Φεστιβάλ / Βραβεία

Τρεις ελληνικές συμμετοχές στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Εδιμβούργου!

στα 10

O «Αδικος Κόσμος» του Φίλιππου Τσίτου, η «Ελκυστική Ψευδαίσθηση» του Πέτρου Σεβαστίκογλου και το μικρού μήκους «Ο Μπαμπάς μου, ο Λένιν και ο Φρέντυ» της Ρηνιώς Δραγασάκη συμμετέχουν στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Εδιμβούργου, συνεχίζοντας την έντονη παρουσία του ελληνικού σινεμά στο εξωτερικό.

Τρεις ελληνικές συμμετοχές στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Εδιμβούργου!
Σκηνή από την «Ελκυστική Ψευδαίσθηση» του Πέτρου Σεβαστίκογλου

Την πρεμιέρα του στη Μ. Βρετανία κάνει ο πολυταξιδεμένος «Αδικος Κόσμος» του Φίλιππου Τσίτου στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Εδιμβούργου, συμμετέχοντας στο τμήμα «New Prespectives», εκεί όπου παρουσιάζονται οι καλύτερες ταινίες πρόσφατης παραγωγής απ' όλον τον κόσμο.

Στο ίδιο τμήμα, κάνει και τη διεθνή πρεμιέρα του, η «Ελκυστική Ψευδαίσθηση», το ντοκιμαντέρ που γύρισε ο Πέτρος Σεβαστίκογλου με τη συνεργασία της νιγηριανής κοινότητας στην Αθήνα και αφηγείται τις ιστορίες τεσσάρων Νιγηριανών που έφτασαν στην Ελλάδα αναζητώντας τη «Γη της Επαγγελίας» για να ανακαλύψουν γρήγορα πως το όνειρο δεν ήταν παρά μια ελκυστική...ψευδαίσθηση.

Ο Σεβαστίκογλου γύρισε την ταινία μέσα σε 15 μέρες, γράφοντας ένα σενάριο για τέσσερις Νιγηριανούς, δύο άντρες και δύο γυναίκες, που φτάνουν στην Αθήνα προκειμένου να αναζητήσουν μια καλύτερη ζωή. Το κάστινγκ κράτησε δύο μήνες προκειμένου να βρει τους κατάλληλους ενσαρκωτές των ηρώων του, ενώ από την πρώτη στιγμή η νιγηριανή κοινότητα της Αθήνας βρέθηκε στο πλευρό του, ανοίγοντας τα σπίτια τους και την καρδιά τους στον Ελληνα σκηνοθέτη αλλά και βρίσκοντας ουσιαστικά και τον τίτλο της ταινίας.

Η «Ελκυστική Ψευδαίσθηση» προβλήθηκε πρώτη φορά στην Ελλάδα στην 1η Εβδομάδα Αφρικανικού Κινηματογράφου που διοργανώθηκε τον Φεβρουάριο στην Ταινιοθήκη της Ελλάδας.

Στο τμήμα των ταινιών μικρού μήκους θα προβληθεί και το επίσης πολυταξιδεμένο «Ο Μπαμπάς μου, ο Λένιν και ο Φρέντυ» της Ρηνιώς Δραγασάκη, μετά από τις στάσεις του στο Φεστιβάλ του Μονπελιέ, στο Κλερμόν Φεράν, το ελληνικό Φεστιβάλ του Λος Αντεζελές και το βραβείο καλύτερης ταινίας μικρού μήκους της Ελληνικής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Περισσότερες πληροφορίες μπορείτε να βρείτε στο επίσημο site του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου του Εδιμβούργου, το οποίο διεξάγεται από τις 20 Ιουνίου έως την 1η Ιουλίου.

Δείτε στο βίντεο, το τρέιλερ της «Ελκυστικής Ψευδαίσθησης».