Φεραίου στην Ευρώπη του Διαφωτισμού. Στη διάρκεια μιας επίσκεψης του στο ελληνορθόδοξο νεκροταφείο, μια ομάδα φαντασμάτων του 18ου αιώνα αποφασίζει να τον ακολουθήσει στην πόλη. Μια σύγχρονη κωμωδία βασισμένη σε πραγματικά ιστορικά γεγονότα.

to the north

Προς τον Βορρά (Spre Nord του Μιχάι Μιντσάν

09 Νοεμβρίου 2022 | 14:00 | Ολύμπιον - 10 Νοεμβρίου 2022 | 17:00 | Φρίντα Λιάππα | 10 έως 13 Νοεμβρίου Online | Βρισκόμαστε στο 1996, στα ανοιχτά της θάλασσας. Κατά τη διάρκεια της βάρδιας του στο κατάστρωμα ενός υπερωκεάνιου, ο Τζόελ, ένας θρησκευόμενος ναύτης από τις Φιλιππίνες, ανακαλύπτει τον Ντουμίτρου, έναν λαθρεπιβάτη κρυμμένο ανάμεσα στα κοντέινερ. Σε περίπτωση που τον βρουν οι Ταϊβανοί διοικητές του πλοίου, ο Ντουμίτρου κινδυνεύει να πεταχτεί στη θάλασσα. Ο Τζόελ αποφασίζει να τον προστατεύσει, σε ένδειξη της ευγνωμοσύνης του απέναντι στον Θεό. Σύντομα ξεκινάει ένα επικίνδυνο κρυφτοκυνηγητό. Όταν το πλήρωμα, οι φίλοι του, ακόμα και ο ίδιος ο Θεός τού γυρίζουν την πλάτη, ο Τζόελ αντιλαμβάνεται ότι πρέπει να αντιμετωπίσει μόνος του τη σκληρή του μοίρα… Εμπνευσμένη από αληθινά γεγονότα και σε συνέχεια της πρώτης της παρουσίασης σε μορφή ραδιοφωνικού ντοκιμαντέρ, αυτή είναι μια ιστορία –με τα λόγια του δημιουργού της– «για τις ηθικές επιλογές, την καλοσύνη και τον συμβιβασμό, το θάρρος και τον φόβο. Μια ταινία που θα μπορούσε να μιλήσει στους ανθρώπους για τη δική τους ζωή». Η ταινία ανήκει στο τμήμα Διεθνές Διαγωνιστικό.

the eternal daughter

Η Αιώνια Κόρη (The Eternal Daughter) της Τζοάνα Χογκ

10 Νοεμβρίου 2022 | 22.00 | Ολύμπιον | Μια καλλιτέχνις και η ηλικιωμένη μητέρα της έρχονται αντιμέτωπες με βαθιά κρυμμένα μυστικά όταν επιστρέφουν σε ένα παλιό οικογενειακό τους σπίτι, εκεί όπου σήμερα λειτουργεί ένα ξενοδοχείο στοιχειωμένο από το μυστηριώδες παρελθόν. Η Τίλντα Σουίντον –αφοσιωμένη φίλη και συνεργάτις της σκηνοθέτριας– παραδίδει μια εμβληματική ερμηνεία, ενώ η Τζοάνα Χογκ επιχειρεί μια κομψή, πλην εξονυχιστική διερεύνηση του γονεϊκού ρόλου και των πραγμάτων που αφήνουμε πίσω.

αxiom

Αξίωμα (Axiom) του Γενς Γένσον

10 Νοεμβρίου 2022 στις 16:00 και 13 Νοεμβρίου 2022 στις 22:00 στην Τώνια Μαρκετάκη - 11 έως 13 Νοεμβρίου Online | Ο Γιούλιους είναι ένας νεαρός υπάλληλος μουσείου, ευφραδής και αγαπητός σε όλους – στους φίλους, στους συναδέλφους και στην κοπέλα του. Μια μέρα, προσκαλεί τους συναδέλφους του σε ένα ιστιοπλοϊκό ταξίδι με το σκάφος της αριστοκρατικής οικογένειάς του. Όμως κάτι δεν πάει καλά. Ο Γιούλιους δεν είναι αυτός που φαίνεται... Μια ανατριχιαστική, ιλιγγιώδης και συναρπαστική διερεύνηση της ανησυχητικής αντίφασης ανάμεσα στο μοντέρνο ιδεώδες του αυτοπροσδιορισμού και στην ανθρώπινη συμπεριφορά που βλάπτει το σύνολο της κοινωνίας, η οποία αναπτύσσεται με αξιοθαύμαστη χάρη και ευελιξία.

μπάσταρδα

ΜΠΑΣΤΑΡΔΑ του Νίκου Πάστρα

10 Νοεμβρίου 2022 στις 22:00 και 11 Νοεμβρίου 2022 στις 16:00 στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης | Τα Μπάσταρδα έχουν αφήσει την πόλη μόνη της. Στην εξοχή, το νέο τους σπίτι μυρίζει μόνο καλοκαίρι. Πέντε κορίτσια και πέντε αγόρια ζούνε εδώ και τώρα – για το τώρα. Εδώ δεν πλησιάζει κανείς, εδώ όλοι φυλάνε σκοπιά, φιλάνε ο ένας τον άλλον, παίζουν τους νεκρούς. Είναι ακόμα παιδιά. Είναι τα δικά σας παιδιά. Τα δικά μας Μπάσταρδα. Η ταινία ανήκει στο διαγωνιστικό τμήμα Film Forward.

wolf and dog

Λύκοι και Σκυλιά (Lobo e Cão) της Κλαούντια Βαρεζάου

10 Νοεμβρίου 2022 | 17.00 | Ολύμπιον - 11 Νοεμβρίου 2022 | 14:00 | Φρίντα Λιάππα - 11 έως 13 Νοεμβρίου Online | Η Άννα γεννήθηκε στο Σάου Μιγκέλ, ένα νησί στη μέση του Ατλαντικού, το οποίο διέπεται από θρησκευτικούς κανόνες και παραδόσεις. Ως το μεσαίο παιδί της οικογένειας, μεγαλωμένο από τη μητέρα και τη γιαγιά του, η Άννα αντιλήφθηκε από νωρίς πως τα αγόρια και τα κορίτσια κουβαλάνε διαφορετικού είδους ευθύνες. Μέσα από τη φιλία της με τον Λούι, τον queer φίλο της στον οποίο αρέσουν τόσο τα φορέματα όσο τα παντελόνια, η Άννα αμφισβητεί τον κόσμο που της είχαν υποσχεθεί. Όταν η φίλη της η Κλοέ έρχεται από τον Καναδά, κουβαλώντας στις αποσκευές της τις λαμπερές μέρες της νιότης, η Άννα βάζει πλώρη για ένα ταξίδι πέρα από τον ορίζοντα. Γεμάτο πάθος και ελευθερία, το φως του Λύκοι και σκυλιά θα αποκαλύψει στην Άννα ποια είναι για εκείνη η ιδανική θάλασσα να διασχίσει. Μια μαγευτική ωδή στην queer κοινότητα του νησιού, όπου η λάμψη του λυκόφωτος διαχέεται στον απέραντο Ατλαντικό Ωκεανό και διαθλάται σε όλα τα χρώματα του ουράνιου τόξου.

περί έρωτος

Περί Ερωτος των Μαρία Γαβαλά και Θόδωρου Σούμα

10 Νοεμβρίου 2022 | 20.30 | Παύλος Ζάννας | 1ο μέρος – Χρυσάνθη, οι αποτυχίες: Η Χρυσάνθη σπουδάζει σε κάποιο πανεπιστήμιο της Αθήνας. Η ταινία την ακολουθεί σε μια σειρά από αποτυχημένες (κρυπτο-ερωτικές) συναντήσεις, σε διάφορα σημεία της πρωτεύουσας. Μια καταγραφή των ελάχιστων λεπτομερειών από αυτά τα προκαθορισμένα ή τυχαία ραντεβού.2ο μέρος: Ιάσων, ο διχασμένος εραστής: Μια ερωτολογική μυθοπλασία, με τον ήρωα να περιφέρεται διχασμένος ανάμεσα σε δύο γυναίκες. Με την Άννα γνωρίζει τη σεξουαλική και πνευματική πλήρωση, με την Αρετή την αποτυχία και την αποστέρηση. Η ταινία είναι μέρος του αφιερώματος στη Μαρία Γαβαλά.

klondike

Κλόνταϊκ (Klondike) της Μαρίνα Ερ Γκόρμπαχ

10 Νοεμβρίου 2022 | 17.00 | Σταύρος Τορνές - 11 έως 13 Νοεμβρίου Online | Ιούλιος 2014. Ένα ζευγάρι Ουκρανών που ζουν στο Ντονέτσκ, στα σύνορα μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, περιμένει το πρώτο του παιδί. Σύντομα, η τραγική πραγματικότητα του πολέμου, της σύγχυσης και της βίας, θα τους φέρει αντιμέτωπους με θεμελιώδη διλήμματα ζωής και θανάτου – και κυρίως με τον παραλογισμό του πολέμου. Και μόνο η επικαιρότητα της ιστορίας –βασισμένης σε πραγματικά γεγονότα– που αφηγείται η σκηνοθέτις θα αρκούσε για να τραβήξει το ενδιαφέρον του θεατή, όμως η ταινία προσφέρει πολλά περισσότερα: σ' ένα αφιλόξενο, αποκαλυπτικό τοπίο, η ιστορία της Ίρκα και του Τόλικ αποτυπώνει συναρπαστικά το θάρρος που απαιτείται να κρατηθεί κανείς όρθιος όταν ο κόσμος γύρω του διαλύεται. Η ταινία ανήκει στο διαγωνιστικό τμήμα Γνωρίστε τους Γείτονες.

metronom

Metronom του Αλεξάντρου Μπελκ

11 Νοεμβρίου 2022 | 20:00 | Σταύρος Τορνές | Βουκουρέστι, 1972. Η δεκαεπτάχρονη Άννα ονειρεύεται την αγάπη και την ελευθερία. Ένα βράδυ, καθώς γλεντάνε με τις φίλες της, αποφασίζουν να στείλουν ένα γράμμα στο Metronom, το μουσικό πρόγραμμα που μεταδίδει το Radio Free Europe παράνομα στη Ρουμανία. Τότε είναι που φτάνει στο κατώφλι της η Σεκουριτάτε, η μυστική αστυνομία του Τσαουσέσκου... Μια ταινία που ξεκίνησε πριν από αρκετά χρόνια ως ντοκιμαντέρ και μεταμορφώθηκε σε μια βαθιά προσωπική κατάθεση για την εφηβεία και το τι σημαίνει να μεγαλώνεις σε έναν κόσμο όπου η φαντασία δείχνει την έξοδο κινδύνου, διά χειρός ενός ταλαντούχου νέου σκηνοθέτη, επί σειρά ετών συνεργάτη του Κορνέλιου Πορουμπόιου και του Κρίστιαν Μουντζίου.

Ακουσε με

Ακουσέ Με της Μαρίας Ντούζα

11 Νοεμβρίου 2022 | 17:00 | Ολύμπιον - 12 Νοεμβρίου 2022 | 22:00 | Τζον Κασσαβέτης - 12 και 13 Νοεμβρίου Online | Οικονομικές δυσκολίες αναγκάζουν την κωφή έφηβη Βαλμίρα να αφήσει το σχολείο Κωφών στην Αθήνα και να επιστρέψει στο νησί του πατέρα της, όπου βρίσκεται αντιμέτωπη με τον κίνδυνο της αδιαφορίας και της απομόνωσης – όχι μόνο εξαιτίας των προκαταλήψεων του χωριού, αλλά, κυρίως, των δικών της. Η ταινία ανήκει στο τμήμα Διεθνές Διαγωνιστικό.

dignity

Με Αξιοπρέπεια του Δημήτρη Κατσιμίρη

11 Νοεμβρίου 2022 στις 22:00 και 13 Νοεμβρίου 2022 στις 13:00 στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης | Ένας 80χρονος ηλικιωμένος, έχει αφήσει το χωριό για να μείνει στην πόλη μαζί με το γιο και τη νύφη του. Με αφορμή την ημέρα των γενεθλίων του, ο γιος του καλεί τα υπόλοιπα μέλη της οικογένειας για να τους ανακοινώσει πως αδυνατεί πλέον να τον φροντίζει. Θα πρέπει να βρεθεί μια άλλη λύση, όπου όλοι θα πάρουν την ευθύνη που τους αναλογεί. Η ταινία ανήκει στο διαγωνιστικό τμήμα Film Forward.

nos ceremonies

Σημάδια του Kαλοκαιριού (Nos Cérémonies) του Σάιμον Ριθ

11 Νοεμβρίου 2022 | 17:00 | Φρίντα Λιάππα - 12 Νοεμβρίου 2022 | 14.00 | Σταύρος Τορνές | Τα αδέρφια Τόνι και Νοέ περνούν τις μεγάλες, βασανιστικές μέρες του καλοκαιριού παίζοντας παιχνίδια τύχης και θανάτου – ώσπου ένα ατύχημα θα αλλάξει τη ζωή τους για πάντα. Δέκα χρόνια αργότερα, όταν επιστρέφουν στη μικρή πόλη στα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής τους, διασταυρώνονται με την Κασαντρά, τον παιδικό τους έρωτα. Αλλά ακόμα και μετά από τόσο καιρό, τα αδέρφια εξακολουθούν να κρύβουν ένα μυστικό… Μια φανταστική, σκοτεινή και σουρεαλιστική ιστορία ενηλικίωσης, η οποία εξερευνά τα όρια της αδερφικής αγάπης, των καλοκαιρινών ερώτων και του πένθους.

The Sparrow

Το Σπουργίτι (Τhe Sparrow) του Μάικλ Κινίρονς

11 Νοεμβρίου 2022 | 17.00 | Σταύρος Τορνές - 12 Νοεμβρίου 2022 | 19.30 | Μακεδονικόν | Στο μεγάλου μήκους ντεμπούτο του, π Μάικλ Κινίρονς επιστρατεύει το ψυχολογικό σχήμα της αβάσταχτης ενοχής και το αντισταθμίζει με την ανακούφιση που μπορεί να φέρει μια καταλυτική εξομολόγηση και η συγχώρεση· αφηγείται εδώ την ιστορία του Κέβιν, ενός ατίθασου εφήβου ο οποίος εμπλέκεται στο ατύχημα που προκάλεσε τον θάνατο του μεγαλύτερου αδερφού του. Κρατώντας την τραγωδία μυστική και με τις ενοχές να σιγοβράζουν μέσα του, ο Κέβιν δεν έχει άλλη επιλογή παρά να παρατηρεί με τρόμο τη ζωή να γλιστρά μπροστά απ’ τα μάτια του, καθώς οι συνέπειες του μυστικού του ξεδιπλώνονται μπροστά στα μάτια του. Μόνο του στήριγμα είναι ένα πουλί – ένα μικρό σπουργίτι που φυλάει στο δωμάτιο του. Μια συναρπαστική διερεύνηση της προβληματικής ανδρικής δυναμικής εντός της οικογένειας και των καταστροφικών επιπτώσεων του ψέματος, της μυστικοπάθειας και του φόβου που προξενεί η πατρική αυθεντία.

The Five Devils

Οι Πέντε Διάβολοι (Les Cinq Diables) της Λέα Μισιού

11 Νοεμβρίου 2022 | 20:00 | Φρίντα Λιάππα | Η Βικί, ένα ιδιαίτερο και μοναχικό κορίτσι, έχει ένα μαγικό χάρισμα: μπορεί να αναπαράγει οποιαδήποτε μυρωδιά της αρέσει, και τις συλλέγει όλες σε μια σειρά από βάζα τα οποία διαχωρίζει προσεκτικά χρησιμοποιώντας καρτελάκια. Στα κρυφά, έχει «αιχμαλωτίσει» τη μυρωδιά της μητέρας της, Ζοάν, για την οποία θρέφει μια ασυγκράτητη, υπέρμετρη αγάπη. Όταν η αδερφή του πατέρα τους, η Ζουλιά, έρχεται ξαφνικά στη ζωή τους, η Βικί αναπαράγει τη μυρωδιά της και μεταφέρεται σε σκοτεινές, αρχέγονες αναμνήσεις οι οποίες την οδηγούν στην ανακάλυψη μυστικών του χωριού, της οικογένειας και της ίδιας της ύπαρξης της. Η ανφάν γκατέ του σύγχρονου γαλλικού σινεμά (συμπεριλαμβανομένης της Δάφνης Πατακιά και της ελληνικής καταγωγής Αντέλ Εξαρχοπουλος) συμπυκνώνει σε ενενήντα μόλις λεπτά το άρωμα του μύθο, του πειρασμού και της φαντασίας αιώνων.

narcoss

Νάρκωση (Narcosis) του Μαρτάιν ντε Γιονγκ

11 Νοεμβρίου 2022 | 14:00 | Ολύμπιον - 12 Νοεμβρίου 2022 | 14.00 | Φρίντα Λιάππα - 12 έως και 13 Νοεμβρίου Online | Μια δεμένη οικογένεια κλονίζεται όταν ο πατέρας επιχειρεί μια επαγγελματική κατάδυση από την οποία δεν αναδύθηκε ποτέ. Χωρίς κηδεία, χωρίς αντίο, με ένα σπίτι γεμάτο αναμνήσεις να είναι το μόνο που απέμεινε. Καταβεβλημένη από τη συγκεχυμένη αίσθηση της απώλειας, η μητέρα δύο νεαρών παιδιών αποφεύγει να αντιμετωπίσει το γεγονός πως ο συζύγός της είναι νεκρός – και ό,τι σχετίζεται με αυτόν. Τα παιδιά προσπαθούν να χωνέψουν την απώλεια αλλά παγιδεύονται σε ένα μοναχικό κυνήγι απαντήσεων – κάτι που οδηγεί την οικογένεια σε τέλμα. Η γυναίκα δεν έχει άλλη επιλογή παρά να διαχειριστεί το πένθος με τον δικό της τρόπο, αποσκοπώντας να ξεκινήσει μια καινούργια ζωή. Τολμηρή στη δραματουργία της και απρόσμενη ως προς στην παλέτα των συγκινήσεων που διεγείρει, η Νάρκωση αφυπνίζει τις αισθήσεις μας με μια υπόκωφη σπουδή στη δύναμη της οικογένειας και στην ανθρώπινη ανάγκη για αναγέννηση. Με μια αφήγηση που ρέει σχεδόν ονειρικά, σκηνοθεσία που συνδυάζει ιδανικά τον ρεαλισμό με την υπέρβασή του, υπέροχη φωτογραφία και μια άρτια πρωταγωνιστική ερμηνεία, αυτό το χαμηλότονα λυρικό, ανατριχιαστικό κινηματογραφικό ποίημα μας φανερώνει ένα παρελθόν που αρνείται να σβήσει.

Πίσω από τις Θημωνιές

Πίσω από τις Θημωνιές της Ασημίνας Προέδρου

11 Νοεμβρίου 2022 στις 19:00 και 12 Νοεμβρίου 2022 στις 16:00 στην αίθουσα Τζον Κασσαβέτης | Ένα τραγικό συμβάν στα βόρεια σύνορα της Ελλάδας φέρνει μια τριμελή ελληνική οικογένεια μπροστά σε προσωπικά αδιέξοδα με τον καθένα να πρέπει να αναλογιστεί για πρώτη φορά στη ζωή του το κόστος των πράξεών του. Η ταινία ανήκει στο διαγωνιστικό τμήμα Γνωρίστε τους Γείτονες.

the rite of spring

Η Ιεροτελεστία της Ανοιξης (La consagración de la Primavera) του Φερνάντο Φράνκο

11 Νοεμβρίου 2022 | 19:00 | Τώνια Μαρκετάκη - 12 Νοεμβρίου 2022 | 17:00 | Φρίντα Λιάππα | Η Λάουρα, μια νεαρή φοιτήτρια από την ισπανική επαρχία, μετακομίζει στη Μαδρίτη και προσπαθεί να προσαρμοστεί στη φοιτητική ζωή καθώς παλεύει με τις ανασφάλειές της. Ένα βράδυ, γνωρίζει τυχαία τον Νταβίντ, έναν νεαρό άνδρα με εγκεφαλική παράλυση, ο οποίος ζει με τη μητέρα του, την Ιζαμπέλ. Η Λάουρα θα αναπτύξει μαζί τους μία αμοιβαία σχέση εμπιστοσύνης και σύντομα θα προτείνει να γίνει σεξουαλική βοηθός του Νταβίντ, δοκιμάζοντας τις δικές της αναστολές, τις συναισθηματικές αντοχές και τα συμπλέγματά της. Μια ιστορία γεμάτη τρυφερότητα, ένταση, αλλά και απροσδόκητο χιούμορ, για τη δυνατότητα των πιο αναπάντεχων συναντήσεων να αλλάξουν ολόκληρη τη ζωή μας.

de noche los gatos

Τη Νύχτα οι Γάτες γίνονται Λεοπαρδάλεις (De noche los gatos son pardos) του Βαλεντίν Μερτς

11 Νοεμβρίου 2022 | 23:00 | Φρίντα Λιάππα - 12 και 13 Νοεμβρίου Online | Eνα κινηματογραφικό συνεργείο βρίσκεται εν μέσω γυρισμάτων μιας ταινίας εποχής, όταν ο Βάλεντιν, ο σκηνοθέτης, εξαφανίζεται ξαφνικά. Ενώ η τοπική αστυνομία ξεκινά τις έρευνες, το γύρισμα της ταινίας συνεχίζεται αλλά παίρνει παράξενες διαστάσεις. Ο Ρόμπιν, ο εικονολήπτης και εραστής του σκηνοθέτη, ακολουθεί μια υπόσχεση που έδωσε στον Βάλεντιν και φτάνει στο Μεξικό, στις όχθες του Ειρηνικού Ωκεανού. Μια ξέφρενη, παιχνιδιάρικη, αισθησιακή ταινία πέρα από τα κινηματογραφικά είδη μάς συστήνει το ταλέντο ενός αληθινού νέου οραματιστή.

the life of a snowlfake

Η Ζωή μιας Χιονονιφάδας (Bir Kar Tanesinin Ömrü) του Καζίμ Οζ

12 Νοεμβρίου 2022 20:00 στον Σταύρο Τορνε - 13 Νοεμβρίου Online | Πόσο ζυγίζει μια χιονονιφάδα; Και πόσο διαρκεί ο κύκλος της ζωής της; Λιώνει τη στιγμή που αγγίζει το έδαφος; Ή μπορεί να παγώσει τον χρόνο στη μικροσκοπική της κάψουλα; Στην Τραπεζούντα, τις τελευταίες μέρες του φθινοπώρου χιονίζει ξαφνικά όπως ποτέ άλλοτε, κι έτσι κλείνουν όλοι οι δρόμοι. Υπό αυτές τις συνθήκες, δύο φοιτητές που πηγαίνουν στην ίδια σχολή αλλά δεν έχουν γνωριστεί ποτέ, συναντιούνται τυχαία σ’ έναν σταθμό λεωφορείων περιμένοντας το ίδιο (αργοπορημένο) δρομολόγιο. Πρόκειται για έναν κεραυνοβόλο έρωτα. Όμως η Μιάσε είναι κόρη τούρκικης οικογένειας ενώ ο Αντάρ έχει κουρδική καταγωγή – και μάλιστα από το Χακάρι, μια πόλη κοντά στα σύνορα Ιράκ-Τουρκίας. Οι δυο τους κάνουν κοπάνα απ’ τα μαθήματα, συναντιούνται καθημερινά, περπατάνε με τις ώρες και βυθίζονται σ’ αυτό το ρομαντικό ειδύλλιο για τριάντα μία ημέρες. Ώσπου το βράδυ της παραμονής Πρωτοχρονιάς, ο Αντάρ εξαφανίζεται. Η Μιάσε ξεκινά ένα ταξίδι αναζητώντας τον Αντάρ, με προορισμό το Ντερσίμ. Μια ιστορία που παρουσιάζει την ερωτική αναζήτηση ως λυρικό θρίλερ, με τα κυμαινόμενα συναισθήματα να παίρνουν φωτιά κάτω απ' το χιόνι, ξεδιπλώνεται με φόντο το εκθαμβωτικό τοπίο της τουρκικής επαρχίας.

thunder

Βροντή (Foudre) της Κάρμεν Ζακιέ

12 Νοεμβρίου 2022 | 14:00 | Ολύμπιον - 13 Νοεμβρίου 2022 | 14:30 | Μακεδονικόν | Είναι το καλοκαίρι του 1900, σε μια πεδιάδα της νότιας Ελβετίας. Η Ελίζαμπεθ, 17 ετών, είναι έτοιμη να δώσει όρκο αγνότητας, όταν ο ξαφνικός θάνατος της μεγαλύτερης αδερφής της την αναγκάζει να φύγει από το μοναστήρι και να επιστρέψει στο οικογενειακό αγρόκτημα που άφησε πίσω της πέντε χρόνια νωρίτερα. Όμως η Ελίζαμπεθ δεν είναι πια παιδί. Καθώς οι σκληροί κανόνες του χωριού την οδηγούν σε μια κατάσταση ασφυξίας και η μυστηριώδης εξαφάνιση της αδερφής της τής έχει γίνει εμμονή, η Ελίζαμπεθ θα διεκδικήσει το δικαίωμά της στον πειραματισμό. Μυστικιστική στην ατμόσφαιρά της και εξαιρετικά επίκαιρη στη θεματολογία της, η πρώτη μεγάλου μήκους ταινία της Ελβετίδας σκηνοθέτριας Κάρμεν Ζακιέ μιλάει για την πίστη, τη σεξουαλικότητα, την αυτοδιάθεση του γυναικείου σώματος και το δικαίωμα στον αυτοπροσδιορισμό, με θαυμάσιο εικαστικό ύφος και μυσταγωγικό κινηματογραφικό ρυθμό. Μια συναρπαστική απεικόνιση ενός χαρακτήρα που παλεύει για την ελευθερία να ερωτευτεί – κάτι που η κοινωνία θα προτιμούσε να κρατάει πάντα σε καταστολή. Η ταινία ανήκει στο τμήμα Διεθνές Διαγωνιστικό.

robe of gems

**Robe of Gems της Ναταλία Λόπεθ Γκαγιάρντο

12 Νοεμβρίου 2022 | 20:00 | Φρίντα Λιάππα | Ένα οπτικά καθηλωτικό και βαθιά ανησυχαστικό ντεμπούτο (βραβευμένο με Αργυρή Άρκτο στην Μπερλινάλε του 2022), το οποίο ξεναγεί τον θεατή σε αθέατα τοπία της μεξικανικής εξοχής. Σ’ έναν τόπο που καθορίζεται από την κοινωνική αναταραχή και την εγκληματικότητα, τα πεπρωμένα τριών γυναικών συγκρούονται όταν η έρευνα γύρω από μια υπόθεση ενός αγνοούμενου ατόμου τις παρασέρνει σ’ ένα μονοπάτι πόνου και μετάνοιας. Οι τάφοι των ανταρτών στοιχειώνουν τους κατοίκους της χώρας, οι οποίοι βλέπουν τα παιδιά τους να εξαφανίζονται, ή ακόμα και να δολοφονούνται. «Το Μεξικό είναι ένας Θεός με πολλαπλά πρόσωπα και αντίστοιχα πολλές αντιθέσεις», λέει η σκηνοθέτρια, η οποία γνωρίζει από πρώτο χέρι το σκοτάδι που φέρνει την ασφυξία στους εύθραυστους κοινωνικούς δεσμούς.

i have electric dreams

Εχω Ηλεκτρισμένα Ονειρα (Tengo sueños eléctricos) της Βαλεντίνα Μαουρέλ

12 Νοεμβρίου 2022 | 17:00 | Ολύμπιον - 13 Νοεμβρίου 2022 | 14:00 | Φρίντα Λιάππα | Η Εύα είναι μια πεισματάρα και ατίθαση 16χρονη που ζει με τη μητέρα της, τη μικρότερη αδερφή της και τη γάτα τους, όμως αυτό που θέλει όσο τίποτα είναι να μετακομίσει με τον αποξενωμένο πατέρα της. Προσκολλημένη πάνω του όσο ο ίδιος περνάει μία δεύτερη εφηβεία, η Εύα ισορροπεί μεταξύ της τρυφερότητας και ευαισθησίας της εφηβικής ηλικίας και της σκληρότητας του κόσμου των ενηλίκων. Με εικόνες πλούσιας υφής και ένα αίσθημα ωμής ευαισθησίας να ρέουν καθ’ όλη της τη διάρκεια, η ταινία αποτυπώνει τη λεπτή γραμμή μεταξύ αγάπης και μίσους, σε έναν κόσμο όπου η επιθετικότητα και η οργή είναι συνυφασμένες με την ιλιγγιώδη αφύπνιση της γυναικείας σεξουαλικότητας. Η ταινία ανήκει στο πρόγραμμα Διεθνές Διαγωνιστικό.

black stone

Black Stone του Σπύρου Ιακωβίδη

12 Νοεμβρίου 2022 στις 19:00 και 13 Νοεμβρίου στις 16.00 στον Τζον Κασσαβέτης | 12 και 13 Νοεμβρίου Online | Δύο κινηματογραφιστές πέφτουν τυχαία πάνω στη Χαρούλα, μια απελπισμένη, υπερπροστατευτική Ελληνίδα μάνα, η οποία αναζητά τον γιο της. Όταν αυτός κατηγορείται για απάτη, η Χαρούλα ξεκινάει μαζί με τον άλλο ανάπηρο γιο της και έναν Eλληνο-Aφρικανό ταξιτζή για να τον φέρει πίσω στο σπίτι... Τότε έρχεται αντιμέτωπη για πρώτη φορά με το ποιος είναι πραγματικά. Η ταινία ανήκει στο διαγωνιστικό τμήμα Γνωρίστε τους Γείτονες.

unrest

Ωρολογιακός Μηχανισμός (Unrueh) του Σιρίλ Σόιμπλιν

12 Νοεμβρίου 2022 | 13:00 | Τώνια Μαρκετάκη - 13 Νοεμβρίου 2022 17:00 | Μακεδονικόν | Ένας εξαιρετικά ιδιαίτερος και παιγνιώδης διαλογισμός της αναρχίας και της ωρολογοποιίας σε μία ελβετική πόλη του 19ου αιώνα, φημισμένη για τα ρολόγια της, με επίκεντρο την καίρια, επείγουσα συνάντηση μεταξύ ενός Ρώσου ταξιδιώτη - του γνωστού Πιότρ Κροπότκιν - και μίας σουφραζέτας που ηγείται του κινήματος των γυναικών που εργάζονται σε ένα τοπικό εργοστάσιο. Δανειζόμενη τον τίτλο από την τεχνική ορολογία (ένας βασικός μηχανισμός στο εσωτερικό των ρολογιών χειρός που εξασφαλίζει την ανακίνησή τους), η μοναδική αυτή ιστορία αγάπης και αναρχίας ανατρέχει στις ρίζες του σύγχρονου καπιταλισμού και μας θυμίζει όχι μόνο τη χρήση νέων τεχνολογιών με σκοπό τον έλεγχο παραμικρών κινήσεων και αχανών συναισθημάτων, αλλά και τη δυνατότητα του ανθρώπου να αποσυμπιέσει τους μηχανισμούς καταπίεσης, που λειτουργούν με την ίδια συνέπεια και αυστηρότητα που λειτουργεί ένα ρολόι. Η ταινία ανήκει στο διαγωνιστικό τμήμα Film Forward.

To 63o Διεθνές Φεστιβάλ Κινημαογράφου της Θεσσαλονίκης διεξάγεται φέτος από τις 3 μέχρι και τις 13 Νοεμβρίου. Αναζητήστε περισσότερες πληροφορίες στο επίσημο site του Φεστιβάλ, στην επίσημη σελίδα του στο Facebook και το Instagram.

poster thess