Φεστιβάλ / Βραβεία

Τι θα δούμε στο 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote!

στα 10

Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η συνέντευξη Τύπου του 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote, με την παρουσίαση του προγράμματος και την κήρυξη της επίσημης έναρξης, σήμερα, της προπώλησης των εισιτηρίων!

Flix Team
Τι θα δούμε στο 18ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote!

«Αποφασίσαμε και πάλι να κάνουμε Φεστιβάλ γιατί βαρεθήκαμε να μιλάμε για την κρίση και να ζούμε σαν ήρωες σε ταινία καταστροφής.»

Με αυτά τα λόγια προλόγισε ο καλλιτεχνικός διευθντής του Φεστιβάλ, Ορέστης Ανδρεαδάκης, τη Συνέντευξη Τύπου του 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote που έγινε στο ξενοδοχείο King George του Συντάγματος, δίνοντας ουσιαστικά το στίγμα μιας ακόμη διοργάνωσης που ο βασικός της στόχος είναι να κάνει τους θεατές να ζήσουν σαν ήρωες ταινιών, μακριά από την σκληρή πραγματικότητα της Ελλάδας.

Διαγωνιστικό Τμήμα (με ταινίες απ' όλον τον κόσμο που διεκδικούν τα βραβεία του Φεστιβάλ), Μουσική & Φιλμ, Πανόραμα με προτάσεις από τις καλύτερες ταινίες της χρονιάς, μεγάλες avant-premieres, σινεμά στα όρια, πολύ ελληνικό σινεμά (με έξτρα φέτος διαγωνιστικό πρόγραμμα ταινιών μικρού μήκους) και αφιερώματα - έκπληξη συνθέτουν για ακόμη μια χρονιά το κινηματογραφικό ραντεβού της Αθήνας με ένα «διαφορετικό», αγαπημένο σινεμά.

Aπό το φετινό πρόγραμμα που μπορείτε να βρείτε παρακάτω, ξεχωρίσαμε:

stilmman

Το αφιέρωμα στον αμερικάνο Γουιτ Στίλμαν, τον σκηνοθέτη που μας σύστησαν οι Νύχτες Πρεμιέρας το 1990 με το «Metropolitan», την ταινία που οδήγησε τον δημιουργό του μέχρι την υποψηφιότητα για Οσκαρ σεναρίου. Με τέσσερις μόλις συνολικά ταινίες στο ενεργητικό του, ο Στίλμαν θα βρίσκεται στην Αθήνα για να παρουσιασει την τριλογία του πάνω στις συνήθειες της αμερικανικής μπουρζουαζίας («Metropolitan» του 1990, «Barcelona» του 1994 και το «The Last Days of Disco» του 1998) αλλά και την καινούρια του ταινία, επίσημο κλείσιμο του 68ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας, «Damsels in Distress».

sweet

Την ειδική προβολή του αριστουργηματικού φιλμ νουάρ «Sweet Smell of Success» του Αλεξάντερ ΜακΚέντρικ (1957), που με φόντο την ασπρόμαυρη, θορυβώδη και σχεδόν εφιαλτική Νέα Υόρκη των night clubs και της show biz, αφηγείται το παιχνίδι εξουσίας δύο αντρών σαν να κινηματογραφεί κυριολεκτικά μια κατάβαση στην κόλαση. Πατώντας πάνω στους κανόνες του φιλμ νουάρ και στoυς ιδιοφυείς διαλόγους του συνσεναριογράφου Κλίφορντ Οντέτς (σπάνια σε μια και μόνο ταινία μπορεί να συναντήσει κανείς τόσες πολλές «ατάκες»), ο βρετανός σκηνοθέτης ενορχηστρώνει μια όπερα κυνισμού και διαφθοράς που κορυφώνεται σε ένα πεσιμιστικό πορτρέτο της πιο σκοτεινής πλευρά της ανθρώπινης φύσης, χαρίζοντας στον Μπαρτ Λάνκαστερ τον πρώτο και καλύτερο «κακό» της καριέρας του και στον Τόνι Κέρτις την πιο σπουδαία του ερμηνεία στον ρόλο που τον έσωσε από την ταμπέλα του «ρομαντικού ήρωα». (Διαβάστε περισσότερα εδώ)

1

Το τμήμα «Μουσική & Φιλμ», που ειδικά φέτος περιλαμβάνει την μια ταινία που στοιχηματίζουμε πως είναι ήδη sold out και δεν είναι άλλη από το «Shut Up and Play the Hits», το ντοκιμαντέρ για την τελευταία συναυλία των LCD Soundsystem στο Madison Square Garden. Μαζί του ξεχωρίζουν το «Andrew Bird: Fever Year» της Ζαν Αράντα, το «Uprising: Hip Hop and the LA Riots» του Μαρκ Φορντ, το «Neil Young's Journeys» του Τζόναθαν Ντέμι, το «Searching for Sugar Man» του Μάλικ Μπεντζελούλ και φυσικά το «Marley» του Κέβιν ΜακΝτόλαντ για το βίο και την πολιτεία του Μπομπ Μάρλεϊ. Διαβάστε αναλυτικότερα εδώ για τις επιλογές του τμήματος «Μουσική & Φιλμ».

myra

To αφιέρωμα στο camp, με μια σειρά από ταινίες που ισορρόπησαν με δεξιοτεχνία ανάμεσα στην υπερβολή και το trash, καταφέρνοντας όχι μόνο να ορίσουν ένα ολόκληρο κινηματογραφικό είδος αλλά και την πιο απενοχοποιημένη έκδοχη του τι είναι cult μέσα στους αιώνες. Ανάμεσα στις ταινίες του αφιερώματος, φυσικά την πρωτοκαθεδρία έχουν το «Valley of the Dolls» (1967) του Μαρκ Ρόμπσον, το «The Shanghai Gesture» (1941) του Γιόζεφ φον Στέρνμπεργκ, το ανεκδιήγητο «Mommy Dearest» (1981) του Φρανκ Πέρι που με την Φέι Ντάναγουεϊ στο ρόλο της Τζόαν Κρόφορντ αφηγείται τα τέρατα που αποκαλύφθηκαν πως ζούσε η κόρη του μεγάλου μύθου του Χόλιγουντ και το εξόχως απολαυστικό (και αιρετικό) «Myra Breckinridge» (1970) του Μάικλ Σαρν, με την Ράκελ Γουέλς (φωτό), βασισμένο στο ομώνυμο βιβλίο του πρόσφατα εκλιπόντος Γκορ Βιντάλ.

1

Τις ελληνικές πρεμιέρες που και φέτος αποτελούν ένα από τα βασικά τμήμα του Φεστιβάλ, χαρτογραφώντας τα νέα ταλέντα αλλά και τις νέες προτάσεις καθιερωμένων δημιουργών για την υπόθεση «ελληνικό σινεμά» μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ. Νύχτες Πρεμιέρας λοιπόν για το «Breakdown Reward» του Ηλία Γεωργόπουλου, για το «Attractive Illusion» του Πέτρου Σεβαστίκογλου, για το «They Glow in the Dark» του Παναγιώτη Ευαγγελίδη (σε στάδιο work in progress), για το «Αίμα» του Διαμαντή Καραναστάση, για το «Δημοκρατία: Ο Δρόμος του Σταυρού» του Μάρκο Γκαστίν (σε στάδιο work in progress), για τα «Ημερολόγια Αμνησίας» της Στέλλας Θεοδωράκη (φωτό), για το «Wild and Precious» του Μπιλ Μουσούλη, για το «Κατερίνα Γώγου - Για την Αποκαταστάση του Μαύρου» του Αντώνη Μποσκοΐτη, για το «Anaparastasis: H Ζωή και το Εργο του Γιάννη Χρήστου (1926-1970) του Κωστή Ζουλιάτη, για το «Spitfire: Back to Zero» του Βαγγέλη Ρήγα, για το «Dogs, Cats & Rats» του Αδριανού Γεωργαντά, για το αφιέρωμα στον εικαστικό και κινηματογραφιστή Στέφανο Τσιβόπουλο και για τους πρόσφατα βραβευμένους στο 69ο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Βενετίας «Τίτλους Τέλους» του Γιώργου Ζώη.

1

Το αφιέρωμα στη θρυλική ιαπωνική εταιρεία Nikkatsu που κλείνει φέτος τα 100 της χρόνια αλλάζοντας το πρόσωπο του ιαπωνικού σινεμά. Στο πλαίσιο του αφιερώματος θα προβληθούν μεγάλα αριστούργηματα του ιαπωνικού κινηματογράφου, όπως το «Γουρούνια και Θωρηκτά» (1961) και η «Φονική Επιθυμία» (1964) του Σοέι Ιμαμούρα και «Η Αρπα της Βιρμανίας» (1956) του Κον Ιτσικάουα, αλλά και ταινίες που αξίζει να ανακαλύψετε όπως το «Χάρισμα» (1999) του Κιγιόσι Κουροσάβα (φωτό).

beastes

Τις μεγάλες avant-premieres των ταινιών που θα απασχολήσουν τη σεζόν 2012-2013, όπως το «Amour» του Μίκαελ Χάνεκε, το «On the Road» του Βάλτερ Σάλες, το «Σώμα με Σώμα» του Ζακ Οντιάρ (που είναι και το επίσημο άνοιγμα του Φεστιβάλ), το «Cosmopolis» του Ντέιβιντ Κρόνενμπεργκ, το «Laurence Anyways» του Ξαβιέ Ντολάν και το ήδη στο δρόμο για πολλά Οσκαρ «Beasts of the Southern Wild» του Μπεν Ζάιτλιν που θα κλείσει και την αυλαία του Φεστιβάλ.

Το Φεστιβάλ φέτος θα διεξαχθεί στις αίθουσες Ιντεάλ, Οπερα 1 & 2 και Δαναός 1 & 2, ενώ περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο επίσημο site του 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote.

Δείτε εδώ ανά ημέρα το πρόγραμμα προβολών:

1

2

3

4

5

6

7

8

9

10

11

12

13

14

15

16

Διαβάστε εδώ περισσότερα για την προπώληση των εισιτηρίων του 18ου Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας - Νύχτες Πρεμιέρας Cosmote.