Το όνομα του Γιάννη Χρήστου μπορεί να μην λέει πολλά σε όσους δεν γνωρίζουν το έργο του και τη συνεισφορά του στη φιλοσοφία και τη μουσική πρωτοπορία του 20ου αιώνα. Αγνωστος, αν και σημαντικός, ο Χρήστου έζησε από το 1926 μέχρι το 1970, όταν και σκοτώθηκε σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα αφήνοντας στη μέση ένα έργο που κανείς δεν ξέρει τι διαστάσεις θα είχε πάρει αν είχει ολοκληρωθεί.
Οπως καταθέτει κι ο σημαντικός μουσικολόγος Μάικλ Στιούαρτ, με το θάνατο του Χρήστου «ο σύγχρονος μουσικός κόσμος έχασε ένα από τα συναρπαστικότερα και προκλητικότερα ταλέντα του. Πολλοί τον θεωρούσαν ως έναν από τους σημαντικότερους συνθέτες της γενιάς του. Εξαιρετικά προικισμένος, προκαλούσε πολλές συζητήσεις και θαυμαζόταν πολύ τόσο στη χώρα του όσο και στο εξωτερικό. Ωστόσο, παρ’όλο που το όνομά του ως σήμερα προκαλεί το μεγαλύτερο σεβασμό στους κύκλους της σύγχρονης μουσικής, οι εκτελέσεις έργων του είναι εξαιρετικά σπάνιες. Την εποχή του θανάτου του Χρήστου, η μουσική του ακουγόταν σε μερικά από τα πιο φημισμένα διεθνώς φεστιβάλ μουσικής, ενώ ο ίδιος ετοιμαζόταν να παραδώσει στη δημοσιότητα το πιο φιλόδοξο εγχείρημα της σταδιοδρομίας του. Ο πρόωρος χαμός του άφησε μισοτελειωμένα πολλά του σχέδια, μεταξύ των οποίων και την Ορέστεια, που η παγκόσμια πρώτη παρουσίασή της είχε προγραμματιστεί για τον Απρίλιο του 1970 στο Λονδίνο, στα πλαίσια του Αγγλικού Φεστιβάλ Μπαχ, ενώ σχεδιάζονταν και άλλες παρουσιάσεις της στη Γαλλία, την Ιαπωνία, την Αμερική και τη Σκανδιναβία».
Θέλοντας να διασώσει τη μνήμη του Χρήστου, ο Κωστής Ζουλιάτης, υποψήφιος διδάκτωρ στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο, με θέμα τη φιλοσοφική σκέψη του Γιάννη Χρήστου, ιδρυτικό μέλος διάφορων μουσικών σχημάτων (Night on Earth, Paracroussis κ.ά.), συνθέτης ο ίδιος και σκηνοθέτης αποφάσισε να γυρίσει ένα ντοκιμαντέρ για τον Χρήστου.
Με τίτλο «Anaparastasis», το ντοκιμαντέρ θα συγκεντρώσει ό,τι αναφορές, πληροφορίες, τεκμήρια και ντοκουμέντα έχουν παρουσιαστεί για τον συνθέτη μέχρι σήμερα, υλικό από το Αρχείο Χρήστου, σπάνιο υλικό από τηλεοπτικά αφιερώματα και θεατρικά αρχεία καθώς και συνεντεύξεις από ανθρώπους που γνώρισαν και συνεργάστηκαν με τον συνθέτη.
Για να γίνει ωστόσο, αυτό, ο Κωστής Ζουλιάτης αλλά και οι υπόλοιποι συντελεστές της ταινίας ζητούν τη βοήθεια των σινεφίλ και όσων ενδιαφέρονται να δουν την ταινία ολοκληρωμένη.
Στο επίσημο blog της ταινίας μπορείτε να βρείτε περισσότερες πληροφορίες για τη ζωή του Γιάννη Χρήστου, τους συντελεστές του «Anaparastasis» και τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να βοηθήσετε να γίνει πραγματικότητα το ντοκιμαντέρ.
Δείτε παρακάτω ένα τρέιλερ της ταινίας