Φεστιβάλ / Βραβεία

Θεσσαλονίκη 2018: Τα βραβεία της Αγοράς

στα 10

Διαβάστε αναλυτικά τα φετινά βραβεία του τμήματος της Αγοράς του 58ου Φεστιβάλ Θεσσαλονίκης.

Flix Team
Θεσσαλονίκη 2018: Τα βραβεία της Αγοράς

Η Αγορά, το αναπτυξιακό και κυριολεκτικά το πιο διεθνές και ανήσυχο κομμάτι του Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης, με κύρος στη διεθνή κοινότητα των κινηματογραφιστών και έργο που αποτελείται από λίστα ταινιών που ξεκίνησαν από τις δράσεις της πριν διακριθούν στα μεγαλύτερα φεστιβάλ του κόσμου και στις αίθουσες του πλανήτη, απένειμε τα βραβεία της στην Αποθήκη Γ΄, την Παρασκευή 9 Νοεμβρίου 2019, στο πλαίσιο του 59ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διεξάγεται από την 1η μέχρι και τις 11 Νοεμβρίου. Το Flix θα βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει τα πάντα, καθώς συμβαίνουν. Διαβάστε εδώ όσα χρειάζεται να ξέρετε για το φετινό Φεστιβάλ.

Αγορα

Agor;a

Αγορα

Αγορά


14ο ΦΟΡΟΥΜ ΣΥΜΠΑΡΑΓΩΓΩΝ CROSSROADS

Η κριτική επιτροπή του 14ου Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads ανακοίνωσε:

«Πρώτα απ’ όλα, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε την καλλιτεχνική διευθύντρια του Crossroads Marie-Pierre Macia και όλη την ομάδα για την ποιότητα της δουλειάς τους και την επιλογή των κινηματογραφικών σχεδίων. Πολλά από αυτά προκάλεσαν παθιασμένες συζητήσεις και προσπαθήσαμε να είμαστε όσο το δυνατόν πιο δίκαιοι και να σεβαστούμε τις αντίστοιχες επιλογές μας όσο πιο δημοκρατικά γίνεται. Ανεξάρτητα από τις επιλογές μας, ευχόμαστε σε όλους να πραγματοποιήσετε τις ταινίες σας. Δεδομένης της ποιότητας των έργων και των συζητήσεων που δημιούργησαν, αποφασίσαμε να δώσουμε και μια ειδική μνεία».

Η κριτική επιτροπή του 14ου Φόρουμ Συμπαραγωγών Crossroads αποτελείται από τους Pascal Diot, (Επικεφαλής του Venice Production Bridge του Φεστιβάλ Βενετίας, Ιταλία ), Alexis Hofmann (εκπρόσωπος πωλήσεων, BAC Films, Γαλλία) και Ada Solomon (παραγωγός, Hi Film, Ρουμανία).

I. Bραβείο συμπαραγωγής (εικόνα και ήχο) από την Ελληνική εταιρία POST-PRODUCTION 2|35:

M (Working Title), Σκηνοθεσία: Vardan Tozija, Παραγωγή: Darko Popov – Focus Pocus, Συμπαραγωγή: Art & Popcorn, ΠΓΔΜ | Σερβία

«Η επιλογή μας είναι ένα κινηματογραφικό σχέδιο με μια συγκεκριμένη οπτική φιλοδοξία από έναν σκηνοθέτη που μας φαίνεται να ενσαρκώνει αυτό που ένας σκηνοθέτης πρέπει να είναι: αφηγητής αλλά και τεχνίτης».

Ο παραγωγός του βραβευμένου σχεδίου κερδίζει επίσης διαπίστευση για το Producer’s Network, του Φεστιβάλ των Καννών 2019.

II. ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΚΙΝΗΜΑΤΟΓΡΑΦΟΥ ΚΑΙ ΚΙΝΟΥΜΕΝΗΣ ΕΙΚΟΝΑΣ (CNC), γαλλικός δημόσιος οργανισμός που στοχεύει στην υποστήριξη και την προώθηση της οικονομίας του κινηματογράφου στη Γαλλία και στο εξωτερικό, προσφέρει, για πέμπτη χρονιά, βραβείο των 8.000 ευρώ για ανάπτυξη σεναρίου, στο πλαίσιο του προγράμματος Crossroads, το Φόρουμ Συμπαραγωγών του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης.

VORTEX, Σκηνοθεσία: Χρύσανθος Μαργώνης, Παραγωγή: Ελένη Κοσσυφίδου – Blackbirds Productions, Ελλάδα.

«Επιλέξαμε ένα κινηματογραφικό σχέδιο με φιλόδοξη κινηματογραφική φόρμα, σύγχρονο αλλά και με κινηματογραφικές αναφορές, παγκόσμιο, που αναμειγνύει το δράμα με ένα ιδιαίτερο χιούμορ».

III. ΕΙΔΙΚΗ ΜΝΕΙΑ στο κινηματογραφικό σχέδιο MIGNON, Σκηνοθεσία: Σοφία Γεωργοβασίλη, Παραγωγή: Βασίλης Χρυσανθόπουλος – Plays2place, Συμπαραγωγή: Irina Andreea Malcea – Luna Film Ελλάδα | Ρουμανία. «Μια ταινία που συνδυάζει με επιτυχία τα στοιχεία της ταινίας είδους και του κοινωνικού δράματος».

ΙV. Το βραβείο ARTE Kino International Prize που εκπροσωπείται από την Annamaria Lodato και τη Julie Savary προσφέρει 6.000 ευρώ στο κιν/φικό σχέδιο:

THE LAND WITHIN ME Σκηνοθεσία: Fisnik Maxhuni, Παραγωγή: Britta Rindelaub - Alva Film Production, Ελβετία | UNMI Κόσοβο

«Αποφασίσαμε να δώσουμε το βραβείο σε ένα νέο σκηνοθέτη, ο οποίος ετοιμάζει το ντεμπούτο του. Εντυπωσιαστήκαμε από την ποιότητα της προηγούμενης ταινίας του και την πλούσια εμπειρία του σε διαφορετικούς επαγγελματικούς τομείς. Αναπτύσσει μια ιστορία με κεντρικό θέμα τον πόλεμο και τα οικογενειακά μυστικά, τα οποία συνδέονται με την καταγωγή και την προσωπική του ζωή».

V. Το βραβείο HERETIC ASTERISK προσφέρει υπηρεσίες στην περαιτέρω ανάπτυξη και στρατηγική ενός κινηματογραφικού σχεδίου. Η εκπρόσωπος της εταιρίας Βίκη Μίχα απονέμει το βραβείο στο κινηματογραφικό σχέδιο: THE NIGHTSIREN Σκηνοθεσία: Tereza Nvotova, Παραγωγή: Peter Badač – BFilm, Συμπαραγωγή: Moloko Films, Σλοβακία | Τσεχία.

VΙ. Το Ευρωπαϊκό Εργαστήριο MFI SCRIPT 2 FILM WORKSHOPS που διοργανώνεται από το Μεσογειακό Ινστιτούτο Κινηματογράφου (ΜΙΚ) βραβεύει με υποτροφία το κινηματογραφικό σχέδιο EVERYTHING IN ITS RIGHT PLACE, Σκηνοθεσία: Berrak Çolak Παραγωγή: Engin Palabɪyɪk - Harikulade Film, Müge Özen - Solis Film, Τουρκία.

VΙI. Για όγδοη χρονιά η γαλλική συμβουλευτική εταιρία INITIATIVE FILM που εκπροσωπείται από την Isabelle Fauvel θα προσφέρει τις υπηρεσίες για την ανάπτυξη σε ένα κινηματογραφικό σχεδίο. Το σχέδιο που επιλέχτηκε είναι το:

MAYSOON, Σκηνοθεσία: Νάνσυ Μπινιαδάκη, Παραγωγή: Christopher Zitterbart – Watchmen Productions, Γερμανία

VΙII. Το νέο βραβείο Thessaloniki EAVE Marketing Workshop Scholarship προσφέρει υποτροφία στην παραγωγό Müge Özen - Solis Film από την Τουρκία για να παρακολουθήσει το εργαστήρι.


Το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διεξάγεται από την 1η μέχρι και τις 11 Νοεμβρίου. Το Flix θα βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει τα πάντα, καθώς συμβαίνουν. Διαβάστε εδώ όσα χρειάζεται να ξέρετε για το φετινό Φεστιβάλ.


Agora

WORKS IN PROGRESS

Η κριτική επιτροπή των Agora Works in Progress αποτελούμενη από τους Σοφία Εξάρχου (σκηνοθέτης, Ελλάδα), Valeska Neu (εκπρόσωπος πωλήσεων, Films Boutique, Γερμανία), Lorenzo Esposito, (προγραμματιστής, Φεστιβάλ Cinema du Réel, Ιταλία), Aurelie Dutrey (Eurimages – Γαλλία) βραβεύει τρεις ταινίες από τις δώδεκα που πήραν μέρος.

Τρία έργα διακρίθηκαν για την πρωτοτυπία της αφήγησης και της εξερεύνησης του κινηματογραφικού μέσου.

IX. Το βραβείο GRAAL στο τμήμα Agora Works in Progress που αντιστοιχεί σε υπηρεσίες post-production «πηγαίνει σε μια ταινία που μας εντυπωσίασε με τον ασυνήθιστο συνδυασμό της σύγχρονης ιστορίας και της ριζοσπαστικής εξερεύνησης της εικαστικής γλώσσας».

FREEDOM LANDSCAPES, Σκηνοθεσία: Marta Popivoda, Παραγωγή: Dragana Jovovic, Theory at Work, Σερβία | Γερμανία

X. Το βραβείο Eurimages Lab Award στο τμήμα Agora Works in Progress αξίας έως και 50.000 ευρώ, απονέμεται για τρίτη φορά φέτος στο ΦΚΘ, σε μια ταινία πρωτοποριακού χαρακτήρα. Η κριτική επιτροπή απονέμει το βραβείο σε μία ταινία «που μας εξέπληξε με το ταλέντο, το πάθος και την ανθρωπιά της, καθώς και με τον τρόπο που μεταβάλλει την αντίληψή μας σε σχέση με τον χρόνο και τον χώρο, δημιουργώντας μια αυθεντική αισθητική με όραμα».

UNDERGROWN Σκηνοθεσία: Marta Ribeiro, Παραγωγή: Joana Peralta – Videolotion, Πορτογαλία

ΧI. Το βραβείο MuSou προσφέρει στους δημιουργούς της ταινίας τη δυνατότητα σύνθεσης και παραγωγής πρωτότυπης μουσικής, ανεύρεση και διασφάλιση πνευματικών και δισκογραφικών δικαιωμάτων εμπορικής μουσικής, καθώς και υπηρεσίες δημιουργίας και επεξεργασίας ήχου. Η κριτική επιτροπή απονέμει το βραβείο σε μια ταινία «που μας γοήτευσε με τη δυναμική αφήγηση και την καινοτόμα προσέγγιση της διαλεκτικής ανάμεσα σε μυθοπλασία και ντοκιμαντέρ».

OROSLAN, Σκηνοθεσία: Matjaž Ivanišin, Παραγωγή: Miha Černec – Staragara, Σλοβενία | Τσεχία.


Το 59ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης διεξάγεται από την 1η μέχρι και τις 11 Νοεμβρίου. Το Flix θα βρίσκεται εκεί για να σας μεταφέρει τα πάντα, καθώς συμβαίνουν. Διαβάστε εδώ όσα χρειάζεται να ξέρετε για το φετινό Φεστιβάλ.